Barvy Vallejo M/C

Diskuse

Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s barvami Vallejo Model Colour.
1, Dá se s nimi stříkat;
2, Jak kryjí;
3, Čím ředíte barvy, vodou nebo jejich ředidlem;
4, Musí se nějak speciálně upravovat povrch modelu;
5, Jak chytají na plast, kov, neloupou se,
nebo je lepší použít akrylové barvy jiné firmy?
Prosím o radu. Chci začít používat nesyntetické barvy na bojovou techniku v měřítku 1/35, ale nějak se neorientuji. Embarassed
Předem díky
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#160778 Verze : 0
Zdar,


nedávno jsem si opatřil několik lahviček s těmito barvami. Jmenují se přesně: vallejo MODEL Air Acrylic colours for Airbrush. ( to píšu proto, že druhů je víc...jsou i na štětec atd.)
Zkušenosti vlastní ještě nemám, zatím mám rozestavěno a barvy ještě nebyly potřeba. Můžu ale napsat, co píše o těchto barvách výrobce ve vzorníku, který jsem dostal k těm lahvičkám:


Překlad z německého textu ( originál, tedy výrobce je ze Španělska)


MODEL AIR jsou speciálně vyvinuté akrylové barvy pro použití do stříkacích pistolí. Barvy obsahují akrylové pryskyřice, které doposud nebylo možné použít v barvách na akrylové bázi, čímž předčí dosavadní akrylové barvy svojí odolností, tvrdostí a kryvostí.


SLOŽENÍ musí být takové, aby se barevné pigmenty neusazovaly v pistoli a neucpávaly trysku. Jemně mleté pigmenty MODEL AIR nabízí modeláři tu nejjemnější práci a maximální bezpečnost. Své vlastnosti barvy neztrácí ani při nanášení štětcem na malé díly a detaily, při lazurování a při přetírání několika odstíny.


BAREVNÁ ŘADA odpovídá standartům RL, RAL a FEDERAL STANDART. Barvy se dají míchat navzájem, ředí se vodou, originálním MODEL AIR ředidlem, origo lakem nebo alkoholem(lihem). Doporučujeme používat origo ředidlo; ostatní ředidla mohou redukovat vlastnosti barev.


POVRCHY Barvy jsou určeny k nanášení na jakýkoli resinový či plastový povrch, je možné s nimi barvit i kovové figury (tedy i lepty). Tmavý podklad je dobré nejprve zesvětlit jakýmkoli druhem bílé, či světlešedé barvy.



ORIGO LAKY jsou ve třech provedení, lesklý, polomatný, matný. Lze jej přidávat rovnou do stříkané barvy, nebo jím jen finišovat. Po ošetření vrstvou laku získají barvy ještě více odolnosti ( proti jiným akrylům, emailům a dokonce olejovkám)


POUŽITÍ Barvy protřepat a přímo nalít do pistole. Zasychají téměř ihned po nanesení. Po delším zaschnutí odolávají akrylům, emailům, terpentýnu a olejovým barvám)



To je tak to nejdůležitější.
Kupoval jsem je v Německu, byly celkem drahé 2,20 EUR/ks. Mám ale info od Bitaxe, že je nabízí i MPM.


Jakmile to vyzkouším, napíšu první dojmy.


Káca
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#162152 Verze : 0
Mě tyhle barvy teda vůbec neuchvátily. Netvrdím, že to není rukama, to stopro je, ale nemůžu říct, že bych byl spokojený.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#162161 Verze : 0
Vallejo Model - barvy na štětec - asi nejlepší akryly na štětec co jsou k dostání.


Vallejo Model Air - mám je doma, pracuje se snimi moc pěkně. Krásně kryjí, mají sametový povrch, s pomocí Vallejo retarderu se dají použít i na štětec (malé objekty)
ředění - asi nejlepší je Vallejo Cleaner číslo 99, 2:1 ve prospěch ředidla. Bez zápachu.
Mají jen jednu malou vadu (ale možná je to rukama), kvůli které přecházím na Gunze C: pokud jsem stříkal něco vymaskovaného (kabinka, kříž, atd) po sundání masky se Vallejo chovají trochu gumově - zůstávají na okrajích takové otřepy. To samé při broušení barvy - má snahu se trhat. Nejsou prostě tak blbuvzdorné jako Gunze C.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#162171 Verze : 0
V MPM je opravdu mají (aspoň u nás v Č. Budějovicích a pochybuju že jiné by je tedy neměly Smile Jsou v malých plastových lahvičkách. Mně vyhovují, ale zatím víc používám Humbrol (mám křečkovské zásoby) Valejo na rozdíl od Gunze nesmrdí.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#162214 Verze : 0
Barvy Vallejo Model Color(barva pro práci štětcem), jsou podle mé zkušenosti velmi dobré.Dobře se natírají na různé povrchy.Plast. výlisky jsou bez problémů,kov a resin raději natírám podkladem Mr. Resin Primer Surfaser od GSI.Barvy nesmrdí, dobře se ředí, schnou akorát rychle,nemusí se do nich přidávat retardér jako do Gunze a mají geniální a praktické lahvičky.Je to jen subjektivní názor, ale mě se zdají být nejlepší.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Vallejo-M-C-t41384#166798 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více