Jammeh, Yahya

Yahya Jammeh / يحيا آبدل-آزٌيز جمس خنكنغ ديلليو جمح
     
Příjmení:
Surname:
Jammeh Jammeh
Jméno:
Given Name:
Yahya Abdul-Azziz Yahya Abdul-Azziz
Jméno v originále:
Original Name:
يحيا آبدل-آزٌيز جمس خنكنغ ديلليو جمح
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
profesor Professor
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
25.05.1965 Kanilai, Gambie
25.05.1965 Kanilai, Gambia
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
prezident Gambie President of the Gambia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahya_Jammeh
http://www.statehouse.gm/cv/biography.html
URL : https://www.valka.cz/Jammeh-Yahya-t41863#378846 Verze : 0
Colonel (ret), President, Alhaji, Dr. Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, dříve také známý jako Yahya Alphonse Janus Jebulai Jammeh


(plukovník v.v.,prezident)


narozen:25.5.1965, Kanilai, Western Division, Gambie
u moci:22.7.1994-dodnes


Yahya Jammeh se narodil 25.5.1965 ve vesnici Kanilai, která leží přímo u jižní hranice Gambie se Senegalem. Jeho rodiče do Gambie emigrovali ze Senegalu a Jammeh patří k příslušníkům kmene Jola. V roce 1972 začal navštěvovat základní školu v Kanilaqi, odkud později přešel na Saint Edwards Primary School ve městě Bwiam. Od roku 1978 navštěvoval střední školu Gambia High School, kterou ukončil v roce 1983, kdy získal General Certificate Education O´ Level, což je převedeno do českého prostředí zkouška, skládaná obvykle žáky, kteří chtějí ve vzdělání pokračovat v učebních oborech.


1.dubna 1984 narukuje Jammeh do (dnes už bývalé) Gambia National Gendarmerie a v srpnu je přeřazen do zvláštní zásahové jednotky. Tam setrvává až do dubna 1986. Tehdy je povýšen z vojína na seržanta a je přiřazen k mobilní speciální gardové jednotce (Mobile Gendarmerie Special Guard Units). V prosinci roku 1987 je povýšen do hodnosti důstojník- kadet (Cadet Officer) a poslán do školy prezidentské eskorty. V srpnu 1989 je vyřazen a 29. září 1989 je povýšen na podporučíka (Second Lieutenant). V této hodnosti je zařazen do tělesné stráže prezidenta Dawda Jawary.


O dalších dvou letech jeho vojensko- policejního působení není mnoho známo, ale zdá se, že se osvědčil a při několika vrcholných příležitostech mezi lety 1990 a 1993 (jako například př návštěvě Jana Pavla II.) byl velícím důstojníkem ochranky. 1. února 1992 byl povýšen do hodnosti poručíka (Lieutenant), když předtím nějakou dobu sloužil jako velící důstojník u mobilní jednotky gendarmerie, u jednotky vojenské policie, která byla také zahrnuta do svazku gendarmerie a nakonec od srpna 1991 do července 1994 jako velitel kasáren vojenské policie v městě Yundun. Někdy na začátku 90. let se Jammeh účastnil operací gambijského mírového kontingentu v Libérii a údajně byl na vojenském školení i v Turecku.


Tomu, že byl Jammeh kvalitním důstojníkem, nasvědčuje i to, že byl od září 1993 do ledna 1994 vyslán na základní kurs důstojníků vojenské policie do Alabamy, kde získal diplom v oboru vojenská věda.


Po návratu už ale Jammeh patrně přemýšlel o tom, jaké by to asi bylo, Gambii vládnout. K tomuto účelu se spojil s dalšími převážně mladými důstojníky a 22.6.1994 provedl nekrvavý vojenský převrat, kterým svrhl prezidenta Jawaru a sám se z titulu vůdce Prozatimní vládní rady ozbrojených sil (AFPRC) prohlásil hlavou státu. Jako nejmladší nastoupivší hlava státu drží dodnes zápis v Guinessově knize rekordů. 17.9.1994 byl Jammeh společně s dalšími členy AFPRC povýšen do hodnosti kapitána (Captain). Další 2 roky vládl Jammeh z titulu předsedy AFPRC. 28.8.1996 byl Jammeh povýšenn do hodnosti plukovníka (Colonel), což je v maličké Gambii patrně nejvyšší dosažitelná armádní hodnost.


8.9.1996 byl Yahya Jammeh na vlastní žádost poslán do výslužby a až do 18.10.1996 vedl zemi z titulu hlavy státu. 18.10. složil prezidentskou přísahu a byl jmenován prvním prezidentem Druhé gambijské republiky. Znovu zvolen byl 18.10.2001 ve volbách, které pozorovatelé označili za svobodné.


Ačkoliv Jammeh odešel z armády, stále zastává post vrchního velitele gambijských ozbrojených složek, k čemuž ještě kromě postu prezidenta přidal tituly nejvyšší strážce nedotknutelné gambijské ústavy, premiér a státní sekretář (tj. ministr) obrany.


Na paměť puče z 22. června 1996 nechal Jammeh na jediné příjezdové cestě do hlavního města Banjulu vystavět nákladný památník zvaný Arch 22. Toto, jeho setrvalé prodlužování si funkčního období a jeho poněkud excesivní životní styl vynášejí Jammehovi setrvalou kritiku domácí opozice i mezinárodních organizací. Jammeh se chystá kandidovat v prezidentských volbách, které se mají uskutečnit v září 2006, na kandidátce hnutí Alliance for Patriotic Reorientation and Construction (APRC). 21.3. se uskutečnil pokus o vojenský puč proti Jammehovi, jenž byl právě v Mauretánii. Jammeh se rychle vrátil do země a puč byl v zárodku potlačen loajálními jednotkami a mauritánským komandem, které Jammeha doprovázelo. Všichni pučisté byli postaveni před vojenský soud pro zradu, v nepřítomnosti byl obviněn i předpokládaný vůdce puče, velitel štábu gambijské armády Ndure Cham, který podle všeho uprchl do Senegalu.


Yahya Jammeh je ženatý s Zineb Jammehovou, s níž má jednu dceru a údajně vládne rozsáhlými vědomostmi v oblasti tradičního bylinného léčitelství, zvláště v oblasti léčení astmatu a epilepsie.


Seznam poct, ocenění a vyznamenání, jichž se Jammehovi dostalo:


listopad 1993 - uděleno čestné občanství Georgie

27.ledna 1994 - jmenován čestným podplukovníkem (Honorary Lt. Col. ADC) Alabamského státního vojska (Alabama State Military)

1995 - vyznamenán libyjským titulem Velkokomandér řádu Al-Fatah

1996 - vyznamenán nejvyšším čínským vyznamenáním -Řád zářivého nefritu s velkostuhou

1997 - vyznamenán panafrickou humanitární cenou Panafrické nadace a Světové rady

1997 - nominován na Muže roku Americkým životopisným institutem

1998 - oceněn Zlatým zápisem roku 1997 za zásluhy Americkým životopisným institutem

září 1998 - jmenovám čestným admirálem (Honorary Admiral) Alabamského státního námořnictva guvernérem Alabamy

listopad 1998 - vyznamenán Muammarem Kaddáfím Velkým řádem za statečnost

prosinec 1998 - vyznamenán Celosvětovou islámskou velkou cenou "Grand Prix" nadací Cheikhna Cheikh Saad Bouh

únor 1999 - udělen doktorát v oblasti občanského práva na St.Mary´s University v Halifaxu

březen 1999 - jmenován zastupujícím guvernérem Americké výzkumné asociace životopisného institutu (American Biographical Institute Research Association (ABIRA))

březen 1999 - nominován na Miléniovou medaili cti roku 2000 Americkým životopisným institutemAmericen Biographical Institute

březen 1999 - nominován na zařazení do seznamu vynikajících lidí 20. století Mezinárodním životopisným institutem (International Biographical Institute)

duben 1999 - Nominován na Platinový záznam za výjimečný výkon Americkým životopisným institutem (American Biographical Institute)

duben 1999 - oceněn Cenou za celoživotní zásluhy Americkým životopisným institutem (American Biographical Institute)

září 1999 - vyznamenán libyjským nejvyšším vyznamenáním, Africkou medailí (udělena Kaddáfím)

červenec 2000 - vyznamenán liberijským Řádem cti (Liberian Orders of Distinction)

březen 2001 - Velkokříž Národního řádu lva (Grand Croix dans l'Ordre National du Lion)


zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahya_Jammeh
Jammeh, Yahya - Prezident Yahya Jammeh

Prezident Yahya Jammeh
URL : https://www.valka.cz/Jammeh-Yahya-t41863#164532 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více