Aguiyi-Ironsi, Johnson

Head of Federal military government, Major-General Johnson Thomas Umunnakwe Aguiyi-Ironsi



žil:3.3.1924, Umuahia-29.7.1966, Ibadan
u moci:16.1.1966-29.7.1966



Johnson Ironsi se narodil 3.3.1924 ve městě Umuahia v dnešním federálním státě Abia. Byl zbožným katolíkem a každý den ráno navštěvoval mši. V roce 1942, ještě za koloniální nadvlády Velké Británie, vstoupil Ironsi do armády v hodnosti svobodníka a byl cvičen částečně i ve Velké Británii. V roce 1948 byl povýšen do hodnosti 2nd Lieutenant a zároveň byl zařazen k Royal West African Frontier Force. Jeho rychlý postup dále pokračoval povýšením do hodnosti Captain v roce 1953 a do hodnosti Major v roce 1955.


V letech 1960 a 1961 velel Ironsi z hodnosti Lieutenant Colonel nigerijskému kontingentu v Kongu, od ledna do června roku 1964 byl dokonce velitelem celé mise OSN. Později byl Ironsi povýšen do hodnosti Major General a jako nejdéle sloužící africký důstojník přebral v únoru 1965 velení nigerijské armády z rukou jejího tehdejšího britského velitele, generálmajora Welby-Everareda.


Krvavého převratu, který v lednu 1966 svrhl civilní vládu Nnamdi Azikiweho, se Ironsi neúčastnil, nicméně vzhledem k neschopnosti rebelů ujmout se moci (ta byla zapříčiněna tvrdým zásahem armády, vedené právě generálem Ironsim, proti rebelům) převzal jakožto nejvýše postavený důstojník nigerijské armády vedení státu.


Ironsi se bohužel pokoušel stát vést tak, jako vedl armádu- jako celek. Tento přístup bohužel nefungoval u multietnické a multikonfesijní Nigérie. Ironsi se dekretem pokusil přeměnit Nigérii z federální na centralistickou zemi. To vedlo k dalšímu zvýšení napětí mezi obyvateli muslimského severu země, kteří byli pobouřeni už zavražděním mnoha politiků ze severu země během lednového převratu proti Azikiwemu (mezi zavražděné patřil například i premiér Abubakar Tafawa Balewa). Navíc se představitelům severních kmenů pranic nelíbilo, že generál Ironsi hledá podporu u USA, zatímco oni sami jsou orientováni na Velkou Británii.


Celkové obavy severních národů z dominance Ibů vedly k dalšímu vojenskému převratu, který odstranil od moci Ironsiho vládu. Sám Ironsi byl zastřelen vojáky pod velením majora Danjumy. Nástupcem Ironsiho v úřadu hlavy státu se stal křesťan Yakubu Gowon, dosazený muslimskými důstojníky pod vedením Murtaly Mohammeda.
Aguiyi-Ironsi, Johnson - Johson Aguiyi-Ironsi v době svého působení ve funkci hlavy státu

Johson Aguiyi-Ironsi v době svého působení ve funkci hlavy státu
URL : https://www.valka.cz/Aguiyi-Ironsi-Johnson-t42287#166587 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více