Kaťuše BM-13

Diskuse

nenšel sem tady nic o nic tak sem se to rozhodl napsát:taky nevim jak to dat do faktografického fora tak to tam presuňte moderatori:Výzbroj:132 mm raketomet.S vývojem Káťuší se v rusku začalo v roce 1921-3 roky po 1. sv. válce.Rakety byly vyvinuté v roku 1939.byli kalibru 13,2 cm naplnené tříštivými roznětkami.Jejich dostřel byl kolem 8-9 km.Jedna Káťuša odpálí najednou 16 raket.V CCCP byli kaťuše do služby zavedeny 21.júna 1941.Bylo to 1 den předtím než ňěmci zaútočili na Rusko.Ňemci je nazývali Stalinovými varhany.Spolu s T-34 to byla nejúčinnejší zbraň.Rakety po dopadu vytvářeli obrovské krátery.No tanky se káťuší nemuseli obávat.Měli dost hrubé pancéřování.Další nevýhoda káťuší byla že se s nima nedalo přesne mířit. Proto je nevypoušteli spolu ale za sebou, lebo každá leťela jiným směrem.No káťuša sama o sobě byla moc zranitelná.Její jedinou výzbrojí byli 2 samopaly které měli vodiči se sebou.Skoro 2/3 káťuší vyrobených bylo přes vojnu zničených.Normální baterie káťuší pozostávěla z 8 káťuši, 122 mm dela a 100 naklaďákov.
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167340 Verze : 0
tak a co já teť s tímhle.nedá se to nejak dolepšit a použít?
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167349 Verze : 0
a ješťe jak dát ňěco do faktografického fóra?napište prosím presný postup.
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167350 Verze : 0
Stejně jako sem, akorát musíš najít správné forum.
V příslušném foru doporučuju přečíst si hlavně pravidla pro danou sekci a podívat se jak jsou psané ostatní příspěvky. viz například davův odkaz na kaťuše
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167353 Verze : 0
Myslím že všetko čo si tu napísal je už u BM-13 popísané. A ešte kde si zobral tých 100 nákladných vozidiel u batérie ?????
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167355 Verze : 0
to buko 1 ono tam je těch pochybných věcí o dost víc než jen 100 aut Smile proč je u baterie gardových minometů (tak se jim správně říkalo Smile ) jedno dělo 122 mm? Ani kráter nebyl obrovský, vzhledem k poměrně malé náloži je kráter spíše mělký a obecně snahou bylo aby střela vybuchla na povrchu a střepiny zasáhly co nejvíc okolí, další věcí je že jde o "nejúčinnejší zbraň" to je samozřejmě nesmysl, zbraň měla silný psychologický účinek, ale její účinky na vybudovanou obranu byly velmi nízké, právě proto byla později zbraň sdružována do brigád kde bylo možno jich využít k palebnému pokrytí nástupišť nebo soustředění vojsk (v nekrytém prostoru). Odpalování raket v postupném pořadí není o tom že by se tím nějak zvyšovala přesnost, šlo především o to že tím byl snížen ráz do podvozku (ten by současný odpal nejspíš neudržel) teprve druhotný je důvod že se střely navzájem ovlivní pokud by letěly najednou, střely samozřejmě letí všechny jedním směrem jen se u nich nedá přesně určit místo dopadu (stačí i malé ohnutí "křidélek" a střela letí jinak, ani náplně TPH nebyly nijak přesně stejné což taky přispělo k nepřesnosti) Obecně se výrazně měnil dostřel i s teplotou okolí a zbraň prostě nebyla na přesnost stavěna, šlo od počátku o pokrytí plochy ne přesnost. Zásadním problémem bylo že po odpalu bylo stanoviště prozrazeno dýmem po odpalu a pokud nebylo rychle přesunuto bylo obvykle zničeno. Podle některých zdrojů údajně sověti v Berlíně použily "kaťuše" k přímé palbě v bojích v ulicích (střílelo se prý tak že auta vyjela přes křižovatku za jízdy odpálila několik raket a zmizela za protějším rohem) osobně tomu moc nevěřím byť by to možný Stdebacker na který se nejvíc montovaly vydržel.
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167374 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Odpalování raket v postupném pořadí není o tom, že by se tím nějak zvyšovala přesnost, šlo především o to, že tím byl snížen ráz do podvozku (ten by současný odpal nejspíš neudržel) teprve druhotný je důvod že se střely navzájem ovlivní pokud by letěly najednou, střely samozřejmě letí všechny jedním směrem, jen se u nich nedá přesně určit místo dopadu (stačí i malé ohnutí "křidélek" a střela letí jinak, ani náplně TPH nebyly nijak přesně stejné což taky přispělo k nepřesnosti).

Z principu raketového pohonu vyplývá, že ten ráz do podvozku nebyl rozhodující. Myslím, že důvod byl spíš taktický - aby palba měla "nepřetržitý" charakter. Pokryškin popisuje, že měl problém s přesností při použití RS a když se zbrojířem hledali důvod, zjistili, že právě ta ohnutá stabilizační křidélka způsobovala, že rakety létaly kam chtěly - samozřejmě i ostatní uvedené důvody způsobovaly, že tyto neřízené rakety byly hodny svého jména.
Vyprávělo se, že při zkoušce prvních raketometů u nás na Šumavě v 50. letech ulítla celá salva do zahraničí a "pokácela" tam pěkný kus lesa (prý 1,5 ha) na Velkém Javoru. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167726 Verze : 0
to Fantan klidně zapomeň na teorie o tom že není vyvozen zpětný ráz, stačí když se podíváš na to že Raketomety měly pomocné ukotvení (nohy) a zkus se zeptat někoho kdo u třeba našich raketometů (na PV3S) sloužil co to s autem dělalo. V reálu se do konstrukce přenášelo právě docela hodně a to bylo i jedním z důvodů použití Studebackeru´jeho konstrukce byla prostě robustnější než sovětského ZiS-6 (to je vlastně jen ZiS-5 s další nápravou) pokud máš možnost podívej se na filmy i přes to že stroje stojí na "nohách" docela to s nimi mává, ostatně pokud jsi střílel z pancéřovky vz. 27 (taky reaktivní zbraň) asi jsi docela cítil že zpětný ¨ráz to má Smile
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#167736 Verze : 0
delené salvy boli z dôvodov obmedzenia zrážok projektilov po výstrele.Inak dobu priblíži kniha s edície Memoare od Nesterenka: "Paľbu vedú kaťuše".Baterie raketometov boli významnou zložkou tzv.prielomových plukov delostrelectva RA, pre ich zničujúci účinok na živú silu.Nebelwerfer sa k tomu ani zďaleka nepriblížil.
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#208453 Verze : 0
S presnosťou paľby raketometov to nijak slávne nikdy nebolo. Celkom dobre to vidieť na niektorých historických záberoch paľby raketometov, zvlášť v noci - nejaké rakety sa vždy odchýlia z potrebného smeru.


Spätný ráz raketometu - významnú úlohu hrá trenie rakety na vodiacej koľajnici, ktoré je celkom dosť veľké, rozkývanie vozidla je ale okrem iného spôsobené aj pohybom rakety po vodiacej kolajnici -> zmena ťažiska zostavy. Raketomet vz.51 mal raketnice s vodiacou drážkou a rakety stabilizované rotáciou - trenie a krútiace momenty prenášané na konštrukciu raketometu sú opäť pomerne značné. Takže postupný odpal rakiet mal aj tieto príčiny.
A samozrejme, nezanedbateľné je aj vzájomné ovplyvňovanie rakiet v salve pracujúcimi motormi - už malé odchýlky v počiatočnom úseku by spôsobovali veľké odchýlky pri dopade, navyše súčasný odpal niekoľkých rakiet je pomerne náročný na elektrické zdroje a svoju úlohu hrá aj fakt, že raketové motory tej doby mali isté oneskorenie medzi príchodom impulzu a zapálením motoru - rozdiely sú pomerne malé, stotiny až desatiny sekundy - ale spolu s pohybom odpaľovacieho zariadenia počas pohybu rakiet by to ďalej znižovalo presnosť paľby.
URL : https://www.valka.cz/Katuse-BM-13-t42423#208797 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více