Lakování

Čím??? A hlavně jak???

Diskuse

Ahojte,


Před nějakým časem sem se opět vrátil k modelařině Laughing . Právě pracuji na L-39 od Eduarda (profipack). Myslím, že po X-leté pauze můj Albík vypadá vcelku obstojně Cool , až na obtisky které z něj vystupují a jsou vidět z každého úhlu - moc se lesknou Confused . Podotýkám, že používám zázračnou vodičku (Humbrol Decal fix). Zmizí tento nežádoucí efekt po přelakování? Nebo jak se toho zbavit? A čím tedy lakovat? Pistoli nemám Sad a tak, existuje něco ve spreji? Doma mám několik druhů laků ale na auta, přímo ze Škodovky Wink , myslíte, že by tento lak mohl Albíkovi nějak ublížit? Prosím poraďte, nebo doporučte něco.


Díky
URL : https://www.valka.cz/Lakovani-t42425#167376 Verze : 0
Ono to může být několik důvodů proč obtisky "vystupují". Obvyklým způsobem je před nanesením obtisků model nastříknout lesklým lakem, obtisky pak nemají "stříbření" tedy takové ty bublinky pod průhledným lakem, další dobrý trik je použít zátračné vodičky které změkčují obtidky ((Hypersol) to od Humbrolu neznám, ale obávám se že jde jen o to že obtisk lépe lepí ne že změkne a přilne. Pokud jde o průhledný lak asi bych si na autolak netroufl (ale třeba jsem jen posera Smile ) Zkusil bych třeba lak od Tamiye ve spreji (má ho určitě MPM) určitě je potřeba dávat pozor co je spodní barva (akryl, syntetika) a podle toho zvolit vrchní lak (ale akrylátem myslím nic nezkazíš) jestli přelakování pomůže nevím ale asi ano pokud je Vystupování" jen o rozdílu lesku, ostatně albíky jsou obecně dost lesklé (aspoň ty co jsem měl možnost vidět byly vždy lesklé nebo minimálně pololesklé.
URL : https://www.valka.cz/Lakovani-t42425#167388 Verze : 0
Díky za radu. Asi raději zajdu koupit lak do modelářství a autolak zkusim odzkoušet na něčem staršim, čeho mi nebude líto Cool . Pak dám vědět jak to dopadlo. K těm obtiskům, máš pravdu Wink , Decal fix jen podporuje lepivost obtisku. Pro příště, dají se tyhle dvě zázračný vodičky použít současně Confused: U některých starších dekálů se mi totiž stává, že mi prostě nechtějí moc držet. Občas totiž modely vylepšuju dekálama, které mi zbyli třeba před 10 lety. Nebo pak už je to zbytečný luxus používat oba zázraky, teda pokud to jde?
URL : https://www.valka.cz/Lakovani-t42425#167390 Verze : 0
Vodičky můžeš použít obě. Běžně se dělá, že pod obtisk dáš usazovací vodičku a po zavadnutí obtisku ho přemázněš vypínací vodičkou. Jestli máš tyhle vodičky každou od jiného výrobce (sice by se nic stát němělo, ale pro jistotu) je lepší si je nejdřív vyzkoušet vedle (na zbytečném obtisku).
Před érou usazovacích vodiček se mi docela osvědčilo pod obtisk kápnout trochu vodou naředěného herkulesu.
URL : https://www.valka.cz/Lakovani-t42425#167393 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více