2006 - Izraelsko-libanonský konflikt

2006 - Izraelsko-libanonský konflikt



Protiteroristická operace izraelské armády "Just Reward - Oprávněná odplata" a následně "Change of Direction - Změna směru". Protiakce po únosu izraelských vojáků měla původně omezenější charakter, rozšířena byla v reakci na masivní ostřelování izraelského území raketami Hizballáhu.






[ Kooperativní článek - standardní písmo = RoBoT, kurzíva = kapa + text ve slovenštině = buko1 ]


MART.in přispěl prostřednictvím SZ cennými podněty. Díky jeho pomoci byly některé informace doplněny, zpřesněny či opraveny.






Prosíme ostatní uživatele, aby bez předchozí domluvy do tohoto "projektu" nezasahovali. Děkujeme !






Pomocné forum jsem založil zde: /topic/view/43060/ . Tam přivítáme pomoc např. se seznamem nasazené techniky. Je možno tam i upozornit na něco, co zde chybí a mělo by tu být.





Červená hvezdička = ze strany RoBoTa předběžně hotovo
Zelená hvězdička = se strany kapy předběžně hotovo
Chybějící červená nebo zelená hvězdička u nadpisu dne = jeden z nás ještě má něco, co by tam chtěl doplnit a ještě tak neučinil.


I pokud jsou tam obě hvězdičky, může se stát, že bude přidána další informace, jakmile na nějakou narazíme.








Na tématu se pracuje, další informace jsou postupně vkládány. Omluvte, prosím, dočasné mezery či nepřesnosti. Současné znění některých názvů, jmen, vět a odstavců není konečné.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#168039 Verze : 0
Úvod (souvislosti, pozadí, hist. vývoj)



doplnit


- historii isr.-lib. vztahů
- problematiku souvislosti s írán. atom. krizí
- problematiku vztahu Sýrie-Írán, Sýrie+Írán-Hizballáh, Sýrie-Libanon, Hizballáh-Hamás
- opuštění Gazy - vnímání jako slabého
- změna koncepce vedení boj. operací dle Udiho Adama chvíli před vypuknutím bojů


- pokles úspěšnosti pokusů o sebevražedné atentáty ---- hlednání nové cesty ??
-



(nakonec doplnit přehled zainteresovaných osobností a subjektů a nasazené techniky, včetně odkazů)
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#168685 Verze : 0
Přehled událostí den po dni I:




12. červenec 2006, středa, den první * *


12. července kolem deváté hodiny (místního času; přesně v 7:04 GMT) ráno provedli členové teroristického hnutí Hizballáh koordinovaný útok proti území a ozbrojeným silám státu Izrael.


Teroristé z Hizballáhu podnikli raketový útok (zřejmě krycí) proti izraleskému území. Minometné granáty a rakety zasáhly kontrolní stanoviště IDF a osady v západní části izraelsko-libanonské hranice (včetně města Šlomi a farem Šibáa). Výsledkem bylo pět zraněných civilistů. Zároveň proniklo přes hranici několik teroristů a zaútočilo na izraleskou pohraniční hlídku mezi vesnicemi Mošav Zarit a Mošav Štula. Během tohoto přepadu dvou džípů byli zabiti tři vojáci, další tři zraněni (jeden těžce) a dva uneseni (Ehud Goldwasser (31 let) a Eldad Regev (26 let)). Na místo přepadu džípů dorazil záchranný tým. Našel poškozenou techniku a zraněné a mrtvé vojáky. Jelikož se zjistilo, že byli uneseni dva vojáci, rozhodlo se izraelské velení pro pronásledování teroristů s cílem pokusit se osvobodit unesené vojáky. Pronásledující tank Merkava ale najel kolem jedenácté hodiny několik desítek metrů od hranic na připravený nástražný výbušný systém. Tank byl zničen, čtyři muži osádky zahynuli. Během následující přestřelky mezi vojáky IDF a teroristy zemřel kolem třetí hodiny odpoledne na místě další voják IDF, dva byli zraněni. Následovalo několik dalších přestřelek podél hranice. Podle IDF byly zlikvidována některá stanoviště Hizballáhu podél izraelské severní hranice.


Během tohoto dne tedy teroristé během koordinovaného útoku na Izrael zabili osm příslušníků IDF. Dále zranili pět dalších vojáků a pět civlistů. Rovněž způsobili významné materiální škody na vojenském i civilním majetku.


Celá akce Hizballáhu je myšlena jako podpora Palestinců, kteří už dříve unesli jednoho izraleského vojáka a požadovali propuštění vezňů a nyní čelí izraleské operaci v pásmu Gazy. Za návrat unesených požadují propuštění všech arabských vězňů v izraleských věznicích. Mnozí Palestinci i Libanonci (např. v Bejrútu) po zprávách o akci Hizballáhu vyšli do ulic slavit. V Izraeli jsou povoláváni rezervisté, neboť operace bude zjevně dlouhá a náročná.


Izraelský ministerský předseda Ehud Olmert označil akci Hizballáhu za akt války a oznámil rázná protiopatření. Libanonská vláda prohlašuje, že o akci Hizballáhu nevěděla a proto za ni nemůže být zodpovědná.




13. červenec 2006, čtvrtek, den druhý



Izraelská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ministerský předseda Ehud Olmert označil tento útok za "akt války" a odmítl výměnu unesených izraelských vojáků za uvězněné teroristy. Zároveň označil libanonskou vládu za odpovědnou (útoky byly vedeny z libanonského území, jež je pod kontrolou Hizballáhu, což odporuje rezoluci OSN a navíc Hizballáh je účasten na vládě v Libanonu). Libanonský ministerský předseda Fúad Siniora se od útoku Hizballáhu distancoval. Izraelské letectvo (IAF) bombardovalo od časného rána cíle na libanonském území. Podniknuto bylo několik desítek náletů na muniční sklady a sídla Hizballáhu a na libanonskou infrastrukturu. Izrael ovládl libanonský vzdušný a námořní prostor a vyhlásil námořní a leteckou blokádu. Z provozu bylo leteckými údery vyřazeno bejrútské mezinárodní letiště Rafíka Harírího. Útoky na cíle v Libanonu provádělo i izraelské dělostřelectvo stejně jako námořnictvo.


Hizballáh na to reagoval raketovými údery na cíle v severním Izraeli, například na město Naháríja. Výsledkem bylo několik zraněných.


Bílý dům odsoudil útok Hizballáhu jako nevyprovokovaný teroristický akt a obvinil i Sýrii a Libanon jakožto dlouholeté sponzory Hizballáhu. Útoky Hizballáhu odsoudil i zástupce generálního tajemníka OSN pro jižní Libanon Geir Pedersen. USA podpořily Izrael i na půdě OSN. V Radě bezpečnosti vetovaly rezoluci odsuzující Izrael. Reakce arabských zemí byla překvapivě mírná.

Ve čtvrtek večer izraelské síly opět zaútočily na bejrútské letiště. Zničeny byly nádrže s pohonnými hmotami. Zajímavé je, že Izrael shodil nad Libanonem mnoho letáků varujících libanonské obyvatele před chystanými nálety a vyzývající je k opuštění míst, kde má Hizballáh svá centra. Teroristé reagovali výhružkami mluvícími o dalších raketových útocích na izraelská města. Jedna raketa dopadla na město Safed, přičemž usmrtila jednu ženu. Další rakety směřovaly na přístavní město Haifa. Olmert proto nařídil zintenzívnit operace proti teroristickým raketám v Libanonu.



IAF zničily menší vojenské letiště Kvalaját na severu země a významnější leteckou základnu Rajak v údolí Beká. ++++ 2 u Bejrútu ++++



Zároveň se rozvíjely izraelské operace v pásmu Gazy. Představitelé IDF sdělili, že při eliminaci Hizballáhu počítají s dlouhodobější operací. President Bush z německého Stralsundu vzkázal, že Izrael má právo se bránit.



14. červenec 2006, pátek, den třetí*


V noci dopadly rakety Hizballáhu na Haifu, která dosud byla mimo jeho dostřel. Hizballáh, který útokem na Haifu vyhrožoval, odpovědnost nyní odmítá. Jedna mrtvá Izraelka.


V pátek ráno podnikla izraelská letadla útok na jižní předměstí Bejrútu, kde má Hizballáh mnoho opěrných bodů. Medzi inými boli zničené aj budovy v ktroých sa nachádzala centrála Hizballáhu a byt jeho vodcu Hasana Nasralláha. Izraelské ozbrojené síly útočily i na silnice, mosty a elektrárnu. V noci na pátek byl podniknut útok na dálnici Bejrút-Damašek. Dalšímimí cíli byly základny palestinských jednotek ve východní části Libanonu. Rovněž bejrútské mezinárodní letiště bylo opět terčem náletu - byla zasažena dosud nepoškozená ranvej. Letecké společnosti již zrušily lety do Libanonu.


Hizballáh odpálil přes hranice další rakety. Směřovaly na Safed, Hacor, Kirjat Šmonu, Karmiel, Naháríju a na další cíle. Od středy už dle izraelských zdrojů dopadlo na jeho území na několik stovek raket a minometných granátů. Šéf hnutí Hizballáh Nasralláh si podle izraelského ministra vnitra Bar-Ona podepsal vlastní rozsudek... Ministr obrany Amir Perec konstatoval, že israelské síly udělají to, co libanonské měly udělat a neudělaly.


Večer Hizballáh odpálil dve protilodné rakety čínskej výroby C-802 proti plavidlám Izraelského námorníctva ktoré zabezpečovali blokádu Libanonského pobrežia. Jedna raketa zasiahla o 20:15 Izraelskou korvetu Hanit (třída Saar-5, nejmodernější typ ve výzbroji), druhá ťažko poškodila kambodžskú nákladnú loď (s egyptskou posádkou) vezúcu cement, ktorá sa vzápätí potopila. Na palube korvety zahynuli štyri osoby (jeden mŕtvy sa našiel na palube lode po útoku, zvyšné obete boli objavené 16.7.2006), posádka z egyptskej nákladnej lode bola evakuovaná tureckou lodí, izraelská loď později odtažena do přístavu. Zdrojom rakiet C-802 bol s najväčšou pravdepodobnosťou Irán, nakoľko je to jediný štát, okrem Číny, ktorý má oficiálne tieto rakety vo výzbroji.


Proběhl diplomatický ping-pong mezi USA a osou Teherán-Damašek. Představitelé Sýrie a Íránu Asad a Ahmadínežád vyzvali USA, aby zatlačily na Izrael, aby ukončil "útok". USA reagovaly, Israel by sice mohl zkusit přibrzdit, ale oba státníci mají naopak zatlačit na Hizballáh. Francie ústy presidenta Chiraca israelskou reakci označila za nepřiměřenou.


OSN vyzvala Izrael k ukončení operace.




15. červenec 2006, sobota, den čtvrtý*


Útoky Izraelskej armády na ciele v Libanone pokračujú už štvrtý deň. Objektom útokov sa stali cestné komunikácie, mosty, ale aj dediny. Takmer po celý deň boli terčom útoku aj južné štvrte Bejrútu. Juh krajiny, ovládaný Hizballáhom je prakticky odrezaný od sveta. Päť náletov bolo podniknutých aj na juholibanonský prístav Sajdá. Ciele útokov boli v blízkosti postavení Libanonskej armády a predsedu parlamentu Nabího Barrího. Bombardovaný bol most na severe mesta a tiež cesta na jeho juhu v blízkosti najväčšieho palestínskeho utečeneckého tábora Ajn Hilvá. Pri útokoch boli zasiahnuté aj dva palestínske utečenecké tábory.


Pokračovali aj raketové útoky zo strany Hizballáhu na Izrael.


Izraelské lietadlá pokračovali aj v psychologickej vojne zhadzovaním letákov, vyzývajúcich ľudí na odchod z ohrozených území a nad Bejrútom boli zhadzované letáky v ktorých bol označovaný vodca Hizballáhu šejk Hassan Nasralláh za „jedovatého hada, ktorý je zodpovedný za násilie“.


Pokračuje odchod cudzincov z Bejrútu. Nakoľko letecké spojenie s Bejrútom je pre poškodenie letiska obmedzené, evakuáciu cudzincov vykonávajú jednotlivé zastupiteľské úrady autobusmi smerom na sever Libanonu.


Vývojom v Libanone sa zaoberá aj summit G-8 v Ruskom Petrohrade a šéfovia diplomacií Ligy arabských štátov v egyptskej Káhire. Doterajšie výzvy medzinárodného spoločenstva pre konfliktné strany sú nedostatočné.


Bejrút prostredníctvom svojho veľvyslanca OSN v New Yorku protestoval proti "mlčanlivosti BR OSN v otázke najnovšieho násilia na Blízkom východe". Izraelské útoky podrobili kritike aj najvyšší tureckí a iránski predstavitelia. Bush obvinil z celé situace Hizballáh a vyzval Sýrii, aby na Hizballáh tlačila. Putin vyzývá k "příměřenému použití síly", libanonský předseda vlády označil svou zemi za "disaster zone" a vyzývá k mezinárodní pomoci a Arabská Liga, která svolala mimořádné zasedání, označila mírový proces na Středním Východě za mrtvý a vyzývá OSN k řešení krize.



16. červenec 2006, neděle, den pátý*


Väčšina Bejrútu bola v noci bez elektrickej energie po tom, čo pri pokračujúcich nočných náletoch boli zasiahnuté aj elektrárne a sklady paliva, ktoré ich zásobujú. Nálety po polnoci boli zatiaľ najsilnejšie od začiatku leteckých útokov na Bejrút. Terčom útokov sa opätovne stali aj komunikácie a mosty (napr. most, ktorý spája štvrť al-Hazmíja s cestou, ktorá vedie na letisko južne od mesta), ale aj hlavné sídlo Hizballáhu v južnom Bejrúte. V nedeľu ráno bol nálet opakovaný a pri viac ako hodinu trvajúcom útoku bolo na rozličné ciele v Bejrúte odpálených viac ako 120 bômb a rakiet. Bolo zasiahnutých viac ako 50 cieľov, vrátane rádiolokátorov.


Hizballáh podnikl raketový útok na Haifu - 13 raket, minimálně 8 mrtvých (opravářů pracujících v depu) a asi 50 zraněných (většinou na nádraží). Olmert prohlásil, že útok bude mít dalekosáhlé následky, při náletech na jížní Libanon nejméně 23 mrtvých. Nasralláh v televizi prohlásil, že boj proti Izraeli je teprve na začátku. Celkem od počátku dopadlo na Izrael přes 400 raket.


Americký prezident George Bush a Britský premiér Tony Blair vyjadrili podporu Izraelu a jeho právu na sebaobranu. Naopak, najvyšší Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí odmietol odzbrojenie Hizballáhu.


"Jsme vystaveni skutečnému vyhlazování prováděnému Izraelem," uvedl dokonce ministr informací Ghazí Aridí po nedělním mimořádném zasedání kabinetu. "Izrael používá proti civilistům mezinárodně zakázané zbraně." Jaké zbraně to jsou, ministr nijak neupřesnil. Podle neověřených zpráv použil Izrael během ofenzivy v Libanonu fosforové zápalné bomby a vakuové bomby, které vysávají vzduch z budov a způsobují tak jejich zřícení.


Bejrút se vylidňuje, cizinci už odjeli (opouštějí zemi), místní prchají, ale po zničených komunikacích to jde těžko. Mnoho míří do Sýrie, kde je zároveň zničených komunikací nejvíc. Íránský ministr zahraničí odmítl že Írán vyzbrojuje Hizballáh raketami, zároveň varoval Izrael že pokud napadne Sýrii, utrpí "nepředstavitelné ztráty".


Celkem 13 mrtvých izraelských vojáků, 12 mrtvých izraelských civilistů, přes 120 Libanonců.




17. červenec 2006, pondělí, den šestý **


Izrael v noci opäť bombardoval Libanon, pri leteckých útokoch zahynulo 13 osôb, z toho šesť príslušníkov Libanonskej armády. Letecké útoky sa začali krátko potom, ako rakety vystrelené Hizballáhom zasiahli izraelské mestá Afula a Horný Nazaret.


Pri Izraelských náletoch boli zasiahnuté vojenské objekty Libanonskej armády v prístave Abdeh. Okrem šiestich mŕtvych príslušníkov Libanonskej armády bolo ďalších 14 vojakov zranených. Bol to prvý útok IAF vedený priamo na pozície Libanonskej armády, ktorá sa doteraz držala bokom od konfliktu (ak nerátame sporadickú protilietadlovú paľbu pri obrane bejrútskeho letiska).
Cílem tohoto útoku byl radar, který Hizballáh použil při útoku na izraelskou loď.


Ďalšími cieľmi útokov bolo mesto Baalbek, Bejrút (diaľnica Bejrút – Damašek) a Tripolis (druhé najväčšie libanonské mesto), kde bolo zranených 8 vojakov Libanonskej armády. Na útokoch sa podeľalo aj Izraelské námorníctvo. Južne od Berútu sa izraelsky delový čln pokúšal zasiahnuť mobilný vysielač televíznej stanice Hizballáhu Al-Manar, pričom bol zasiahnutý obytný dom. Pri útoku zahynuli štyri osoby a ďalších jedenásť bolo ranených.


Pri ranných útokoch bol zasiahnutý bejrútsky prístav a predmestie Bejrútu, ktoré je baštou Hizballáhu. Ranným útokom predchádzal opätovný raketový útok Hizballáhu na mesto Haifa. Jedna raketa dopadla do mesta a ďalšie do blízkosti miestnej vojenskej základne.


Francouzi poslali z Řecka svou loď se zdravotnickým materiálem a aby pomohla s evakuací Francouzů (je jich tam až 20 000) a ostatních příslušníků EU, Izrael ji slíbil umožnit proplout. Předseda francouzské vlády de Villepen navštívil Libanon jako gesto solidarity. Íránský ministr zahraničí navštívil Sýrii, aby utvrdil spojenectví. Libanonci ukázali v televizi záběry prý padající izraelské F-16 nad Bejrútem, ale Izrael odmítl, že by přišel o letadlo. S největší pravděpodobností je na záběrech padající raketa.


OSN a Blair navrhují, aby do jižního Libanonu byly vyslány mezinárodní síly, aby zastavily útoky Hizballáhu na Izrael a tím ukončily boje. Izrael označil záměr za předčasný, ale v zásadě s ním souhlasí. Olmert prohlásil že útoky nepřestanou, dokud Hizballáh nevrátí unesené vojáky a nebude odzbrojen. Speciální vyslanec OSN ke sjednání příměří začal jednat v Libanonu.



Přes 80 procent obyvatel Izraele vyjádřilo podporu rozhodnutí Ehuda Olmerta vypořádat se rázně s útoky teroristů na Izrael.



18. červenec 2006, úterý, den sedmý*


V noci zasáhlo území Izraele několik desítek raket Hizballáhu. Několik jich zasáhlo okolí nemocnice v Safedu. IAF zaútočily na dvoje kasárna libanonské armády a opět na jižní bejrútské předměstí.


Izrael pokračoval v útocích na pozice Hizballáhu v Libanonu. Hizballáh pokračoval v raketových útocích na izraelská města. Těžce zkoušena je Haifa. Mnoho lidí se přesunuje do bezpečnějších oblastí. Armáda povolala záložníky a oznámila, že neutralizace vojenských prostředků bude vyžadovat ještě minimálně týden, neboť zlikvidováno je prozatím jen zhruba 40 až 50 procent jeho vojenských kapacit. Armádní velení stále nevyloučilo možnost širší invaze do jižního Libanonu.


Na úyemí Izraele dopadlo v úterý kolem stovky raket. Jedna z nich například opět zasáhla vlakové depo v Haifě.


Velitel Severního velitelství generálmajor (Aluf) Udi Adam řekl, že počet raket začal klesat, ale že to neznamená, že by izraelské síly polevily v náporu na teroristy z Hizballáhu.


Na Izrael dopadlo od počátku operace celkem 700 raket, dnes jeden mrtvý civilista v Izraeli, celkem asi 230 mrtvých Libanonců (dnes 11 mrtvých libanonských vojáků v kasárnách ve východním Bejrútu; celkem asi 30 vojáků). Olmert obvinil přímo Írán že akci na únos naplánoval schválně na tuto dobu a ministr zahraničí odmítl návrhy na příměří, dokud nebude propuštěni vojáci a libanonská armáda neobsadí jih země. Libanonský prezident vyzval k postavení se za Hizballáh.


Britové, Francouzi, Kanaďané a další evakuují loděmi desetitisíce cizinců z Libanonu na Kypr.



19. červenec 2006, středa, den osmý*




Izrael zesílil svoji ofenzivu proti Hizballáhu. Nálety směřovaly na ..x.x.x.x.. Cílem se náletů se poprvé od začátku konfliktu stal i střed Bejrútu. Několik zásahů opět dopadlo i na jižní předměstí libanonského hlavního města. IDF podniklo několik výpadů na libanonské území, kde došlo ke střetům s teroristy. Dva izraelští vojáci (členové speciálních sil ??Maglan??) přišli během těchto střetů o život (Izraelský průzkum zjistil, že mnohé rakety jsou odpalovány z ústí tunelů ve svazích nad maronitskými vesnicemi. Ve středu pronikly do této oblasti u vsi Maroun er Ras malé speciální jednotky IDF a v bojích s muslimskými fanatiky zde zahynuli dva izraelští vojáci. Pokusy komad Hizbolláhu proniknout do Galileje zastavily izraelské vrtulníky). Bomby zřejmě dopadly i do prostor UNIFILu, oběti nebyly hlášeny.


Během startu na misi, jejímž cílem bylo bombardování pozic Hizballáhu jižně od Bejrútu, havaroval na letišti Ramon izraelský stroj F-16I Sufa (číslo 489). Osádka hlásila, že letounu praskla pneumatika a následně se katapultovala. Plně vyzbrojený letoun dopadl mimo základnu.


Na území Izraele opět dopadlo přes sto raket Hizballáhu. Zásahy utrpěla města Haifa, Karmiel, Tiberias, Afula, Safed, Naharíja a osady v Galileji. Rakety zabíjely i v Nazarethu, kde přišli o život tři lidé, z toho dvě děti, dva malí izraelští Arabové.


Z Libanonu bylo evakuováno mnoho cizinců. Evakuace nadále probíhá. Libanonský premiér Siniora vyzval k okamžitému zastavení boje a k zásahu mezinárodního společenství. Země je podle něj na pokraji humanitární katastrofy. Obětmi se prý již stalo zhruba 300 Libanonců a statisíce jsou mimo domov. Zásobování je velmi silně narušeno. Hizballáh ale nadále odmítá propustit unesené izraelské vojáky, rovněž nadále odpaluje rakety země-země na Izrael. Mnoho Libanonců se cítí být rukojmímy Hizballáhu, který zásah Izraele vyprovokoval, a to navíc z valné části v cizím zájmu.


Podle některých zpráv zvažuje president USA George Bush vyslání vlastních vojáků do Libanonu. Sýrii obvinil z pokusu vrátit se zpátky do Libanonu (Sýrie Libanon donedávna dlouhodobě okupovala.).


Ehud Olmert obvinil Írán, že má podíl na únosu izraelských vojáků. Írán tak učinil s cílem odvrátit pozornost od svého problematického jaderného programu. Vyslání jednotek OSN označil za předčasné a beztak nic neřešící.


IAF doposud provedly kolem 3 000 letů nad Libanon, přičemž v posledních dnech zasáhly kolem dvou set cílů (mj. velitelská a zásobovací střediska Hizballáhu, auta dopravující teroristy a jejich vojenský materiál, včetně odpalovavích prostředků).


Izraelské vojenské velení je spíše proti široké invazi pozemních sil do jižního Libanonu, přestože tuto alternativu nevylučuje. Nadále je spíše pro letecké nálety a operace speciálních sil, jež na místě vyhledávají odpalovací zařízení a rakety. Izraelští velitelé oznámili, že operace může trvat ještě několik týdnů.


Izraelský ministr obrany nařídil uzavření pásma Gazy a Západní břehu, neboť podle zísakných informací se chystalo mnoho sebevražedných útoků proti Izraeli. IDF zasahovaly hlavně ve střední části Gazy. Hlášeno bylo mnoho přestřelek, byli mrtví, zranění a zatčení. Zasahovaly i izraelské buldozery.








20. červenec 2006, čtvrtek, den devátý * *



Hizballáh ráno opět provedl sérii raketových útoků na Izrael. Dopady raket byly hlášeny z Tiberiasu, Karmielu, Safedu, Haify a Galileje. Rakety dopadaly i na vesnice Arabů a Drúzů.


Israelské letectvo a dělostřelectvo útočilo na cíle v Libanonu, zásahy utrpěl opět i Bejrút, kde byla zničena centrála Hizballáhu v Bourj al-Barajneh - dle zpravodajských informací byla naděje, že se tam skrývá Nasralláh -, o níž ten prohlásil, že šlo o stavbu mešity. Izrael odpověděl, že ví dobře co bombarduje a že centrála byla maskována jako stavba mešity. Letectvo provedlo přes 80 náletů. Pozemní síly podnikaly výpady proti raketometčíkům Hizballáhu. Ti často útočí ze zastavěného území a svá stanoviště si vytváří v obydlených oblastech. Podle IDF probíhaly těžké boje na dvou místech v jižním Libanonu, byli při nich zraněni minimálně tři Izraelci. Hizballáh si nárokuje zničení dvou izraelských tanků, IDF nepotvrdilo. Později však oznámily, že ztratily čtyři vojáky při operacích proti pozicím Hizballáhu v pohraniční oblasti (u vesnice / opěrného bodu Hizballáhu Marún al-Ras).


Při návratu z bojové mise nad jižním Libanonem havarovala dvojice bitevních vrtulníků AH-64A taktických čísel 818 a 825 z výzbroje 190. tajeset. K incidentu došlo severně od osady Safed ležící na severu Izraele. Na jednom vrtulníků došlo k poruše a jeho osádka se s ním pokusila přistát. Během manévru se však tento stroj srazil s druhým AH-64A a oba vrtulníky následně dopadly na zem. Jeden letec zahynul, zbylí tři utrpěli zranění. Jeden vrtulník musel být zcela odepsán, u druhého stroje mělo údajně dojít k poškozením, která lze ještě opravit.


Armádní velení naznačilo, že operace hned tak neskončí a nadále odmítá vyloučit i širší invazi do jižního Libanonu. Zatím ale deklarovalo upřednostňování cílených úderů.


Fúad Siniora se vyjádřil pro odzbrojení Hizballáhu. Prohlásil ale, že jeho vláda (resp. její ozbrojené síly) je na to příliš slabá. Žádá ukončení bojů a následně účast mezinárodního společenství při obnově státní moci na jihu Libanonu. Libanonský prezident Émile Lahoud prohlásil: "Israel bombarduje všechno - dokonce malé ulice, dokonce nemocnice, dokonce nákladní auta jež vezou zásoby [výbuchy některých těchto aut ale nenasvědčují tomu, že by byly naloženy jídlem - pozn. kapa]" a apeloval na okamžité zastavení násilí, a "potom můžeme mluvit. Můžeme diskutovat o čemkoliv, ale nejdříve musí přestat boje".


Pokračuje odsud desetitisíců cizinců všemi prostředky. Kypr apeluje na EU, aby zajistila jejich přepravu do domovských zemí, protože nedokáže příval 60 000 (očekávaný počet) lidí zvládnout.


Generální tajemník OSN Kofi Annan ve svém projevu odsoudil jednání Hizballáhu i izraelské nepřiměřené použití síly, vyzval k příměří, které ovšem nelze momentálně dosáhnout. Proto apeluje na vytvoření koridoru pro humanitární pomoc. Izrael souhlasí. Dále upozornil, že izraelské akce nijak neoslabují podporu Hizballáhu mezi Libanonci, ale výrazně oslabují libanonskou vládu. Vyslanec USA při OSN John Bolton taktéž vyzval k příměří, ale zároveň upozornil, že ještě nikdo nevysvětlil, jak lze uzavřít příměří s teroristy.


IAF shodilo letáky nad pásmem Gazy varující obyvatele, že pokud mají v domě či pod ním skladiště munice pro teroristy, stává se jejich obydlí potenciálním cílem náletu.

Celkový počet mrtvých Libanonců minimálně 306, 600 zraněných. Mrtvých Izraelců 33 (15 civilistů), přes 200 zraněných. Kolem 500 000 lidí v Libanonu opustilo své domovy. V Gaze k dnešnímu dni od začátku operace okolo 100 mrtvých Palestinců.







21. červenec 2006, pátek, den desátý **




Izrael pokračoval v náletech na cíle v Libanonu. Poránu opět bombardoval cíle v Bejrútu, především na jižním předměstí. Další cíle se nacházely v jižním a ve východním Libanonu. Střepinami byla zasažena také jedna z pozorovacích stanic modrých přileb v jižním Libanonu, obešlo se to bez zranění. Bomby dopadly i na Baalbek. Rovněž bylo zasaženo několik vozidel, jež byla podezřelá z převozu raket či jiné munice teroristům. Pozemní boje pokračovaly u Marún A-Ras.


Šéf Hizballáhu Nasralláh oznámil (v předtočeném záznamu v Al-Džazíře), že propustí unesené vojáky jen výměnou za uvězněné teroristy z Hizballáhu z izraelských věznic po nepřímých jednáních. Současně vyloučil, že by jeho hnutí bylo izraelskou protiakcí citelně narušeno. Izraeli pohrozil tím, že se od něj dočká dalších nepříjemných překvapení. Zároveň teroristé odpálili další rakety na Haifu - město je ze značné části vylidněno, přístav mimo provoz. Počet raket odpálených na území Izraele dosáhl zhruba tisícovky.


Během operací proti teroristům v pohraniční oblasti poblíž Ramot Naftali jižně od Kirjat Šmony se srazily dva israelské vrtulníky typu Apache. Jeden voják zahynul (Ran Jehošua Kochva).


Izrael opět povolal dalších pět tisíc reservistů, kteří budou nasazeni v Gaze, aby uvolnily jednotky do Libanonu. Stále častěji se uvažovalo o provedení širší pozemní operace, neboť letecké operace se nezdají být dostatečné. Izraelské síly opět varovaly libanonské obyvatelstvo létaky a přes arabská média před dalšími nálety a vyzývaly k opuštění pohraničních oblastí po řeku Litani (asi 20 km od hranic; konkrétně jde o 12 libanonských vesnic na jih od řeky Litani, k jejichž evakuaci do zítřejších 14:00 hod Izrael obyvatele vyzval). To bylo spolu s hromaděním vojsk u libanonských hranic interpretováno jako pravděpodobně přípravný krok k provedení invaze. Izraelský ministr obrany Amir Perec prohlásil: "nemáme v úmyslu dobýt Libanon, ale [bude-li to nutné] uděláme to bez velkého rozmýšlení". Libanonský ministr obrany Elias Murr kontroval tím, že libanonská armáda by se bránila - v jižním Libanonu má však spíše symbolických pár set vojáků.


Generál Haluc uvedl, že izraelské síly již zlikvidovaly zhruba sto bojovníků Hizballáhu. Zároveň vyjádřil podporu velícímu generálovi Adamovi. Israel podle něj musí zajistit bezpečnost svých občanů. Předchozí ústupky byly nesprávně interpretovány jako projevy slabosti. V tom se prý Hizballáh zmýlil.


Na výzvu Kofiho Annana židovský stát reagoval tím, že zastavení bojů bude možné, až dojde k odzbrojení Hizballáhu. Ministryně zahraničí USA v neděli odjede do oblasti "hledat možná řešení".


Izrael pokračoval i nadále v operacích v Gaze s cílem osvobodit uneseného vojáka a oslabit teroristické hnutí Hamás.


Evropská unie přislíbila pomoc v hodnotě 10 milionů euro pro postižené civilisty v jižním Libanonu. Izrael umožnil vytvoření humanitárního koridoru mezi Libanonem a Kyprem.


Israelci dál jednoznačně podporují ofenzivu své armády proti Hizballáhu. Podle průzkumu deníku Maariv je pro její pokračování devadesát procent obyvatel Izraele. A to až do doby, než bude Hizballáh vytlačen z jihu Libanonu. Teprve poté by měla začít podle Izraelců jednání o propuštění zadržovaných vojáků. Jenom osm procent Izraelců by volilo opačný postup

Od počátku přes 330 mrtvých Libanonců, 34 Izraelců (15 civilistů). Dnes 15 zraněných civilistů při raketových útocích na Haifu.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#168963 Verze : 0
Přehled událostí den po dni II:





22. červenec 2006, sobota, den jedenáctý **



Nadále pokračovaly boje v pohraniční oblasti. IDF vytlačily teroristy z Hizballáhu z oblasti Marún al-Ras (během tří dnů bojů o tuto pohraniční vesnici zde padlo šest izraelských vojáků). IDF Zaznamenaly úspěchy i na dalších opěrných bodech. IAF útočily na komunikační body a na další cíle v jižním a východním Libanonu. V Libanonu se rapidně zhoršila možnost přijímat TV signál a používat mobilní telefony, neboť byly zničeny dva vysílače.


Hizballáh opět ostřeloval israelské severní území raketami (několik desítek raket - údajně přes devadesát kusů). Dopadly např. do oblastí Safedu, Naháríje, Karmielu, Haify či Kirjat Šmony (zde dopadlo asi 25 raket, způsobily zranění desíti lidí).


Israelské jednotky shromažďovaly na hranici. Vojenské velení stále opakovalo, že invaze není stále vyloučena a že pokud k ní dojde, nebude mít velký rozsah. Israel prý objednal větší zásilku přesně naváděných bomb od USA. Obyvatelé třinácti vesnic na jih od řeky Litani (v pásu asi 6 km širokém) byli opět vyzvání, aby nejpozději do 18:00 místního času (15:00 GMT) opustili oblast.


Německý ministr zahraničních věcí Steinmeier zahájil cestu po Blízkém východě.


Pokračuje pohyb uprchlíků na Kypr. Červený kříž tam zřídil základnu. Evropská unie přislíbila Kypru pomoc, aby zvládl neplánovaný příval osob. Tisíce lidí také poslechly výzvu israelských sil a opustily pohraniční pásmo.


Dosud minimálně 350 mrtvých Libanonců, 34 Izraelců. Během dnešního dne podle libanonských zdrojů 20 zraněných Izraelců po dopadu raket Hizballáhu na severní Izrael (nepodařilo se mi to ověřit u jiných zdrojů).




23. červenec 2006, neděle, den dvanáctý **



IAF opět útočili na vybrané cíle v Libanonu, včetně Bejrútu - např. ve čtvrti Dahíja. Bomby znovu dopadaly na přístav Sidon či na objekty v údolí Bikáa. IDF zaujaly pozice v okolí města Bint Džbajl, jež je považována za hlavní opěrný bod Hizballáhu v této oblasti. Byl zraněn italský voják z mise OSN v jížním Libanonu. Agentury hlásí minimálně osm mrtvých Libanonců, z nich tři příslušníky Hizballáhu. Hizballáh opět vystřelil několik raket (údajně přes devadesát kusů) na severní Israel. Deset jich dopadlo na Haifu, kde jedna z nich zabila dva Izraelce, když dopadla poblíž cesty a poškodila projíždějící auta a obytný dům. 12 osob bylo zraněno, pozdě večer dalších 5 zraněných. Další tři ranění během dne v Kirjat Šmona.


Prosyrský předseda libanonského parlamentu Nabíh Berrí oznámil, že Hizballáh povolil libanonské vládě vyjednávat o unesených vojácích. Podmínkou pro jednání o výměně je zastavení bojových operací. Libanonský ministr zahraničních věcí Fauzí Sallúch oznámil, že oba vojáci jsou v pořádku. Rovněž vyzval OSN či jiny subjekt, aby zaujala pozici prostředníka při vyjednávání. Israel nadále odmítá s teroristy jednat. Libanon povolal část záložáků své armády, aby pomohli s udržováním chodu země a odklízením následků izraelského bombardování.


Sýrie pohrozila, že případný vstup IDF do Libanonu by nenechala bez odpovědi. Israel kontroval, že nemá v úmyslu jakkoliv ohrožovat Sýrii a vstoupit s ní do války. Kvůli nechtěné eskalaci prý israelské síly nezasahují v blízkosti syrských hranic. Experti neočekávají, že by se Sýrie hnala do války s Israelem, neboť je si vědoma vojenské slabosti v porovnání s ním.


Ehud Olmert a Amir Perec připustili po jednáních s ministry zahraničních věcí Německa a Francie Steinmeierem a Douste-Blazym možnost mezinárodních jednotek v libanonském příhraničním pásmu, jež by se tam rozmístily po odchodu IDF. Měly by být pod vedením EU či spíše NATO, měly by být jasný mandát s možností kontroly i na libanonsko-syrské hranici, aby nemohl Hizballáh znovu vyzbrojit díky dodávkám ze Sýrie a Íránu a měly by být dostatečně vojensky silné a zkušené. Jejich úkolem by mělo být i posílení libanonské armády, aby byla schopna obsadít toto území místo Hizballáhu. Tyto mezinárodní síly by tedy měly převzít úkol, jež měl plnit UNIFIL, jež bohužel selhal. Cipi Livni ještě přidala, že je třeba zajistit odzbrojení Hizballáhu a udržení tohoto stavu, neboť toto hnutí je schopno raketami zasáhnout Israel i z pozic za řekou Litani. Zástupci NATO na tento izraelský návrh odpověděli, že s nimio zatím nikdo o ničem takovém nemluvil.


Isarelské zpravodajské služby údajně varovaly před tím, že bude-li Hizballáh zatlačen do kouta, dostanou teroristické spící buňky v zahraničí rozkaz k útoku na israelské cíle ve světě.


Zástupce náčelníka generálního štábu generál Moše Kaplinsky uvedl, že od počátku bojů zasáhlo území státu Izrael circa 1 000 raket a 1 200 minometných granátů. Rovněž uvedl, že počty raketových útoků sice neklesají, ale rakety jsou stále méně přesnější. Podle israelských zpráv byl Nasralláh překvapen silou a rozhodností israelského odpovědi na činy Hizballáhu. Zdaleka ale prý není Hizballáh zlomen, přestože je dosti oslaben.


Zvláštní vyslanec OSN Egeland navštívil nejpoškozenější části Bejrútu a přímo z rozbombardované ulice pronesl, viditelně otřesen, protiizraelské prohlášení, v němž odsoudil izraelské nepřiměřené použití síly, označil zkázu města za strašnou a dodal, že je šokován tím, jak je blok za blokem srovnáván se zemí.


Íránský prezident prohlásil, že Izrael "se vydal na cestu svého vlastního zničení", aniž by blíže výrok objasnil. Jinak ovšem arabští představitelé překvapivě Izrael neodsoudili, jednají daleko zdrženlivěji než třeba OSN nebo EU... Jeden arabský deník vycházející v Izraeli napsal: "Je ironické, že arabský svět a jeho vůdcové už jsou tak defétističtí, že je nepohne ani pohled na spálená těla malých dětí. Co se těmto vůdcům stalo, že nejsou schopni izraelskou agresi proti Libanonu ani [ústně] odsoudit?"


Humanitární situace stále označována za nálehavou, několik lodí (francouzská, italská...) vezoucí potraviny a další nezbytnosti bylo vpuštěno do blokovaných libanonských přístavů.


V různých zemích světa (včetně Velké BRitánie) se konaly demonstrace proti Izraeli, většinou za účasti několika tisíc lidí.


Od počátku konfliktu bylo zabito minimálně 364 Libanonců a 36 Izraelců (17 civilistů)




24. červenec 2006, pondělí, den třináctý **


Podpora možnosti vyslat mezinárodní síly do Libanonu byla vyjádřena EU i některými arabskými státy. Zároveň ale zazněly obavy, že síly NATO nenajdou nutnou míru kooperace na libanonské straně, bez níž je pochybné, zda by mise mohla splnit úkol. Bude-li nastolen klid, Hizballáh do zančné míry ztratí svůj smysl existence a je si toho vědom. Došlo by i k oslabení pozic jeho podporovatelů.


V pondělí dopoledne byl v severním Izraeli celkem klid, odpoledne Hizballáh opět ostřeloval tuto oblast raketami (cca 80 kusů). Raketa, jež dopadla u Kirjat Šmony vyvolala velký lesní požár. Rakety dále směřovaly na Haifu, Acre, Naháríju a Safed. Celkem bylo zraněno 30 lidí. Střepinami z izraelského tankového granátu byli zraněni čtyři ghanští příslušníci modrých přileb v jižním Libanonu.




V noci začala bitva o "hlavní město Hizballáhu" Bint Džbajl ležící několik kilometrů od hranic. Probíhaly zde tvrdé boje mezi IDF a teroristy z Hizballáhu. Zároveň bylo dokončeno obsazování oblasti u Marún al-Ras. V bojích padli dva izraelští vojáci, když jeden tank najel na minu a jeden byl zasažen protitankovou střelou (Hizballáh nárokuje úplné zničení těchto dvou tanků), přes 20 jich bylo zraněno. V severním Izraeli se zřítila helikoptéra, dva mrtví piloti, 6 zraněných na zemi. Hizballáh oznámil smrt Mohammada Yousefa Osseily a Mustafy Ali Zalzaliho


IAF zaútočily na pozice Hizballáhu v Súru a v Bejrútu.


Ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Rice se se zpožděním způsobeným neočekávanou návštěvou Bejrútu (tato návštěva byla pro libanonské politiky spíše zklamáním, USA požadují mnohem více než jen návrat před 12. červenec), setkala večer s israelskou ministryní zahraničních věcí Cipi Livni. Jednali o přijatelných podmínkách pro příměří a zřejmě o mandátu mezinárodních sil.


Riceová ještě v Libanonu prohlásila, že vrácení dvou izraelských vojáků a stažení Hizballáhu od hranice musí předcházet příměří. Blair označil situaci za katastrofu a vyzval k předložení návrhů na příměří během několika dní. Bush rozhodl o vyslání velkého množství humanitární pomoci. Izraelský brig. gen, Alon Friedman prohlásil, že popzemní operace bude pokračovat ještě asi 10 dnů - tolik času prý Izraeli USA dávají k vojenským akcím, než začnou vyžadovat příměří. USA zřejmě chystají širší řešení, nikoliv návrat k předválečnému stavu.



Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Avi Dichter uvedl, že cílem izraelské operace je vyslat jasné poselství světu a zabránit Hizballáhu v útocích na Izrael. Jeho odzbrojení je, podle něj, záležitost pro mezinárodní společenství.


Izrael prohlásil, že má fotografické důkazy o tom, že Hizballáh vlastní rakety s doletem 200 km.


Celková bilance - minimálně 372 Libanonců (podle některých zdrojů 100 bojovníků Hizballáhu; podle odhadu jednoho z reportérů BBC přímo v Bejrútu jsou asi polovina z mrtvých "civilistů" teroristé), podle Libanonců 385 mrtvých, 40 Izraelců (17 civilistů). Hizballáh oznámil, že v bojích v jižním Libanonu za dnešek zemřelo 27 jeho členů, Izrael tvrdí že jich bylo kolem 40.



25. červenec 2006, úterý, den čtrnáctý *



IDF dobyly velkou část dalšího důležitého opěrného bodu Hizballáhu, města Bint Džbajl. Izraelci potvrdili, že v jižním Libanonu při jednom z náletů zabili jednoho z regionálních velitelů Hizballáhu.
Přes deset raket zasáhlo Haifu. Dalších několik desítek raket směřovalo na další cíle v severním Izraeli. Jedna z nich usmrtila patnáctiletou izraelskou Arabku.


Condoleezza Rice se dnes setkala s Ehudem Olmertem. Ten potvrdil odhodlání pokračovat v započaté akci a mluvil o právu na sebeobranu. Americká státní tajemnice mluvila o nutnosti dlouhodobějšího řešení bezpečnostní situace na Blízkém východě.


Olmert přislíbil volný průlet humanitárním letounům na bejrútské letiště.


Amir Perec uvedl, že izraelské síly vytvoří na jihu Libanonu bezpečnostní pásmo (3-10 km široké) a budou ho držet, dokud nedorazí mezinárodní síly.


Riceová se po schůzce s Olmertem vydala na návštěvu i za palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Jednali o osudu uneseného vojáka Šalita, o americké ekonomické pomoci Palestině, o budoucím vyhlášení samostatné Palestiny a o současné krizi. Bush následně prohlásil: "Podporuji přijatelné příměří, které přinese konec násilí... Naším záměrem a cílem je mít trvalý mír, ne dočasný"


Zřejmě během náletu IAF na cíle ve měste Chiam byli zabiti čtyři příslušníci UNIFIL. Generální tajemník OSN mluvil o úmyslu, Izrael tuto interpretaci odmítl a úmyslný zásah vyloučil.




26. červenec 2006, středa, den patnáctý **




Politici se sešli v Římě k jednáním o současné krizi na Blízkém východě, Izrael nebyl zastoupen. Shoda panovala ohledně nutnosti rychlého příměří a odzbrojení Hizballáhu. Politici se neshodli, zda uzavřít příměří před nebo po eliminaci nebezpečí ze strany Hizballáhu. Účastníci jednání se také shodli na účasto mezinárodních jednotek. Jeich složení a mandát vyjasněn nebyl. Například francouzský prezident Jacques Chirac se vyslovil proti roli NATO a navrhl, že mise by mohla být ve francouzské režii, ale za podmínky, že jejím cílem nebude odzbrojení Hizballáhu. Samotné vedení NATO nic nepotvrzuje ani nevylučuje.


Mezitím se v libanonsko-izraelském pohraničí dále bojovalo. IDF v tvrdých bojích dokončují obsazování Bint Džbajlu. V bojích u Bint Džbajlu osm mrtvých Izraelců (včetně tří důstojníků) z 51. praporu elitní Golanské divize, kteří se dostali do léčky v ne zcela zabezpečeném městě a byli nuceni se několik hodin bránit dobře vyzbrojeným (samopaly, protiraketové střely, neprůstřelné vesty, přístroje pro noční vidění) bojovníkům Hizballáhu, než je s nasazením života evakuovaly helikoptéry, které přistály na nepřátelském území. 24 dalších, včetně velitele praporu, bylo zraněno - dva těžce, šest středně, zbytek lehce. Během boje bylo zabito asi 40 bojovníků Hizballáhu. Na jiném místě byl zabit důstojník výsadkářů a tři jeho muži zraněni (z toho dva těžce) protitankovou střelou. Jde o největší jednorázové ztráty IDF během této operace.



Izrael ústy jednoho ze svých velitelů prohlásil, že očekává že operace bude trvat ještě několik týdnů.


27. červenec 2006, čtvrtek, den šestnáctý *



Boje v Libanonu pokračovaly. IAF zničily rozhlasové vysílače na sever od Bejrútu. Zásah dostala i nedaleká kasárna libanonské armády. Další bomby zasáhly cíle v jižním Libanonu a transporty směřující ze Sýrie podezřelé z dodávání zbrojního materiálu pro Hizballáh.


Izrael se rozhodl setrvat na současné strategii omezeného nasazení pozemních sil v Libanonu, priorita byla ponechána cíleným úderům. Opět byla deklarována neexistence úmyslu zatáhnout do konfliktu Sýrii. Izraelský stát uvedl, že výsledek římských jednání bere jako zelenou pro další akce proti teroristům z Hizballáhu, neboť konference nedospěla k jasné výyvě k okamžitému příměří. Generál Udi Adam vyjádřil přesvědčení, že operace bude trvat ještě několik týdnů.


Na izraelské území opět dopadaly rakety teroristů.


K problému se vyjádřila Al-Kajdá ústy Ajmána Zavahrího. Ten podpořil současnou kampaň proti Izraeli a vyzval k dalším mučedníkům.


Izrael se omluvil za úterní zabití čtyř příslušníků UNIFILu. Vyjádřil ale zároveň silné znepokojení nad slovy Kofiho Ananna ohledně úmyslné akce. Rada bezpečnosti OSN se ve čtvrtek dohodla na společném prohlášení.


Probíhaly boje o poslední části Bint Džbajlu.




28. červenec 2006, pátek, den sedmnáctý **





Izrael zintenzívnil likvidaci cílů v jižním Libanonu. V noci bylo zasaženo mnoho cílů Hizballáhu v údolí Bikáa. Hodně cílů bylo zničeno v oblasti Kilia-Dalafa. Bomby dopadaly třeba i na Nabátiju.


I dnes směřovaly na Izrael rakety teroristů z Hizballáhu (zhruba sto). Novinkou bylo pět původem íránských raket Fajr-5, jež dopadly na Afulu. Hizballáh prohlásil, že začala nová fáze války, "Beyond Haifa", ("dále než Haifa"). Při raketových útocích byli zraněni 3 izraelští vojáci (zasažen byl vojenský tábor na severu Izraele) a při jiném útoku jeden těžce zraněný civilista. Zásah hlásila i nemocnice v Naháríji.


Tony Blair se opět setkal s Georgem Bushem. Vyslovili se pro vyslání mezinárodních sil. Případné účastnické země ale neprojevily příliš ochoty vyslat své vojáky do oblasti.


Libanon oficálně oznámil 510 mrtvých (352 idenitifkovaných, 58 neidentifikovaných a 100 dosud nevyproštěných) a 1 850 zraněných. Izraelci oznámili, že zatím zabili 200 členů Hizbaláhu. Celkem 51 (18 civilistů) mrtvých Izraelců.


Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pátek prohlásil, že Izrael nemůže dokončit to, co začal. Již ve čtvrtek řekl, že Izrael stiskl tlačítko své destrukce invazí do Libanonu.




29. červenec 2006, sobota, den osmnáctý * *



Generál Adam oznámil, že IDF se stáhly z Bint Džbajlu. Tento opěrný bod je prý v troskách (nicméně jsou IAF na město opakovaně útočí, což svědčí o tom, že je stále základnou Hizballáhu), IDF drží okolní pozice. IAF útočily na další pozice pro odpalování raket, sklady a na budovy a základny Hizballáhu. Letecké útoky zlikvidovaly také hlavní tah z Libanonu do Sýrie poblíž hranice. Byli při něm zraněni dva pozorovatelé OSN.



Na severní Izrael bylo vypáleno zhruba 90 raket. Cílem byly Naháríja, Tiberias, Safed a další komunity v Galileji. Generál Friedman upřesnil, že rakety, jež dopadly na Afulu, nebyly íránské Fajry-5, ale starší syrského původu. Od počátku kampaně Hizballáhu dopadlo na Izrael minimálně 1600 raket, pravděpodně ale více.


IDF se podle některých zpráv rozhodly rozmístit baterie systémů Arrow a Patriot v centrálním pobřežním regionu.


Izrael odmítl požadavek OSN na třídenní klid zbraní pro umožnění zásobování civilistů. Podle něj již otevřel bezpečné humanitární koridory a že je navíc Hizballáh blokuje s cílem rozdmýchávat humanitární krizi.


IDF potvrdily, že ve čtvrtek byl při náletu IAF zlikvidován vysoce postavený terorista z Hizballáhu Núr Šalhov, jenž byl zodpovědný za pašování zbraní do Libanonu. Zlikvidován byl spolu s dalšími komplici v autě vezoucím zbraně v údolí Bikáa.



V americkém Seattlu vnikl do budovy místní židovské federace zřejmě muslim a zahájil náhodnou střelbu do lidí. Jednoho člověka zavraždil, minimálně pět dalších zranil. Tři ženy utrpěly vážná zranění.


Do Izraele opět přijela Condoleezza Rice, aby jednalal o dohodě o rozmístění mezinárodních sil v Libanonu a ukončení bojů. Nasralláh mezitím vyzval k dalším útokům na vzdálenější cíle v Izraeli.


Bush označil boje v Libanonu za součást širšího boje proti terorismu.


Izrael naznačil, že by při dohodě o příměří a o rozmístění mezinárodních sil nemusel požadovat rychlé odzbrojení Hizballáhu. To by usnadnilo přijetí takových dohod. Mezinárodní síly by tedy připravily prostor pro obsazení země libanonskou armádou a ta by pak zajistila co nejrychlejší odzbrojení Hizballáhu.


Izrael prohlásil, že mezinárodní síly by měly být rozmístěny i na hranici Libanonu se Sýrií, aby zabránily dovozu zbraní pro Hizballáh. USA oznámilo, že libanonské armádě poskytne 10 milionů dolarů.



30. červenec 2006, neděle, den devatenáctý * *


Izraelské síly opět pokračovaly v likvidaci pozic pro odpalování raket Hizballáhu. Při jednom takovém útoku na cíl ve vesnici Kana přišlo o život nejméně 54 civilistů. Nalézali se v budově i přes vyzvy izraelských sil k odchodu z oblasti, kde se nalézá mnoho pozic Hizballáhu, a tedy je velká pravděpodobnost náletu IAF (podle šéfa štábu IAF Amira Ešela bylo z této vesnice již odpáleno zhruba 150 raket - často z prostředků ukrytých v civilních domech; navíc budova byla zasaženo o půlnoci a spadla až kolem osmé hodiny ráno - je tedy prý možné, že kolaps celé budovy mohl způsobit až další výbuch, zřejmě explozí uskladněného vojenského materiálu, sám Ešel ale uvedl, že celá záležitost je v šetření a toto je jen jedna z možností). Podle izraelských zpráv Hizballáh využívá civilisty jako živé štíty na ochranu svých vojenských zařízení. Izrael proto odpovědnost za mrtvé připisuje právě teroristům z Hizballáhu. S odvoláním na svědky libanonská média obvinila Izrael, že použil v raketách, které dopadly na Kanu, plyn, který způsobil dezorientaci zasažených - jde zjevně o snahu vytěžit z masakru co nejvíce mediálních bodů. Podle Libanonců navíc dnes zahynulo 8 izraelských vojáků, nikdo jiný však o žádných mrtvých Izraelcích nic neví.


Libanonský premiér Siniora oznámil, že zastavuje další jednání do té doby, než bude dosaženo zastavení bojů. V Bejrútu došlo k demonstraci několika stovek Libanonců rozzuřených zprávami o událostech v Kaně. Dav napadl a zdemoloval jednu z budov OSN ve městě (ESCWA) Izrael oznámil, že ukončí své operace, až dosáhne svých cílů v této protiteroristické kampani. Svoláno bylo zasedání Rady bezpečnosti OSN.


Nasralláh opět vyhrožoval dalšími raketovými útoky. IDF naopak začaly výpad směrem na Chiam, kde se nachází raketové palposty Hizballáhu.


Na severní Izrael dopadlo 140 raket Hizballáhu. Směřovaly na Naháríju, Kirjat Šmonu a Acre. Další dopady byly hlášeny z okolí Haify. Bylo zraněno deset civilistů. V bojích v jižním Libanonu byli zraněni 4 izraelští vojáci.


Íránský prezident Ahmadínežád oznámil, že současný vývoj na Blízkém východě přinutil Teherán přehodnotit znovu balíček návrhů Západu ohledně íránského jaderného programu.


U Nábulusu zadržely IDF a Šin Bet dva sebevražedné atentátníky.


IDF oznámily, že bylo v jižním Libanonu podél izraelské hranice vytvořeno dva kilometry široké pásmo vyčištěné od jakýchkoliv zařízení Hizballáhu.



Izraešl večer vyhlásil podmínečné příměří na 48 hodin a omluvil se za mrtvé civilisty z vesnice Kana, přičemž ale nadále trvá na tom, že z vesnice létaly rakety na severní Izrael. RB OSN vyjádřila šok, ale ne odsouzení nad činem Izraele.



31. červenec 2006, pondělí, den dvacátý**


Jelikož teroristé z Hizballáhu zaútočili v době vyhlášeného příměří (a tím porušili podmínku jeho existence), Izrael obnovil vojenské akce. IAF provedly nálety na cíle v jižním Libanonu. Přesto mnoho Libanonců využilo alespoň určitého zmírnění bojů a odešlo z jihu Libanonu. Izrael během náletu zabil libanonského vojáka, za což se posléze omluvils tím, že se domníval, že vůz veze vysokého představitele Hizballáhu.


V pondělí ráno se ze svého dosavadního působení v Libanonu vrátily zpět do Izraele části 401. brigády. Merkavy tohoto útvaru společně s příslušníky brigády Nahal během víkendu "čistily" oblast vesnic Kilah, Adisah a A-Taibe, přičemž nahlásili zabití přibližně 20 příslušníků Hizballáhu. Během bojů bylo lehce zraněno devět izraelských vojáků, protitankovými řízenými střelami byly zasaženy dvě Merkavy. Merkava Mk.IV poručíka Yotama dostala zásah dvěma raketami, sám velitel si kvůli jejich účinku na tank původně myslel, že se jednalo o minometné granáty. Čtyřčlenná osádka tanku vyvázla bez zranění, jejich stroj spolu s druhým zasaženým tankem byl ostatními tanky odtažen na izraelskou stranu hranice jižně od městečka Metulla. V operaci se Izraelcům navíc převrátil jeden transportér Puma, který byl posléze pod krycí palbou izraelského dělostřelectva taktéž odtažen do bezpečí.


Izraelská vláda odsouhlasila provedení širší pozemní operace v jižním Libanonu.


Ministryně zahraničních věcí USA Riceová po jednáních naznačila rýsující se možnost dohody, své odhodlání prosadit v OSN rezoluci prosazující příměří a ustavující mezinárodní jednotky. Zároveň uvedla své přesvědčení, že boje skončí do týdne. Prezident Bush opět vyzval Sýrii a Írán, aby ukončily podporu Hizballáhu.


RB OSN prodloužila o měsíc mandát UNIFILu.


Podle IDF byl zlikvidován v předešlých bojích terorista z Hizbaláhu Džihad Atija, jež byl zodpovědný za únos tří izraelských vojáků v roce 2000. Hizballáh tvrdí, že zničil pět izraelských tanků - podle izraelských zdrojů byl pouze jeden zasažen protitankovou střelou a poškozen, přičemž byli zraněni tři vojáci. Hizballáh oznámil také zničení izraelské lodě třídy Saar 4.5 (s 53 námořníky na palubě) u Tyru. Izrael zprávu dementoval, nicméně k poškození lodi pravděpodobně došlo.


Syrský prezident Bašár Assad vyzval syrskou armádu ke zvýšení připravenosti reagovat na "regionální výzvy". Podle některých údajů Sýrie povolává záložníky na vojenská cvičení.


V Libanonu byl dnešek dnem smutku za oběti v Kaně. Svět útok opakovaně odsuzuje, Izrael vyjádřil své politování nad tím, co nazval tragickým omylem.


Podle deníku Haaretz byly dosud zničeny dvě třetiny raket dlouhého doletu vlastněných Hizballáhem.


Podle libanonského ministra zdravotnictví bylo dosud zabito asi 750 Libanonců. Izrael pohřbil 51 mrtvých, z toho 18 civilistů.



Francouzský ministr zahraničí Douste-Blazy šokoval prohlášením, že Írán hraje na Blízkém východě roli stabilizační síly.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#169583 Verze : 1
-- Technická mezera --



Technická poznámka: Je docela možné, že dojde ke změně směřování vývoje vzhledem k posledním událostem a vzhledem k neočekávaně pomalé likvidaci prostředků Hizballáhu pomocí současné taktiky. Proto zde nechávám mezeru pro okomentování takového případného obratu. Bude-li se situaci vyvíjet tak nějak stejným směrem, tento příspěvek-mezera se vymaže. Ex post by doplnit nešel.




- obecně o průběhu kampaně
- vývoj postoje jiných států
- kauza Kana
- kauze zásah stanoviště UNIFIL

- izraelské PR




Mrtví pozorovatelé UNIFILu


Výsledek činnosti této mise OSN je tristní. Před jejich očima si Hizballáh v jimi dohlížené oblasti v klidu budoval opěrné body. Ke stabilitě oblasti tedy moc nepřispěly, ba právě naopak. Staly se jakýmsi fíkovým listem, v jehož zákrytu Hizballáh vydatně zbrojil, zatímco svět žil v iluzi stabilizace.


25. července 2006 došlo k tragické události, post OSN UNFIL vChiamu byl zasažen po náletu izraelských sil. Již předtím byla oblast ostřelována dělostřelectvem. Kofi Anna ihned mluvil o izraelském úmyslu. Věc se má ale trochu jinak.


Kanadský genmjr. v.v. Lewis MacKenzie (dříve působil mimo jiné jako velitel na misi OSN v Bosně) řekl, že v e-mailech, jež mu zabitý kanadský příslušník UNIFILu mjr. Paeta Hess-von Kruedener posílal z místa bojů, si tento stěžoval na to, že teroristé z Hizballáhu jsou všude kolem jejich stanoviště (ač OSN oficiálně tvrdila opak), že si z nich udělali živé štíty. Jeho bývalý podřízený psal, že jejich stanoviště bylo denně v oblasti ostřelované přímým i nepřímým bombardováním. Dle něj nešlo tedy o úmyslné zasažení, ale o taktickou nutnost (dle MacKenzieho tato slova znamenala, že Hizballáh odpaloval své rakety z jejich blízkosti a jejich stanoviště se pak dostávalo pod odvetnou izraelskou palbu, jež měla za cíl zničit tyto raketové prostředky). Bez zajímavosti ani není majorova poznámka, že vzhledem k množství munice, jež izraelské ozbrojené síly vystřílely či svrhly na Libanon, je počet obětí relativně nízký. Z toho tento kanadský pozorovatel usoudil, že IDF velmi pečlivě vybírá cíle k zasažení.


Trochu jiný obrázek, než ten, který lze nabýt z TV zpravodajství.




Kana


Vesnice Kana byla v neděli po půlnoci cílem náletu IAF. Z této vesnice bylo opakovaně útočeno na Izrael raketami Hizballáhu. Vesnice se díky vojenským zařízením této teroristické skupiny zde umístěným stala logickým cílem odvetných úderů IDF, odpovědnost za mrtvé civilisty lze připočíst právě Hizballáhu, neboť umisťováním odpalovacích zařízení a munice do civilních objektů zneužívá civilisty jako živé štíty. Nutno podotknout, že izraelské síly dopředu varovaly obyvatelstvo této oblasti před možností náletů a vyzývaly k opuštění oblasti. Izraelské zpravodajské služby určily jednu budovu jako shromaždiště teroristů a jejich zbraní. V této budově našlo několik libanonských civilistů smrt. Kolem celé záležitosti ale zůstávají prozatím otazníky a možná navždy zůstanou.


Patrová budova dostala zásah bombou po půlnoci. Podle místních následoval během 10 minut další zásah, po kterém se budova zřítila na obyvatele, jež nestačili buovu opustit po prvním zásahu. Podle IDF, ale budova spadla až po několika hodinách od náletu. Zůstává tedy otázkou, co opravdu způsobilo pád budovy a proč došlo k úmrtí tolika civilistů. Nelze vyloučit ani možnost, že budova se zřítila v důsledku výbuchu uskladněné munice či pomocí nálože Hizballáhu. Vyskytly se totiž i inforamce o tom, že některá těla byla již dříve mrtvá a patřila zlikvidovaným teroristům z Hizballáhu. A že vůbec celá záležitost je ze značné části mediálním podvodem s cílem získat body v mediální válce.


Událost vyvolala negativní reakce ve světě. Navíc někteří komentátoři viní oficiální místa z nepružné reakce, kdy nedošlo dostatečně rychle k prezentaci důvodů na tento cíl a k předložení materiálů dokazujících existenci vojenských zařízení ve vesnici. Později bylo uvolněno video zobrazující odpalované rakety a též odpalovací zařízení zajíždějící do civilní zástavby. Bohužel pro Izrael, bylo uvolněno příliš pozdě. Z mediálního hlediska Izrael v této záležitosti propadl. Není vyloučeno, že tato událost přispěla k pozdějšímu rozhodnutí urychlit současnou protiteroristickou kampaň rozšířením pozemní invaze.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#169584 Verze : 0
Přehled událostí den po dni III:




1. srpen 2006, úterý, den dvacátý první **



Dosavadní opatření se ukázalo jako nedostatečná a tak IDF se souhlasem vlády rozšířily pozemní operaci v jižním Libanonu, do níž byli poprvé přímo zapojení i rezervisté - důvodem jsou obavy, že Izraeli zbývá na dokončení operace už jen několik dní. V souvislosti s tím se objevuje též kritika, že Izrael sáhl po masivní pozemní operaci v jižním Libanonu příliš pozdě. Izraelská média oznámila, že pravděpodobným záměrem Izraele je vytlačit Hizballáh za řeku Litani. Stejně jako včera se bojovalo v libanonské oblasti Tajbe a u vesnice Ajt Šáb, kde během přepadení bojovníky Hizballáhu padli tři izraelští vojáci (včetně jednoho důstojníka) z výsadkářské brigády, když byl dům, který obsadili, zasažen protitankovou střelou (jeden z nich pak padl v následné přestřelce) a dalších 25 bylo lehce zraněno. Izrael hlásí dvacet zabitých členů Hizballáhu, Hizballáh to odmítá.


Zároveň probíhaly nálety IAF. Nepřímo bylo uvedeno, že po skončení předchozí 48 hodinové lhůty budou zintenzívněny.


Cílem byla i vozidla směřující do Libanonu ze Sýrie, jež jsou podezřelá z převozu zbraní teroristům z Hizballáhu. Hlášeny byly i nálety na oblast Hermelu v údolí Bikáa. Z lodí bylo ostřelováno okolí přístavu Súr.


Ehud Olmert deklaroval, že zastaví bojové operace až poté, kdy bude zažehnáno nebezpečí raketových útoků teroristů z jižního Libanonu a po propuštění unesených vojáků. Zároveň poprvé prohlásil, že Izrael boj s Hizballáhem vyhrává.


V Bruselu zasedali ministři zahraničních věcí Evropské unie. Předsedající Finsko spolu s Francií prosazovalo přijetí prohlášení, které by požadovalo okamžité příměří. Díky postoji Velké Británie, Německa, České republiky, Polska a Dánska byla nakonec přijata mírnější verze prohlášení požadající okamžité ukončení nepřátelských aktivit následované přijatelným příměřím. Tím, že EU netrvá na okamžitém příměří, dostal Izrael de facto čas na dokončení protiteroristických operací.


Izrael naznačuje, že příměří je ochoten akceptovat v momentě, kdy bude reálná možnost, že se v jižním Libanonu rozmístí mezinárodní jednotky schopné oblast uhlídat před návratem teroristů. Zároveň izraelský ministr infrastruktury prohlásil, že bude trvat deset dní až dva týdny, než IDF dokončí svůj úkol, "čímž myslím, že území, kde požadujeme rozmístění mezinárodních jednotek, bude vyčištěno od Hizballáhu."


Ahmadínežád odmítl příjmout požadavky rezoluce RB OSN požadující zastavení obohacování uranu. Íranský duchovní vůdce ajatolláh Ahmad Džannatí vyzval muslimské země, aby posílali Hizballáhu zbraně pro boj proti Izraeli.


Celkové počty mrtvých od začátku operacou jsou asi 750 Libanonců a 54 Izraelců (18 civilistů). Podle izraelských údajů bylo zabito asi 300-400 členů Hizballáhu, Hizballáh samotný přiznal jen 43 mrtvých.




2. srpen 2006, středa, den dvacátý druhý **



IDF v noci provedly pomocí vrtulníkového výsadku operaci (pojmenována Sharp and Smooth) v libanonském městě Bálbek, resp. v nemocnici Hikma a jejím okolí (nemocnice slouží jako základna Hizballáhu) Zajato bylo několik teroristů Hizballáhu, další byli zlikvidováni. Podle některých zdrojů měl být hlavním cílem Mohammed Jazbek - vysoce postavený operativec s kontakty na nejvyšší místa v Íránu. IDF prohlásily, že cílem bylo znejistit vedení Hizballáhu. Podle oficiálních zdrojů nepřišel během této operace, jíž zajišťovalo několik bojových vrtulníků a stíhacích letadel, žádný příslušník speciálních sil o život.


Na jihu Libanonu pokračovaly pozemní síly v ofenzivě. Bojovalo se u Ajt Šábu, Mahbivu a v dalších oblastech na jihu Libanonu. IDF tedy již od počátku této protiteroristické kampaně obsadily několik opěrných bodů Hizballáhu či jinak strategicky důležitých bodů v jižním Libanonu. Letadla IAF shazovala letáky informující civilisty o možnosti, že IDF budou operovat i severně od řeky Litani a doporučující jim odchod směr sever. Generál Dan Haluc vyloučil, že by Izrael přistoupil k unilaterálnímu příměří s Hizballáhem. Premiér Ehud Olmert upřesnil, že je ochoten přistoupit na příměří poté, co budou mezinárodní síly v jižním Libanonu rozmístěny, nikoliv pouze připraveny k rozmístění. Tím se šance na brzký konec konfliktu opět výrazně zmenšily.


Hizballáh opět odpálil na sever Izraele mnoho raket, nejvíce za celou dobu trvání operace (přes 230). Šrapnelem z jedné z nich byl zabit jeden Izraelec, když mu raketa dopadla na dvorek. Několik raket dopadlo i na Západní břeh. Další zajímavostí je to, že jedna dopadla až u Bejt Šeanu, který leží 65 km ve vnitrozemí.


Izrael hlásí, že již zlikvidoval stovky bodů infrastruktury Hizballáhu a výrazně tak narušil jeho síť. V jižním Libanonu nyní operuje okolo 9 000 vojáků. V bojích dnes padl další izraelský voják, čtyři byli lehce zraněni.


Na půdě OSN se intenzivně a složitě jednalo o znění rezoluce k současnému blízkovýchodnímu konfliktu. Spory panovaly hlavně mezi Francií a USA. Francie požadovala nejprve příměří a teprve poté řešení další otázek jako je například mandát mezinárodních sil. USA prosazují komplexní řešení.


Česká republika uvolnila peníze pro humanitární pomoc Libanonu i Izraeli.





3. srpen 2006, čtvrtek, den dvacátý třetí **


Na severní Izrael dopadlo přes 130 raket v rozmezí 90 minut. (dopadly například na města Acre, Naharija, Zefat, Haifa a Kirjat Šmona či okolí města Ma'alot). Zabily celkem 8 izraelských civilistů. Tři lidé byli zabiti na poli u Ma'alot, čtyři ve městě Acre poblíž svého domu a jeden muž se zabil v autě poté, co ho zásah zbavil kontroly nad vozem. Šéf Hizballáhu šajch Nasralláh pohrozil, že další zásahy Bejrútu od IAF budou mít za následek raketové ostřelování Tel Avivu prostředky Hizballáhu. Zároveň nabídl, že pokud Izrael přestane bombardovat Libanon, zastaví raketové útoky na něj. Omezit schopnost Hizballáhu ohrožovat izraelské území svými raketami se zatím jak se zdá příliš nedaří, na druhou stranu Nasralláhovo prohlášení může svědčit o tom, že Hizballáh se blíží vyčerpání.


IAF v noci provedlo nálety na bejrútskou čtvrť Dahíja, jež je baštou Hizballáhu. Další nálety byly hlášeny ze severního Libanonu a z údolí Bikáa, především útoky na infrastrukturu. Pokračovaly boje pozemních sil na jihu Libanonu, kde IDF postoupily o další kus směrem na sever. Padli při tom čtyři izraelští vojáci. Dva vojáci zahynuli kolem poledne, když protitanková střela zasáhla jejich tank během přestřelky u Rajamin, další byl smrtelně raněn a svým zraněním zakrátko podlehl. Šlo o vojáky obrněného praporu 188. obrněné brigády. Detaily ohledně smrti čtvrtého izraelského vojáka nebyly ani v pondělí vojenskou cenzurou zveřejněny. Bylo zabito 14 členů Hizballáhu a 5 zajato. Některá vyjádření vojenských činitelů naznačila, že IAF se budou ve větší míře soustředit na podporu postupu pozemních sil. Očekává se, že by rychlejší postup pozemních sil mohl účiněji než nálety IAF eliminovat nebezpečí nepřátelských raket.



Olmert deklaroval, že IDF opustí Libanon až po příjezdu mezinárodních sil a odmítl stanovit hranici izraelského postupu. Zároveň se jednotky složené z rezervistů začínají připravovat na možnost okupace jižního Libanonu po řeku Litani. Izraelské speciální síly operují ještě mnohem hlouběji na libanonském území, až u Bejrútu.


Ke stabilitě má stále velmi daleko i situace v Gaze.


Ahmadínežád prohlásil v Malajsii na summitu Organizace islámské konference, že hlavním řešením na Blízkém východě je likvidace Izraele.


Celkový počet obětí mezi Libanonci se odhaduje na 900, 3 000 zraněných a prý až 1 000 000 lidí opustilo své domovy. V Izraeli si konflikt vyžádal už 68 mrtvých (z toho 27 civilistů).




4. srpen 2006, pátek, den dvacátý čtvrtý **



Na jižní předměstí Bejrútu dopadlo několik izraelských bomb. Nálety směřovaly rovněž na další cíle v údolí Bikáa a v jižním Libanonu, byl při nich zabit další dva libanonští vojáci. Pokračovaly operace IDF v jižním Libanonu, tvrdé boje mezi vojáky a teroristy se odehrály například ve vesnici Markabe ve východní části jižního Libanonu. Dva příslušníci ženijního sboru byli zraněni kolem jedné hodiny v noci minometnou palbou vedenou na jejich vůz. Jeden z nich svým zraněními podlehl. Padli také dva další vojáci.. Zároveň izraelská strana opět vyzvala obyvatele žijící jižně od Litání, aby odešli na sever od této řeky, neboť jinak riskují své životy.


Hizballáh odpálil další rakety na severní Izrael, dnes 191. Dopadly například u Karmielu, Kirjat Šmony, v Zefatu a na další cíle v Galileji. Zabiti byli tři izraelští civilisté (včetně jedné arabské Izraelky), přes 80 zraněných. Několik syrských raket Chajbar-1 odpálil Hizballáh na Haderu - zatím nejjižnější cíl zasažený raketami teroristů.


Byl hlášen dopad rakety Hizballáhu do oblasti syrské Kunejtry - možná pokus vytvořit Sýrii alibi pro zásah do konfliktu. Írán oznámil, že dodal Hizballáhu rakety Zelzal-2. Zůstává otázkou, kolik jich přežilo izraelské nálety a zda je Hizballáh může použít o své vůli bez konkrétního povolení z Teheránu.


Olmert dnes potvrdil to, o čem se již nějakou dobu spekulovalo. Uvedl, že nemá absolutně nic proti německé účasti v předpokládaných mezinárodních silách v jižním Libanonu. IDF kontroluje pás libanonského území podél hranic 3-8 km široký a snaží se Hizballáh vytlačit stále dál. Jeden z izraelsých deníků napsal, že Izrael takovýto průběh války nečekal ani ve svých nejhorších nočních můrách.


Arabská televizní stanice al-Džazíra ohlásila, že má náznaky, že během 24 hodin by mohlo být uzavřeno příměří.



5. srpen 2006, sobota, den dvacátý pátý **



IDF i dnes útočily na cíle Hizballáhu v Libanonu. Nálety směřovaly např. na Bejrút či Súr. Izrael v noci uskutečnil námořní výsadek (speciální jednotka Šajetet 13) severně od Súru s cílem zaútočit na teroristy z Hizballáhu odpovědné za útok na Haderu. Údajně byly zničeny tři prostředky pro odpalování raket a několik prostředků pro jejich převoz, bunkr a tři muniční sklady. Během operace byli vážně zraněni jeden důstojník a jeden voják, šest vojáků bylo zraněno lehce. Podle údajů Libanonu byl zabit jeden libanonský voják. Těžké boje s bojovníky Hizballáhu probíhaly v jižním Libanonu (například u vesnice Ita a-Šáab). Při pozemních operacích padli také další dva izraelští vojáci v jižním Libanonu - jeden po zásahu protitankové střely do budovy, v níž byla jeho pozice, a druhý taktéž protitankovou střelou, v poli. Oba byli rezervisté, a jsou tak první padlými rezervisty v tomto konfliktu. Minimálně 19 dalších vojáků bylo zraněno, z toho jeden těžce. Dva vojáci byli zraněni na izraelské straně hranice po zásahu minometným granátem (jeden těžce).


Rakety Hizballáhu zasáhly Haifu a další cíle v severní oblasti Izraele jako jsou např. Kirjat Šmona, Naharija, Zefat, Šlomi či Málot. Celkem dnes dopadlo kolem 170 raket, z toho 60 raket během hodiny. Zdá se že Hizballáh přechází na taktiku masivních koncentrovaných krátkou dobu trvajících raketových útoků. Byly zabity čtyři Izraelky - jedna z Kiriat Aty a tři (matka a dvě dcery) z arabské osady Arab el Aramsheh.


Rezoluce RB OSN je stále blíže přijetí. Měla by stanovit ukončení bojů jako základ pro další kroky. Nicméně rezoluce by neměla obsahovat žádné termíny.


Izraelské armádní velení prohlásilo, že očekává, že počet raket dopadajících na území Izraele se bude postupně snižovat. Zároveň varuje, že Hizballáh pravděpodobně nyní dočasně zvýší svou raketovou aktivitu. Naznačilo rovněž, že operace by podle něj měla trvat ještě několik týdnů.


IDF podnikaly zároveň protiteroristické operace v Gaze.




6. srpen 2006, neděle, den dvacátý šestý **



Izraelská Haifa dnes zažila opakované útoky raketami teroristů. Ti jich poslali na sever Izraele zhruba půl druhé stovky. Ve Kfar Giladi dopadla raketa na shromaždiště vojáků a vyžádala si 12 mrtvých (10 zemřelo na místě, jeden krátce poté a další podlehl svým zraněním v nemocnici) a dalších 12 zraněných z řad záložníků IDF. Vysoký počet obětí je dán tím, že raketa dopadla přímo do davu lidí.Večer pak během dalšího útoku dopadlo opět mnoho raket za krátký čas a zabily tři obyvatele města, přičemž dalších 189 zranily. Rakety byly údajně identifikovány jako vystřelované z Tyru/Súru. Večer IDF oznámily její zničení. Další rakety směřovaly na Kirjat Šmonu, Nahariju, Karmiel, Málot, Zefat, Roš Pinu a na Golanské výšiny.


IAF opět provedly nálet na bejrútské předměstí Dahíja, kde bylo zničeno několik předpokládaných cílů Hizballáhu. Pozemní síly pokračovaly v operacích na jihu Libanonu. Bojovalo se např. v oblasti města Mahbíb či vesnice Ras al-Bajdá. IDF oznámily, že dopadly některé z těch, kdo se podíleli na únosu vojáků, který celou akci odstartoval. IAF od začátku operace provedly nálety na 4 800 cílů.



Návrh rezoluce RB OSN předpokládá ukončení bojů (ne okamžité příměří) a zároveň umožnuje setrvání IDF do příchodu mezinárodních sil. IDF přiznává právo reakce na útoky teroristů.


Syrský ministr zahraničních věcí Walíd Moallem navštívil Libanon a jednal s jeho libanonským protějškem Fauzí Sallúchem. Po jednání prohlásil, že Sýrie je připravena na možnost regionální války, bude-li pokračovat "izraelská agrese". Označil návrh rezoluce RB OSN za zohledňují jen izraelské stanovisko a podpořil Hizballáh. Po návštěvě prezidenta Lahúda deklaroval připravenost Sýrie okamžitě vojensky reagovat na napadení své země Izraelem a návrh rezoluce OSN označil za návod jak pokračovat ve válce.


Rovněž prosyrský libanonský předseda parlamentu Nabíh Berrí odmítl návrh rezoluce, její znění prý není v libanonském zájmu a libanonský lid by ji odmítl.


Izrael řekl již v sobotu večer své ano tomuto návrhu rezoluce RB OSN.
Condoleezza Rice očekává projednání návrhu rezoluce během jednoho dvou dnů. Ani jedna strana nezískala podle jejího vyjádření vše, co chtěla, jde o kompromis.


Íránský hlavní vyjednavač ohledně jaderného programu a zároveň tajemník Nejvyšší národní bezpečnostní rady Ali Laridžání oznámil, že Írán nejenže nezastaví program jaderného obohacování, ale naopak ho rozšíří. Odmítá tedy rezoluce RB OSN, která určila 31. srpen jako nejzazší termín jeho ukončení.


Únosci Gilada Šalita údajně navrhli jeho výměnu za Marwána Barghútího (šéf Tanzimu (součást Fatahu)), Ahmada Saadata (generální tajemník Lidové fronty za osvobození Palestiny), vrahy izraelského ministra Rehavama Zéviho a další významné teroristy.


Zpravodajská agentura Reuters připustila, že fotka zobrazující Bejrút po izraelském náletu byla digitálně upravena tak, aby ukazovala mnohem více kouře, než ho skutečně bylo. Fotografem byl Adnan Hadždž (Adnan Hajj). Tento fotoreportér pořizoval i snímky z vesnice Kana. To prohlubuje pochybnosti o tzv. masakru z Kany.




7. srpen 2006, pondělí, den dvacátý sedmý * *


IDF zlikvidovaly jeden z velitelských bodů Hizballáhu v západní části jižního Libanonu (dříve sloužil jako pozorovatelna IDF). U Rabat-Taltinu přišel Hizballáh o jedno skladiště zbraní. U Itaronu bylo zlikvidováno protitankové raketové družstvo Hizballáhu. Takovéto skupiny tvoří základ bojových operací proti izraelským pozemním silám. V Bint Džbajlu došlo k několika střetům s teroristy. Při těchto bojích byl zabit jeden výsadkář (seržant) a dva záložníci (z toho jeden major). Několik dalších vojáků bylo zraněno. Hlášeno bylo minimálně 16 mrtvých teroristů. Izraelské ztráty jsou ve velké většině způsobené protitankovými střelami vypálenými buď proti izraelským vozidlům nebo proti jejich stanovišti v budově. Speciální jednotky IDF provedli vrtulníkový výsadek jižně od Súru s cílem zlikvidovat zdejší stanoviště pro odpalování raket na Izrael.


IDF vyhlásily od pondělní noci neomezený zákaz pohybu vozidel jižně od řeky Litani. Všechna vozidla krom humanitárních konvojů budou riskovat zničení, pokud vyjedou na ulice. Obyvatelstvo bylo varováno pomocí letáků a prostřednictvím médií.


IAF podnikly opět nálet na jižní předměstí Bejrútu. Dále provedly nálety na cíle v údolí Bikáa v okolé města Bálbek a v oblasti u města Rašaja. Nálety směřovaly i na město Nabatíja. Ve večerních hodinách sestřelila F-16C (taktické číslo 364) z výzbroje 110. tajeset izraelského letectva za pomoci PLŘS (nejspíše Python 5) bezpilotní letoun (typ Ababil-3 íránského původu) Hizballáhu nad izraelským územím (nad mořem cca 10 km od pobřeží u přístavního města Akko). Mezi zachycením letounku izraelskými radary a jeho sestřelením uběhlo méně než deset minut. Jeho trosky pak z moře vylovily izraelské lodi.


Velitel izraelské vojenské zpravodajské služby Aman generálmajor (Aluf) Amos Jadlin uvedl, že Hizballáh utrpěl významné ztráty a že byla zničena více jak čtvrtina jeho bojového potenciálu. Mnoho raket prý dopadlo do moře nebo na syrskou stranu Golanských výšin. Hizballáh má i přes ztráty schopnost odpalovat relativně dost 122mm raket, ale výkonnější íránské rakety byly z větší části zničeny v prvních dnech náletů.


Generálmajor (Aluf) Gadi Eisenkot, šéf operačního ředitelství generálního štábu IDF, uvedl, že pozemní síly vytváří deset až patnáct kilometrů širokou nárazníkovou zónu a současně podnikají výsadkové operace v různých oblastech. Při té v Bálbeku minulý týden bylo podlle jeho vyjádření zlikvidováno devatenáct teroristů, při té víkendové v Súru osm až deset teroristů.


Zástupce ředitele Šin Bet uvedl, že pokus o vnitropalestinskou dohodu ohledně příměří a propuštění Gilada Šalita selhává. Možnost domluvy prý zatím zablokovalo vedení Hamásu v syrském Damašku a vojenské křídlo Hamásu v Gaze. Tyto skupiny naopak usilují o zvýšení protiizraelské aktivity (sebevražedné atentáty, ostřelování raketami Kassám).


Ministr obrany Amir Perec nařídil ozbrojeným silám vystupňovat ofenzivu proti stanovištím pro odpalování raket, pokud selžou diplomatická jednání.


I dnes dopadlo velké množství raket na severní Izrael. Přes padesát jich dopadlo na Kirjat Šmonu. Další směřovaly na Zefat, Nahariju, Tiberias a další sídla na severu. Nejsou hlášení žádní zabití, několik zraněných.


Libanonský premiér Fúad Siniora na setkání arabských ministrů zahraničních věcí v Bejrútu tvrdil, že při izraelském útoku na vesnici Húlá zemřelo přes 40 lidí. Později musel přiznat, že zemřel jen jeden člověk. Omlouval se tím, že prve vycházel z nepřesné zprávy založené na tvrzení "očitých svědků" a tím, že budova plná lidí se zřítila a záchranáři si mysleli, že všichni lidé jsou mrtví, načež se jim podařilo naprostou většinu z nich "díky Boží pomoci" vytáhnout živé. Ministři zahraničí arabských států podpořili Libanon v jeho odporu vůči navrhované rezoluci OSN a Francie následně zareagovala tím, že údajně libanonským politikům naznačila, že se při hlasování o rezoluci zdrží. Následně se začalo mluvit o odkladu hlasování v RB OSN. Arabské státy svolávají mimořádné zasedání Ligy arabských států.


Libanonská vláda rozhodla o povolání záložníků - všech, kteří skončili aktivní službu v posledních pěti letech. Vyjádřila přitom připravenost odeslat patnáct tisíc vojáků do jižního Libanonu po odchodu izraelských vojsk. Členové vlády za Hizballáh vyjádřili tomuto plánu podporu.





8. srpen 2006, úterý, den dvacátý osmý *



Ehud Olmert uvedl po setkání s prezidentem Moše Kacavem, že zvažuje libanonský návrh rozmístit na jihu Libanonu patnáct tisíc libanonských vojáků. Tento návrh je ale prý nejprve potřeba zhodnotit (Otázkou je, jak zajistit, aby mezi příslušníky libanonské armády nefigurovali teroristé Hizballáhu). Navíc prohlásil, že takové opatření by mělo být doprovázeno rozmístěním předpokládaných mezinárodních jednotek. Rovněž by měli být odzbrojeni teroristé z Hizballáhu.


V sídle OSN v americkém New Yorku začalo veřejné zasedání Rady bezpečnosti o současném konfliktu. Jako podklad pro jednání slouží francouzsko-americký návrh rezoluce. Ovšem Francie po tlaku arabských zemí (jde o ministry zahraničních věcí Kataru a Spojených arabských emirátů a generálního tajemníka Ligy arabských států Amr Moussu) trochu couvla a ráda by do rezoluce včlenila požadavek na odchod izraelských vojáků z jižního Libanonu.


Náčelník generálního štábu IDF generálporučík (Rav Aluf) Dan Haluc dnes jmenoval zástupce náčelníka generálního štábu generálmajora (Aluf) Moše Kaplinského svým reprezentanetem na Severním velitelství po dobu trvání války. Kaplinského má být dohled a koordinace. Velitel Severního velitelství generálmajor Udi Adam byl dle IDF ponechán ve své funkci s plnou zodpovědností a velením. Izraelské jednotky se shromažďují k ofenzivě do jižního Libanonu. Ve středu o tom bude jednat bezpečnostní kabinet (dnes Olmert vedl jednání s veliteli a ministrem obrany).


Ministr obrany Amir Perec rozkázal armádě, aby byla připravena na postup k řece Litani, pokud o tom ve středu rozhodne kabinet.


Rakety zasáhly Kirjat Šmonu, Zefat, Metulu, Akko, Málot. Další dopadly blízko Naharíje. Celkem jich dnes bylo hlášeno 160.



Na jihu Libanonu (např. u Chijamu či Bint Džbajlu) probíhaly boje mezi pozemními silami za podpory letectva a dělostřelectva s teroristy Hizballáhu. Padli tři vojáci (dva rezervisté, jeden výsadkář), několik dalších bylo zraněno. V noci pak padli dva další výsadkáři u Bint Džbajl. Jeden byl těžce zraněn palbou, druhý se ho pokoušel zachránit a byl při tom zabit - první voják pak svým zraněním podlehl dříve, než se ho podařilo zachránit. Oba vojáci (Oren Lifschitz, 21 let a Moran Cohen, taktéž 21 let) pocházeli z kibucu Ašdon Jakov. V tomto boji bylo zabito asi 20 bojovníků Hizballáhu. Oznámeno bylo zničení několika prostředků pro odpalování raket.


Bylo oznámeno, že IDF před několika dny zadrželi u Ajt a-Šábu relativně vysoce postaveného operativce Hussajna Ali Sulejmana, jež byl součástí skupiny, která má na svědomí přeshraniční přepadovou operaci z 12. července, jež odstartovala tuto protiteroristickou kampaň.


I dnes provedly IAF nálet na Bejrút. Několik cílů bylo zlikvidováno na silnicích v údolí Bikáa.


Ajatolláh Alí Chameneí vyzval k obraně Libanonu a OSN obvinil z neschopnosti. IAF vyhlásily, že žádný vůz pohybující se na jih od řeky Litani není v bezpečí. Humanitární organizace proto z bezpečnostních důvodů zastavily přesun konvojů s pomocí do jižního Libanonu.


Podle policejních zdrojů dopadlo od začátku kampaně na území státu Izrael 3 050 raket. Z nich 750 zasáhlo obydlené území, zbytek spadl do nezastavěného území. Zabily 49 osob, mnoho lidí zranily. Z nich je 75 stále hospitalizováno.


Izrael požádal USA o zvláštní nouzovou pomoc.


Ke dnešnímu dny stál konflikt životy 103 Izraelců (z toho 37 civilistů zabitých raketou, 12 právě odváděných mužů zabitých raketou a 54 vojáků padlých v boji). Libanonské úřady udávají počet mrtvých Libanonců okolo 1 000.



9. srpen 2006, středa, den dvacátý devátý * *



Na zasedání izraelského bezpečnostního kabinetu bylo schváleno rozšíření operací pozemních sil IDF v jižním Libanonu s cílem co nejvíce oslabit teroristický Hizballáh. Cílem ozbrojených sil má být řeka Litání. Zatímco nyní armáda zasahuje v zhruba pětikilometrovém pásmu, znamená toto rozhodnutí rozšíření pásma na dvacet až třicet kilometrů. Dosavadní rozsah operací a jejich charakter se ukázaly být nedostatečné pro eliminaci potenciálu Hizballáhu pro bombardování izraelských města a osad. Návrh přednesl ministr obrany Amir Perec. Většina členů ho schválila. Samotnému ministerskému předsedovi Ehudovi Olmertovi se do toho zřejmě moc nechtělo, ale asi zapůsobil fakt neustávajícího ostřelování izraelského území a růst kritiky jeho osoby pro nedostatečně důrazný postup. Podle IDF si rozsáhlá operace může vyžádat až dalších 30 000 vojáků a trvat může čtyři týdny, přičemž jeden týden bude potřeba k dosažení řeky Litaní a tři až šest dalších k vyčištění území. Podle IDF se na území mezi Izraelem a Litaní nachází 70% bojovníků Hizballáhu, na sever od řeky pak ostatní (což má být "několik tisíc"). Velení IDF vládě sdělilo, že při ofenzíva očekávají ztráty okolo 100-200 mrtvých příslušníků ozbrojenných sil.


Rovněž je nejasné, jakou podobu bude mít předpokládaná rezoluce RB OSN. Francie po nesouhlasu arabských států s textem rezoluce, který považují za příliš měkký k Izraeli (nepožaduje okamžité stažení jeho vojska z jižního Libanonu a dává Izraeli právo na akce nutné k zajištění jeho bezpečnosti) naznačuje, že tento text, který dohodla s USA, v RB OSN nepodpoří. Hlasování se odkládá na neurčito.


Amir Perec se měl vyjádřit v tom smyslu, že Izrael nepřijme žádné diplomatické řešení, jež by nebylo příslibem pro dlouhodobou stabilitu a klid.


Izrael deklaroval, že nebude akceptovat požadavek na okamžité stažení. Navíc Bejrút neodeslal do Jeruzaléma přímo či přes prostředníka žádné upřesnění svého plánu na poslání 15 000 libanonských vojáků na jih země (mohl tak učinit přes zmocněnce ministerstva zahraničních věcí USA Davida Welche či německého ministra zahraničních věcí Frank-Waltera Steinmeiera, který dorazil do Jeruzaléma z Bejrútu).


Čtyři rakety dopadly do prostoru mezi Afulou a Bejt Šeanem. Další rakety dopadly do oblasti Haify, na Zefat a do oblasti Gilboy. Zásahy u Kirjat Šmony vyvolaly požáry ve městě a v dalších oblastech výběžku. Dopady byly hlášeny i ze Západního břehu. Celkově dnes území Izraele zasáhlo nejméně 190 raket, od počátku ofenzivy pak přes 3 000.


Tvrdé boje pokračovaly v noci i přes den. Střety byly hlášeny z Bint Džbajlu, Ajt a-Šábu, Dibilu, Tajbe, Ramjahu. Zabito bylo 15 vojáků IDF. Devět rezervistů zemřelo a 11 bylo raněno v Dibilu, když nepřátelská raketa zasáhla dům, ve kterém se nacházeli. Čtyřčlenná osádka tanku, taktéž složená z rezervistů, zahynula v Ajt a-Šábu poté, co byl jejich tank zasažen protitankovými střelami. Jeden voják zemřel v Kilje, další v Tajbe. Podle IDF bylo zabito minimálně 30 bojovníků Hizballáhu. Hizballáh sám přiznal dosud od počátku operace pouze 58 mrtvých, což by bylo číslo srovnatelné s počtem padlých izraelských vojáků; to je vysoce nepravděpodobné). Na území Libanonu, v koridoru širokém někde až 10 km, operuje 7 000 příslušníků IDF, zatímco dalších 40 000 se shromažďuje na hranici v přípravě na rozšíření operací. Hizballáh údajně taktéž povolal své členy.


Večer se obejvují zprávy, že rozšířená operace izraelské armády nezačne okamžitě, jak se původně zdálo, ale byla odložena.


IAF podnikly nálet na sídlo vysokého činitele Hizballáhu Hassana A-Sadera v libanonském městě Mašghara. Hassan A-Sader byl zabit. Další nálety směřovaly na na odpalovací zařízení raket Hizballáhu, jeho bunkry, na mosty, silnice a vozidla po nich jedoucí, vesměs poblíž Litání či na směrech do Sýrie (v pohoří Akkar). Podle některých informací byla zasažena budova v uprchlickém táboře Ajn Hilvá.




10. srpen 2006, čtvrtek, den třicátý*



Středeční zasedání bezpečnostního kabinetu odsouhlasilo možnost širší ofenzivy v jižním Libanonu po řeku Litání, ale ponechalo na ministerském předsedovi Olmertovi, kdy tato akce začne.


A podle izraelských činitelů byla ofenziva do jižního Libanonu odložena. Údajně proto, aby měli diplomaté ještě trochu času na nalezení mírové cesty řešení (spekuluje se o tlaku USA na odložení akce). Hloupě tak vypadá skutečnost, že jedna divize po středečním rozhodnutím vlády o invazi vyrazila a po tvrdých střtech obsadila město Chijam a dosáhla města Mardž Ujún. Odpoledne ale dostala rozkaz se zastavit. Během dnešního dne byl zabit jeden izraelský voják, když jeho tank Merkava dostal zásah protitankovou střelou. Hizballáh si přesto nárokuje zničení až 15 tanků a zabití 18 vojáků.


Boje probíhaly v příhraniční oblasti. Střety byly hlášeny z Labbuny, Kilje, Markaby, Kantary, Tajbe, Húly, Dibilu, Ras a-Bajdy, Ajtarunu a dalších příhraničních sídel. IAF provedly nálet na Zahlu.



Zmocněnec ministerstva zahraničních věcí USA David Welch jednal s Ehudem Olmertem a Cipi Livni. Obsahem jednání byla koordinace postojů k novému návrh na příměří, o kterém se bude jednat (zřejěm v pátek) na půdě RB OSN. Objevily se zprávy, že pokud nebude dosaženo dohody s Francií na znění textu návrhu rezoluce, předloží USA návrh vlastní.


Cipi Livni jednala s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem. Zdůraznila důležitost toho, aby rezoluce obsahovala zbrojní embargo na Hizballáh a podporu libanonské armády od mezinárodních sil s dostatečnou schopností (například UNIFIL podstatně navýšený o vojáky z Německa, Itálie, Austrálie a Španělska či francouzský kontingent doprovázející libanonskou armádu; podle některých zdrojů, ale Chirac pod dojem tvrdých střetů IDF s Hizballáhem začal couvat a chuť vyslat francouzské vojáky do oblasti klesá) .


Dalšími izraelskými požadavky jsou bezpodmínečné propuštění unesených vojáků a implementace rezoluce RB OSN 1559. Rovněž nepřijatelná by byla výzva k předání farem Šebáa (jde o to, aby to nebylo vnímáno jako vynucená odměna).


Překážkou se ukázal být i postoj Libanonu, který odmítá, aby mezinárodní síly mohly svůj mandát prosadit silou, bylo-li by toho potřeba.



Na Izrael dopadlo přes 170 raket (dnes bylo dosaženo magického čísla 3333 raket celkově). Směřovaly na Naharíju, Kirjat Šmonu, Zefat, Karmiel či na Golanské výšiny. Jedna raketa zabíjela v Deir el-Asadu - zemřela arabská Izraelka a její dcera.


Podle izraelských médii jsou mezi zabitými bojovníky Hizballáhu Íránci. Íránské vedení teroristických akcí se předpokládá už delší dobu i podle jazyka odposlechnutých rozkazů. Íránský velvyslanec to popřel.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#170332 Verze : 0
Technická mezera II



- vedení války (nálety, pin-point attacks, pozdržená ofenziva)
- napětí v IDF ?
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#170781 Verze : 0
11. srpen 2006, pátek, den třicátý první*



Olmert a Perec dnes IDF rozkázali, aby poslaly do Libanonu více vojáků a dosáhly řeky Litání. Zhruba ve stejné době USA a Francie oznámily dohodu ohledně znění návrhu rezoluce RB OSN.



Návrh vyzývá Izrael i Hizballáh k okamžitému ukončení násilností. Po příměří by měla následovat fáze postupného stahování izraelské armády z libanonského území, po níž by na jih Libanonu přišli libanonští vojáci společně s mezinárodními jednotkami OSN (na 15 tisíc mužů navýšení UNIFIL). Ty mají mít mandát na základě článku 6 Charty OSN (ač s modifikacemi), který poskytuje slabší mandát než článek 7 (ten byl dříve předpokládán jako základ). Izrael a Libanon se mají k návrhu vyjádřit.



[více o rezoluci OSN, o neobsažení Šibáa]



Dnes dopadlo na Izrael 120 raket. Jejich cílem byly Kirjat Šmona, Málot, Haifa, Zefat, oblast Karmel, Šlomi, Naharíja, galilejský výběžek a další oblasti.


Vojáci IDF bojovali v Rašafu, Ramjahu, Markabě, Ras a-Bajdá, Húle, Bint Džbajlu a na dalších místech v příhraniční oblasti. Izrael přišel o jednoho padlého.


IAF zlikvidovaly další odpalovací zařízení u Súru. Provedly další nálet na Zahlu a předměstí Dahíja v Bejrútu.


Ministr Perec a generál Chaluc v doprovodu dalších vyšších důstojníků navštívili v noci velitelství Severního velitelství v Zefatu.



12. srpen 2006, sobota, den třicátý druhý*



IDF postupují směr sever a směr západ, hlášeny jsou četné boje s teroristy, 24 vojáků IDF padlo. IAF podnikly několik náletů na cíle v jižním Libanonu (raketomety, mosty - např. jeden spojoval Súr a Nabatíju s městem Sajdá, sídla Hizballáhu) a v údolí Bikáa. Jeden nálet směřoval na silnici spojující Tarábulus s libanonsko-syrským přechodem Arida. IDF podnikly velký vzdušný výsadek u řeky Litání.


Večer letěly čtyři těžké transportní vrtulníky CH-53 Yasur 2000 z výzbroje 118. tajeset nad údolí Mardžamein, kde ze svých útrob vyložily izraelské výsadkáře. Za několik okamžiků vrtulníky odstartovaly a zamířily na západ, zatímco pozemní jednotka se vydala na pěší pochod, aby zaujala skryté postavení, ze kterého by vojáci mohli pozorovat odpalování dělostřeleckých raket Hizballáhu. Několik desítek sekund po startu byl však jeden z Yasurů (čtvrtý ve formaci, avšak první, který z přistávací zóny odstartoval, taktické číslo 053) sestřelen protiletadlovou řízenou střelou Hizballáhu odpálenou z prostoru vesnice Jatar (přibližně 10 km severně od izraelsko-libanonské hranice), střela byla patrně typu 9M32 s infračerveným naváděním. Izraelský vrtulník se po zásahu v blízkosti motorového prostoru zakymácel a následně dopadl bokem na zem, přibližně 300 metrů od přistávací zóny. Výsadkáři obklopili místo dopadu a snažili se zjistit, jestli někdo z osádky nezůstal na živu, všech jejích pět členů však zahynulo. Po tomto zjištění vysazení vojáci pokračovali v plnění mise, přičemž stanovených pozic dosáhli nad ránem 13. srpna.


Podle velitelů bude postup izraelských vojsk pokračovat, dokud nebude započato naplňování rezoluce a dokud vláda nevydá rozkaz k zastavení. Vláda má jednat v neděli o přijetí či nepřijetí rezoluce RB OSN 1701. Pokud to vláda odsouhlasí, IDF přestanou s útočnými operacemi, ale nadále budou odpovídat na útoky.


Očekává se, že izraelská vláda se vysloví pro akceptování rezoluce. Nasralláh prohlásil, že není sice spokojen, ale že na podmínky rezoluce přistupuje (Hizballáh se cítí být vítězem). Libanonská vláda rovněž vyjádřila souhlas.


Zmocněnec OSN pro Blízký východ Alvaro de Soto uvedl, že mezinárodní jednotky by se mohly v jižním Libanonu rozmístit do sedmi až deseti dnů.


I dnes dopadaly na Izrael rakety. Směřovaly na Kirjat Šmonu, Málot, Akko, Karmiel, okolí Zefatu a Haify.




13. srpen 2006, neděle, den třicátý třetí*




Izraelský kabinet dnes na své pravidelné schůzi schválil rezoluci RB OSN o ukončení konfliktu v Libanonu. Pro rezoluci hlasovali všichni členové vlády vyjma místopředsedy Šaula Mofaze, který se zdržel hlasování. Boje by měly ustat v pondělí ráno. Ministryně zahraničních věcí Cipi Livni zopakovala, že IDF se začnou stahovat v okamžiku příchodu libanonské armády spolu s mezinárodními silami. Olmert i Livni označili znění rezoluce za celkem dobré pro Izrael.


Írán přijal text rezoluce RB OSN, leč velmi chladně. Označil ji za nekonzistentní a pozdě přijatou.


IDF mezitím postoupily dále do Libanonu. Pozemní vojska mířila směrem k vrtulníkovým výsadkům, které byly provedeny u řeky Litání. IAF podnikly řadu náletů na různé cíle v Libanonu včetně jižního Bejrútu. Izraelské letectvo sestřelilo další bezpilotní prostředek Ababil patřící Hizballáhu. Naložen byl výbušninami. Úspěšným přemožitelem letounku se stala F-16D taktického čísla 074 sloužící v řadách 109. tajeset. Poslední den před příměřím padlo devět izraelských vojáků, minimálně šest dalších bylo těžce zraněno. Největší ztráty opět mají na svědomí protitankové střely Hizballáhu.


Hizballáh opět terorizoval severní Izrael raketami. Dnes jich dopadlo kolem dvou set padesáti. Zasažena byla Haifa a její předměstí. Dále Šlomi či Kirjat Šmona,



Libanonská vláda odložila jednání o implementaci rezoluce RB OSN.



Íránský ministr zahraničních věcí Manúčehr Mottakí navštívil Egypt jako součást svého regionálního turné a setkal se zde s prezidentem Hosní Mzbarakem a svým protějškem Ahmedem Abúlem Gheitem. Egyptský prezident sdělil svému hostu, že íránská vláda by měla podpořit světovou snahu o stabilitu v Libanonu. Mottakí se měl podle některých zpráv snažit přimět egyptskou stranu k jednotnému stanovisku, jež by podporovalo Hizballáh a odsuzovalo Izrael.
Egyptská strana se držela svého stanoviska, že region je již nyní dosti v napjatém stavu a další eskalace napětí není žádoucí. Egypt bude podporovat implementaci rezoluce RB OSN. Egypt již dříve deklaroval své stanovisko, že válku vyprovokoval Hizballáh a že Izrael reagoval příliš ostře.


14. srpen 2006, pondělí, den třicátý čtvrtý*


V 7:00 hodin vstoupilo v platnost příměří mezi IDF a Hizballáhem. Obě strany až do polsední minuty před příměřím vyvíjely velkou bojovou aktivitu, Izraelci provedli mnoho náletů na cíle v jižním Libanonu, Hizballáh vyslal na severní Izrael největší počet raket za celou dobu konfliktu. S úderem sedmé však boje skutečně utichly a během dne došlo jen k několika přestřelkám, kdy se členové Hizballáhu pokusili přiblížit k pozicím IDF. IDF jich minimálně 6 zastřelily.


Izrael hodlá i nadále udržovat vzdušnou a námořní blokádu Libanonu, aby tak zabránil pašování zbraní a vybavená Hizballáhu, a to až do doby, než bude zastaveno. Část izraelských sil se stáhla z území Libanonu, zbytek má stále nejvyšší pohotovost. Hizballáh prohlásil, že boj zastaví v momentě, kdy libanonskou půdu opustí poslední Izraelec. Jeho šéf Nasralláh v televizi prohlásil, že Hizballáh "bezpochyby stojí před strategickým a historickým vítězstvím" nad Izraelem. Ehud Olmert upozornil, že činovníci Hizballáhu jsou stále na izraelském seznamu teroristů určených k likvidaci a Izrael po nich bude i nadále intenzivně pátrat a snažit se je zničit, přičemž "nemusíme nikoho žádat o svolení".


Na jih Libanonu proudí kolony uprchlíků vracejících se do svých domovů. Obyvatelé severního Izraele zatím tak velké nadšení pro návrat do svých domovů neprojevují, neboť se obávají, že Hizballáh příměří nedodrží.


Během desíti dnů až dvou týdnů by na jih Libanonu mělo podle přijatého plánu přijít 15 000 libanonských vojáků a 15 000 vojáků mezinárodních sil, pravděpodobně pod vedením Francie. Je ovšem pravděpodobné, že příchod mezinárodních sil (a tím i odchod IDF) se opozdí, neboť dosud není ani dohodnuto, které státy své vojáky vyšlou.



Ehud Olmert vystoupil před poslanci Knesetu a uvedl, že rezoluce 1701 mění strategickou situaci na severní hranici - že Hizballáh přestane být státem ve státě a Libanon prodlouženou rukou osy Teherán-Damašek, že Izrael ukázal, že bude odpovídat silou na teroristické akty, že Hizballáh utrpěl rozsáhlé škody a že vojáci IDF vyhrály všechny bitvy. Přesto připustil, že kabinet nedokázal prosadit vše a že ve vedení války se vyskytly i chyby, jež budou analyzovány.


Lídr opozičního Likudu Benjamin Netanjahu prohlásil, že tato válka bude mít další kolo, jelikož vládní požadavky nebyly naplněny - unesení vojáci nebyli propuštěni a Hizballáh nebyl odzbrojen a nikdo mu nezabrání, aby zbrojil dále. Dodejme, že francouzský ministr zahraničních věcí uvedl, že francouzští vojáci nebudou mít úkol Hizballáh odzbrojovat vojensky, ale politicky.



Generál Adam se nechal slyšet, že dohoda o příměří má mezery a že je velmi křehká. Nicméně, že se uvidí, co přinesou další dny. IDF budou dodržovat příměří (vyjma odpovědí na útoky) i přesto, že něvěří, že Hizballáh bude rovněž dodržovat dohodnuté. Ostatně generál Jadlin v tomto duchu informoval o předpokládaném chování Hizballáhu a samotný Nasralláh uvedl, že budou bojovat, dokud budou vojáci IDF v Libanonu.


Ministryně Cipi Livni uvedla, že dohoda obsahuje klauzuli, podle které může být mandát mezinárodních sil rozšířen, pokud by byla dohoda porušována. Dále uvedla, že situace je pro Izrael lepší, neboť na hranicích budou místo Hizballáhu mezinárodní jednotky a libanonská armáda - bude-li naplněna dohoda.


Konflikt si vyžádal celkově 159 mrtvých na izraelské straně - z toho 39 civilistů bylo zabito raketami Hizballáhu, 4 civilisté zemřeli na infarkt v průběhu ostřelování raketami a 115 vojáků padlo v boji. Na libanonské straně přišlo o život asi 1 000 - 1 100 lidí, bez rozlišení na civilisty, členy Hizballáhu a vojáky libanonské armády.





Po příměří - 15. srpen a další dny



Dan Chaluc oznámil, že stahování bude trvat zhruba týden až čtrnáct dní. Zatím stahování probíhá bez větších problémů. Pozice IDF přebírá libanonská armáda. Do vesnic se ale vracejí i ozbrojenci Hizballáhu. Navíc mezinárodní společenství má zatím problém dát dohromady oněch patnáct tisíc mužů pro UNIFIL (i kvůli nejasnostem ohledně mandátu a pravomocí).


19. srpna proběhl izraelský výsadek u Baalbeku, kde IDF zabránily podle svých slov dodávce zbraní pro Hizballáh ze Sýrie. Při akci padl jeden důstojník IDF, jeden voják byl těžce a jeden lehce zraněn. Podle IDF byli zabiti minimálně tři členové Hizballáhu, ten ztráty popírá.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#170882 Verze : 0
Závěr a zhodnocení



Mediální válka


Ať už boje po vojenské a politické stránce dopadly jakkoliv, mediálně Izrael prohrál na celé čáře - a mediální obraz bohužel do značné míry ovlivňuje politický výsledek konfliktu. Položíme-li si otázku jaký byl mediální obraz této války, dojdeme na základě sledování našich, ale i dalších evropských médií zhruba k tomuto obrázku situace: Židovský stát, vyzbrojen nejmodernějšími zbraněmi, bezohledně likviduje Libanon leteckými, námořními a dělostřeleckými útoky na jeho města a vesnice. Výsledkem je spousta mrtvých nevinných civilistů, zničená infrastruktura, zcela ochormený průmysl a obrovské škody na majetku; kolem milionu Libanonců muselo opustit své domovy, hrozí humanitární katastrofa. Hizballáh, napůl politické a napůl vojenské hnutí kontrolující jih Libanonu, s použitím íránských a syrských zbraní klade odpor izraelské okupaci země a v odvetu vypouští na území severního Izraele nepříliš moderní a nepřesné rakety, které v jednom případě z mnoha způsobí nějakou škodu a občas někoho zabijí.


A teď jaká je skutečnost: Předně, médii běžně používané označení "židovský stát" svědčí buď o nekompetentnosti, nebo o úmyslné, v nejlepším případě podvědomé, manipualci - Izrael je klasický demokratický sekularizovaný stát, v němž žijí stejně tak arabové a křesťané jako židé, ačkoliv posledně jmenovaní pochopitelně tvoří většinu. Dále je naivní představa o tom, že moderní zbraně zabíjejí takřka osobně, jak se někdy z médií může zdát. Moderní tzv. chytré bomby je možno velice přesně navádět na určité místo. To ovšem nezaručuje, že nedojde k tzv. collateral damage, tedy vedlejším škodám, což je eufemismus používaný pro zabité civilisty, případně zničené budovy v okolí vojenského cíle. Pokud se vojenský cíl nachází v hustě zabydlené oblasti, je pravděpodobnost collateral damage mnohem vyšší. A svědčí mnohé o hnutí Hizballáh, že svá odpalovací zařízení, sklady a velitelství umisťuje zásadně do hustě obydlených oblastí. Odpovědnost za mrtvé civilisty, kteří se nacházejí v nesprávnou dobou na nesprávném místě, je pak nutno přičíst právě tomu, kdo své vojenské zařízení, o nichž ví že jsou pro nepřítele regulérním cílem, zbaběle schovává za nevinné civilisty. Tato logika je však zjevně nad rámec chápaní některých novinářů, pro něž je koneckonců nejdůležitější, aby záběry byly dostatečně dramatické a dobře se prodávaly. Ovšem podle zákona trhu má na tomto stavu svůj podíl viny i většinový divák, který právě takové záběry vyžaduje, namísto aby měl zájem o kvalitní a objektivní zpravodajství.


Tedy - vedlejším škodám nelze nikdy zcela zabránit. Lze je pouze minimalizovat, a o to se Izrael pokusil všemi prostředky. Dokonce sáhl k tomu, že letáky předem varoval obyvatelstvo o cílech svých dalších útoků, čímž varoval nepřítele a umožnil mu pozice vyklidit či přesunout. Jednal tak mnohdy proti vlastním zájmům a v konečném důsledku ohrožoval životy vlastních vojáků a civilistů aby ušetřil civilisty nepřátelské strany. Na to, s jakou intenzitou bylo letecké bombardování prováděno (počet ???), jsou ztráty na libanonské straně relativně nízké. Libanonská vláda udává číslo okolo 1 000, ale i toto je poněkud nevěrohodné - krom toho, že pár dní před příměřím udávala počet až 1 200 (číslo by logicky mělo růst, rozhodně ne klesat), nelze věřit ani jednotlivým hlášením - nejznámnějším příkladem je případ ze 7. srpna, kdy libanonský premiér nejdříve dramaticky oznámil, že při jediném úderu na jistou budovu v Tyru zahynulo 40 libanonských civilistů, aby následně pod tlakem faktů změnil počet mrtvých na 1 osobu, neboť zbytek těch, kteří se v budově nacházeli, se podařilo zachránit. Nikdo neví, kolik takových "přehmatů" během konfliktu zůstalo nerozpoznaných. A hlavně - nikdo berozlišoval, a proto to ani nikdy nezjistíme, kolik ze zabitých bylo členů Hizballáhu. Podle některých novinářů působících na místě by to mohlo být až 50%!


Na druhé straně zemřelo 43 izraelských civilistů, spousta dalších byla zraněna. Je nutno vzít v úvahu, že záchranářská služba funguje v Izraeli mnohem lépe než v jižním Libanonu, který ani není plně pod kontrolou libanonské vlády, a proto mohli být někteří lidé, kteří by třeba v Libanonu svým zraněním podlehli, v Izraeli zachráněni.


Počet libanonských uprchlíků, kteří opustili své domovy na jihu země, se nyní upřesnil na 700 000 - 900 000. Zatímco o těchto lidech se ve zpravodajství mluvilo a psalo prakticky neustále, kdo z nás ví, kolik Izraelců bylo nuceno opustit své domovy v severním Izraeli? Tipovali byste, že to bylo 500 000 lidí? Na ty se jaksi pozapomnělo...


A na závěr jsem si nechal hospodářské škody. Zde je nutno připomenout výrok francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, který v projevu k výročí pády Bastily (13.7., v předvečer výročí) v době začínajícího konfliktu pronesl tato slova: "Každý se může zeptat sám sebe, zda za vším není nějaká touha zničit Libanon". Pan francouzský prezident by se měl zeptat především sám sebe, zda za postojem Francie v tomto konfliktu nejsou snaha být za každou cenu protiamerický, strach ze silné muslimské menšiny v zemi, ekonomické zájmy ve svém bývalém mandátním území či dokonce latentní tradiční francouzský antisemitismus. Myslet si, že za izraelským bombardování Libanonu je touha zničit ekonomickou konkurenci, je primitivním zjednodušením, které je v rozporu se základními fakty. Materiální škody způsobené Libanonu byly libanonskou vládou vyčísleny na 2,5 miliardy amerických dolarů, zatímco škody způsobené v Izraeli dosahují téměř poloviny této sumy, tedy 1,1 miliardy dolarů. K tomu je nutno připočíst vysoké izraelské náklady na vedení vojenské kampaně. Navíc izraelská ekonomika je zdaleka nejvyspělejší v celém regionu a libanonská jí nemůže konkurovat (např. HDP na hlavu: Libanon - 6 681$, Izrael - 23 416$; údaje z roku 2005).






Vítězové a poražení



Teroristické hnutí Hizballáh


Hizballáh byl jedním z hlavních protagonistů celého konfliktu. Svým teroristickým útokem z 12. července spustil celý konflikt. Důvodem byla zřejmě snaha odvrátit pozornost od íránského problému s programem obohacování uranu a odlehčit Hamásu, který byl pod izraelským tlakem při snaze osvobodit uneseného vojáka. Bez souvislostí asi nebude ani současná situace v Iráku, která je velmi kritická. Od počátku mohl počítat s podporou v Sýrii a Íránu, stejně jako se sympatiemi mezi Palestinci. Zpočátku se hnutí dostalo spíše negativních reakcí od arabských států - viněn byl z avanturismu a nezodpovědnosti. S tím, jak Hizballáh dokázal udržovat raketové ostřelování severního Izraele, jak dokázal ohrozit i moderní izraelské obrněnce a vůbec odolávat IDF (a není z tohoto pohledu důležité, nakolik to byl důsledek nevhodného vedení války ze strany Izraele) a jak dokázal získávat body v mediální válce, rostl jeho respekt na Blízkém východě. Hizballáh, i když zřejmě utrpěl značné materiální ztráty, je vítězem tohoto konfliktu.



Írán


Írán má problém s mezinárodním společenstvím ohledně lidských práv, ale především kvůli jadernému programu. Nebude bez souvislosti, že útok Hizballáhu, což je organizace vydržovaná Íránem, byl proveden v okamžiku, kdy vrcholil tlak mezinárodního společenství. Írán navíc dodával Hizballáhu zbraně a navíc jsou informace, že u tohoto hnutí působili íránští vojenští poradci a instruktoři. Hizballáhem vyvolaný konflikt tedy odvedl pozornost od Íránu. Po vítězství Hizballáhú se cítí být logicky vítězem i Írán. Projevilo se to i tím, že se začaly zlepšovat jeho vztahy s Egyptem. Dalším symbolem vítěztsví a zároveň vzdoru (proti snaze mezinárodního společenství o zmrazení íránského jaderného programu) je na sobotu oznámené rozsáhlé vojenské cvičení bez určeného data ukončení.



Sýrie


Podobně se to má se Sýrií. Sýrie muselo nedávno ukončit svojí dlouhodobou okupaci Libanonu. Ztráta pozic v Libanonu jí jistě nebyla po chuti. Je ale pravděpodobné, že ze Sýrie iniciativa nevzešla. Z jejího hlediska šlo o o součást konstantní politiky. Sýrie podporovala Hizballáh vojensky i politicky. A tak se rovněž cítí být vítězem, přímé okupační "protektorství bylo nahrazeno tím nepřímým, přes Hizballáh. Pocit vítězství se projevil například tím, že syrský premiér Assad druhý den po příměří označil "americký plán na nový Blízký východ" za zkrachovalou iluzi, rovněž mluvil o osvobození Golanských výšin Sýrií.



Izrael


Naopak poražen byl v tomto konfliktu Izrael. A to z velké části vlastní vinou. Izrael sice zareagoval na pohraniční incident rychle a zdálo se, že se bude bránit proti agresi, ale další vývoj již nebyl tak jednoznačný. IDF začaly leteckou ofenzivou, která byla doprovázena menšími pozemními zásahy. Postupně byly zásahy rozšířeny na cílené operace proti příhraničním vesnicím - opěrným bodům Hizballáhu. Z některých se ale po vyčištění od teroristů stahovaly, aby v nich posléze znovu bojovaly. Teprve po sílící kritice (a v momentě, kdy bylo v podstatě jasné, jak budou vypadat podmínky příměří) se vláda na poslední chvíli poněkud křečovitě odhodlala k provedení pozemní invaze k řece Litání. Tento rozkaz ale přišel příliš pozdě na to, aby IDF mohly oblast obsadit, spíše to bylo nařízeno s cílem umlčet domácí kritiky. Izraelská vláda tak promarnila měsíc, který jí USA daly (po tu dobu Izrael diplomaticky podržely) na likviaci Hizballáhu v jižním Libanonu.


IDF byly zaskočeny (někteří důstojníci to popírají a tvrdí, že to věděli a hlásili politické reprezentaci) stupňem vybavenosti Hizballáhu (Aman měl v tomto ohledu zřejěm rezervy) a jeho schopností rezistence, přičemž symbolem tohoto je například schopnost prorazit pancéřování izraelských tanků Merkava díky vlastnictví nejmodernějších protitankových zbraní. Další nepříjemností jsou časté stížnosti rezervistů na malou vycvičenost a špatnou vybavenost. IDF tak zpočátku pozemního nasazení byly nuceny provádět "průzkum bojem". Nicméně hlavním problémem byla asi spíše omezení politického charakteru. Mnoho vojáků například zahynulo při odpočínku. Kdyby armáda dostala zelenou k rychlému postupu n asever, neměli by teroristé Hizballáhu k takovým přepadům moc příležitostí. Jenže armáda se musela po akcích v jiholibanonských vesnicích často stahovat zpět. Opětná dobývání stály zbytečné životy a pokles morálky a újmu pověsti IDF. V momentě kdy dostaly vojáci volnou ruku, prokázali, že by zřejmě byly schopni pozemní invazi v plném rozsahu provést. Olmert se bohužel pojevil jako nerozhodný úředník, než jako sebevědomý vůdce národa a vojska s jasnou vizí, jak postupovat v krizové době. Proč tomu tak bylo ? Olmert se asi jednak obával vysokých ztrát v momentě, kdy se ukázalo, že IDF nejsou tak úplně docela připraveny na tento typ války. Důležitější ale asi bylo, že ministerský předseda (potažmo značná část vlády) se nechtěl dostat do situace z před šesti lety, kdy se Izrael z Libanonu stáhnul. Obával se všech těch komplikací, které okupace přinášela. Je ale otázkou, zda současný postup nepřinese komplikací ještě více.


Obyvatelé severních oblastí by ještě přidali kritiku za neschopnost vlády postarat se o tyto válkou postižené spoluobčany.


Izrael tak dostal další ránu v době, kdy na palestinských územích vyhráli teroristé z Hamásu a kdy se v Íránu dostal k moci Ahmadínežád hlásající nutnost likvidace Izraele.


Toto vše se odrazilo v popularitě ministerského předsedy, která rychle poklesla. Navíc byla ustanovena komise, jež má vyšetřit připravenost a řízení IDF v celém konfliktu. Do jejího čela byl jmenován bývalý náčelník generálního štábu generálporučík Amnon Lipkin-Šahak. Dalšími členy jsou bývalý velitel IAF generálmajor Herzl, bývalý generální ředitel z ministerstva obrany generálmajor Biran, bývalý šéf Ředitelství logistiky generálmajor Sagis a prezident obří farmaceutické firmy Teva Hurvitz. Mnoho hlasů navíc volá po odstoupení celé vlády a po předčasných volbách. Úvahy ministra obrany Perece o tom, že nyní by mohla přijít vhodná doba pro vyjednávání se Sýrií se jeví jako vůbec neodpovídající realitě.


Výsledek v podobě rezoluce OSN 1701 je pochybným ziskem. Navíc jedna jeho část je už dopředu zpochybňována. Hizballáh sám sebe jistě neodzbrojí, libanonské orgány na to nemají sílu a asi ani chuť (Hizballáh se v Libanonu podílí na moci i oficiálně; navíc se zdá, že díky kompromisu libanonské vlády a Hizballáhu bude "demilitarizace" provedena tak, že Hizballáh přestane nosit zbraně veřejně) a Francie, jejíž kontingent má mít hlavní roli v rozšířeném UNIFILu, deklarovala, že Hizballáh nebude odzbrojovat vojensky, ale politickým působením.


Izrael tak po měsíci bojů nedosáhl ani odzbrojení Hizballáhu, ani propuštění unesených vojáků. Naopak si pošramotil pověst, zklamal USA tím, že promarnil jejich krytí, zhoršil si renomé díky mediální nešikovnosti a navíc se ukázal dalším protivníkům jako slabý, tudíž je povzbudil k další nepřátelské činnosti.



Libanon


Libanon je rovněž tím, kdo ztratil, pomineme-li část jeho občanů - aktivistů Hizballáhu. Infrastruktura státu byla výrazně poničena, turistický ruch utržil velké rány, stejně tak ostatní průmyslová odvětví. Ukázalo se, že libanonské orgány jsou slabé a země je v mnohém jen loutkou, za jejíž drátky se tahá v Damašku a Teheránu. Mnoho civilistů bylo konfliktem postiženo (přestože reálné škody nejsou tak rozsáhlé, jak by se mohlo zdát z neprofesionálních reportáží mnoha světových agentur). Obnova země poničené předchozími konflikty se tak prodloužila a už jednou investované prostředky bude třeba opět investovat. A investoři asi budou více váhat, zda do této rizikové oblasti investovat. Navíc výhra Hizballáhu znamená jeho posílení a tím se zřejmě ještě prohloubí jeho samostatnost uvnitř libanonské státní existence.
URL : https://www.valka.cz/2006-Izraelsko-libanonsky-konflikt-t42607#171207 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více