Abubakar, Abdulsalami

Chairman of the Provisional Ruling Council, General (ret) Abdulsalami Abubakar



narozen:13.6.1942, Minna
u moci:8.6.1998-25.5.1999



Abdulsalami Abubakar se narodil 13.6.1942 ve městě Minna do muslimské rodiny a své základní vzdělání získal na Native Authority Primary School tamtéž. Patrně získal středoškolské vzdělání na Provincial Secondary School ve městě Bida a poté začal studovat Technical Institute v Kaduně.


Mladý Abubakar narukoval dobrovolně nejprve k letectvu, rychle ale přešel k pozemním silám. Po základním vojenském vzdělání v Nigérii byl Abubakar vyslán na další vzdělání do německa, kde absolvoval vojenský kurz mezi lety 1946 a 1966. Do roku 1966 sloužil v důstojnických hodnostech v různých jednotkách a roku 1969 mu bylo svěřeno velení 3.mechanizované bridády, dislokované ve městě Kano. Mezi lety 1975 a 1977 byl vyslán na další vojenský kurz do USA. Po návratu byl opět jako velitel přidělen na své staré místo, kde vydržel až do roku 1979. V letech 1981 a 1982 se účastnil mise OSN UNIFIL a v roce 1984 byl povýšen do hodnosti Colonel. Později byl jmenován velícím důstojníkem 82.divize, dislokované v Enugu, a stal se dokonce členem tehdejší vlády pod vedením generála Babangidy. Jako takovému mu bylo svěřeno velení strategické 1.mechanizované divize ve městě Kaduna a během Babangidovy vlády byl také velitelem tajných služeb. V den, kdy generál Sani Abacha svrhl civilní vládu Ernesta Shonekana byl Abubakar jmenován velitelem nigerijského generálního štábu, v kteréžto funkci vydžel až do svého jmenování hlavou státu.


Abubakar se až do svého jmenování hlavou státu držel stranou politiky a jediné pozice, které zastával, byly velitelské. 8.6.1998, po náhlé smrti generála Abachi byl svými kolegy-vojáky jmenován hlavou státu přes své podlomené zdraví a nechuť vládnout právě Abubakar. Ten rychle pochopil, že Nigérie, zdeptaná dlouhou krizí a vojenskými vládami, které nedokázaly zatočit se stále rostoucí korupcí, potřebuje klid a civilní vládu. Abubakar začal s rozsáhlým demokratizačním programem, který měl za cíl odstranit od moci armádu, vládnoucí téměř nepřetržitě od roku 1983 a nahradit ji civilní vládou. Podařilo se mu dosáhnout toho, že Moshood Abiola, vítěz voleb z roku 1993, anulovaných generálem Babangidou, se vzdal automatického nároku na post prezidenta, Abiola však stejně nedlouho po tom zemřel. Abubakar dal také propustit Abachovy politické vězně a vyhlásil svobodné volby.


Ty se konaly na jaře 1999 a jejich vítězem se stal bývalý vojenský vůdce Nigérie, generál ve výslužbě Olesegun Obasanjo. K předání moci civilní vládě došlo 29.5.1999, přesně jak generál Abubakar v létě 1998 slíbil.


Po rezignaci na post hlavy státu byl Abdulsalami Abubakar oceněn za znovuobnovení nigerijské demokracie nejvyšším ghanským vyznamenáním-Řádem hvězdy, Mezinárodní zlatou medailí sdružení ECOWAS a Mírovou cenou Koalice Rainbow-PUSH reverenda Jesse Jacksona. Doma mu byla udělena Mezinárodní cena globalistů.


Abubakar se z politického života zcela nestáhl. Zastupuje občas prezidenta Obasanja při oficiálních příležitostech, v srpnu 2000 byl jmenován zvláštním vyslancem OSN v Demokratické republice Kongo a v roce 2003 byl ECOWASem vyslán do Libérie jako vyjednavač ve věci ukončení tamější občanské války. Jako vyjednavač působil také doma, když vypukly nepokoje v souvislosti se zavedením práva šaría.


Abubakar je ženatý s bývalou soudkyní Fatimou Abubakarovou a má s ní 6 dětí- 3 dcery a 3 syny.
Abubakar, Abdulsalami - Abdulsalami Abubakar už jako prostý občan

Abdulsalami Abubakar už jako prostý občan
Abubakar, Abdulsalami - Abdulsalami Abubakar jako hlava státu v hodnosti Major General

Abdulsalami Abubakar jako hlava státu v hodnosti Major General
URL : https://www.valka.cz/Abubakar-Abdulsalami-t42711#168428 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více