Otoko-tachi No Yamato (Yamato - Loď smrti)

Diskuse

Otoko-tachi No Yamato (Yamato)
Japonský válečný film, 2005
Režie : Junya Sato
Podle knihy autora Jun Henmi
Hrají : Takashi Sorimachi, Shido Nakamura, Yu Aoi a další


Příběh posádky slavné bitevní lodě druhé světové války se odehrává ve dvou časových rovinách - v současnosti a v době posledních měsíců existence lodě. Kladem filmu jsou především ohromující a drsně realistické scény bojů.
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#177105 Verze : 0
a už jsi to viděl? já se to zatím marně pokouším sehnat...
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#177106 Verze : 0
Ano, viděl ... velmi kvalitní DVD rip...má jen jednu chybu, je to v japonštině bez titulků Wink


6.10.2006 - Doplňuji předchozí informaci, už jsem to viděl i se srozumitelnými (=anglickými) titulky...a moje vcelku vysoké hodnocení filmu se nezměnilo ... Wink
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#177107 Verze : 0
nevíš, Gerry, kde by se nějaké ty srozumitelné titulky daly opatřit? Ať jsem se snažil, jak jsem chtěl, sehnal jsem jen čínské, což je jaks z louže pod okap, že...
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#183352 Verze : 0
Sice se zpožděním, ale přece...vyrobil jsem k filmu české titulky...kdyby byl zájem ....
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#202287 Verze : 0
sem s nima Smile
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#202290 Verze : 0
Tak Yamato už doplula i do mého přehrávače a musím říct že i přes počáteční skepticismus jsem velmi spokojen protože nejde o klasický moderní "válečný" film ale o plno¨hodnotný válečný film jak jej mám rád Smile.


Příběh je vyprávěn retrospektivně starým rybářem (a bývalým námořníkem na Yamatu) a zachycuje dobu od bitvy v zálivu Leyte až do potopení Yamata přičemž jeho středem je povětšinou obsluha jedné flakové baterie a několik dalších námořních důstojníků.


Jak už výše napsal Gerry,největším kladem filmu jsou bitevní scény,které působí opravdu syrově a realisticky (zejména záběry z paluby během náletů) a diváku je přímo naservírováno to co by ve válce čekal ale ve filmech to z důvodů stáhnout u blockbusterů rating na minimum neuvidí (vzpomeňme poměrně brutální scénu zásahu dělové věže při bitvě u Leyte).Samostatnou kapitolou jsou potom externí bitevní scény, tedy záběry plovoucího Yamata a nalétávajících letadel u kterých se bohužel projevuje asi jediná slabina celého filmu a to nižší rozpočet (bohužel se neubráním slze za prostředky vyplítvané na PH-pokud by byly použity tady tak by to bylo něco Wink ).I když bylo pro film postaveno několik modelů (přední část lodi 1:1, model pro plovoucí scény 1:50,...) v některých scénách jde bohužel poznat že jde o animaci a záběr tak působí dost uměle (přirovnal bych to k animacím používaným v některýdh dokumentech Discovery).Hodnotu filmu to ovšem ani v nejmenším nesnižuje (jako bonus pro fajnšmekry uveďmě že ve filmu jsou obdobně jako v Midwayi, použity skutečné záběry z bojů) a dovolím si konstatovat že jde o nejlepší válečný film posledních let,který ani nekazí zbytečné milostné linie nebo přehnaní hrdinové-supermani.Namísto nich má divák možnost sledovat příběh obyčejných námořníků zavlečených do svého sebevražedného poslání více méně proti své vůli a kterým se většinou ani moc padnout nechce.Další rozměr potom filmu dodávají odkazy na dění budoucí a minulé ("Brzy nastoupím v Hirošimské zbrojovce.Budu tam na tebe v bezpečí čekat"),které výborně pomáhají budovat atmosféru soumraku říše vycházejícího slunce a psychologickou stránku jejích obyvatel (skutečnou lahůdkou je potom v závěru návštěva matky mrtvého námořníka).


Pokud tedy máte 180 minut času a film doma tak neváhejte.Nová vlna válečných fimů přichází a její vlajková loď ji zahajuje opravdu grandiózně.Za sebe doufám že další avizovaný film Ore-kimi už u nás nebude distributory a multikiny přehlížen a dočká se řádného uvedení.Jeho námět, příběh pilota kamikaze, podpořený na internetu dostupnými upoutávkami slibuje obdobný zážitek jako Yamato.
URL : https://www.valka.cz/Otoko-tachi-No-Yamato-Yamato-Lod-smrti-t45391#236107 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více