Buhari, Muhammadu

Chairman of the Supreme Military Council of Nigeria, Major General (ret), Dr.h.c. Muhammadu Buhari


narozen:17.12.1942, Daura
u moci:31.12.1983-27.8.1985


Muhammadu Buhari se narodil rodičům fulbské národnosti ve městě Daura na samotném severu dnešní Nigérie. Jeho rodiče i Buhari sám jsou muslimové, což do značné míry ovlivnilo i Buhariho politický život.


Buhari po absolvování primárního a sekundárního vzdělání v rodném státě Katsina nastoupil ke službě v nigerijské armádě. Již brzy po vstupu do armády byl jmenován velitelem čety u 2. pěšího pluku nigerijské armády. Ostatně Buhari- na rozdíl například od svého následovníka v prezidentském úřadě Ibrahima Babangidy- zasvětil celý svůj vojenský život pěchotě (Babangida strávil prakticky celý život u obrněných útvarů). Buhari byl- jak bylo u nigerijských důstojníků zvykem- vyslán na výcvik i mimo území Nigérie, konkrétně do Velké Británie, Indie a USA. Po hodnostním žebříčk stoupal Buhari velmi rychle a 25 letech už byl majorem u 1. pěší divize. Za vlády generály Murtaly Mohammeda se Buhari stal dokonce na 8 měsíců vojenským správcem Severovýchodního státu Nigerijské federativní republiky. Když byl z této funkce odvolán, působil jako federální komisař pro ropné zásoby, předseda Nigerian National Petroleum Corporation a poté jako člen vojenské vlády (Supreme Military Council). Když generál Olesegun Obasanjo předal moc civilní zvolené vládě nového prezidenta Shehu Shagariho, vrátil se Buhari ke službě v armádě, a to jako velící důstojník 4. pěší divize, následně pak 3. obrněné divize.


V posledně jmenované pozici vydržel Buhari až do roku 1983. I on však viděl, že civilní vláda Shehu Shagariho ztrácí velmi rychle na popularitě kvůli své neschopnosti cokoliv udělat s korupcí gigantických rozměrů, údajně zfalšovanými volbami a propadem národní ekonomiky. Není zcela jisté, zda se Buhari sám nějak aktivně účastnil přípravy vojenského převratu, je to však dost pravděpodobné. Každopádně byl však po úspěšně provedeném převratu, který na Silvestra roku 1983 svrhl už značně neoblíbenou Shagariho vládu, jmenován hlavou státu (z titulu předsedy pučistického hlavního orgánu, Supreme Military Council) a vrchním velitelem nigerijských ozbrojených sil, přičemž jeho zástupcem se stal náčelník štábu nigerijských ozbrojených sil Tunde Idiagbon.


Buhari zahájil ihned po nástupu do úřadu tvrdý postup proti korupci a úpadku nigerijské společnosti. To zahrnovalo mimo jiné kampaň War against indiscipline, která měla za cíl zlikvidovat korupci a nedisciplinovanost v Nigérii. Ačkoliv je Buhari často (a dlužno dodat, že oprávněně) obviňován z autoritářství, často se také zmiňuje, že nikdy ještě nebylo v Nigérii tak málo korupce a zvůle úředníků, jako právě za administrativy Buhariho a Idiagbona. Poněkud rozporuplnější reakce vyvolala kampaň, namířená proti nigerijským ženám, viníc je z toho, že dovedly Nigérii k rozvratu malou podporou svých manželů. To se setkalo s masivními protesty a stávkami žen, především v dnešním spolkovém státě Edo. Buhari pak musel od kampaně upustit, pokud nechtěl přivést Nigérii k ekonomickému úpadku. Ekonomickou krizi, kterou zdědil po Shagarim, se Buhari pokusil řešit bez pomoci Mezinárodního měnového fondu nebo Světové banky (tuto koncepci zrušil jeho nástupce Babangida ihned po svém nástupu do úřadu).


Temnějšími stránkami Buhariho vlády byly dva dekrety, které vydal krátce po svém nástupu do úřadu. Šlo o neslavně známý dekret číslo 2, který umožňoval zatýkání osob nepřátelských vládě bez soudního příkazu a jejich držení ve vazbě prakticky neomezeně dlouhou dobu, a dekret číslo 4, zakazující kritiku vlády a jejích představitelů v tisku. Generál Babangida začal být nepříjemným nejen prostým Nigerijcům, kteří nyní nevěděli dne ani hodiny, kdy mohou být zatčeni, ale i lidem z širšího i užšího vedení státu, kteří si chtěli "přivydělat" něco na úplatcích. Zvláště důrazně nařídil vyšetřovat podvodné a korupční přiznávání zakázek na nigerijském ministerstvu obrany. Kdyby bylo toto vyšetřování provedeno, patrně by to pro mnohé vyšší důstojníky, ba i generály, znamenalo obvinění z korupce a pravděpodobně přísný trest. Proto byl dne 27.8.1985 podniknut palácový nekrvavý převrat, který Buhariho svrhl a do úřadu hlavy státu vynesl generála Babangidu. Buhari byl zbaven i postu vrchního velitele nigerijských ozbrojených sil a do roku 1988 byl držen ve vězení.


Po propuštění vůči Babangidovi zatrpkl a jeho režim zhusta kritizoval. Světlejší doba pro Buhariho nastala až se svržením přechodné vlády Ernesta Shonekana generálem Sani Abachou. Abacha jmenoval Buhariho v roce 1995 předsedou Speciálního ropného fondu spravovaného majetku (Petroleum (Special) Trust Fund), který měl za úkol realizovat projekty za příjmy z prodeje nigerijské ropy. Buhari tuto pozici opustil, když generál Abubakar předal moc civilní vládě Oleseguna Obasanja, a vrátil se do politického života. Pomáhal založit All Nigeria People´s Party, za kterou kandidoval v prezidentských volbách roku 2003 proti Obasanjovi, kterého označoval za Babangidova pohrobka. Ve volbách Buhari Obasanjovi podlehl poměrem 32, 2% Buhariho ku 61,9% Obasanja. Volby však byly provázeny podezřením z podvodů (s tímto obviněním vystoupil na tiskové konferenci i Buhari), většinou pozorovatelů ze zemí Commonwealthu však byly uznány za regulérní a Obasanjo se ujal svého druhého funkčního období. Buhari se patrně chystá kandidovat i do dalších parlamentních voleb, které se budou konat v roce 2007. V nich se s největší pravděpodobností utká s Ibrahimem Babangidou (Obasanjo nemůže kandidovat do třetího po sobě jdoucího volebního období) a podle všeho má větší šanci na zvolení než v roce 2003.


Muhammadu Buhari je ženatý a má jedno dítě.


Muhammadu Buhari je držitelem následujících vyznamenání:
Grand Commander of the Federal Republic of Nigeria (GCFR)
Defense Service Medal (DSM)
National Service Medal (NSM)
General Service Medal (GSM)
Loyal Service and Good Conduct Medal (LSGCM)
Forces Service Star (FSS)
The Congo Medal (CM)
Buhari je také držitelem čestných doktorátů (Dr.h.c.) z následujících univerzit:
Abubakar Tafawa Balewa University, Bauchi
University of Calabar
Benue State University


Zdroje:
people.africadatabase.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammadu_Buhari
http://de.wikipedia.org/wiki/Muhammadu_Buhari
http://www.onlinenigeria.com/buhari.asp
http://www.anppusa.org/page2.html
magazine.biafranigeriaworld.com
Buhari, Muhammadu - Muhammadu Buhari po volbách roku 2003 obviňuje vítězného Obasanja z manipulace

Muhammadu Buhari po volbách roku 2003 obviňuje vítězného Obasanja z manipulace
Buhari, Muhammadu - Buhari v době své prezidentury

Buhari v době své prezidentury
URL : https://www.valka.cz/Buhari-Muhammadu-t45642#178010 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více