Co je to?

Diskuse

Poradí mi někdo, co je na přiložených fotografiích. Je to objekt původu očividně vojenského. Mám jej cca 25 let na chalupě, doteď jsem se nedokázal přinutit to vyhrabat, očistit, nafotit, něco podniknout. Může mít souvislost s letectvím, pochází z vojenského prostoru u letecké střelnice na plzeňsku. (Už to mohu přiznat, je to promlčené Cool ). Možná nějaký filtr?... Válec je vyroben z masivního materiálu, na boku je šroubení jako pro trubku či hadici. Víko má sice uzávěr, který ale nejde uzavřít, protože část, připevněná ocelovým pružným lankem lehce přesahuje. Takže je v tom buď nějaký fígl, a nebo víčko k válci vůbec nepatří. Na víčku je jakýsi mechanismus, ke kterému vede cosi jako bovden, který zřejmě může pokračovat i dál.
Co je to? - pohled dovnitř

pohled dovnitř
Co je to? - Dno s upevňovacím šroubem

Dno s upevňovacím šroubem
Co je to? - víčko zevnitř

víčko zevnitř
Co je to? - víčko zvenčí

víčko zvenčí
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#179283 Verze : 0
Futrál od brzdícího padáku OFAB-100M a nebo CP100-70.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#358919 Verze : 0
Ano, je to púzdro z brzdiaceho zariadenia (padáku) BZ-2. Používal sa hlavne s cvičnou cementovou bombou CP-100-70. Padáka je samozrejme vybraný Cool. Bol krížový, päť štvorcov, asi 1x1 meter každý.
Na viečku je zvonku namontovaný pyrotechnický odisťovač s elektickým a mechnickým odpálením (označenie je myslím PO-2, označenie by malo byť čitateľné, hoci len ako "otlačok" na hliníkovom tele), a bol zrejme použitý v mechanickej funkcii. "Bovden" je jeho elektrický prívod - jednožilový opletený káblik, celkom pevný, mal by udržať ťah cca 300-500kg.
V oku na dne púzdra bol cez otvor na boku ešte namontovaný jednoduchý mechanický bezpečnostný mechanizmus (je tam na jednej strane oka závit), ktorý vsunul do hliníkového púzdra v oku oceľový kolík až po bezpečnom oddialení bomby od lietadla - ak by sa padák z akéhokoľvek dôvodu otvoril skôr, pred bezpečným oddialením, ťah padáku by hliníkové púzdro pretrhol a padák by sa od bomby oddelil.


Ak sa do púzdra nezmestí "vnútorná" časť viečka, je pravdepodobne zdeformovaná, vonkajšia môže byť tiež zdeformovaná, ale hlavne - okolo výstupkov na konci tubusu padáku je zalisovaná, takže pri odpálení prachovej nálože v odisťovači cez výstupky pružne preskočí -je to len hrubší hliníkový plech. Mohla by sa dať nasadiť po vyrovnaní deformácií s miernym pootočením v smere hodín, aby výstupky do seba zapadli. Jednoznačne ale patrí k púzdru.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359046 Verze : 0
To Alchymista - vřelé díky za vyčerpávající informaci. Už jsem ani nedoufal... Měl jsem pocit, že něco takového (tedy nějaké pouzdro, ze kterého se cosi vystřelovalo či vyhazovalo)by to mohlo být, ale pocit a vědění jsou dvě dosti odlišné záležitosti.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359212 Verze : 0
Pouzdro je na pozici 4, zde namontováno na OFAB-100.


Díky Láďo.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359444 Verze : 0
Díky za obrázkové info - jestli správně chápu, tak dotyčné pouzdro je ta část, na výkrese označená číslem 4. Ještě se hrdě pochlubím, že vlastním též vrtulku, umístěnou na zapalovači č. 3 Laughing
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359450 Verze : 0
Na zobrazenej OFAB-100m je použitý brzdiaci padákový systém BZ-1 nie BZ-2 - hlavnou odlišnosťou je tvar púzdra, ktoré je tvorené dvomi valcovými časťami rôzneho priemeru, čo je vidno aj na výkrese. Trochu inak sa aj montoval na bombu i na lietadlo.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359464 Verze : 0
Copak to ano (je to tam i napsané), ale obrázek jsem sem dal kvůli názornosti. Bylo by dobré sem dát fotku, pokud někdo máte.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359465 Verze : 0
To karaco - Sorry. My, jedinci postižení humanitním vzděláním se raději 2x blbě ptáme a ověřujeme si Cool. Raděj se blbě ptám, než blbosti dělat Cool.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359469 Verze : 0
Ale neptáš se blbě a rozhodně se neomlouvej, není proč.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-t45935#359473 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více