Dickinova medaile

Dickin Medal
     
Název:
Name:
Dickinova medaile Dickin Medal
Název v originále:
Original Name:
Dickin Medal
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1943
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dickin_Medal
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#429808 Verze : 0
     
Název:
Name:
Dickinova medaile Dickin Medal
Název v originále:
Original Name:
Dickin Medal
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1943
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dickin_Medal
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#429810 Verze : 0
Dickin Medal
- zvířecí obdoba nejvyššího britského vojenského vyznamenání Viktoriina kříže .


Tuto obdobu nejvyššího britského vojenského vyznamenání ustavila roku 1943 paní Maria Dickinová. Na medaili vyrobené z bronzu je nápis "Za statečnost", na rubu pak "My také sloužíme". Do dnešních dnů dostalo Dickin Medal na šedesát zvířat většinou za hrdinství během 2.světové války.Byl udělen 32 holubům, 23 psům 3 koním a jednomu kocourovi…

Zdroj: vlastní poznámky

URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#182653 Verze : 0
Dickin Medal - Medaile německého vlčáka ANTISE
Jan Kodýdek
Ve Velké Britanii nejcennější, nejvzácnější medaile
DICKIN MEDAL
Německý ovčák Antis, byl kmenovým příslušníkem 311. Československé bombardovací perutě a jeho psí životopis je hoden zamyšlení i úcty.
Příběh psího bojovníka je spojen s českým pilotem Václavem Bozděchem a začíná 12. února 1940 ve Francii. V této době Bozděch létal na letounu Potez 633 jako střelec a pozorovatel u První průzkumné letky Francouzského letectva.
Tohoto dne byl jeho letoun sestřelen a Bozděch se svým pilotem Duvalem v opuštěné vesnici Beinheim, nacházejí malé zubožené štěně. Duval a Bozděch se rozhodují štěně si ponechat. Psík, ukryt na prsou v letecké blůze postoupil strastiplnou cestu, až se jim podařilo překročit bojovou linii a dostat se ke svým. Během této cesty se kolem Bozděcha soustředili další čeští piloti, kteří stejně jako on, absolvovali cestu z Protektorátu, přes Polsko do Francie a odtud na Sever Afriky do Sidi-bel-Abbes. Zdá se, že právě zde se zrodila myšlenka štěně zachránit a pojmenovat. Nejprve to bylo po sovětském bombardovacím letounu A.N.T. 40, ale to neznělo moc příjemně a tak psík dostává jméno : ANTIS.
Václav Bozděch psíka Antise bere sebou na všechny lety. Antis si létáni rychle zamiloval a klidně ležel u nohou svého pána ve střelecké věži letadla.
Poražená Francie již cizí dobrovolníky nepotřebovala a tak zbývající piloti putují pěšky na jih země do přístavu Sete s naději, že se jim podaří odletět či jinak se dostat do Anglie a zapojit se do dalších bojů proti Německé Luftwaffe.
Náhoda či osud byl k Antisovi i Bozděchovi zdánlivě vlídný. Na starém bombardovacím letounu Amiot 143 odlétají, ale nad Malorkou jsou zasaženy protiletadlovou střelbou italského námořního loďstva. Sestřelené letadlo se zřítilo do moře, ale Bozděch i jeho psík mají opět štěstí, jsou z moře vytaženi na jednu z italských lodí.
Zajetí trvalo jen krátce, italská loď je druhý den potopena britskou válečnou lodí, Bozděch s Antisem jsou zachráněni a 2. července 1940 již odjíždějí z Gibraltaru uhelnou lodí " Northman " do Velké Britanie.
V Anglii se podařilo psa propašovat až do tábora československé armády v Cholmondeley, pes se stává příslušníkem čs. armády.
Po přijetí do služeb Dobrovolnické zálohy britského královského letectva jsou piloti i se psem odesláni na leteckou základnu Cosfordu, ale v záři je Bozděch s Antisem od ostatních oddělen a převelen k 310. československé stíhací peruti do Duxfordu u Londýna.
Antis se stává oblíbeným maskotem jednotky, ale v říjnu již opět odchází do Speke u Liverpoolu a zde zachránil pět lidských životů, když po bombardování společně se skupinou čs. letců pomohl najít a zachránit živé lidi, sám Antis vyhrabal živé miminko.
16. října 1940 byl Antis poprvé zraněn v době útoků německých letadel na letiště ve Speke. Bozděch byl výbuchem sražen k zemi a Antis zasypán zdivem. Psa se podařilo najít až třetí den po náletu ve zuboženém stavu.
Pes se svým pánem prošel několika dalšími základnami. Dne 22. června 1941 byl Antis znepokojený, nervózní, jeho pán se nevrátil z náletu. Bozděch byl na tomto letu raněn do hlavy, převezen do nemocnice v Norwich a byl to vojenský kaplan, který Antisovi zařídil specielní propustků do nemocnice, kde setrval se svým pánem až do celkového vyléčení.
Po vyléčení již má pes své trvalé místo v zadní kulometné věži, nejprve to bylo tajné, později již velitel perutě Josef Ocelka, D.F.C. nad tímto faktem přimhouřil oko a ani Britové neprotestovali. Pes Antis se stává právoplatným příslušníkem československého letectva. Situace byla pikantní, neb britský vojenský krejčí dostal za úkol pro pejska ušít osobní kyslíkovou masku.
Během své letecké služby byl Antis dvakráte zraněn. Jednou nad Kielem, zde mu střepina poškrábala čumák a levé ucho, od této doby bylo již trvale zplihlé. Při dalším náletu nad Hannoverem, dělostřelecký náboj explodoval pod kulometnou věži. Antis byl těžce zraněn, ale celé čtyři hodiny to na sobě nedal znát. Teprve po přistání letci sami zjistili, jak je jeho zranění vážné. Posádka pilota Čapka jako jediná jinak přežila nálet bez úhony. To již Antis, jako maskot jednotky nosil skutečně štěstí.
Pejsek sloužil s Bozděchem až do konce války. Nadporučík Bozděch se v roce 1945 vrací do ČSR, zde se oženil, narodil se mu syn (kmotrem byl Jan Masaryk). Po "Vítězství pracujícího lidu" v roce 1948 je tento statečný člověk označen za zrádce lidu a za napomahače západního imperialismu. Bozděch, Antis a další tři vojáci utíkají do americké zóny v Německu. Václav Robert Bozděch a jeho věrný kamarád Antis se dostávají opět do Velké Britanie a oba nastupují službu v řadách Královského letectva.
Psí válečný letec, statečný kamarád v klidu stárnul. Těšil se pohodlí, žil ve všeobecné vážnosti, byl oblíbeným společníkem dětí a do konce života miloval "své vojáky". Dne 11. srpna 1953 byl jeho život ukončen vysvobozující injekci. Psí kamarád byl pohřben se všemi vojenskými poctami na Ilfordově zvířecím hřbitově.
Václav Robert Bozděch umírá v roce 1980. Nikdy se nepokusil svého věrného Antise nahradit dalším psíkem.
Zpracováno podle podkladů pana Jana Kodýdka.
Prameny :
Katalog firmy Sotheby´s London 1994
Katalog firmy Spink and Son, Londýn 2000
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#348484 Verze : 1
Medaile pro ANTISE .
Byl to britský maršál Lord Wawel, který navrhl udělit psímu hrdinovi a kamarádovi „ DICKIN MEDAL „. Tento návrh byl podpořen ( již 14. března 1945 ) :
Národní klinikou pro nemocná zvířata
Organizaci P.D.S.A .
Spojené síly klubu maskotů A.F.M.C
To vše s podporou významných představitelů Královského letectva ( R.A.F ) .
V návrhovém zdůvodnění se píše :
Za vynikající odvahu, oddanost a záchranu lidských životů při službě v Anglii a dalších místech, kde působilo Královské letectvo a letectvo Francie v zahraničí v letech 1940 -1945 ..
Tato specielní medaile, která byla udělena Antisovi je vyrobena z bronzu. Průměr medaile je 45 mm a je po lícním obvodu ozdobena věncem z vavřínových listů, který je v dolní části převázán stuhou. Ve středu horní části medaile je reliéfní nápis ,nesoucí jméno organizace P. S. D. A pod tím je nápis :
ZA STATEČNOST – MY TAKÉ SLOUŽÍME - For Gallantry We Also Serve .
Zadní strana medaile :
Je zde v sedmi řádcích tiskacími písmeny oficielně vyryto :
Antis, R.A.F., Francouzské letectvo, Velká Britanie, Francie, Severní Afrika, 1940-1945 ., č. 1186, D.M. č. 52 „ .
(ANTIS / R.A.F. / FRENCH AIR FORCE / ENGLAND FRANCE N. AFRICA / 1940 – 1945 / A.F.M.C. No 1186 / D.M. 52 ) .
Stuha je 40 mm široká, rozdělena do tří barevných pruhů ( zeleno-tmavěčerveno – šedé ) .
Tato jedinečná medaile se objevila 9. května 1994 v aukční síni Sotheby´s v Londýně Řády a vyznamenání. Vše s řádným popisem, komentářem doplnění čtyřmi fotografiemi. Vyvolávací cena byla stanovena na 10 000 liber, předpoklad dosažené ceny se pohyboval kolem 15 000 liber. Dosažená cena 18 000 liber ( zhruba 1. 000 000 korun ) .
Pro lepší pochopení, jde o cenu, za kterou bychom si mohli koupit např. originál Rytířského kříže Marie Terezie a ještě by nám zůstalo hodně peněz na dodatečnou oslavu v Londýně .
Toto vyznamenání pro zvířecí kamarády je rádo porovnáváno právě s V. C. S tím není možno souhlasit, nejde přece porovnávat s neporovnatelným, ale je nádherné, když se na ocenění zvířete díváme lidskýma očima. Je možno hrdě říci, pes Antis je jediným „českým „ psím vojákem, který získal tak vysoké ocenění .
Dickinova medaile - Další z psích seržantů

Další z psích seržantů
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#348485 Verze : 1

Diskuse

Anglická firma Spink and Sohn ve své aukci ze dne 27. července 2000 nabízela celkem dvě tyto medaile :
Položka č.876 – medaile pro kolii se jménem Peter, psí seržant Královského letectva. Medaile byla udělena 29. listopadu 1945. Vyvolávací cena 5000 liber .
Položka č. 877, medaile holubího zpravodajce „ Tyke „, kteru obdržel dne 2. 12. 1943 za výtečnou službu a mimořádnou odvahu a hrdinství v armádě. Vyvolávací cena 3500 liber .
Moderní doba má také své psí „ rytíře „, statečné kamarády .
V roce 2000 zemřel psí vojenský seržant „ Sam „, který svoji medaili obdržel na základě své statečné služby. Jeho velitel i kamarád seržant Ian Carmegiom ve svém návrhu, kde navrhl a obhájil udělení medaile uvádí Razzři svém služebním zařazení u 1. praporu Královského kanadského pluku v Drvaru se v městě zcela znenadání strhla bitva, zněly salvy výstřelů, byl to regulérní boj mezi skupinami ozbrojených vojáků i civilistů .
Srbští ozbrojenci vtrhli se zbraněmi v rukou do místní restaurace, kde zadrželi rukojmí. Britští vojáci se v této situaci snažili civilní rukojmí zachránit. Společně se Samem jsme vběhli do místnosti a ozbrojence zpacifikovali. Pes se osobně vrhal na ozbrojené Srby a srazil je k zemi. Vojáci je odzbrojili, rukojmí jsou zachráněni .
O týden později se tato situace opakovala o opět se Sam vyznamenal, když zjednal pořádek v rozbouřeném davu lidí až do příjezdu vojáků naší jednotky .
Psí seržant Sam obdržel svoji medaili posmrtně v roce 2003 za svoji službu v Bosně a Hercegovině .
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#349008 Verze : 1
Veterinářská organizace PDSA .
V roce 1917 ( 17. listopadu ), tedy v době pro Velkou Britanii těžkou a složitou založila paní Marie Dickinová, 1870 - 1951) Speciální osobní ošetřovnu pro nemocná zvířata, tedy v originálu ( The People s Dispesary for Sick Animals ) slavná zkratka P. D. S. A. !
Založením organizace sledovala možnost poskytovat lékařskou péči zvířátkům jejichž páníčkové pro stáři, finanční důvody či jiné překážky již o své miláčky nemohli dostatečně pečovat. Jde tedy o mimořádnou charitativní práci v které pani Dickinová brzy nachází další pomocníky i bohaté sponzory .
PDSA se tak brzy stává největším privátním veterinářským zařízením a její práce je živá do dnešních dní .Pamatovalo se i na péči mazlíčků ve stáří i poslední okamžiky života zvířátka .
Po zahájení válečných událostí 2. světové války to je tato statečná žena, která přichází s myšlenkou založit zvláštní a mimořádné vyznamenání pro zvířátka, která spojila svůj život s osobou, vojákem či civilistou, kteří bojovali proti nepřátelům Anglie. V roce 1943 dochází k založení této medaile, která je také nazývaná řádem královny Viktorie pro zvířátka .
Statistika:
Do února roku 2008 je podchyceno udělení celkem 62 medailí našim statečným zvířecím kamarádům. Medaile tradičně uděluje primátor města Londýn .
Prameny:
Čs. televize M. Dickinová
Oficielní internetové stránky PDSA
URL : https://www.valka.cz/Dickinova-medaile-t46667#349009 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více