Flyboys (Rytíři nebes)

Diskuse

.. již druhý film stejného názvu v tomto roce, tentokrát ovšem z první světové války - vypráví příběh několika (osmi) prvních a skutečných amerických dobrovolníků, kteří tvoří základ stihací letecké eskadry "Lafayett" v roce 1916 na francouzské půdě. Natočil neznámý režisér Tony Bill - kombinující dokument "a la" mládí v konfrontaci s krutostí ještě nikoliv světového konfliktu, neúprosné matematiky ztrát rozleptávající charaktery v až příliš kouzelném a barevném víru "psích soubojů" nad barvotiskově idilickém pozadí francouzského venkova.
Ve vedlejší roli francouzského velitele eskadry - nelétajícího kapitána G.Trenaulta - již stárnoucí Jean Reno. V hlavní roli mladého pilota B.Rawlinga, se kterým absolvujeme jeho zrání po letecké eso - nová hvězda James Franco! Hezký film tentokrát bez holywoodského milostného "happyendu" - bohužel ale v řadě míst poplatný svému vzoru staršímu filmu "Aces high." (Stihači na start)
Velký prostor zde mají letecké souboje s Němci tedy Američané na dvouplošnících Nieuport 17 - proti Němcům na trojplošných Fokkerech Dr.I
na rozdíl od věrně kolorovaných francouzů - Němci v 99% v absolutně nestandartní rudé... Někdo zapoměl nějakému chudákovi z trikových studií vysvětlit, že jediný červeně zbarvený trojplošník byl nad Evropou stroj Manfréda von Richthoffena - největšího esa první světové s 80 sestřely!!! Škoda této kolorové idiocie, Red Baron byl jediný a jedinečný! A v žádném případě jich nebylo ve vzduchu dvanáct do tuctu! Ono se asi lehce animuje a vypadá v prostoru rudé letadlo, než kamuflované "včelí pláství" tmavězelených a tmavěmodrých skvrn tzv. kamufláží "lozenge" - historicky věrnou na německých letadlech té doby. Až na toto vážné provinění proti věrnosti si užijeme hodně leteckých soubojů a že jsou trikové poznáme jen z absence záběrů na přistávající letoun...boj dobra - skutečných rytířů nebes se zlem (tentokrát zase v černém markingu) je napínavý a neotřelý a letecké souboje jsou dosti věrné - včetně útoků na Zeppelin či dvoumotorové bombardéry. Stojí za shlédnutí!
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#184173 Verze : 0
Film jako takový není špatný ale o té věrnosti by se dalo dost spekulovat-konkrétně zmíněná scéna se Zeppelinem je dle mě naprosto nereálná.Pokud už vezmu jako možnou variantu že člověk je schopen žít a letět s přibližně 30-40 kulkami v těle (mimochodem povšiměte si pancéřových vlastností plátna,drátů,dřeva a překližky u letounzu hlavního hrdiny) tak si nedokážu představit že by se v roce 1917 (do kterého je film situován) vydal Zeppelin nad Paříž ve dne.Obdobně lze jako skutečně rozporuplný brát také závěrečný souboj celého filmu a porážku zla (tohle si už nedokážu představit vůbec).
Nejreálněji z celého filmu působí první souboj nováčků a následně útok na bombardovací Gothu (mimochodem i když vybombardovala svůj cíl tak stále nese pod trupem bomby-takové malé faux pas).Ty jsou docela věrohodné.
Též bych chtěl vyzvednout Cassidiho přípravu na první let nováčků-nečekal bych že do filmu s ratingem 12+ dají nejen tento dialog ale i na něj navazující scénu v závěru.Film tím dostává na věrohodnosti


Bohužel celý film kazí romantické chvíle,které jsou naprosto přeslazené.
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#184286 Verze : 0
Prave mam tento film nachystan ke shlednuti. Bojim se presne toho co v posledni vete pise Darkfold. Toho, ze se z filmu vyklube hollywoodska lovestory jako v pripade Pearl Harbouru. No uvidime jak se to vyvine. Snad bude vice leteckych nez "libacich" scen. Po shlednuti rad poreferuji..
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#219125 Verze : 0
No mě neseděly v soubojích ty ,..trasíky střel jako po černém uhlí (??) a naprosto mě neseděla záchranná akce u sestřeleného letadla v zákopech ála H.U.Rudel. Celkem bych i jako pochopil, že divák popkorňák potřebuje aby hrdina zachránil sestřeleného kolegu, ale "zaklesnutá" ruka pod ohebným plátěným křídlem,...hmmm, to na m,ě bylo dost,....třeba bych tím rýčkem tu ruku podkopal,...přesekl nosník křídla, roztrhl plátno,.....


Jinak bomby na bombardéru a souboj se vzducholodí ,.....souhlas jak se píše výše,...


Mě osobně se o trošku více líbil Pearl Harbor,......
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#219136 Verze : 0
No,berme že je to dnešní válečný film,který se bohužel nevymyká standartu (spíše love story než historie).Faktem je že i přes řečené nedostatky jde o celkem koukatelný film (ve srovnání s PH na který se koukat nedalo) a chyby jej příliš nesrážejí (srovnal bych to třeba s Bitvou o Midway kde je díky použití historických záběrů chyb mraky ale ani po 50.shlédnutí mi to nebude vadit).Srovnání s PH ale neobstojí.Pokud to můžu posoudit tak letecké souboje jsou celkem vyrovnané a při jejich sledování jsem alespoň neustále nekroutil hlavou (nemůžu si pomoct ale jsa ovlivněn Zery nad Pacifikem jsem v PH souboj P-40 versus Zera málem nevydýchal).Taktéž mnou proklínaných romantických scén je o méně (i když minimálně o 90 procent víc než by se mi líbilo) takže se to dá skousnout.


Bohužel nechápu proč se s možností využít dnešní CGI efekty nepokračuje v tradici filmů jako Bitva o Midway,Bitva o Británii,Tora Tora Tora,Ponorka a dalších.Sice to možná není taková komerční zábava ale člověk se alespoň něco dozví o pozadí popisovaných událostí namísto toho aby se půl filmu řešilo kdo s kým a kde někoho podvádí a samotná válka tam byla napresována jen dodatečně (o bombastickém ale úplně zcestně jednostranném stylu jejího předvedení se rozepisovat nebudu) aby se neřeklo.
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#219137 Verze : 0
Tak to mam za sebou. Koukatelny to je. Libilo se mi to vic nez Pearl Harbour. Lovestory taky byla na celkem prekousnutelne urovni. Souboju bylo dost a pekne udelany. Dost me ale vadilo videt to mnozstvi cervenych Fokkeru Dr.1. Baron von Richthofen se musel obracet v hrobe. Timto jeho vyjimecnost celkem degradovali. Otazka je, zda to udelali z nevedomosti, nebo proto aby si ulehcili praci. Dreideckery byly ve filmu jen cerveny nebo cely cerny s cimz je min prace jako pohrat si peknou kamuflazi. Scena s useknutou rukou to je kapitola sama pro sebe. Podle toho jak letadlo lezelo pekne na cele prose kridla nemohl byt merny tlak na ruku takovy, aby nesla vytahnout. Navic zasunuta tam byla jen tak jako aby se nereklo. Nebo bych radsi pretal odtokovou hranu nez ruku. Proste drama za kazdou cenu. Taky nevim jak je mozne pri startu trefil jednim nepohyblivym kulometem dve osoby stojici vedle sebe. Navic podle uhlu pri startu musel jednoznacne oba prestrelit. "Divoka" je taky scena kdy urazi podvozkem Fokkerovi letici za nim horni kridlo. Proste asi slapl na brzdu, pritahl knipl a hotovo.


Ale jinak pekne. Divat se na to da. Zrovna z WWI leteckych scen moc videt neni a mozna prave proto me to zaujalo. Urcite by to chtelo min te "omacky" okolo a venovat se vic tomu, kvuli cemu se tyto filmy nazyvaji valecnymi. Ale to je se zda u dnesnich hollywoodskych trhaku normalni. Myslel jsem presne na to co tu zminuje Darkfold. Pouzit tuto dnesni filmarskou techniku a udelat film ve stylu opravdu klasickych valecnych filmu. A zensky vynechat uplne.. Nebo chybelo snad nekomu treba v Bitve o Midway ze jste nevedeli kdo s kym souloží?? Me teda ne. Pokud bych zrovna na tohle mel chut, tak jdu v pujcovne do oddeleni kde je povolen vstup jen plnoletym..Smile
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#219161 Verze : 0
Naprosto souhlasim s Ropakem - scena, kdy hlavni hrdina zatahne rucni brzdu a zaradi zpatecku, je proste neopakovatelna blbost Smile)


Celkove tenhle film hodnotim dost nizko, nicmene stale lepe nez PH. Jiz zminene nelogicnosti jeste gradujou v zemi nikoho.


Stejne tak model kulek je naprosto dokonalej, prostrileny letadlo presne na miste, kde sedi clovek a ten nema ani skrabnuti Smile


Navic s tim si troufam tvrdit film je dost povrchni, vubec nezachytil psychologicky boj kazdyho z pilotu. Ono kdyz si clovek precte jejich vzpominky, tak to vubec nevypadalo jako tahle lovestory, kdy si vyleti zastrili na Nemce a vrati se ok domu a jeste s chuti zapari.


Proste dalsi z rady hollywoodskych blbosti, kterejma nas posledni dobou krmej ...
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#219172 Verze : 0
Film má určitě spoustu faktických chyb, useknutá ruka je jednou z největších (všude kolem bláto a jen pilot nemůže vytáhnout ruku Smile ) nicméně patří k tomu lepšímu a to i z pohledu výkonů herců (J. Reno je skvělý vždy), navíc poněkud ve svém nadšení pro realitu přehlížíte jeden nesporný klad, film celkem solidně popisuje méně známou část historie, tedy vznik americké dobrovolnické letky, pro běžné lidi (ne nadšence jako jsme my) je to věc zcela neznámá a už to že ji film poměrně dobře popisuje je velkým kladem, stejně tak popis služby černého pilota, osobně dokážu překousnnout červené dreideckery a nakonec i zamilované scény (těch není zas tak moc) koneckonců jsou dvě krajní možnosti natočit slaďák typu PH nebo naopak "dokument", na první se nepodívá s klidným svědomím skoro nikdo kdo se o věc zajímá a na druhý zas nebudou chodit běžní diváci (nás pár to asi nespasí) myslím že tohle je film kde se obě věci celkem rozumně vyrovnávají. Osobně jsem si ho do své filmotéky zařadil a myslím že se k němu jěště párkrát vrátím.
URL : https://www.valka.cz/Flyboys-Rytiri-nebes-t47089#223241 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více