Poradní a koordinační forum PL pozemních vojsk.

Toto forum je určeno pro koordinaci činnosti a diskusi při tvoření nové struktury PL pozemních vojsk na valce.cz .
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#184560 Verze : 0
Navrhují vytvořit na valce.cz v sekci PL pozemních jednotek následující dělení PL armády dle časových období a to následovně:


(1914-1939)
(1939-1945)
(1945-1989)
(1989-do současnosti)


Do těchto nově stvořených sekci by byly přesunutý stávající jednotky na forum a další bychom mohli postupně doplňovat.Dělení dle časových období se mi jeví jako nejpřehlednější.Napište své připomínky a návrhy na změny pokud by vám tohle dělení nevyhovovalo.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#186097 Verze : 0
Nechal jsem založit podsekce v pozemních jednotkach takto:


(1914-1939)
(1940-1945)
(1946-do současnosti)


Postupně jsem rozdělil jednotky dle období (snad jsem to nepopletl...)a zbyly mi pouze prázdná témata(všechny od RoBoTa) a u některých si nejsem jist kam s nimi.Čísla těchto divizi se mi hodí do dvou období a prozatím váhám co s tím udělat.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187309 Verze : 0
Ta fora (alespoň většina by měla) vznikla během linkování životopisů polských vojáků, jež založil Schlange. Podle toho, by to mělo být dohledatelné zpětně.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187318 Verze : 0
To mi fakt pomůže... 5,6 a 7 Dywizja Piechoty se hodí do období války 1939,do polských jednotek v SSSR a dokonce do jednotek AK.Takto prolinkované příspěvky vlastně nic neřeší a jenom nadělají zmatek.Nejlepši by bylo je odmáznout nebo v nejlepším případě přejmenovat a zařadit je do období kam patří.Každá z těch tří divizi měla tři období v kterých působila aniž by to byla kontinuita - pouze shoda v označení.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187377 Verze : 0
To chápu. Škoda jen, že si to Schlange rovnou neprolinkoval sám. Je taktéž moderátor a navíc měl a má pod palcem Jednotky. Tudíž by to pro něj bylo snazší. Takhle já zakládám jednotky polské armády, aniž bych se o to zajímal a kvůli linkování několika divizí z několika životopisů zasejc nebudu podrobně studovat historii polské pozemní armády Smile . Už takhle zabírá nalinkování jednoho rozsáhlejšího životopisu hafo času.


Zkusím dohledat, odkud vedou ty linky a napsat tam, od jaké osoby vedou a pro jaké období to je.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187383 Verze : 0
Studovat do podrobna je nemusíš Laughing ,osobně si myslím,že všechny patří do období září 39(alespoň všechny další prázdné od tebe tam patřily).Jestli ty linky dohledáš,budu vděčný.Tak nebo tak je zařadím do období 39 a jejích další jmenovce postupně vytvořím s patřičným označením později.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187390 Verze : 0
nektere linky vedou do clanku.
jine prispevky zase nemaji linky zadne jsou zalozeny dle OOB k 1.9.1939.


resenim do bucnosti bude obdobny system jako uz je v jednotkach CSR ci SSSR - za nazev jednotky (datum existence) + nutny vznik odkazovacich for pri existenci jednotek prostupujici svou existenci vicero podadresaru.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187395 Verze : 0
Viem že to tu nepatrí, ale nebolo by riešením pri vytváraní tém založených pri linkovaní dať do nich odkaz na tému (článok) odkiaľ boli linkované? Následne po doplnení ďalších údajov by sa odkaz vymazal....


P.S.: potom prosím vymazať
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187428 Verze : 0
ty zmíněné divize jsem zakládal já, tedy vedou ze životopisů, články nelinkuji
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187429 Verze : 0
RoBoT,Schlange,buko1:při vší úctě k Vám:poraďte mi co s těmi prázdnými příspěvky ??jsem s chopný je doplnít - to není problém ale kam je zařadit abych nezprznil již udělané linkování???
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187439 Verze : 0
Keby si vedel odkaľ boli linkované (z ktorej osobnosti), tak by si vedel kde ich zaradiť - čo skúsiť vyhľadávanie - ak to funguje, mal by si nájsť tie osobnosti z ktorých vedú linky na tie jednotky a podľa nich zaradiť do obdobia....
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187443 Verze : 0
Napríklad 7 Dywizja Piechoty sa vyskytuje v 58 témach, z toho osobnosti su len desiati... (reaguje to aj na Dywizja a aj na Piechoty ).....
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187448 Verze : 0

Citace - buko1 :

Napríklad 7 Dywizja Piechoty sa vyskytuje v 58 témach, z toho osobnosti su len desiati... (reaguje to aj na Dywizja a aj na Piechoty ).....

A tak si kamarat moj vyber... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187450 Verze : 0
Nechci z toho dělat problém,ono to zas tak velký problém není…ale myslím si,že někdy bezhlavé(i když s dobrým úmyslem) provedené linkování nadělá do budoucna problémy.Každý z nás kdo linkuje a není to zrovna jeho parketa v níž se jakž takž cítí jist,tak na tento problém může narazit – viz: dnes jsem se opět dostal k mým neoblíbeným detajlům verzi letadel (konkrétně Liberator) a po konzultaci s Vláďou jsem tyto nová témata založil.Možná někdy míň znamená víc.Párkrát jsem za linky už dostal kartáč tak si dávám pozor ale někdy se jako každý seknu.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187473 Verze : 0
Při tom množství bych se upsal, kdybych vše konzultoval.


Letadla naštěstí z Osobností většinou linkujeme na forum přehledové pro dané éro. Konkrétní typ si pak vybere čtenář sám Smile .



Ty divize jdu zrovna najít. Neměl by to být takový problém, jak by se mohlo zdát. Těch životopisů bylo řádově do dvacítky. Odjinud nejsou.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187491 Verze : 0
7. pěší divize - vede z Wacław Teofil Stachiewicz - konkrétně: 1933 - 1935 velitel 7. pěší divize
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187492 Verze : 0
6. pěší divize - vede z Michał Tadeusz Tokarzewski-Karaszewicz - konkrétně: 1941 - 1943 - velitel 6. divize, SSSR
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187493 Verze : 0
5. pěší divize - vede z Zygmunt Berling - konkrétně: 1941 -1942 - pracoval ve Svazu polských vlastenců – pomáhal formovat polské vojsko v SSSR, od srpna 1941 byl náčelníkem štábu 5. pěší divize polské armády pod velením gen. Anderse
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187497 Verze : 0
RoBoT: díky.5 a 6 dyw. jsem "trochu"přejmenoval a umístil tam kam patří.7 dyw. jsem prázdnou přesunul do svého chlívečku.Tak a teď už v tom mám pořádeček... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187650 Verze : 0
OK. Hlavně, že je to v richtiku.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187684 Verze : 0
Teď jsem si všiml:


5. pěší divizi jsi přejmenoval, ale docela nešťastným způsobem. Vysvětlím:


Pod můj prázdný příspěvek jsi vložil svůj s přesnějším názvem a nadpisem. Pak jsi ten můj odmazal. To mě až tak moc netíží, ač radost z toho taky nemám, ale v tom mém počtu už se to ztratí. Nicméně tohle způsobilo neplatnost odkazu z toho Berlingova životopisu směrem na 5. pěší divizi. Už se to tu jednou obecně řešilo. O co jde:


Pokud jsem nové téma založil a pak bych nabral adresu tématu ( /topic/view/37193/ - adresa s téčkem) a tu vložil do odkazu, nic by se nestalo, i když bys to moje odmazal, protože link by vedl na adresu tématu (přestože první příspěvek zmizel, systém by si pamatoval adresu tématu; nositelem té adresy tématu by jakoby nyní byl ten tvůj příspěvek).


Jenže já to linkoval ještě po staru (a takhle vytvořených odkazů je hóóódně moc) a tudíž jsem do adresy odkazu vložil adresu toho příspěvku ( forum.valka.cz - adresa s péčkem ). Tedy odkaz vedl na ten můj první příspěvek. Ten jsi nyní smazal a nahradil svým příspěvkem. Ten už má ale jiné číslo a odkaz je tedy neplatný, nikam nevede.



Neber to jako buzeraci. Nic hrozného se nestalo. Ale prosím už takhle nemaž příspěvky založené během linkování, i když je takhle nahradíš. Přestane totiž s velkou pravděpodobností fungovat nějaký odkaz. Jsi moderátor, takže můžeš v klidu upravit ten můj příspěvek (a netýká se to samozřejmě jen mých, u toho mého jsem si toho jen nyní všiml). Tím se uvede název do správnější podoby a neohrozí to žádný odkaz.


Tomuhle má zabránit jednak zákaz mazání těch prvních příspěvků a druhak linkování pomocí "téčkových" adres. Jak řikám, mnoho odkazů bylo děláno pomocí "péčkových" adres a ty pak zlobí, když se jim odmaže ten první příspěvek, na něhož vedou (a ne tedy na číslo tématu).



Uff, snad je to srozumitelné, blbě se to vysvětluje. Odkaz u Berlinga upravím. Odkazy vedoucí na ty zbylé dvě divize zkouknu a kdyžtak upravím.


Díky, RoBoT !
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187922 Verze : 0
RoBoT: omlouvám se , neuvědomil jsem si dopad této mojí úpravy příspěvku a ani nebylo mým záměrem tě obrat o téma – které stejně zůstalo založeno pod tvým jménem, ale bez prvního příspěvku.Udělal jsem to čistě z„estetických“ důvodů.O zákazu mazání prvních příspěvku nic nevím,udělal jsem to proto tak,že jsem si všiml,že se to tak celkem běžně děje – alespoň pár mých témat v letadlech které jsem zakládal,prošlo takovou úpravou.Díky tvému upozornění si vlastně budu muset projit svoje linky,jestli vůbec fungují.Jak už jsem řekl takové „úpravy“ se běžně dějí,možná by nebylo marné na tento zákaz mazání těch prvních příspěvků upozornit na nějakém viditelnějším místě než je toto poradní forum.
Takže sorry a díky za upozornění.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#187963 Verze : 0
Nic se neděje a je mi jasný, že jsi to dělal pro lepší vzhled, ale bohužel nese to negativa.


Ono se to kdysi nedávno někde řešilo. Možná v diskusi pro moderátory nebo tak někde. Bohužel už si nepamatuju kde a kdy to bylo. Proberu to s Adminem, asi bude fakt potřeba to hodit někam do Globálu, alespoň na čas.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#188001 Verze : 0
Riešilo sa to v niektorom poradnom fóre, pokiaľ si pamätám. Neviem či som to dosledoval do konca, ale záver bol že je možné odmazať nultý príspevok bez ovplyvnenia linku.... Ale asi sa nemyslelo na linkovanie priamo na príspevok miesto na názov témy.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#188015 Verze : 0
Jde to, pokud je v odkazu adresa tématu (téčková adresa), ale nejde to, pokud je v odkaze adresa toho prvního příspěvku. A jelikož to nejde poznat (musel by člověk projít všechan fora, z nichž je na danou věc odkazováno a zkontrolovat to, což je nesmysl), tak je prostě lepší nic nemazat.


Stejnak to nemažu už z toho důvodu, že někdo si dal tu práci a nalinkoval to, tak proč bych mu bral příspěvek. Když je potřeba, tak ho prostě změním. Jinak tam stejně nevadí.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#188019 Verze : 0
Zbycho, u několika Brygad Kawalerii je v popisu "složení k 1.1.1939". Je to asi chyba - mělo by být k 1.9.1939.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#189942 Verze : 0
stary: díky za upozornění... Embarassed slepota max. kalibru, mám ve wordu připravenou šablonu do které jenom vkládám údaje a potom to dopadne tak, že jenom kopiruju chybu kterou jsem prostě neviděl.Zajímavé že jsem to v pár příspěvcích měl ganz gut a v jiných zase 1.1.39...moja wina,moja wina,moja bardzo.....
Vše opraveno Smiling Army
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#190023 Verze : 0
Stary: kouknul jsem na tvoje téma do roku 1917 ( Jednotky jezdectva) a nevím jak budeš dál pokračovat.Chceš do tohoto tématu vkládát jako odpovědi další jednotky jezdectva vzniklé do roku 1917 ?Pokud ano, tak bych měl návrh na lepší řešení.Stávající téma do roku 1917 přejmenovat na 3 Pułk Ułanów a další jednotky zakládát ve stejné sekci.Požádám o vytvoření sekce np. Jednotky před rokem 1917 a potom do ní všechny přesunu.Co ty na to ?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#198426 Verze : 0
Během úklidu v PL jednotkách se potýkám s problémem dělení jednotek dle toho jak je navrhnul pan Fidler...
Konkrétně se mi jedná o období 2.sv.války. Stávající struktura je následující:


11/1939 - 1945 - a podsekce:
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo
- Válečné námořnictvo

Polská lidová armáda / Ludowe Wojsko Polskie (1943-1990)
- a podsekce:
- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


A teď o co mi jde...týto dvě sekce se časově překrývají a těch pár jednotek které jsou momentálně v sekci Pozemní vojsko a patří do Polská lidová armáda přesunu, to není problém.
Ale zdá se mi, že sekci 11/1939 - 1945 je třeba předělat - konkrétně přidat podsekce dle "geografické" polohy vojsk a ne jen dle druhu.
Zde je můj první návrh jak by to zhruba mohlo vypadát (o názvech lze diskutovat, je to jenom první nástřel):

Polská armáda ve Francii (1939-1940)/ Wojsko Polskie we Francji

- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo

Polská armáda ve Velké Británii (1940-1947) / Polskie Siły Zbrojne w Wiekiej Brytanii

- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo
- Válečné námořnictvo


Polská armáda v SSSR (1941-1942) / Polskie Siły Zbrojne w ZSRR



Polská lidová armáda (1943-1990)/ Ludowe Wojsko Polskie

- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


Tak a teď jsem zvědav co vy NATO? domnívám se, že tímto dělením jsme blíže realitě a vyhneme se v budoucnosti dalšímu pracnému přesouvání nebo dělení témat.
Díky za názory...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237049 Verze : 0
Musel jsem se nad tím trochu zamyslet. Jedno je jasné, že dosavadní struktura nevystihuje skutečnost. Dříve nebo později bude nutná úprava. Jsem přesvědčen, že podstatně lepší bude dříve. V této fázi se jedná o zásadní rozhodnutí ano - ne. Jsem za ano !!!. Pokud se mohu vyjádřit jak to bude vypydat po úpravě, tak se o názvech jednotlivých částí dohodneme později. Asi mi ve Tvém návrhu chybí ozbrojený odboj. Však víme, že polský odboj byl jedním z nejsilnějších a byl nejenom protiněmecký, ale i protikomunistický. Takže, pokud se rozhodne, že ano - tak se dohodneme na nové struktuře a názvech.
Ono Polskie Siły Zbrojne bych překládal jako Polské ozbrojené síly a Armia jako armáda.
Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie - Polské ozbrojené síly na západě
Polskie Siły Zbrojne w ZSRR - Polské ozbrojené síly v SSSR
Armia Polska we Francji - Polská armáda ve Francii
Armia Polska na Wschodzie - Polská armáda na východě atd.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237146 Verze : 0
Nedávno jsem prohlížel jednotky letectva a uvědomil jsem si, že v sekci 11/1939 - 1945 jsou i jednotky z východní fronty, které by měly být zařazeny v sekci Polská lidová armáda / Ludowe Wojsko Polskie (1943-1990), podsekce vojenské letectvo. Tím by se to samozřejmě znepřehlednilo, i když všechny letecké jednotky byly pokupě, takže nové rozdělení by to vyřešilo. A co se týče domácího odboje, jak vyřešit překlad Armia Krajowa a Armia Ziemska (sorry, jestli jsem to napsal blbě), protože většinou se používá originál. Vím, že toto už bylo řešeno (originál versus překlad), ale překladatelé to každý dělá po svém . Například Armia Krajowa - setkal jsem se z několika verzemi, z nichž byla nejlepší Zemská armáda. Překladatel zřejmě vůbec netušil, že existovaly i jiné odbojové organizace. Jinak mi Zbychův návrh připadá logický.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237147 Verze : 0
Tak tedy druhý nástřel. Byl bych rád kdyby se v diskusi vyjádřili i osoby zodpovědné za vývoj na našem forum...


Polská armáda ve Francii (1939-1940)/ Armia Polska we Francji
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


Polské ozbrojené síly ve Velké Británii (1940-1947) / Polskie Siły Zbrojne w Wiekiej Brytanii
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo
- Válečné námořnictvo

Polské ozbrojené síly v SSSR (1941-1942) / Polskie Siły Zbrojne w ZSRR




Polská lidová armáda (1943-1990)/ Ludowe Wojsko Polskie
- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


A teď jak s tím domácím odbojem?
Založit čístě sekci np. :Odbojové organizace a v této sekci pokračovat v podsekcích np. :
- Protifašistický odboj (1939-1945)
- Protikomunistický odboj (1944-1956 ????)


Tyto názvy berte jako námět na diskusi. Co vy nato dave, schlange, admine... to je skoro jako Hynku, Viléme, Jarmilo... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237155 Verze : 0
Tak a je tady další pokus...


Polská armáda ve Francii (1939-1940)/ Wojsko polskie we Francji
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


Polské ozbrojené síly ve Velké Británii (1940-1947) / Polskie Siły Zbrojne w Wiekiej Brytanii
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo
- Válečné námořnictvo

Polské ozbrojené síly v SSSR (1941-1942) / Polskie Siły Zbrojne w ZSRR



Polská armáda na Blízkým a Středním východě (1941-42) / Armia Polska na Bliskim i Środkowym Wschodzie


Polská lidová armáda (1943-1990)/ Ludowe Wojsko Polskie
- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


Odbojové organizace a v této sekci pokračovat v podsekcích np. :
- Protifašistický odboj (1939-1945)
- Protikomunistický odboj (1944-1956 ????)
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237701 Verze : 0
ja jsem pro tuto upravu, sekci odbojove organizace muzeme nechat primo tak jak pises, na vrchni vetvi dalsiho deleni polskych jednotek
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237709 Verze : 0
Já bych byl pro to navržené dělení.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237893 Verze : 0
Já bych byl též pro, takto bude hned od začátku jasné o co přesně jde Smile
A jen dotaz, nebojovali Poláci ve Středomoří až do konce války? Nebylo by to možné zařadit do té kategorie Polská armáda na Blízkým a Středním východě (1941-42) / Armia Polska na Bliskim i Środkowym Wschodzie nebo to bude bráno jako jednotky ve Velké Británii?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237894 Verze : 0
Vážení,
Abych zjistil oficiální názvosloví polských vojsk v období od listopadu1939 do1990 roku, nahlédl jsem do několika knížek a prohlédl několik webových stránek.
Všechny jednotky, které byly podřízeny polské emigrační vládě na západě tvořily
Polské ozbrojené síly na Západě (1939 – 1947) – Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie (1939 – 1947). To je vrchol struktury. Tvořily je operační nebo taktické svazky:
Polské vojsko ve Francii (1939 – 1940) – Wojsko Polskie we Francji (1939-1940) – tu tvořily taktické jednotky pozemního vojska a letectva.
Polské ozbrojené síly ve Velké Británii (1940 – 1947) – Polskie Siły Zbrojne w Wielkiej Britanii (1940-1947) – pozemní síly
Polská armáda v SSSR (1941-1942) – Armia Polska w ZSRR (1941-1942) – pozemní síly
Polská armáda na Středním východě (1941-1942) – Armia Polska na Środkowym Wschodzie (1941-1942) – pozemní síly
Polská armáda na Východě (1942-1944) – Armia Polska na Wschodzie (1942-1944) – pozemní síly
Polské vzdušné síly (1940-1947) – Polskie Siły Powietrzne (1940-1947) – po kapitulaci Francie v 1940 roku samostatné
Válečné námořnictvo (1939-1947) – Marynarka Wojenna (1939-1947) - samostatné


Všechny pravidelné jednotky, které byly formovány za vydatné pomoci SSSR a neuznávaly emigrační vládu v Londýně a později byly podřízeny polské lidové moci tvořily:
Polské ozbrojené síly v SSSR (1943-1944) – Polskie Siły Zbrojne w ZSRR (1943-1944) – pozemní síly, vojenské letectvo
Polská armáda v SSSR (1944) – Armia Polska w ZSRR (1944) – pozemní síly, vojenské letectvo
Ozbrojené síly Polské republiky (1944 – 1952) – Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej (1944-1952) – Pozemní síly, vojenské letecvo, vojenské námořnictvo
Ozbrojené síly Polské lidové republiky (1952-1990) – Siły Zbrojne Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (1952-1990) – pozemní síly, vojenské letectvo, vojenské námořnictvo


Dnešní pojmenování:
Ozbrojené síly Polské republiky (1990 – dosud) – Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej (1990- dotychczas)


Z toho vyplývá, že v horní liště bych viděl rozčlenění na
Polské ozbrojené síly na Západě (1939-1947)
Polské vojsko v SSSR (1943-1944)
Ozbrojené síly Polské republiky (1944 – 1947) – v roce 1947 byla zakončena demobilizace
Ozbrojené síly Polské republiky (1947 – 1952)
Ozbrojené síly Polské lidové republiky (1952-1990)
Ozbrojené síly Polské republiky (1990-dosud)
Odboj (1939-1956)


Další členění by už bylo v jejich rámci. – Ústřední vojenské úřady, armády, sbory, divize, brigády, pěchota, tankové vojsko, dělostřelectvo, letectvo, námořnictvo atd. Jak je to třeba v Čs. Jednotkách.
V odboji bych viděl další rozčlenění na
Protifašistický odboj (1939-1945) – a dále na hlavní jednotlivá uskupení
Protikomunistický odboj (1944-1956)
Své místo si zaslouží Varšavské povstání. Snad ho přiřadit k jednotlivým uskupením do samostatné složky.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#237909 Verze : 0
Strašně nerad bych kolem toho nového dělení rozpoutal nekonečnou debatu podobnou těm které proběhly při počešťování atd...
Byť dav nesouhlasí a prosazuje formu jinou, myslím si, že dělení „geografické“ má svůj smysl. Já osobně bych hledal například leteckou jednotku která působila v Anglii právě tam a ne mezi x jednotkami založenými ve Francii, Anglii nebo SSSR jenom proto, že je letecká a z období 39-45. Tolik stručně na vysvětlenou. Dal jsem se taky do podrobnějšího studia a nelze než souhlasit s příspěvkem stareho. Ale... podle mě bude důležité najít kompromis mezi případnou komplikovanosti a přehlednosti nové struktury a historickou „pravdivosti“. To období 2.s.v. by se celkem dalo. Nejsem ale přesvědčen o nutnosti dělit dosavadní sekci - Polská lidová armáda (1943-1990) tak jak ji navrhl p. Fidler, na ještě podrobnější časovou strukturu. Jsem si vědom, že název Polská lidová armáda není oficiálním názvem, ale pouze výmyslem komunistické propagandy, nicméně je to název pro období 1943-1990 zažitý a mohl by pro toto období zůstat. Dalším argumentem pro zachování je prozatímní „prázdnost“ této sekce.


Takže období 2.s.v. by mohlo vypadat následovně:


Polské ozbrojené síly na Západě (1939 – 1947) – Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie (1939 – 1947)


- Polská armáda ve Francii (1939-1940)/ Wojsko polskie we Francji
- - Pozemní vojsko
- - Vojenské letectvo


- Polské ozbrojené síly ve Velké Británii (1940-1947) / Polskie Siły Zbrojne w Wiekiej Brytanii

- Polská armáda v SSSR (1941-1942) – Armia Polska w ZSRR


- Polská armáda na Středním východě (1941-1942) – Armia Polska na Środkowym Wschodzie


- Polská armáda na Východě (1942-1944) – Armia Polska na Wschodzie


- Polské vzdušné síly (1940-1947) – Polskie Siły Powietrzne

- Válečné námořnictvo (1939-1947) – Marynarka Wojenna

( Marynarka v letech 39-45 sice nedisponovala žádnými jednotkami a lodě PMW podléhaly formálně velení Royal Navy. Snad by se to dalo vyřešit jedním tématem vysvětlujícím jak to s PMW bylo a prolinkovaným seznamem lodi.)


A dále pokračovat (byť je to určitý kompromis):


Polská lidová armáda (1943-1990)/ Ludowe Wojsko Polskie
- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo

Ozbrojené síly Polské republiky (1990 – dosud) – Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej

- Válečné námořnictvo
- Ústřední vojenské orgány
- Vyšší velitelství
- Pozemní vojsko
- Vojenské letectvo


Odbojové organizace
- Protifašistický odboj (1939-1945)
- Protikomunistický odboj (1944-1956)
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238189 Verze : 0
Jsem si vědom tohoto kompromisu a s ním souhlasím. To co navrhuješ je realistické. Ahoj za týden ve Vanili.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238192 Verze : 0
stary: dobrá tedy, tvůj souhlas potřebují jako odborníka na WP. Pokud tedy nebudou zásadní připomínky od dalších zodpovědných za toto forum, tak bychom to mohli uvést do praxe.
V nejbližší době bych požádál o vznik nových sekci a přejmenování jedné stávájící. Po rozškatulkování do nových "chlívečků" by sekce 11/1939 - 1945 mohla být zrušená.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238193 Verze : 0
Zbycho mě je to jedno udělejte si to jak chcete, má připomínka pramenila hlavně z toho aby nebyla v jedné sekci použitá pro každý stát jiná logika členění.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238198 Verze : 0
dav: já ti rozumím, taky jsem se snažil vysvětlit důvody které mě k takovému dělení vedly. Snad to nijak neohrozí logiku forum a nejde o nijak zásádní problém. Prostě mi to v případě Pl armády v době 2s.v. připadalo logičtější a přehlednější.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238199 Verze : 0
Jo, já jsem se také zamyslel nad argumenty dav-a. V něčem má pravdu. Ono by se daly dějiny Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej rozčlenit na jednotlivá období (jak to je u čs jednotek). Na jedné straně čím jednodušší tím lepší, ale na straně druhé aby to vystihlo dějinnou skutečnost.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238202 Verze : 0
Ještě malá poznámka jak to vlastně celé bylo postavené - pokud se nepletu, tak například u jednotek ve Velké Británii by měli být správně uvedeny u obou států (Polsko, VB).
To by ale chtělo znát jek vlastně byla postavená smlouva o existenci těchto jednotek a komu přesně podléhali atd. V případě čs. perutí jsme to myslím už jednou řešili a výsledek byl že jde o britskou jednotku tvořenou čs. občany. No tohle jde provést prolinkováním, ale asi by se na to mělo pamatovat. U pozemních jednotek si nejsem jist .
A poslední připomínka - tomu vlastně podléhali jednotky na Středním východě, nejde náhodou o jednotky které lze začlenit do sestavy VB, určitě nebojovali samostatně, ale podléhali Britskému vyššímu velitelství.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238269 Verze : 0
dav: u leteckých jednotek v Anglii to samozřejmě je jak píšeš, jsou tam i tam a vzájemně prolinkované. U těch pozemních si nejsem tak zcela jist, ale podle mně by to mělo být taky tak. Jednotky které bojovaly například v sestavě 8. britské armády v Itálii budou uvedeny i tam. Debata na téma mezistatních smluv by asi byla dlouhá, jen tak z hlavy si vzpomínám, že letecké jednotky v Anglii se staly na základě smluv (které byly od roku 1940 až 1944 několikrát přepisováný) zcela suverenními PL jednotkami.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238310 Verze : 0
Jedná se o smlouvu mezi britskou a polskou emigrační vládou ze dne 5. srpna 1940, která řešila organizační a operační statut Polských ozbrojených sil (letectvo a pozemní síly). Polské jednotky byly organizačně v plné podřízenosti vojenských orgánů polské emigrační vlády (Prezident, Vrchní velitel, Štáb vrchního velitele, Ministerstvo vojenských záležitostí (Ministerstwo Spraw Wojskowych)). Operačně byly samozřejmě zařazovány do sestavy vyšších operačních celků. Tak třeba PSZ na Blízkém východě byly organizačně samy operačním svazkem PSZ na Západě, ale operačně podřízeným vyššímu spojeneckému operačnímu velitelství.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-a-koordinacni-forum-PL-pozemnich-vojsk-t47219#238332 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více