Samuraji

Diskuse

Zdravim všetkých. Mám taký nápad, akurát neviem, čo s ním, či je vôbec v našich končinách realizovateľný. Takáto vec: v Japonsku je celkom pekným zvykom že sa tam zvykne konať akési "samurai reenactment", vlastne obdoba toho, čo nám u nás predvádzajú skupiny historického šermu, poznáte to. Myslíte, že by sa takéto dačo mohlo zrealizovať aj u nás (strednú Európu myslím). Ludí co robíme japonský šerm je u nás dosť, divácky atraktívne by to tiez malo byť, rád privítam vaše názory, návrhy, nápady...
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#185489 Verze : 0
Myšlenka zajímavá, leč připadá mi vzhledem k naprosto odlišné kultuře i vzhledu Asiatů stejná, jako kdyby Japonci dělali křižáky, příp. se u nás vyskytly opoziční síly US armádě ve Vietnamu v podobě vojáků Vietcongu (na druhou stranu by u nás mohlo být hodně etnicky původních zájemcůSmile )
Můj osobní názor - samurajové u nás zůstanou spíše zálibou jednotlivců, než klubů, čemuž z velké míry odpovídá i samotná podstata samurajství, mohu-li to tak nazvat.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260080 Verze : 0
No já bych to až tak nezavrhoval, jednak je východní válečnictví v módě, no a druhak by to bylo divácky asi docela přitažlivé. Spíš je trochu problém jak by to vyšlo komerčně (každý z něčeho žije) a jestli by to bylo možno provozovat v "českých kulisách". Ono děla dobývání Ósaky třeba na Karlštejně by asi nebylo to ideální, ale i to by šlo zvládnout. A pokud jde o "podstatu samurajství" myslím že to bylo spíš právě více organizované než třeba feudalismus u nás, ostatně z pohledu diváka je to asi spíš o podívané (a ta by byla neokoukaná) než o reálu (asi sotva někdo z diváků ví jak se opravdu šermovalo v renesanci a většina své znalosti čerpá z filmů o "mušketýrech" Smile. problém by mohl být spíš v malé základně (stejně jako v historickém šermu v 70´letech) a v ceně zbraní a zbroje. Ostatně Japonci si na SS docela běžně hrají (viděl jsem řadu fotek z jejich akcí a vidět šikmookého "árijce" v uniformě SS je docela sranda, občas si ji oblékaly i docela kočky (ale ty byly tak drobné že to už bylo na pováženou Smile )
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260112 Verze : 0
Naprosto s Tebou, Bitaxi, souhlasím, co se týče atraktivity a neokoukanosti. Zároveň Ty souhlasíš se mnou, že samuraj bez šikmých očí s pozadím české vesnice (neřku-li Karlštejna) není to pravé ořechové. Myšlenku určitě nezavrhuji, leč větší rozšíření aspoň v duchu slovanských bojovníků bych neviděl moc reálně.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260167 Verze : 0
A ještě mne napadla jedna poznámka ohledně "šikmookých árijců": dokud nebyli Japonci spojencem Německa, tak je Hitler označoval za opice, po vytvoření osy Berlín - Tokyo je prohlásil za "čestné árijce" podobně jako různé balkánské národy, které Německu pomáhali v boji za "šťastnější zítřky".
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260168 Verze : 0
No oni si nehrají na "čestné" árijce Smile prostě si dělají rekonstrukce bitev (podle fotek jich jsou stovky (těch "árijců") a jsou to docela monstrakce s diváky a pyrotechnikou. Uniformy, technika zbraně a podobně.
Pozor jsi trochu vedle s tím co jsem myslel Karlštejnem, chtěl jsem naznačit že "kulisa" by musela být asi nějaká víceméně neutrální zřícenina (i v Japonsku se stavělo z kamene a divák moc netuší čím se to liší) možná i "dotvořená" v japonizujícím stylu, to že by to nešlo třeba v jižních čechách nebo na moravském slovácku si nemyslím. problém je samozřejmě najít solidní místo, které ale je zároveň dostupné a navštěvované (ono dělat představení někde kam nepáchne ani noha je celkem beze smyslu) Naopak by možná šlo požádat o podporu japonce a pojmout to jako šíření znalosti o jejich zemi Smile
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260176 Verze : 0
Poslední věta je hodně zajímavá a nějaký vyslanec by na ni mohl při troše snahy i slyšet. To s tím Karlštejnem jsem myslel s nadsázkou.
Stejně si ale pořád myslím, že je to věc realizovatelná spíše na podnikových večírcích než v podobě např. bitvy. A to nemám zkreslenou představu, že samuraj je pouze ten s tím ostrým mečem - od 16. st. běžně používali muškety a bojovali podobně jako evropská vojska. Na druhou stranu se japonský styl boje chladnou zbraní výrazně liší od evropského, a to především středověkého.
Aby pak iluze japonského bojovníka byla dokonalá, bylo by nutné mít aspoň základy japonštiny, aneb když dělám Francouze, umím povely a pár vět ve francouzštině.... Což poněkud naráží na problém související s tím, že japonština je tonický jazyk na rozdíl od většiny jazyků indoevropských, které jsou atonické. Ale asi moc zabíhám do detailů, které na druhé straně mohou být podnětem pro někoho, kdo to chce zkusit vážně. Pak mu držím palce a rád se podívám na výsledek jeho snažení.
Kdybych se sám chtěl pustit do nějaké "exotiky", tak by to byli Římané, kteří se na našem území pohybovali a nedávno byl nalezen jejich pochodový tábor v Hulíně, což by byla hodně zajímavá atrakce. Btw. legionáři by byli pro Kroměříž hodně zajímaví i tím, že se zde chystají pravidelné slavnosti sv. Mořice (jeho kostel v KM byl ve 13. st. největší na Moravě), což byl původem římský legionář.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260177 Verze : 0
Můžeš mi poslat odkazy na zmiňované stránky "japonských SS"? Díky.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260178 Verze : 0
Bohužel asi ne, dostal jsem to mailem a celkem mne to nenadchlo (do reality to má fakt daleko (jen pár samurajek by stálo za to Smile ) zkusím pohledat kdo mi to poslal (je to asi rok a půl) a zjistit kde to vzal. Fotek bylo docela dost tak 20 - 30.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260181 Verze : 0
No je sice pravda že japonština by k tomu seděla, ale zase, kolik lidí pozná co ten daný "šermíř" vydává za zvuky, většina lidí má japonštinu spojenou s poměrně "štěkavou" kterou znají z filmů a zase je rozdíl dělat opravdovou rekonstrukci a nebo "podívanou" pro diváky. Ostatně pokud někdo dělá japonský boj je celkem předpoklad že alespoň nějaká slova zná Smile
Jinak to s třeba římany a kelty by určitě nebylo špatné, tam s tebou souhlasím bez výhrad.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260183 Verze : 0
časť tých fotiek spolu s odkazom je aj tu na fóre.... Stačí pohľadať.
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260189 Verze : 0
Díky za odkaz. Tak to je mazec! Šikmooké příslušnice SS a do toho papírový hakl - výborná inspirace pro nás, papírové modeláře Laughing
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#260440 Verze : 0
dobry napad(samuraji v ceskoslovensku),ale kazdy samuraj ma aj svoje brnenie,co s tym ?
URL : https://www.valka.cz/Samuraji-t47467#291522 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více