Námořní letecká peruť

Morski dywizjon lotniczy
Morski Dywizjon Lotniczy (MDLot)
(námořní letecká peruť)


Zformována: jaro 1920
Rozpuštěna: 8.9.1939
Posádkové místo: Puck
Nadřízené HQ: Dowódctwo Marynarki Wojennej (od roku 1929)


Stručná historie jednotky
Jednotka námořního letectva, zformovaná v roce 1920 na bývalé německé letecké základně v Pucku. Ta byla vybudována v letech 1911 až 1912 a disponovala přistávací drahou, hangáry, přístavištěm pro hydroplány, kasárnami a v té době jedinou betonovou cestou v Polsku (sloužila k převážení hydroplánů z přístaviště do hangáru).
Základna Puck byla obsazena polskými jednotkami 10.ledna 1920 a to I. Batalionem Morskim. Okamžitě bylo zahájeno formování námořní letecké jednotky, zpočátku pod vrchním velením letectva. První vzlet uskutečnil dne 15.6.1920 chor. pil. Andrzej Zubrzycki na hydroplánu Friedrichshafen FF-33 H. V roce 1923 získává jednotka oficiální název Morski Dywizjon Lotniczy (MDLot), ve výzbroji jsou převážně kořistní stroje německé provinience. V průběhu 20.let tyto stroje postupně dosluhují, ve službě zůstává pouze 5 pozemních strojů Bartel BM-5c. Z Francie je proto v roce 1926 zakoupeno 18 létajících člunů Schreck FBA 17 HE 2 a Schreck FBA 17 HMT 2.
V roce 1929 je MDLot podřízen Dowódctwu Marynarki Wojennej. V polovině 30.let je jednotka postupně přezbrojována na hydroplány domácí výroby Lublin R.XIIIter. Těsně před válkou je v Itálii objednáno šest výkonných hydroplánů Cant Z-506 B, k jednotce se ale dostává pouze jediný stroj a to bez výzbroje.
Začátek letecké války na pobřeží Baltského moře byl odstartován těžkým náletem Luftwaffe na základnu v Pucku. Škody na strojích byly poměrně malé (hydroplány byly rozptýleny po zátoce, němečtí piloti se soustředili především na vybavení letiště a zakotvené lodě), jednotka ale přišla o svého velitele kmdr por. pil. E.Szystowského. Jeho zástupce, kmdr. Kazimierz Szalewicz, nařídil evakuaci základny a přesun letadel na základnu Hel. Toto rozhodnutí se později ukázalo jako chybné, protože otevřená helská zátoka neskýtala možnosti ukrytí zakotvených strojů. Díky tomu byla následujícího dne během německého náletu většina strojů zničena, přežil pouze jeden Lublin R.XIIIG a Cant Z-506 B, který byl přelétnut do vnitrozemí. Zbývající stroj byl posléze pravděpodobně také zničen a tak 8.září 1939 došlo k rozpuštění jednotky, aniž by dosáhla nějakých bojových úspěchů.


Stav k 31.8.1939
Velitel: kmdr por. pil. Edward Szystowski
Zástupce: kmdr Kazimierz Szalewicz
- I. eskadra dalekiego rozpoznania
(velitel: kpt. mar. pil. Roman Borowiec, výzbroj: 2x Lublin R.VIIIter, 1x Cant Z-506 B)
- II.eskadra bliskiego rozpoznania
(velitel: kpt. mar. obs. Marian Janczewski, výzbroj: 10x Lublin R.XIIIter a Lublin R.XIIIG)
URL : https://www.valka.cz/Namorni-letecka-perut-t47717#186834 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více