Zelda

obrněný transportér - pásový (M113 Toga)
ZELDA (M113 Toga)



Takticko-Technická Data


Posádka
- 2 (řidič, velitel) + 11 vojáků výsadku


Výzbroj
- 1x M2HQCB (ráže 12,7 mm)
- 2x FN MAG/M240 (ráže 7,62mm)


Rozměry
- délka : +/- 5.000 mm
- šířka : +/- 3.250 mm
- výška : +/- 2.500 mm
- světlá výška : +/- 400 mm


Hmotnost
- 11-14 t


Pohon
- pohonná jednotka : GM Detroit Diesel model 6V-53
- výkon : 275 ks při 2.800 ot/min


Převodovka
- Allison X200-4B


Rychlost
- 60 km/h


Jízdní dosah
- 480 Km



Historie
M113 (Bardehlas) byl uveden do služby v Izraeli v roce 1972 a byl získán ve velkých počtech - odhadem asi 5.500 kusů všech verzí. Ačkoli má vozidlo více než dostatečnou mobilitu, postrádá náležitou pancéřovou ochranu, protože korba je vyrobena z hliníkových slitin. Jeden zásah střelou z pancéřovky (RPG) znamená zničení transportéru a téměř vždy není úniku osádky i vojáků výsadku z vozidla. M113-ka získala neoficiální přezdívku Zippo (slavná značka amerických zapalovačů). Během bojů v Libanonu vojáci výsadku upřednostňovali jízdu na střeše vozidla, čímž se vystavovali nepřátelské palbě, než aby zůstávali uvnitř hořlavé schránky vozidel Bardehlas (tedy M113).


Vývoj a popis
Právě před začátkem operace Mír pro Galilleu (rok 1982) byla vyvinuta souprava pancéřování pro vozidla M113 sloužící jako obrněné transpotéry. Souprava se skládá z dodatečné vrstvy ocelových desek namontovaných na rám a přivařených zvenku s +/- 250 mm mezerou mezi korbou a vlastní deskou. Tato souprava, svým pojetím nazývána "volný pancíř" (představný pancíř, známý Schürzen), byla určená k ochraně korby, nechající střelu RPG vybuchnout na nově přidělaném - představném - pancíři.


Přestože efektivně poskytoval nějaký stupeň ochrany, desky se ukázaly být velmi těžkými, čímž způsobily pokles výkonů. Firma Rafael Inc. vyvinula novou pancéřovou soupravu sestávající se z perforovaných uhlíko-ocelových desek, které jsou silnější, ale i zároveň lehčí než předcházející pancéřovaná souprava. Tato souprava pancéřování "Toga" je připevněna na předek a boky vozidla M113, tak charakteristické pro vozidlo Zelda. Souprava sama o sobě je známá jako "Vayzata".


Na vozidla je dále možno namontovat dva typy věží - bunkrů. Jsou to modely Nagman a Kasman.



Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.israeli-weapons.com/ ; http://www.imi-israel.com/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.militarypage.net/ ;
URL : https://www.valka.cz/Zelda-t47933#187409 Verze : 0
Vozidla Zelda
Zelda -


Zelda -


Zelda -


Zelda -


Zelda -


URL : https://www.valka.cz/Zelda-t47933#187410 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více