Atomova bomba

Zhodenie atomovej bomby

Diskuse

Zhodenie atomovej bomby na mesta Hiroshimua Nagasaki.


Ma mi k tomu niekdo daco co povedat ??
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187469 Verze : 0
Třeba něco o pravidlech?
Jinak, zkus lépe formulovat svojí otázku, o co přesně ti jde? A prosím, žádné "cobybylokdyby"...
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187476 Verze : 0
Aubi má pravdu.
Jde o technickou stránku?
Jde o vojenskou stránku?
Jde o politický dopad?
na to téma bylo posáno už mnoho tlustých knih.
Zeptej se konkrétně a třeba dáme něco dohromady...
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187480 Verze : 0
Keďže neviem čo chceš, tak aspoň čo tomu predchádzalo.....


1941 Začatie práce na Projekte Manhattan - výrobe jadrovej zbrane v USA, neskôr pod vedením J. R. Oppenheimera. Riadiace centrum v Los Alamos.


2. 12. 1942 Prvá riadená štiepná reakcia v jadrovom reaktore v Chicagu (pod vedením E. Fermiho)


16. 7. 1945 Prvý pokusný výbuch jadrovej zbrane, kodové označenie Trinity pri Alamogorde v štáte Nové Mexiko, USA. Mohutnosť 20 kt TNT (plutoniová)


2. 8. 1945 Vydaný rozkaz č. 13 na zvrhnutie jadrovej bomby na jedno z vybraných miest v Japonsku


6. 8. 1945 Zvrhnutie jadrovej bomby Little Boy s mohutnosťou 20 kt TNT (uránová) na Hirošimu z lietadla B-29 Enola Gay (veliteľ - plukovník Tibbets)


9. 8. 1945 Zvrhnutie jadrovej bomby Fat Man s mohutnosťou 20 kt TNT (plutoniová) na Nagasaki z lietadla B-29 Bock's Car (veliteľ - major Sweeney)


( /topic/view/41478/ )
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187482 Verze : 0
To Buko: pokud se nepletu tak mohutnost Little Boy je nejčastěji udávána někde mezi 12,5 - 15,5 kt TNT a mohutnost Fat Mana je více jak 20kt TNT nejčastější údaj je 21-22kt TNT.



Toto ovšem nic nemění na tom že autor tohoto tématu je zralej k blokaci. Zakládání témat typu - vše co o tom víte nebo co by kdyby je zakázáno - doporučuji mu aby si pravidla které se zavázal při registraci dodržovat ještě jednou přečetl. V případě nejasností se může kohokoliv z administrátorů nebo moderátorů na cokoliv ohledně pravidel zeptat no a v případě že je dodržovat nebude tak jej hold budeme muset vyřešit
.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187511 Verze : 0
Dav: súhlas.... Po kontrole na internete potvrdzujem tvoje údaje. Teraz len musím preveriť svoj zdroj - či som spravil preklep ja, alebo "chemici " OS SR vydali publikáciu s nesprávnymi údajmi.....
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#187516 Verze : 0
Hm, viděla sem záběry z druhého dne po schození té bomby... Samozřejmě, že lidé, kteří pořídili tyto snímky, byli postiženi radiaktivitou... Docela síla vidět lidi, kteří za nic nemohou, kteří umrají na radioaktivitu, popáleníny, pak i na hlad... Co bylo zajímavý, tak postupně ukazovali v tom dokumnetu oblasti, jak velké pčinky tam měla tlaková vlna... A docela mě překvapilo, jak mocný to je...
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#226386 Verze : 0
Zdánlivě mimo téma: Dneska dávají na ČT 2 ve 20 hodin dokument o Iwo Jimě. Příčinu atomového útoku je třeba hledat také zde, resp. v počtu amerických ztrát... Vím, není to nic objevného, ale je to připomínám.
Filip
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#226864 Verze : 0
Je zajímavé, jak hodně lidí popisuje Hirošimu, Nagasaki a vůbec leteckou likvidaci Japonska jako něco extrémního. Pouze bych chtěl upozornit na jednu zajímavou statistiku: za 2ww zemřelo v Japonsku 300,000 civilistů. V československu jich zahynulo 310,000. Když si to vezmete v poměru k počtu obyvatel je to docela zajímavé.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233690 Verze : 0
Zkusím tu statistiku znovu najít, ale viděl jsem porovnání jednotlivých účastníků 2. světové co se poměru civilní:vojenské ztráty týče, a Japonsko bylo jednou ze zemí která na tom byla nejlépe - zcela nesrovnatelné např. (když už jsme na tom Východě) s Čínou...
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233697 Verze : 0
Občas narazím na plačtivé výkřiky "humanistů" (obecně spíše neinformovaných hňupů) že to či ono bylo "nesmyslným útokem proti bezbranému civilnímu cíli" Obdobně se samozřejmě zmiňují i obě japonská města. Když odhlédnu od toho že země byla ve válce kterou sama vyvolal (což by mělo vinu automaticky přesunout na ni) a i od různých propočtů kolik jiných "civilistů" kteří by zřejmě s nějakou zbraní v ruce bojovali proti vyllodivším se spojencům, nelze přehlédnout že třeba tak oplakávané Nagasaki bylo místem kde byly velké loděnice (což je zřejmě cíl zcela vojenský) a podobně i Hirošima měla průmysl který vyráběl pro armádu. Tyhle vyprávěnky o "civilních cílech" (obvykle je zmíněné plačky hledají jen na straně spojenců a ty bombardované japonci a němci jim nijak nevadí) mne opravdu už dlouho štvou. Po pravdě každá země která začne válku MUSÍ počítat že bude nést následky a tohle "oplakávání civilistů" je stejně nesmyslné jako oplakávání sebevražedného atentátníka. Uvědomme si už jednou že i obyvatelé oné země minimálně "mlčky souhlasili" (obvykle s nadšením podporovali) politiku války, ta civilnost se jim vrátila až po tom co jejich země prohrála. Proč nad nimi pláčí jedinci ze zemí vítězů opravdu nechápu. Silně pochybuji že by v opačném případě podobně vystupovali jedinci z opačné strany. Podle normální logiky je bránící se (a tím zde byli od počátku spojenci) má právo použít v obraně cokoli, přes to se na straně spojenců nenajde tolik zločinů jako na straně prohravších, proč se pláče nad útočníkem a zvěrstva útočníka (třeba vraždění v Nankingu kde zahynulo víc lidí než v obou japonských městech) se přechází? Osobně mi japonských obětí není nijak líto, tu lítost si raději schovám pro vražděné civilisty na obsazeném území třeba v číně, které regulérní japonská armáda vraždila zcela systematicky.
Plakat nad nimi ale asi není tak mediálně zajímavé a pro "mírové aktivisty" tedy ani nijak zajímavé. Možná právě v té mediálnosti je důvod proč se pořád vytahují Drážďany (dopravní uzel sloužící k zásobování vojsk na východní frontě) Nagasaki, Hamburk (opět loděnice) a buhví co dalšího. Opravdové oběti které tu válku nijak nevyprovokovali a nenesly tedy za ni žádnou vinu se v podstatě nezmiňují, nebo snad někdo slyšel "protiválečníky" bědovat třeba nad Rotterdamem? já tedy ne.
Ano Nagasaki a Hirošima byly bombardovány, bylo to ve válce a bylo to zcela normální a zřejmě i správné. Co k tomu dál říkat.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233699 Verze : 0
Otázka je také, zda by při pokračování války nezemřelo víc civilistů při klasických paličských náletech - Hirošima i Nagasaki patřili mezi několik měst, která byla záměrně nezničena a připravena na vyzkoušení účinků atomové bomby. Pokud by bylo rozhodnuto o jejím nepoužití, svému osudu by stejně nejspíš neunikla.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233743 Verze : 0
Žvást o "nezničení" je příkladem nesmyslů které se kolem těchto náletů vrší. města byla samozřejmě bombardována, byť ne intenzivně jako třeba Tokio, je třeba si uvědomit že američané mohli vlastní japonsko bombardovat poměrně krátce až po získání vhodných základen na ostrovech v určité vzdálenosti a vyrobení dostatečného počtu letounů s dlouhým doletem - situace se výrazně lišila od německa kde šlo o bombardování dlouhodobé. O tom že města byla bombardována ostatně svědčí i vzpomínky pamětníků, že poplach byl vyhlášen ale po zjištění že jde jen o několik málo strojů byl ignorován protože se mělo jednat podle předpokladu japonců o průzkumný let. Především na Nagasaki několik náletů bylo (na loděnice). Šlo ale vždy (podobně jako na mnohá další města) jen o menší nálety.
Srovnání s náletem na Tokio, kde bylo vyzkoušeno bombardování "klasické" je samozřejmě obtížné, ale v Tokiu zahynulo asi 2x až 3x více lidí než v obou "atomových" městech dohromady. Mimochodem spousta těch co přežili se dožila dneška, aspoň podle toho jak je ukazují na různých konferencích, takže kolik bylo vlastně těch obětí, vím že původní odhady byly značně vyšší než pozdější (je poměrně obtížné určit kdou umřel na "bombu" a kdo na podvýživu ) myslíte že existují reálné počty ke kterým se lze dostat?
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233744 Verze : 0
Bitaxe,dovolím si tě trochu opravit a doplnit.Srovnávat nálet na Tokio s nálety v Evropě (jako etalon vezmu Hamburk) je trochu zcestné.Nálety samotné (v případě že počítáme nálety s katastrofálními výsledky,vynecháván několik náletů na průmyslové cíle,které neměly příliš dobré výsledky) nebyly tak početné (Tokio bylo zničeno po dvou náletech) ani při nich nebylo použito tolik letounů (některé prameny uvádějí i čísla kolem 50-80 letounů).Problémem proč se Tokio změnilo v měsíční krajinu spočívá v něčem jiném.Zatímco v případě Hamburku byla zasažená zástavba složená ze zděných domů (takže vyjma krovu,dřevěného nábytku a vybavení a inženýrských sítí tam pomalu nemělo co hořet) tak zástavba Tokia byla vybudována ze dřeva a papíru,jakožto tradičních stavebních materiálů (a to jak uznáš hoří jako potvora).Tohoto se Američané rozhodli využít tím že B-29 naložili namísto tříštívých bomb (použitých při náletech na továrny) bombami zápalnými přičemž tyto byly rozmístěny na různá místa ve městě (nešlo tedy o klasické kobercové bombardování stylu Hamburk) tak aby vznikly co největší požáry.Dřevema papírem živená ohnivá bouře potom napáchala obrovské škody i přes zlomek váhy bomb použitých v Hamburku.
Co se týče atomových náletů na Hirošimu a Nagasaki tak škody ve měsně napáchané byly velkého rozsahu ze stejného důvodu jako v Tokiu (i když zde nepropukly ohnivé bouře a většina domů byla jen smetena).Nedávno jsem na webu četl poměrně zajímavou studii kde její autor porovnával jak by dopadl nálet na Hirošimu v případě že by bomba byla svržena na prostorou stejně velké město v Evropě.Odhadované ztráty (tedy tím že bylo odpočítáno 50 procent lidí,kteří zahynuli pod troskami zástavby-mimochodem těch bylo v Hirošimě nejvíce a není pravdou že nejvíc lidí zahynulo na následky radiace a žárové vlny) tak číslo ke kterému se autor dobral bylo velmi zajímavé.


Mimochodem,spojenecké nálety a jejich aspekty a morální oprávněnost se tu probíraly už ve více tématech.Možná by bylo dobré je dát dokupy a udělat si obrázek celkově.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233760 Verze : 0
A ještě dodatek pro odmítače jaderného úderu.Na Viasat History běhá dvoudílný dokument o Hirošimě (byl i na jaře na ČT1) a líbí se mi v něm závěr kdy paní co Hirošimu zažila říká že nikomu nic navyčítá protože je jí jasné že kdyby a-bombu měli Japonci,neváhali by ji použít...
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233761 Verze : 0
to darkfold, nevím o čem píšeš, já nesrovnával nálety na Hamburk a Tokio, (pokud si to přečteš zjistíš to sám) jen jsem je uvedl jako příklady (typické) které uvádí oplakávači "civilních obětí" v řadách nepřítele. Srovnat by je samozřejmě šlo ale proč bych to tady dělal? Jediné srovnání byo v počtu obětí mezi tokiem a oběma městy vybombardovanými atomovkou. Jen pro tvou informaci "divoký oheň byl vyvolán ve starém Hamburku který byl postaven převážně z dřevěných domů (byly to staré hanzovní domy ze 12 - 14 století které byly z velké části ze dřeva), ale i tak musleo být nejdříve rozvráceno zásobování vodou a nešlo o "běžný kobercový nálet" ale o speciálně připravenou a dost atypickou akci.
Odhady obětí v třeba německu při použití A-bomby jsou ryze teoretické, pokud vím na reálné městské zástavbě evropského typu se tahle zbraň nikdy nezkoušela a samozřejmě hodně záleží na schopnosti zareagovat po náletu (a vyprostit oběti zpod trosek) což se těžko dá odhadnout.
Ano většina obětí zahynula jinak než účinkem radiace, tlaková vlna byla samozřejmě to hlavní.
Jen tak mimochodem k tomu ozáření, obě města byla bez přerušení užívána a kupodivu to podle seriozních studií příliš nevadilo. (obyvatelstvo asi muselo být radiací zasaženo, (američané to hlídali velmi pečlivě) ale na elánu jim to moc neubralo (takže za války by to asi nemělo až tak velký účinek jak se mnohdy soudí.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233766 Verze : 0
@Hamburk, pokud vím, postup tam byl takový že první vlna shazovala klasické pumy aby se narušily střechy a až druhá vlna zápalné které se pak díky děravým střechám dostaly do hořlavějších útrob domů.


@radiační zasažení, pravděpodobně to souviselo s tím že oba výbuchy byly ve vzduchu, ne? Podle toho co jsem o tom četl tak pokud není jaderná nálož speciálně k tomu upravená, tak vzdušný výbuch vyrobí mnohem méně zamoření než pozemní.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233794 Verze : 0
Ad seznam měst:
skutečně existoval, ale neznamenalo to, že města, respektive vojenské cíle v nich nebudou bombardovány
šlo jen o to, aby nebyla bombardována zápalnými bombami, protože kdyby lehla popelem bylo by těžké posoudit účinky A-bomb
vyjímku měly: Hirošima, Kókura, Kjóto a Niigata,
Kjóto bylo vyměněno za Nagasaki


S Hamburgem má Bitaxe pravdu, bylo to pečlivě naplánované, efekt ohnivých bouří (tedy stavu, kdy oheň vytváří "komín" horkého vzduchu schopný nasávat trosky a sám se nekontrolovaně rozrůstat) byl znám a v tomto případě cíleně využit.


Podmínkou je samozřejmě přísun paliva...proto starý Hamburg s dřevěnými domy.


A použití jaderné munice bylo celkem bez debaty legitimní použití nové zbraně proti nepříteli, který měl vroubků víc než dost.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233801 Verze : 0
co se účinků A-bomb podle typu výbuchu týká:
s ozářením souvisí dva ničivé faktory


- pronikavá radiace v okamžiku výbuchu, ta je v případě vzdušného výbuchu největší, protože u pozemních dochází k částečnému pohlcení povrchem země, velmi přibližně se to dá přirovnat ke kouli, kterou v případě pozemního výbuchu rozřízneme na polovinu


- radioaktivní spad, ten je naopak největší v případě pozemního výbuchu, protože do vzduchu se dostávají i trosky zamořené radioaktivitou a mrak spadu je mohutnější
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233802 Verze : 0
Nagasaki bylo bombardována jen jednou malým náletem na doky, Hirošima ani jednou.
URL : https://www.valka.cz/Atomova-bomba-t47967#233804 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více