Tunelové krysy

Diskuse

O jednotkách speciálních sil se toho traduje mnoho a obvzlášť ve Vietnamu se proslavily. Zajímalo by mě něco více o jednotkách určených pro průzkum tunelových komplexů ve Vietnamu neboli Tunelových krysách? Dle mého názoru by se tyto jednotky svým zpusobem boje daly též zavést mezi jednotky zvláštního určení i tím, že byly z prvopočátku utajované. Co o těchto jednotkách víte vy?
URL : https://www.valka.cz/Tunelove-krysy-t47969#187494 Verze : 0
Zprvopočátku když americké jednotky nalezly nějaký vstup do tunelových komplexů, vyhodili vstup do vzduchu, nebo začaly dané území bombardovat bombardéry B-59. Toto řešení se však ukázalo jako neúčiné, a proto vznikly jednotky, určené pro průzkum těchto tunelových komplexů.
Roku 1967 vznikla jednotka, spadající pod 1. pěší divizi U.S.ARMY. Měla střídavě kolem 20 členů. Tito členové byli dobrovolníci a byli vybíráni podle zvláštních kritérii. Příslušníci jednotky tunelových krys, jak se jim říkalo, byli spouštěni do tunelů převážně po dvojicích.
Co jsem se dozvěděl, nosili sebou zbran revolver .44 Magnum, ale možná i Colt 1911 s tlumičem, nůž a baterku, kterou ovšem používali velice zřítka.
Úkolem těchto jednotek bylo narušovat strukturu a organizaci NVA nebo VietCongu, kteří zde mívali svá velitelství, nemocnice, skladiště..... Viz. velitelství NVA ve filmu Údolí stínů s Melem Gibsonem.
Tunely byly velice úzké, stavěné pro malé Vietnamce, a proto hrozilo zasypání. Někdy se však stalo, že se některý tunel sesypal a pohřbil vyslané průzkumníky.
Pokud má někdo chuť si zahrát na tunelovou krysu doporučuji si zahrát hru Vietcong, ve které si celé jedno dějství zahrajete na Sgt. Hawkinse, který se plazí tunelem, aby zachránil svého kolegu ze zajetí Vietcongem.
Na tunelové krysy hrozilo v tunelu nejenom nebezpečí sesypání, ale mnoho dalších nebezpečí, jako byly skryté díry s naostřenými bambusovými tyčemi, tak také vodní hladiny, které museli proplout. Avšak největším problémem, hlavně na psychiku, byla, jak už jsem zmínil, stísněnost prostoru a tma.
URL : https://www.valka.cz/Tunelove-krysy-t47969#187531 Verze : 0
Avšak největším problémem, hlavně na psychiku, byla, jak už jsem zmínil, stísněnost prostoru a tma.....Někdy i třeba proto,ze tam toho videli strašně moc a byl tam cítit pach smrti...a jednu dobu užívali i psy,ale protože jich tam zemřelo moc, a byly to velké ztráty, tak je přestali používat.
URL : https://www.valka.cz/Tunelove-krysy-t47969#231644 Verze : 0
Pár fotografií z muzea ve Vietnamu, kde můžete prolézt podzemní úkryty a chodby Viet-kongu, lze nalézt tady.
URL : https://www.valka.cz/Tunelove-krysy-t47969#274820 Verze : 0
Domnívám se, že k lepší představě velmi dobře poslouží film TUNELOVé krysy, doporučuji
URL : https://www.valka.cz/Tunelove-krysy-t47969#423980 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více