??? - Identifikace - střelivo KPÚV vz. 34 ?

Posílám pár fotek jednotného náboje ráže 37 mm do uvedeného kanónu. Jedná se o protipancéřový jednotný náboj. Nábojnice byla vyrobena v roce 1938 a projektil, který již prošel hlavní je z roku 1900 a pochází ze Škodovky.


Edit: príspevok bol presunutý z CZK - vz.37 (3,7cm kanón proti útočné vozbě) (buko1)
??? - Identifikace - střelivo KPÚV vz. 34 ? - Detajl granátu

Detajl granátu
??? - Identifikace - střelivo KPÚV vz. 34 ? - Detail dna nábojnice

Detail dna nábojnice
??? - Identifikace - střelivo KPÚV vz. 34 ? - Spodní část nábojnice

Spodní část nábojnice
??? - Identifikace - střelivo KPÚV vz. 34 ? - Jednotný náboj ráže 37 mm vz.34

Jednotný náboj ráže 37 mm vz.34
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#187890 Verze : 0
Je evidentním nesmyslem, že by projektil z roku 1900 patřil k náboji pro kanon z roku 1934. To by ve Škodovce museli zaměstnat jasnovidce aby takhle mohli vyrábět. Náboj je evidentně zkompletován z nábojnice a střely které k sobě sice ráží odpovídají (střela je použita i v dalším náboji jak uvedl Buko 1) ale časově (a zřejmě ani typově) k sobě nenáleží.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#188022 Verze : 0
Máte pravdu, je ten samý projektil jako u tématu /topic/view/48106/ . Projektil jsme tam zasadili, protože to byl jediný, který není poškozený rzí a jsou na něm čitelné značky. Těchto projektilů máme několik typů a druhů co se týče ráže 37mm. Jinak rozměrově odpovídá tomu co se kompletovalo do nábojnicí jež je zde vyobrazena.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#188162 Verze : 0
To je samozřejmě možné, tvarově může střela odpovídat, podřizuje se aerodynamice a tak tam moc nevymyslí ani geniální konstruktér. Dokonce je i možné že firma využila své zkušenosti s protipancéřovým střelivem (do lodních kanonů) a použila to i u téhle ráže. Za rozumné bych považoval spočítat drážky a srovnat je s dostupnými kanony téhle ráže v naší tehdejší armádě.
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#188187 Verze : 0
Když bychom se na to podívali z druhé stránky a to tak, že by byl projektil vyroben v roce 1900 a nějakým způsobem přečkal až do současné doby je tedy velice málo pravděpodobné. Z druhé stránky, kdyby byl projektil vyroben ve 30 letech minulého století a špatným nebo nekvalitním zančením, popř. vlivem doby došlo ke smazání části datumu, tak by se mohlo jednat o projektil vyroben v roce 1936 popř. 38, což by bylo pravděpodobnější, jelikož jak jsem již uvedl, této munice (sam. delaborované) máme hojné množství i když ne v této kvalitě. Tomu by i nasvědčovaly ty manší nuly za číslicí 19. Nad znakem Škodovky je ještě další značení podobné lvíčku, tj. přejímací armádní značce, ale to je dosti nečitelné. Jinak zajištění dnového zapalovače proti vyšroubování se používalo především v naší armádě před válkou z důvodu obráceného závitu. Pokud by to tak bylo tak příspěvek uveřejněný v "RUM - 3,7 cm " bych zrušil. Přikládám ještě pár fotografií.


Rozměry projektilu:
- počet drážek v objímce je 16
- délka 127,0 mm
- průměr s vodícím kroužkem 38,0 mm
- průměr bez vodícího kroužku 36,5 mm
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#188229 Verze : 0
podla mna ide o naboj do kanonu SKODA vz.34
je evidentne ze strela presla hlavnou takze
zabudnime ze tato strela a tato nabojnica niekedy tvorily jeden komletny celok
je to asi Confused: skladacka
aj tak mam pocit ze tato strela naozaj patri do tejto nabojnice akurat stratila
takzvanu Makarovovu kuklu pri dopade /po vystrele/ ´
tato kukla zabranuje rozbytiu pribojneho oceloveho jadra
URL : https://www.valka.cz/Identifikace-strelivo-KPUV-vz-34-t48107#310956 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více