Kertész, Árpád

Örmester Árpád Kertész


Árpád Kertész u 1/1. "Íjász" vadászszázad v 2. roji operující na Fiatech CR.32 z letiště Ungvar v průběhu hraničních střetů se Slovenskem na jaře 1939 . Ve vzdušném boji s 49. letkou nárokoval poškození Avie B 534 nad Vyšné Remety , zatímco z odpoledního střetnutí se 45. letkou si nárokoval sestřel stejného strojenad Michalovcemi. Za boje se Slovenskem byl vyznamenán Nagy ezüst Vitézségi Érem (Velkou stříbrnou medailí za statečnost).
Sloužil u 2/3. "Richie" vadászszázad v létajících na CR.42 v létě a na podzim 1941 na východní frontě. 27.6.1941 sestřelil při doprovodném letu sovětský průzkumný letoun.
Zemřel v Maďarsku roku 1985.


Zdroj: http://surfcity.kund.dalnet.se/hungary_kertesz.htm
URL : https://www.valka.cz/Kertesz-Arpad-t50523#194071 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více