Identifikacia prilby

Diskuse

Zdravim vsetkych. Ako mozem rozoznat americku a rusku prilbu z obdobia WWII? Skusal som to vydedukovat z roznych obrazkov ale na ziadne markantne rozdiely som neprisiel. Mam doma totiz 2 prilby a rad by som zistil ci su ruske alebo americke. Dakujem
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195057 Verze : 0
to Armin : Ruská přilba by měla mít vevnitř datum, tedy letopočet výroby. Zkus se podívat pořádně po vnitřním obvodu.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195203 Verze : 0
Rozdíl je docela zásadní, americká přilba je dvoudílná, má uvnitř "druhou" laminátovou přilbu a ta ocelová je na ni nasazená, takže jestli máš ocelovou s přidělaným vnitřkem nebude americká. Ostatně i tvarově se liší. Sovětských přileb je několik typů (i s hřebenem) a tvarově se od amerických liší všechny.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195217 Verze : 0
obe prilby su z jedneho kusa, maju vovnutri iba kozenny kosik ktory sadne na hlavu. na jedenej je aj zvnutr nieco vyrazene 01. I - cize asi budu ruske? skusim sem dat aj nejake foto.
ale tvarovo su si ruske a americke dost podobne by som povedal
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195294 Verze : 0
Fotka by určitě pomohla, pokud je ve vnitřku ucycen "košík" nejde o US přilbu, ta má jen na okrajích dvě průvlečky pro podbradník (proto má vlastně dva jeden na vnitřní a druhý na vnější (ocelové) a ten jeden je pak na předku aby neplandal Smile Podobných přileb jako měli rusové je řada, takže to může být i od jinud, možná i naše poválečná.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195441 Verze : 0
Nejsem si úplně jistý, ale nejjednodušší identifikace je v tom, že americká přilba má rovný spodní okraj. Sovětská má v oblasti předpokládaných spánkových oblastí hlavy obloukovité výčnělky, které měli vylepšit ochranu techto citlivých partií . Tento model pak po válce převzalo několik armád, včetně ČSLA.
Ono jak bylo řečeno těch modelů bylo více a dost se to plete. Fotka by to usnadnila.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195517 Verze : 0
jednodušší je myslím to že v US helmě není uvnitř výstelka (prostě ta kožená část která sedí na hlavě), ta je totiž v té laminátové která je uvnitř té ocelové. U sovětské i ostatních přilbách je to součást té ocelové helmy. Tvar té americké je samozřejmě mnohem "kotlíkovitější" ale ani u ní není okraj úplně rovný (sovětská má ale opravdu mnohem výraznější krytí kolem uší) Pro to jak vypadá ta americká se můžeš podívat sem : http://www.johnnyg.westhost.com/helmets-usa-3.html
je to ta první řada a při pohledu zespoda je vidět ta vnitřní vložka, z Vietnamu je podobná.
sovětská vypadal třeba takhle : cgi.ebay.com ale byla i řada dalších typů.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195541 Verze : 0
Vážený kolego,
musím vás zklamat ani jedna z fotografií nepředstavuje americkou přilbu z období DSV, ba ani sovětský model z téhož období. Tvarování přileb je blízké poválečné verzi rozšířené v armádách Varšavské smlouvy.


Předpokládám, že obrázek č. P1060578 představuje poválečnou československou přilbu vz. 52 (přejímací razítko z roku 1968).


U fotografií č. P1060573, P1060575 a P1060579, nedovedu určit státní příslušnost. Jedinou jistotu mám, že přilba je poválečný model a patří vojsku Varšavské smlouvy - lze předpokládat, že se jedná o pozůstatek po milovické turistické základně.


Fotografie č. P1060570 a P1060572 představuje přílbu, která mohla patřit našim dobrovolným hasičům, takže zase vz. 52.


Pro srovnání předkládám několik vyobrazení.
Identifikacia prilby - Vložka us. přilby M1 - foto via Ebay.

Vložka us. přilby M1 - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Vložka us. přilby M1 - foto via Ebay.

Vložka us. přilby M1 - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Svrchní kovová část us. přilby M1 - foto via Ebay.

Svrchní kovová část us. přilby M1 - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Komplet us. přilby M1 - foto via Ebay.

Komplet us. přilby M1 - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Komplet us. přilby M1, povšimněte si kořeného pásku z vložky umístěného přes přední lem kovové přilby - foto via Ebay.

Komplet us. přilby M1, povšimněte si kořeného pásku z vložky umístěného přes přední lem kovové přilby - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Čsl. přilba vz. 52, povšimněte si prosím tvarování kožené vložky - foto via Ebay.

Čsl. přilba vz. 52, povšimněte si prosím tvarování kožené vložky - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Sovětská přilba Sš obr. 1940 g. (výrobek z roku 1945), povšimněte si prosím tvarování kožené vložky - foto via Ebay.

Sovětská přilba Sš obr. 1940 g. (výrobek z roku 1945), povšimněte si prosím tvarování kožené vložky - foto via Ebay.
Identifikacia prilby - Sovětská přilba Sš obr. 1940 g. - foto via Ebay.

Sovětská přilba Sš obr. 1940 g. - foto via Ebay.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195567 Verze : 0
Přesně jak píše kolega Tintěra, jde o ČS poválečné přilby (znak zkřížených mečů je tak jasný že se o SSSR nedá ani uvažovat) vzor 52.
Jen pro informaci ta laminátová vložka do M1 je zvenčí natřená a na přehlídky ji údajně vojáci nosili místo celé (tedy i té ocelové části) je-li to pravda nevím.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195578 Verze : 0
dakujem za vyklad. Ide iba o 2 prilby - zelena a cierna. strary ma kazdopadne odrbal ked mi ju predaval, no co uz.. hajzel. a co ta cierna prilba? tiez nie je z obdobia WWII? na nej som nenasiel ziadne znaky? Kazdopadne tvarovu su si potom sovietske a CS prilby uplne podobne (aspon zvonka)
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195590 Verze : 0
A já zde doporučím jedinečnou a v internetových "vodách" naprosto nedostižnou španělskou stránku www.cascoscoleccion.com , podle níž je možné rozpoznat varianty prakticky kterékoli vojenské přilby. Stránka je sice psána pouze ve španělštině a postrádá údaje v jiných jazycích (takže kupř.Německo hledejte pod výrazem Alemánia), nicméně fotografická část ukazuje množství detailů, odlišností a kamufláží, to vše seřazeno přehledně dle států a jednotlivých verzí přileb.
Jen pro zajímavost dodám, že podobně jako americké přilby jsou udělané třeba francouzské modely 51 - i zde je vnitřní část tvořena vložkou, velmi podobnou té americké, není však laminátová, ale z jakéhosi dost pružného PVC. Mám ve sbírce oba typy přileb a jejich vnitřky se dají prohodit a pohodlně sedí, jako zadeček na hrnec Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195598 Verze : 0
To armin : bohužel ani ta černá není válečná, je to opět náš vz.53. Podoba se sovětskou tu je, naše z ní do značné míry vycházela, ale odlišnosti ve tvaru a ve vnitřku se dají najít. V mnoha filmech se pak naše typy objevují na hlavách herců představujících sovětské vojáky, díky tomu se zdají být oba typy snadno zaměnitelné.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195604 Verze : 0
Ta černá je přilba pro hasiče, je to normální poválečná přilba jen nabarvená na černo Sad
Dřív se ve zbrojnicích hasičských sborů nacházeli i německé přilby (taky většinou přebarvené na černo) ale myslím že byly už dávno rozebrány a po přetření na "původní" barvu prodány na burzách. Sovětské přilby myslím u hasičů nebyly (vyloučit se to nedá ale je to málo pravděpodobné) prostě jich ve výzbroji armády bylo jen málo (po válce se znovu objevily vz. 32) a běžné dostupné (po WH) byly k dispozici v dostatečném množství, potom byly nahrazovány armádními vz. 52 (možná se pro ně i vyráběly). Ty německé mohou být mnoha druhů, včetně těch dělaných už původně pro hasiče, ale vždy tvarově vychází z typicky německého tvaru stahlhelmu který je od WWI používán až do konce WWII, proto si pokud budeš kupovat "originál německou helmu od SS" dej bacha může to být i helma od Luftschutz jen s jinými obtisky, ty se dělají a prodávají dodnes. Po pravdě helmy jsou docela složitá a rozvětvená tématika (necítím se na ni býti odborníkem Smile ) a koupit něco jen žemi někdo tvrdí "je to originál" není dobrý nápad. Mnohdy se třeba jednotlivé typy liší počtem nýtů jejich zapuštěním (ty nýty drží vnitřní výstelku) a podobně, a klidně jeden typ je běžný a druhý (pro mne stejný) je vzácný.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195606 Verze : 0
Kolego Armine,
přesně jak tvrdí předchozí, kupovat přilbu na základě prohlášení prodávajícího je velmi riskantní. Dokonce i v oficiálních obchodech, které údajně používají znalce. Například mnou zveřejněná čtyřfotografie se vyskytuje na několika internetových stránkách nejčastěji jako "raritní sovětský model v skvělém stavu".


Ještě k cizím jazykům na internetu. Vyhledávač Google a některé prohlížeče, například Avant Browser, používají přímé elektronické tlumočníky (on-line translators). S jejich pomocí lze text přeložit do jazyka, který ovládáte. Na internetu jsou zdarma i mnohajazykové překladatelské servery (free ...), ty bych nepoužíval v kombinaci: cizí jazyk - našinština, protože učiní text obtížný k čtení a nebo je překlad zmatený. Já si svoji lenost hýčkám placenými službami elektronického anglicko-českého tlumočníka "Britanic". Ročně za něj dám asi 600 Kč. Dle mého názoru překládá Britanic s věrohodným poměrem 6:4 z deseti. Mám dojem, že v současnosti je modifikován pro prohlížeče: Microsoft a Firefox. Ostatní se dozvíte na adrese http://www.britanik.cz/.
Identifikacia prilby - Via můj počítač ...

Via můj počítač ...
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195647 Verze : 0
opět mi nezbývá než souhlasit s kolegou Tintěrou Smile jako sovětskou přilbu uvádí dost často různé (obvykle západní) obchody naši přilbu vz.52 pokud se pamatuji tak se kromě tvaru liší i počtem nýtů přichycující vnitřek k vlastní přilbě. Ale tyhle detaily jsou pro opravdové znalce a to já tedy nejsem Smile nějaké základy samozřejmě znám ale do hloubky jsem v přilbách nikdy nešel (je to dost stranou mého zájmu).
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195673 Verze : 0
dufam ze nemecka prilba uz bude iba nemecka z WWII. Na nej ma uz stary nemal ako odrbat Smile Co by sa dalo zujimave o nej zistit?
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#195682 Verze : 0
Přilba byla zřejmě u hasičů (proto je černá), takže nátěr není původní (občas se nějaký "odborník" nechává slyšet že je to "barva SS" což je samozřejmě nesmysl), Nejsem si jist jestli je vnitřek originál (mně připadá že je vyměněný, ale nejsem si jist) nebo vyměněný. Ale těchhle přileb bylo mnoho verzí a ne všechny byly určeny armádě, tvarově stejné se dělaly i pro hasiče a protileteckou obranu (jsou pokud vím tenčí a lehčí)
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196027 Verze : 0
Tahle přilba je klasický německý vzor 35 a její pozdější působiště bylo opravdu u hasičů, soudil bych tak podle více indicií:
1) podle barvy - minimálně její vnější část bude přetřena, u té vnitřní už taková jistota nemusí být, viděl jsem poměrně dost kusů takových přileb a vnitřek byl o poznání jiný odstín a většinou matný, i pod tou výstelkou, kde by se s tím hasiči jistě nijak nepřebarvovali, nicméně vršek byl mnohdy doslova napatlán lesklejší černí
2) podle dvou děr na čelní části (býval tam připevněn odznak hasičské jednoty, nevím přesně jak se to jmenovalo, tuším Česká zemská hasičská jednota).
3) vnitřek může být původní německý, s osmi koženými laloky, ale podbradník se středním proříznutým rozšířením pochází z československých starších přileb, taktéž užívaných hasiči před i po válce, např.vzor 29, připomínající svým "hřebenem" francouzskou Adrienku.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196028 Verze : 0
Armin: nekúpil si to v Nitre od takého starého šedivého pánka,čo predával kdejaké iné stariny?
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196322 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Jen pro informaci ta laminátová vložka do M1 je zvenčí natřená a na přehlídky ji údajně vojáci nosili místo celé (tedy i té ocelové části) je-li to pravda nevím.



Souhlasím, je to pravda.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196326 Verze : 0

Citace - Haspeklo :

Armin: nekúpil si to v Nitre od takého starého šedivého pánka,čo predával kdejaké iné stariny?

presne od toho Smile aj ty ho poznas? predava vseljake haraburdy pred tescom. inde som sa k tomu nemal ako dostat
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196334 Verze : 0
Hej,ja som si tiež pozeral tú čiernu nemeckú prilbu.
ale ked som zistil čo stojí odznak NSDAP tak som sa na prilbu radšej ani nepýtal Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196338 Verze : 0
Přátelé, můžu se zeptat, za kolik se na Slovensku podobné přilby zhruba prodávají? Tady v Čechách to bývá různé - zastavárny leckdy chtějí jen třeba 200 - 300 Kč, armyshopy už víc (i kolem 1.000,- - za hasičskou !! Sad)) a na některých burzách jsem zaregistroval i cenu 2.500,- (skutečně, na jedné věhlasné burze kousek od Prahy. Dotyčný "prodejce-znalec" na můj užaslý výraz odpověděl, že "to přece musí bejt drahý, když je to německý,ne?" Sad) Sad) Co k tomu dodat, že? Mrzelo mě, že jsem místo hasičského kusu nedržel v ruce pickelhaubnu - za takovýto výrok bych mu ji tím bodcem "kamsi" zastrčil... Sad)
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196468 Verze : 0
stary od ktoreho som ju kupil pytal za nu 2000 SK . Predava na frekventovanej ulici, v relativne vellkom meste. Bol som ochotny mu tolko zaplatit, pretoze som uz par rokov nemecku prilbu zhanal. Teraz ju konecne mam. Neviem kde sa inde da zohnat a kolko moze stat.. Stary tvrdil ze "na Karlovom moste idu taketo prilby po 5000"
2Haspeklo: a kolko chcel za ten odznak NSDAP?
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196523 Verze : 0

Citace - Armin :


2Haspeklo: a kolko chcel za ten odznak NSDAP?



Šesť stoviek.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#196530 Verze : 0
díval jsem se co vlastně znamenají čísla uvnitř přilby, povedlo se mi zjistit že číslo Q66 je oznašení výrobce a velikosti přilby. Q značí že přilba byla vyrobena firmou Quist v Esslingon. Číslo 66 je pak velikostí kovové části přilby, do ní pak patří vnitřek pro velikost 58 až 59, je to druhá největší velikost (velikostí je 5). Pokud by se ti povedlo vnitřek vyndat měla by jeho velikost být vyrazena na vnější části kovového pásku na kterém drží, obvykle je i na kůži, ale nemusí být dobře vidět.
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#198319 Verze : 0
Dobrý den,
nemohl by mi tu někdo určit helmu a zároven říci, jestli se jedná o originál helmu, kterou Vám následně pošlu?
Děkuji moc za odpověd
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#420089 Verze : 0
Bez fotky ti asi nikdo neporadí Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikacia-prilby-t50969#420091 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více