Piloti

Diskuse

Piloti
ČSSR/SSSR, 1988, 83 min


Válečné drama o našich pilotech na východní frontě


Režie: Otakar Fuka
Hrají: Petr Štěpánek, Karel Greif, Michal Gučík, Ilona Svobodová, Ladislav Županič, Jiří Bruder, Zdeněk Žák


Podle mého soudu neprávem zapomenutý film který přišel v nevhodnou dobu - rok po jeho premiéře došlo ke změně společenských poměrů a několikaletému útlumu zájmu o náš východní odboj. Film vypráví příběh skupinky stíhacích pilotů na východní frontě (pravděpodobně v Ostravské operaci). Je zde zmíněna účast našich pilotů v RAF a dobová politická tendenčnost je naštěstí minimální.
Co se týče zpracování leteckých soubojů a techniky - na pozemních záběrech nahrazují Lavočky cvičné Jak-11, letecké záběry a souboje jsou mistrně natočeny za pomoci RC maket našimi tehdejšími špičkovými modeláři.
V tomto měsíci film naštěstí vyšel na DVD a bude tedy možno jej opět shlédnout a ohodnotit s odstupem doby (moje vzpomínky jsou 18 let staré ...Very Happy)


Detaily převzaty z www.csfd.cz
URL : https://www.valka.cz/Piloti-t54821#202292 Verze : 0
V lednovém čísle L+K je zmínka o užití kbelské S-199 při natáčení tohoto filmu. Byla smývatelnými barvami kamuflována na Bf-109 a po natáčení a smytí barev se vrátila do muzea.
URL : https://www.valka.cz/Piloti-t54821#202297 Verze : 0
Dle meho nazoru slabota. Porad sem jen cekal ze se bude neco dit ale k nicemu moc nedoslo. Necekal jsem zadnej velkofilm ale co sem videl me teda zklamalo. Navic na DVD z nasi pujcovny byla opravdu velmi mizerna kvalita obrazu. Jestli je to takova bida u vsech vydanych nosicu, tak teda distributorovi uprimou soustrast.
URL : https://www.valka.cz/Piloti-t54821#215906 Verze : 0
V uvedeném snímku bohužel jen pojíždějí stíhačky La - 11, které si zabojovaly ještě v korejské válce. Na letových záběrech (historicky věrných modelů La-7) se jejich useknutá křídla po vzletu - "zaoblila".
URL : https://www.valka.cz/Piloti-t54821#216001 Verze : 0
La-11 to určitě nejsou- kde by se u nás vzaly, když jich bylo vyrobeno jen maloučko a používal je jen Sovětský svaz. Zato Jaků 11 bylo všude dost.
URL : https://www.valka.cz/Piloti-t54821#216015 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více