Prapor Hazad Hindustán

Battaglione Hazad Hindouston
V průběhu afrického tažení v roce 1941 se italské straně podařilo zajmout zhruba 700 mužů indického původu. První pokus k využití těchto mužů jako vojenského materiálu počíná na přelomu roku 1941 a 1942 (od září do ledna), kdy Italové založili tréninkové a výcvikové tábory pro tyto muže - přesněji šlo o tři výcvikové tábory (dva také pro Araby a Tunisany) označené podle národností - pro Indy tak šlo o výcvikový tábor Centro I. Nutnou součástí výcviku také byla řekněme indoktrinace myšlenkami Mussoliniho, stejně tak jako italského fašismu.


Vznikl tak také první pokus o indickou legii v rámci jednotek Osy - jednalo se o Battaglione Hazad Hindouston (popř. také Prapor Svobodné Indie) vybavených italskými tropickými uniformami se znakem (štítem) v indických národních barvách na levém rukávu. Vybaveni byli především italskými zbraněmi.


Tato jednotka měla být součástí většího seskupení Raggruppamento Centri Militari, které bylo vytvořeno v roce 1942 především ze zajatců a cizinců žijících v Itálii. Později (srpen 1942) byl název změněn na Raggruppamento Frecce Rosse.


Velitelé tohoto uskupení:
Colonel de Stato (plukovník)Massimo Invrea


Order of battle:
Staff
Battaglione d'Assalto Tunisia
Gruppo Italo-Arabo
Battaglione Azad Hindostan
Compagnie Fucilieri
Compagnie Mitraglieri
Plotone Paracadusti


Bohužel pro Italy byl však celý pokus o bojové nasazení Indického praporu neúspěšný, neboť Indové odmítly sloužit pod velením Italů a prapor tak musel být rozpuštěn.



Zdroj:
D. Littlejohn - Hitler's foreign legions
http://www.axishistory.com/index.php?id=2157
URL : https://www.valka.cz/Prapor-Hazad-Hindustan-t55021#202798 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více