CZK - BONUS vz. 85

BONUS vz. 85


"BOjový útočný ž Speciální" měl být určen jednotkám vojskového, hloubkového i speciálního průzkumu ČSLA jako osobní zbraň i víceúčelový pracovní nástroj.


Byl vyvinut v roce 1985 a jako předloha sloužil nůž pro potápěče Piloun (určen pro Svazarm). Náročné testy prokázaly, že nožem lze bez potíží probodnout dřevěnou desku 15 - 20 mm silnou nebo ocelový plech silný 1 mm, přeseknout kabel o průměru až 20 mm, proříznout ocelový plech do 3 mm, atd. Do ČSLA nakonec zaveden nebyl. První armádní verze měla černěnou čepel. Vyráběla se i civilní verze, která se od armádní lišila tím, že neměla špičku, ale "šroubovák/dláto."


Čepel nože je plochá s pilovitým hřbetem, oboustranně broušená. Rukojeť je z gumoplastu, nahoře s kovovým očkem pro pojistnou šňůru. Pochva je také z gumoplastu, na vnitřní straně má ocelový profil pro přichycení na opasek. Na vnější straně pochvy je vyražen název výrobce (Aquacentrum). Původně měla být pochva kožená.




TTD:

délka nože:
294 mm
délka čepele:
150 mm
šířka čepele:
35 mm
ocel:
Poldi AK5
hmotnost nože/s pochvou:
270 g/ 600 g



Armádní verze:



Civilní verze:



Zdroj:
vlastní nůž
www.knife.cz
Konopiský, P.: Co je co? Bonus. Střelecká revue, roč. 1992, č. 7
Blahout, P., Blahout, P., Koníček, M.: Výsadkáři a průzkumníci československé a české armády 1945 - 1999. Ares a Naše Vojsko, 2001
URL : https://www.valka.cz/CZK-BONUS-vz-85-t56066#204510 Verze : 0
Verze určená k vojskovým zkouškám s černěným ostřím:



Kožená pochva určená k vojskovým zkouškám:



Zdroj: www.aukro.cz
URL : https://www.valka.cz/CZK-BONUS-vz-85-t56066#227480 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více