Západní front [1918-1919]

Zapadnyj front
Западный фронт
Západní front


Front se skládal z ruských, československých, polských, srbských a rumunských jednotek. Velitelství frontu bylo v Čeljabinsku. Spojenecké jednotky byly podřízeny veliteli Československého sboru a štábu Čsl. sboru.
Rozkazem velitele frontu č. 41 (rozkaz štábu ruských vojsk velitele Západního frontu č. 1 ze dne 29. října 1918) vznikl štáb ruských vojsk velitele Západního frontu. Ruské části frontu byly rozkazem č. 1 ze dne 12. října 1918 rozděleny na:
Jekatěrinburskou skupinu
Kamskou skupinu
Samarskou skupinu


Poté co spojenecké jednotky odešly do týlu frontu převzal štáb ruských vojsk velitele Západního frontu funkci štábu velitele Západního frontu. Rozkazem Vrchního velitele č. 114 ze dne 4. února 1919 byl front zrušen.


velitel: genmjr. J. Syrový
náč. štábu ruských vojsk frontu: genpor. Tregubov, genpor. M. K. Diterichs (od ledna 1919)



Prameny:
http://www.rusarchives.ru/index.shtml
URL : https://www.valka.cz/Zapadni-front-1918-1919-t56329#205472 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více