M´ba, Gabriel Léon

Président Gabriel Léon M′ba


*: 09.02.1902, Libreville
+: 28.11.1967, Paríž



- prvý prezident Gabunu /1960-67/ u moci:17.8.1960-28.11.1967


Gabriel Léon M′ba* se narodil 9.2.1902 v Libreville do rodiny, pocházející ze severogabonského etnika Fang. Po absolvování katolické misijní školy College de Sainte Marie vstoupil v roce 1933 do služeb francouzské koloniální správy jako knihovník. V té době také přispíval do listu Echos Gabonais.


V roce 1946 byla pod názvem Rassemblement Démocratique Africain (RDA) založena jakási jednotící strana pro všechny francouzské kolonie v Africe. V Gabonu nesla její místní pobočka, již M′ba pomáhal zakládat, název Mouvement Mixte Gabonais (MMG). M′ba pak roku 1951 kandidoval za MMG do francouzského národního shromáždění, byl však poražen Jeanem-Hillairem Aubamem, se kterým se potýkal i v pozdějším životě. Neúspěch si M′ba vynahradil o rok později, kdy se stal zástupcem v teritoriálním shromáždění. V roce 1953 bylo MMG přejmenováno na Bloc Démocratique Gabonais (BDG), v jehož barvách získal M′ba roku 1956 úřad starosty budoucího hlavního města Gabonu, Libreville.


V roce 1957 pak BDG jasně vyhrál volby do centrálních zastupitelských úřadů Gabonu a M′ba se z titulu jeho předsedy stal místopředsedou vlády, v kteréžto funkci setrval až do února 1961, kdy byla zrušena. Vzhledem k tomu, že Gabon vyhlásil 17.8.1960 nezávislost na Francii, překrývá se výše zmíněný premiérský úřad i s M′bovým prvním prezidentským termínem. Ten pravděpodobně začal již vyhlášením nezávislosti, ačkoliv je pravděpodobné, že zvolen byl M′ba až na konci roku 1960.


Jako prezident orientoval M′ba Gabon na spolupráci se západním světem, což nelibě nesli někteří jeho odpůrci, kteří prosazovali zpřetrhání svazků se západním světem a zcela samostatný vývoj. M′ba však dále posiloval svou profrancouzskou orientaci a v roce 1962 navázal Gabon jeho přičiněním diplomatické vztahy s Izraelem. Zároveň byl ale odpůrci obviňován z autokratických metod vlády a svými chudšími sousedy z nedostatku solidarity. M′ba totiž naprosto odmítl myšlenku zesnulého středoafrického premiéra Barthélemyho Bogandy na vytvoření svazku bývalých středoafrických francouzských kolonií, protože se nechtěl o gabonské bohatství dělit právě se Středoafrickou republikou nebo Čadem. Pravděpodobně právě jeho silná orientace na Západ, jeho konzervativismus a relativně bezproblémové národnostní podmínky Gabonu zajistily této zemi prosperitu.


Přes hospodářskou prosperitu se i v Gabonu vyskytli nespokojenci a M′ba byl 17.2.1964 svržen vojenským převratem, v jehož čele stáli poručíci Jacques Mombo a Valére Esson. M′ba byl zatčen a na jeho místo byl dosazen jeho politický rival Jean-Hilaire Aubame, tato přechodná vláda však skončila svou existenci už o 2 dny později zásahem francouzských parašutistů. M′ba byl osvobozen z vězení a znovu zaujal své prezidentské místo. To si uhájil i po prezidentských volbách v březnu 1967.


Z druhého mandátu však M′bovi nebylo dáno se těšit příliš dlouho. Už v době svého znovuzvolení totiž byl v Paříži, kde se podroboval léčbě své rakoviny. Léon M′ba zemřel v Paříži 28.11.1967 a byl pohřben v Libreville. Jeho nástupcem se stal dosavadní viceprezident Albert-Bertrand Bongo.


Není známo, zda byl Léon M′ba ženatý a zda měl nějaké děti.


*také uváděno jako Mba nebo M′Ba


Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_M%27ba
de.wikipedia.org
nl.wikipedia.org
el.wikipedia.org
M´ba, Gabriel Léon - Léon Mba jako prezident

Léon M'ba jako prezident
URL : https://www.valka.cz/M-ba-Gabriel-Leon-t57494#208800 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více