Dýka Luftwaffe?

Diskuse

Obracím se na zdejší odborníky, protože si myslím, že by mi někdo mohl pomoct a poradit mi. Mám kordík Luftwaffe 1. model. Když jsem ho získal, zarazilo mě, že čepel je kratší než má být. Ani při podrobném zkoumání však není patrné, že by byl kordík mechanicky zkracován. Na webu jsem získal pár informací (opravdu jen pár), o jakési "DLV přechodné dýce Luftwaffe - DLV - 1st Model Luftwaffe Transitional Dagger". Ty se užívaly jen krátce a to před zavedením prvního modelu Luftwaffe. Dočetl jsem se, že se krátký čas užívaly jednak dlouhé varianty (55 cm), ale i kratší varianty (3/4 dýlky prvního modelu dýky Luftwaffe). Další informace jsem bohužel nesehnal. Moje dýka má čepel dlouhou přibližně 26,5 cm. Pochva má 32,5 cm. Celá dýka bez pochvy je dlouhá něco přes 40 cm. Přikládám fotografie dýky a věřím, že mi pomůžete zjistit, o co se jedná. Kříže na záštitách jsem vybrousil, abych někoho nepobouřil( to byla sranda).. bodie3



edit Panzer: Téma bola presunutá z témy chladné zbrane
URL : https://www.valka.cz/Dyka-Luftwaffe-t57822#208999 Verze : 0
Dýka DLV tzv. Dlouhá dýka model 1934 měla délku 55 cm.Oficiálně to byla nejdelší ze standarních krátkých dýk ve třetí říši.Původní konstrukce byla v niklovém provedení s vloženými tombakovými disky s přestříbřeným povrchem.Vrchní Hlavice však měla trn čepele s šroubovým patentem zcela procházel a vystupoval nad vrchol hlavice.
Narozdíl od vycházkové dýky LW Model 1935, který měl již záštity s částečným zapuštěním.Ručka dýky DLV měla dřevěnou konstrukci potaženou tzv. Marockou kůží, ale narozdíl od dýky LW Model 1935 neměla u původního vzoru kroucené drátky ve spirálové drážce.Dalším rozdílem byla délka, dýka DLV byla dlouhá 55 cm a dýka LW Model 1935 byla dlouhá 42 cm +-.Hlavní rozdíl byl však v řešené pochvy.Dýka DLV měla přisponované niklové kování ke koženému tělu pochvy bez jakékoli další výztuže.Dýka LW Model 1935 však měla již pochvu s plechovým tělem potaženým tzv. Marockou kůží a nasazené kování.Všechna tři kování u dýky DLV mají z rubové strany výstupky.Spodní kování dýky DLV mělo dvě ukončovaní kopulky narozdíl od dýky LW Model 1935, ta má pouze jednu.
Jediné vyjímky pocházející z roku 1935, kdy byly použity zbytky komponentů dýk DLV na dýky LW Model 1935 a určité prvky vývoje jsou odlišné od pozdějšího standarního provedení.Je třeba mít na paměti, že dýka DLV byla nošena pouze roku 1934, a v případě nezměněného původního kusu se jich zachovalo skutečně malé množství.Cena nepoškozeného sběratelského kusu začíná na hodnotě minimálně 180 000 Kč.Vzhledem k tomu, že se jednalo o předválečné období, je přirozený výskyt ve formě nálezu dýky DLV na našem území téměř vyloučen.V úvahu přichází v podstatě pouze zahraniční koupě.
Dýky LW Model 1935 měly záštiu, hlavici, kování pochvy a řetězu s karabinkou v niklovém a přestříbřeném provedení a s tzv. Marockou kůží na těle pochvy pouze v roce 1935, (tzv. rané období).Od roku 1936 do roku 1937 se záštity prováděly ze zinkové slitiny s poniklovaným povrchem .Kování pochvy bylo ze železného plechu a řetěz s karabinkou byl hliníkový.Tělo pochvy bylo potaženo tzv. Marockou kůží(tzv. tranzitionální období).Poslední provedení od roku 1938 do roku 1944 mělo záštitu, hlavici,kování pochvy a řetěz s karabinkou z eloxovaného hliníku.Tzv. Marocká kůže byla nahrazena modřeným lisovaným papírem,(tzv. oficiální verze pozdního období.
URL : https://www.valka.cz/Dyka-Luftwaffe-t57822#370494 Verze : 0
Vaše dýka má záštitu ze zinkové slitiny a kování pochvy je železné s poniklovaným povrchem, to znamená, že je z produkce 1936 -1937.Čepel byla zkrácena zabroušena a přechromována.Tranzitionální řetěz chybí.Ručka má niklové opletení a tombakový, mosazný nebo niklový dosedací prstenec možná dodatečně dodělaný, takže byla vyměněná a patří na dýku z předešlého období 1935.Hlavice je nejspíše hliníhová.Rozhodně se nejedná o autenticky původní ani sbírkový kus co do zachovalosti.
URL : https://www.valka.cz/Dyka-Luftwaffe-t57822#370495 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více