Konrád Mírumilovný

     
Příjmení:
Surname:
- -
Jméno:
Given Name:
Konrád Mírumilovný Conrad the Peaceful
Jméno v originále:
Original Name:
Konrad der Friedfertige
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.923
DD.MM.RRRR
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
19.10.993
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
král burgundský King of Burgundy
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.mittelalter-genealogie.de
URL : https://www.valka.cz/Konrad-Mirumilovny-t59062#401550 Verze : 0
Konrad se narodil kolem roku 923. Jeho rodiči byli burgundský král Rudolf II. a jeho manželka Berta Švábská. Konrád měl bratra Burcharda, jenž se stal lyonským arcibiskupem, a sestru Adélu, která byla nejprve provdána za italského krále Lothara II. a v roce 951 se stala manželkou císaře Oty I.


Konrád vyrůstal v souladu s otcovou orientací na Jindřicha Ptáčníka na saském dvoře. Když zemřel Rudolf II., byl Konrád ještě mlád. Díky podpoře Oty I., jenž se stal jeho poručníkem, se Konrádovi podařilo zajistit převzetí Burgundska. Ohrožoval ho totiž italský král Hugo Arelatský, který dříve vyměnil s Konrádovým otcem nároky na Dolní Burgundsko za nároky v Itálii. Ten nyní chtěl využít Konrádova útlého věku. Oženil se s jeho matkou Bertou a zasnoubil svého syna Lothara s Konrádovou sestrou Adélou. Podpora od Oty I. znamenala neutralizaci této hrozby. Současně se Konrádovi podařilo ovládnout oblast kolem Lyonu a Vienne, na kterou si činili nárok západofranští panovníci.


Italský král Lothar II., Hugův syn a Bertin manžel, byl v roce 950 zavražděn a Berta byla uvězněna novým italským králem Berengarem II., neboť si odmítla vzít jeho syna Adalberta. Navíc se jí podařilo utéci a přivolat an pomoc východofranského krále Otu I. Ten přitáhl do Itálie, porazil Berengara a v Pavii se s Bertou oženil. Oto I. tak získal langobardsko-italské království, avšak učinil Berengara svým zástupcem.


To vše posílilo i Konrádovu pozici. Ačkoliv jeho vláda se nesla ve znamení klidu, podařilo se mu např. vyhnat Saracénu z Provensálska. Konrád zemřel v roce 993 a byl pochován v oaptství Saint-André-de-Bas.


Konrád byl dvakrát ženat. Jeho první manželkou byla Adelánie, s níž měl syna Kuna a dceru Giselu. Adélanie ovšem v roce 963 zemřela. Jeho druhou ženou byla Matylda, dcera západofranského krále Ludvíka IV. S ní měl dcery Matyldu, Bertu, Gerbergu a syna Rudolfa, který později v Burgundsku vládl jako Rudolf III. Rudolf měl ještě nemanželského syna Burcharda ze vztahu s Aldiud. Tento se stal jako Burchard II. lyonským arcibiskupem.




Zdroje:
www.mittelalter-genealogie.de
http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D20779.php
de.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Konrad-Mirumilovny-t59062#401549 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více