Československá lidová armáda

Diskuse

Zdeněk Procházka, Jaroslav Pikous, Vlastimil Kožnar, Rudolf Franz, Miloslav Havlíček


ČESKOSLOVENSKÁ LIDOVÁ ARMÁDA


Naše Vojsko, nakladatelství a distribuce knih, Praha


Třetí přepracované a doplněné vydání, Praha 1987


192 stran, 196 fotografií



Jedná se o poměrně velmi dobře ilustrovanou obrázkovou knihu, která je však proložena a doplněna občasnými texty, které zejména mladší generaci připadnou velmi úsměvné (jedná se o různá dělnická, socialistická a komunistická hesla - ČSLA ve službách socialistické vlasti; Jednota armády a lidu; ČSLA-pevná součást Varšavské smlouvy; ...). Kniha je ale především plná fotografií z různých složek Československé Lidové Armády. Jsou zde i vyobrazení průmyslu a zemědělství tehdejší ČSSR, vojenských přehlídek na Letné, fotografie z období bojů z 2. světové války (boje na Dukle, SNP, osvobození Prahy), sportovního vyžití vojáků ČSLA (DUKLA), ale i vojenská cvičení s armádou SSSR a fotografie "bratrských" armád Varšavské smlouvy.
A v případě, že čtenář zavře oči nad tehdejšími výroky, může si prohlédnout pestrou směsici fotografií techniky a vojáků z tehdejší ČSLA.


Na závěr jedna ukázka z výroků tehdejšího nejvyššího představitele ČSLA

Citace :

"Mezi naše nejdůležitější úkoly patří upevňovat a zvyšovat obranyschopnost naší země. Budeme i nadále budovat Československou Lidovou Armádu jako nedílnou součást ozbrojených sil států Varšavské smlouvy. Nebudeme litovat sil a prostředků, aby naše armáda byla vysoce moderní armádou, bezmezně oddanou straně a lidu, schopnou společně se Sovětskou armádou a armádami ostatních států Varšavské smlouvy uchránit mír a vymoženosti socialismu."
Generální tajemník ÚV KSČ a prezident ČSSR Gustav Husák

Československá lidová armáda - Kniha Československá Lidová Armáda

Kniha Československá Lidová Armáda
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-t59299#213758 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více