17.05.2007 - Další Kássámy na Sderot - Izrael reaguje

Jen v minulých dvou dnech dopadlo na izraelské město Sderot na 50 raket Kássám, jež odpálili palestinští teroristé. Město hlásí dva vážně zraněné a desítky lehce zraněných. Vláda zvažuje evakuaci města. Občané jsou znepokojeni dosavadním velmi zdrženlivým postojem vlády. Ministerský předseda Olmert již přislíbil rázná protiopatření.



Více info zde:


themedialine.org [ENG]
themedialine.org [ENG]



Izrael nedávno zažil protivládní demonstrace. Důvodem byl neuspokojivý výsledek minulé války s teroristy z Hizballáhu. Hizballáh naopak konstatoval, že plně obnovil své pozice na jihu Libanonu a je připraven na další válku. Izraelská vláda se tedy asi příliš nepožene do masivní operace. Lze spíše očekávat cílené letecké útoky, popřípadě omezené operace pozemních sil.



EDIT: Izrael již započal s vojenskou odpovědí: Byl proveden letecký útok na cíle Hamásu (na velitelství v jižní Gaze a na operativce) a izraelské tanky s podporou pěchoty vstoupily na chvíli na území Gazy s cílem vyčistit oblíbená místa odpalů raket a provést průzkum. Palestinci hlásí, že izraelská armáda ovládla frekvence místních rádií a vysílá výzvy palestinským občanům, aby se vzdálily od odpališť teroristických raket. Při hranicích s pásmem Gazy sse hromadí těžká technika IDF.
URL : https://www.valka.cz/17-05-2007-Dalsi-Kassamy-na-Sderot-Izrael-reaguje-t61247#220638 Verze : 0
Teroristé Hamásu se možná snaží odvést pozornost od současných krvavých střetů mezi Hamásem a Fatáhem, které ukazují neschopnost palestinské vlády skutečně vládnout (což poměrně hodně znepokojuje okolní arabské státy, momentálně především Saúdskou Arábii, která se v poslední době výrazně angažovala ve snaze obnovit mírový proces, který je současnou válkou v ulicích Gazy zmrazen; Saúdové tak přicházejí o mnoho investovaného politického a diplomatického kapitálu, jež chtěli zhodnotit v současném soupeření o vliv v oblasti Blízkého východu a severní Afriky mezi Libyí, Egyptem, Saúdskou Arábií a Íránem).


Rovněž třeba vzít v potaz, že zatímco rakety dopadající pravidelně na Sderot svět moc nezajímají (ačkoliv byla zasažena i škola či synagoga), jakmile by došlo na skutečně tvrdou odpověď, reportéři budou u toho.
URL : https://www.valka.cz/17-05-2007-Dalsi-Kassamy-na-Sderot-Izrael-reaguje-t61247#220639 Verze : 0
Dle raních zpráv z izraele ztrát na straně Hamásu zřejmě přibylo :
http://www.haaretz.com/hasen/spages/860932.html
Z původních 4 (jeden v budově velitelství a další 3 v budově kanceláří) přibil i jeden z předáků zasažený v autě ve stejné době, další nejméně 3 v domě ze kterého byl vybudován tunel na území Izraele a další při pozemních operacích.
Nicméně ani odpověď v Gaze nezastavila vzájemné potyčky a utkání Hamás - Fatáh se rozrostlo o další tři mrtvé, jeden na straně Hamásu a dva Fatáhovce, čímž se počet mrtvých ve vzájemných "politických diskuzích" zvýšil od neděle na 44.
pokud se podíváte i na další článek :
http://www.haaretz.com/hasen/spages/860935.html
dojdete možná k názoru že odpalování kassámů má i jiný účel než zasažení lidí jak tomu bylo v minulosti, rakety dopadaly především na výrobní zařízení (tedy továrny a dílny) a možná bylo účelem zničit spíše je a tím připravit lidi o práci a tedy o důvod k pobytu, ze Sderotu bylo zatím evakuováno kolem 1600 lidí (do Tel Avivu, Jeruzaléma a Ber Ševy).


Opravdu jsem zvědav jak o tomto obraném opatření bude informovat naše "veřejnoprávní" TV, která o bojích mezi Fatáhem a Hamasem pustila jen zmínku, přesto že mrtvých je víc než v době kdy Izrael spravoval "palestinská území" a kdy se křičelo kvůli každému kdo následkem toho že položil bombu přišel třeba o dům. Jednoznačně si dovolím tvrdit že se měří dvojím metrem, pokud něco udělá palestinec je na to pohlíženo jako na "partizánskou akci" byť jde o praobyčejný terorizmus, pokud se Izrael brání (což je jedna z povinností a úloh státu - chránit své občany) je prezentován jako útočník a odsuzován médii, následně se vyrojí různí bezmozkové a jdou demonstrovat za "ubohé palestince" .
Bohužel ti "ubozí" dokáží veškerou podporu jež jejich "stát" dostane, utratit místo za věci užitečné za zbrojení a útoky na Izrael.
URL : https://www.valka.cz/17-05-2007-Dalsi-Kassamy-na-Sderot-Izrael-reaguje-t61247#220641 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více