Oni sražalis za rodinu ( Bojovali za vlast)

Diskuse

Bojovali za vlast


Sovětský svaz, 1975, 160 min


Režie: Sergej Bondarčuk


Filmová epopej podle stejnojmenného Šolochovova románu; evokuje dny ústupu Rudé armády z vyprahlých donských stepí. Předností filmu jsou působivé psychologické portréty vojáků a důstojníků, lidí s různým sociálním a rodinným zázemím. Svou poslední roli tu vytvořil Vasilij Šukšin.


Až na trošku zvláštní bojové scény, kdy Rusi zničí několik německých tanků (které se až tak moc nebrání a otočí se ujedou) a pak vždy ustoupí, nemá film chybu.
URL : https://www.valka.cz/Oni-srazalis-za-rodinu-Bojovali-za-vlast-t61317#221077 Verze : 0
Osobně tenhle film považuji za jeden z těch opravdu dobrých filmů o válce. Na rozdíl od mnoha jiných (ruských i amerických) to není o tom že naši hrdinové jsou bez bázně a hany, ale docela solidně ukazuje jak na ústupu jsou ve stresu, a docela realisticky i ukazují na nedostatky. Nedavno to navíc vyšlo v nějaké levné edici a myslím že to stojí za nákup.
URL : https://www.valka.cz/Oni-srazalis-za-rodinu-Bojovali-za-vlast-t61317#228636 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více