Izrael- 1948

Diskuse

Tak pánové,sháním informace o technice a výzbroji izraelské armády z tohoto období.Předpokládám, že to byla pěkná směsice.Něco britské, něco americké, samozřejmě také československé zbraně..... Byl bych rád za obrázky uniforem a bojové techniky, od náklaďáků po tanky.Díky za pomoc
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221368 Verze : 0
obávám se že se mýlíš Smile zbraně byli sice z československa, ale většina byla jiného než našeho původu. Pušky, samopaly a kulomety byly většinou německé (včetně hákových křížů), tanky byly zpočátku jen francouzské Hotchiss (10 kusů) Letadla byla směs všeho co se dalo sehnat, Několik C-47, 3 B-17 (jen jedna řádně vyzbrojená) různé sportovní a cvičné mašiny, naše Avie S-199, spity IX (ty ale přišly později než ostatní stroje, tohle není zdaleka vyčerpávající výčet, samozřejmě je toho mnohonásobně víc.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221389 Verze : 0
Tango:Díky tohle se mi hodilo.
bitaxe: No tak určitě tam byly i nějaké Lee Enfieldy a Brencarriery. Palestina byla britská kolonie a ještě před vyhlášením samostatnosti podnikaly ,,teroristické " skupiny útoky na britské vojáky, takže určitě něco ukořistily.
Jo a ještě jedna věc která mě pobävila: Během egyptského útoku v 48 narazily Egypťani na jednu vesnici, ve které byl umístěn podomácku vyrobený minomet (jmenoval se tuším Davidov). Tento druh minometu vydával nezaměnitelný zvuk, který byl slyšet na obrovskou vzdálenost,když Egypťané zaútočili začal po nich minomet pálit a oni si mysleli, že na ně Izraelci útočí atomovou zbraní!!! Tohle mě fakt dostalo Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221490 Verze : 0

Citace - Raiven :

ještě před vyhlášením samostatnosti podnikaly ,,teroristické " skupiny útoky na britské vojáky




Prečo je slovo teroristické v úvodzovkách? Viem že to nemá súvislosť s Izraelskou výzbrojou, ale zaujíma ma to.....
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221499 Verze : 0
No, oni to nebyli teroristi v pravém slova smyslu(podle mých informací). Zatím jsem neslyšel nebo nečetl o útocích na civilní obyvatelstvo.Mám informace pouze o útocích na britské vojáky.Možná, že to byli teroristi,ale dnešní význam terorista je spíš takovýto: Fanatický útočník s bombou na těle a zabíjející civilní obyvatelstvo ve svém dosahu....
Možná nemám pravdu, nikdo není neomylný.
A aby bylo jasno, nepodporuji žádný druh násilí,které se koná na lidech.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221525 Verze : 0
Pri tomto strašne závisí na uhle pohľadu. Z pohľadu Británie tej doby to asi teroristi boli. Z pohľadu Izraela a dnešku to sú bojovníci za slobodu.... Ale nič, to bolo len off topic.


Myslím že niekde doma mám nejaké materiály o bojoch v roku 1948. Skúsim pozrieť čo je tam o výzbroji (ak to ovšem nájdem..., mám v evidencii veľký bordel)
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221530 Verze : 0
Přesně tak, záleží na úhlu pohledu. Pro někoho jsou to hrdinní partizáni (nebo jak jsi psal bojovníci za svobodu), pro druhé to jsou teroristi.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221531 Verze : 0
No z britskou výzbrojí (krom ručních zbraní) bych moc nepočítal, britové část výzbroje pokud vím zničili a část předali arabům, takže izraelci toho asi mnoho nezískali. Obecně většinu museli nakoupit. Okolní arabské státy na tom byli v tomto ohledu přece jen líp.
Mimochodem o lidech z Hagany se opravdu píše jako o teroristech, neútočili jen na britské vojáky, útočili i na civilní osoby (byť se dnes právě tohle moc nepropaguje) obecně to byla vlastně jediná obrana jejich osad, takže moc na vybranou zřejmě neměli a s "civily" se střetat museli když chtěli přežít. Ono co je terorista nebo "bojovník za svobodu" případně "partyzán" je opravdu hlavně na tom jaké PR má dotyčná skupina, pokud je dobré jsou to "kladní hrdinové, ale tohle téma se tu rozebíralo dost dlouho a celkem se k ničemu nedošlo.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221547 Verze : 0
Bitaxe: Myslím, že si Haganu zaměňuješ s Irgunem.


Hagana byla založena pro obranu židovských osad proti útokům Arabů (od tohoto účelu je odvozen i hebrejský název: hagana=obrana) a později se přeformovala v pravidelnou armádu Cahal (Cva Hagana L'Izrael). Účast Hagany na teroristických útocích nebyla nikdy prokázána.
Za druhé světové dokonce z členů Hagany vznikly židovské jednotky, bojující v řadách britské armády v severní Africe.


Zatímco Irgun (Irgun Cvai Le'umi = Národní vojenská organizace), vedený i pozdějším premiérem Menachemem Beginem, by se za teroristickou organizaci dal považovat i dneska. Jen tak namátkou: útok na hotel King David v Jeruzalémě (kde sídlila britská správa), útok na britskou ambasádu v Římě, útok na arabskou kavárnu v Jeruzalémě, apod. Po vzniku Izraele byli bojovníci Irgunu začleněni do izraelské armády a politická větev Irgunu se postupně přeměnila v blok Likud.


A to už vůbec nemluvím o organizaci Lehi, známější spíše jako Sternův gang. Ta vznikla odštěpením od Irgunu a zaměřovala se na útoky na britské průmyslové objekty a na útoky na vysoce postavené osoby britské správy.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221587 Verze : 0
Celkom dobre boli (nielen) začiatky obrnených síl Izraela popísané v knihe Kočáry pouště - příběh izeraelského obrněného sboru od Davida Eshela.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221603 Verze : 0

Citace - Elvis :

Celkom dobre boli (nielen) začiatky obrnených síl Izraela popísané v knihe Kočáry pouště - příběh izeraelského obrněného sboru od Davida Eshela.

Potvrzuji, tahle knížka má opravdu vysokou úroveň.
URL : https://www.valka.cz/Izrael-1948-t61406#221631 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více