28.05.2007 - Islámská konference - Muslimové na rozcestí

Malajsie, Indonésie, Kuvajt, Pákistán a Spojené arabské emiráty se shodly na konferenci o tom, že muslimská komunita stojí před velkými úkoly. Většina z 1,6 miliardy muslimů žije v chudobě a navíc jsou čím dál více spojování s islámským extremismem a podporou terorismu.


57 států Organizace islámské konference podle předložených údajů vytváří pouze 5 procent světového hrubého domácího produktu, ačkoliv tvoří 21 procent světové populace.


Podle Malajského ministerského předsedy se musí muslimské země zaměřit primárně na vzdělání - Malajsie vynakládá na vzdělání 8 procent svého HDP, SAE ohlásily investice ve výši 10 miliard dolarů do vzdělání.


Indonéský prezident připomněl, že až 70 procent světové spotřeby energie je tvořeno z dodávek surovin muslimských zemí a vyzval k vzájemné solidaritě mezi těmito zeměmi. Podle jeho návrhu by měly být odbourány ekonomické bariéry vzájemného obchodu a podpořen růst turistiky, přinášející další finanční zdroje.


Kuvajtský předseda vlády navrhl rozšířit dialog s ostatními zeměmi a potlačení té minority muslimů, kteří nedemonstrují toleranci Islámu.


Korunní princ SAE také podotkl, že posílení vazeb na ostatní země je nutností, protože muslimský svět není osamoceným ostrovem, ale je součástí našeho světa.


Představitelé pak vyjádřili své znepokojení nad tím, jak je většina muslimské populace démonizována kvůli skupince několika, a frustraci nad pokračujícími konflikty v Iráku, Afghánistánu a na palestinských teritoriích.



Více info :


edition.cnn.com


Zdroj : CNN
URL : https://www.valka.cz/28-05-2007-Islamska-konference-Muslimove-na-rozcesti-t61653#222126 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více