Postřehy začátečníka

první stříkání pistolí modelu T-34 1:48 Tamiya, aneb jak dále

Diskuse

Po letech jsem se opět vrátil k modelařině. V téměř všech modelářských časopisech čtu o preshadingu, lakování, filtrech a dalších, pro mě "nových" trendech. Z tohoto důvodu jsem si dovolil založit nové téma a požádat Vás, zkušené modeláře, o pomoc a rady typu "jak dále".


Vlastním stříkací pistoli TRIPLEX II. s upraveným kompresorem, který jsem ještě jako student průmyslovky koupil u našich vietnamských spoluobčanů. Chtěl jsem ji vyzkoušet a utvrdit se, že stříkáním pistolí dosáhnu o třídu výsledek. Jako pokusný model jsem sestavil T-34 v měřítku 1:48 od firmy Tamiya. Stavba je bezproblémová a za dva večery byl základ hotový. Pouze plastová zábradlí doporučuji nahradit lepty.


Model jsem stavěl "z krabičky". bez dalších úprav a vylepšení. Po pravdě řečeno, nebylo to ani mým cílem. Nechci postavit věrnou kopii nějakého konkrétního tanku, ani jsem nezkoumal, zda daná verze je dřívější či pozdější. Jde mi o to vyzkoušet si postupně všechny techniky jako jsou filtry, preshading, lesklý - matný lak, olejové barvy, pigmenty, atd.
Není opravdu důležité, zda ve skutečnosti můj tank byl či nebyl zaprášený, apod. Prostě chci jen vyzkoušet uvedené postupy.


Veškeré postupy ohledně stříkání, míchání a doporučení jsem se snažil převzít z tohoto fóra. Použil jsem barvy GUNZE, resp. jen zelenou barvu a originál ředidlo Mr. Color Thinner. Ředil jsem barvy v poměru 1:3. Jako základ jsem použil Mr. Surfacer 500 na celý model. Na modelu, zejména na korbě, udělal velmi hezký náznak krupičkovitého vzhledu a neměl jsem potřebu to nějak brousit.


První nástřik, resp. první pokus dopadnul z mého pohledu dobře. Byl jsem absolutně nadšený výsledkem. Bez nějakých problémů jsem model nastříkal dvěma vrstvami. Třetí vrstvu jsem podcenil ! Pistoli jsem nechal na 20 minut na stojánku bez nějaké úpravy a konzervace. Možná tušíte, co se stalo. Spustil jsem kompresor a začal stříkat. Ovšem barva nešla tryskou jako doposud, ale vrchní nádobkou. Barva probublala a vystříkla na model ! Můj stav lze asi těžko popsat. Ma modelu byly "velké louže" barvy..... Ředidlo se asi rychle odpařilo a barva "zaschla" v pistoli...


Potom jsem se vzpamatoval a řekl si, že příště to bude lepší. A také bylo. Cvičně jsem přestříkal směráckého spita na celozelenou barvu a výsledek byl z mého pohledu super.


Po zaschnutí, cca 15 minut, jsem postoupil k dalšímu kroku. Celý model jsem přestříkal lesklým lakem (až na kola, kde je potřeba nabarvit gumové obruče) ve spreji. Musím uznat, že jsem byl trochu zklamaný, protože jsem očekával stejnou pohodu jako v případě Mr. Surfaceru (opět ve spreji). Skříknul jsem jednu vrstvu a výsledek mě trochu zklamal. Na některých místech se to stékalo dohromady, jinde to bylo OK. Ale je to určitě mýma rukama a nezkušeností.


Posílám Vám ukázky mé práce. Vím, že to není dobré, ale jsem "na začátku". Chtěl bych Vás tímto požádat o Vaše názory, zejména jakou další techniku či metodu bych měl použít. Chtěl bych vyzkoušet zesvětlení povrchu, dále preshading, filtry, atd. Znovu opakuji, že mě skutečný vzhled modelu nezajímá. Chci jen zkoušet a testovat všechny techniky. Děkuji za pomoc a prosím přivřete zkušené modelářské oči...... JIK
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222178 Verze : 0
Hochu drahej, pamatuj, že všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest, jak tvrdil jakýsi Komenský.......
To, že ti barva zaschla v trysce pistole, je naprosto standartní začátečnická chyba, žes na to přišel až když bylo po neštěstí, je taky chyba začátečníka. Používám staré noviny, když přeruším a znovu začnu pracovat s pistolí, odstříknu si napřed barvu na noviny. Hned tak vidím, jestli není v pistoli nějaký problém. Nepovažuju se za nějakého guru, ale v okamžiku, kdy zjistím na pistoli jakýkoliv problém, jde ihned do čističe a jede se generálka.


Jestli jsi stříkal lak po 15 minutách, tak jsi ho stříkal do sice povrchově zaschlé, ale uvnitř ještě "živé" barvy. Navíc Gunze mají tu vlastnost, že každá další vrstva "oživí" tu předchozí, což je sice někdy obrovská výhoda, ale bohužel v tvém případě opak.

Pak mám pocit (jenom pocit, koukám na obrázky na svém starém noťasu, jeho displej už má nejlepší léta dávno za sebou), že se ti na model dostal prach, buď během stříkání, nebo zasychání barvy. Na to by si to chtělo taky dávat pozor.
Jinak celkem nemám co vytknout, všechno je jenom o zkušenostech. Každý další model bude lepší a lepší. No, a pokud se při modelaření řídíš našimi radami, jsem rád, že ta práce není zbytečná. Takže, zkoušej, foť a my budem radit:)
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222277 Verze : 0
Děkuji za odpověď a připomínky.


1) S pistolí se určitě polepším. Už vyrábím stojánek, protože předtím to
bylo jen tak opřené a nebylo to ono.


2) S lakem tedy příště počkám určitě delší dobu.


3) Prach souhlasí. Myslel jsem si nejdříve, že to je díky špatně
rozmíchané barvě a prach mě vůbec nenapadnul.


Ještě jednou díky za postřehy. JIK
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222278 Verze : 0
a jeste jednu vec bracha nerekl, a to je rada skoro nejdulezitejsi > vyderžaj, pajaněr ! Very Happy trpělivost ruze prinasi a clovek se o ne pak muze skvele popichat Very Happy neboj, jak se vratim z dovolene, zacnu taky lepit rukama a ne hubou, a to si budu prochazet tim samym, cim ted ty, takze neboj, nejsi v tom sam, a nasi moudri soukolenici modelari nam jiste radi poradi Very Happy od toho to tu je Smiling Army


Ps. muj postreh - ten tank je LESKLEJ, coz by byt nemel, alespon ne takhle. Udelal to asi ten lak, vim ze jsi psal, ze o realny vzhled v tomto pripade nejde, ale preci jen ... Wink
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222284 Verze : 0
Díky admine za názor a odpověď.


"Da,da ja ponimaju i vyděržáju toliko goda kak ja budu žit Smile"


Ano, ten lesk je z laku. Jak jsem psal, vybral jsem si postup a nyní zkouším jednotlivé kroky. Navíc jsem moc spěchal a lakoval na ještě nezaschlou barvu a vrstev laku bylo "více" Sad


Nyní zajdu do obchodu s barvami a koupím olejovky a budu pokračovat a fotit.


Chtěl bych nyní "rozbít" ( tedy vyzkoušet) jednolitý povrch a zesvětlit některé části, "nýty" a hrany udělat tak, aby byly "vystouplé", ikdyž třeba to ve skutečnosti nebylo nebo neexistovalo. Obtisky, matný lak nakonec a pak budu zkoušet nějaké pigmenty.


Jako finálovku plánuji pásy. Ty se v tomto modelu skládají ze dvou rovných částí a kusových článků na "zakulacení". Bylo tady popsáno spoustu postupů od lepící pásky, přes pravítko, nelepení vteřiňákem, apod. Chci vyzkoušet, resp. v hlavě mám trochu jiný postup, ale nechávám to nakonec.


Jakmile tento model dodělám, zkusím buď to samé, tedy Tamyia 1:48 SU-85, protože podvozek a pásy jsou stejné, ale "povrch" je více hranatější na vyzkoušení zesvětlení povrchu, naznačení rozlití kapalin, apod. V kitníku leží ještě T-34 od Dragonu (Premium). Zajímá mě, jak se bude pracovat s kovovou hlavní. Možná se stavím na válce pro kovové článkové pásy...... Díky JIK
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222304 Verze : 0
Povrch rozbiješ tak, že buď doprostřed panelů nastříkáš nepravidelné "fleky" o chloupek světlejší barvy, nebo naopak hrany panélů foukneš o chloupek tmavší. Pak je ještě metoda, že na povrch nastříkáš naprosto nepravidelné flíčky různě zesvětlenou a ztmavenou barvou. Nýty a hrany metodou suchého štětce.To jsi měl ovšem udělat ještě před lakem. Teď to sice taky půjde, ale potom budeš muset znovu lakovat.
Příště vyzkoušel ještě před základním nástřikem fouknout hrany a přechody mezi panelama černou barvou. Když budeš stříkat základní barvu, stříkej co nejtenčí vrstvu tak, aby ta černá trochu"vylejzala" /myšleno prosvítala/ na povrch, metoda předshadinku.
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#222337 Verze : 0
Podle shora uvedených rad jsem se pokusil model trochu "vylepšit".
Díky rodinné mořské dovolené jsem stihnul vyzkoušet jen ztmavnutí hran a zesvětlení středů, společně se "suchým štetcem" černé barvy.


Pásy jsou jen letmo nasazené.
Nyní přijdou na řadu olejovky a pigmenty.
Každou stranu tanku udělám různým způsobem a různými materiály kvůli následné diskusi.
Nemohl jsem to udělat najednou, protože potřebný materiál objednaný z e-shopu přišel během dovolené Sad , takže "přehnaný lesklý lak" stále ještě přetrvává Smile
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#227305 Verze : 0
Levá strana je až moc zesvětlená, pravá je lepší.
Při tomto postupu (zesvětlení panelů) je ještě jeden krok - přestříkání okrajů (případně i zesvětlené plochy) znovu původní kamuflážní barvou, hodně zředěnou 1:5-6. Tím se dá celkový vzhled doladit a opravit případné chyby. Ona už ta původní zesvětlená barva se má stříkat hodně zředěná.
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#227397 Verze : 0
No zrovna sem se taky vrátil k modelaření. Asi tak po 8-10letech. Už si nepamatuju kdy sem ani lepil naposled. Jako zkušební jsem si zvolil E-100 1:35 od Dragonu
a - je dost veliký na moje pokusy
b - je dost veliký na moje oči
c - je dost veliký na moji pistoli (něká noname od conrada za 450,-)
d - je dost veliký na moje maskování,......


Nastříkal jsem to bez preshadingu (předstříkání tamvou kamufl bravou) normálně jenom humrolkou pískovou. Pak sem zesvětlil středy ploch a to dost výrazně barvou pleti (no po deseti letech sem neměl ještě bílou Smile)) a pak začaly oleje, zestaření kamufláže, ošlapání povrchu,....stíny, kouty a takové serepetičky,....Hodlám to sem dát jako stavbu, teda spíš barvení krok za krokem,..i se všema chybama co sem udělal. Posílám jednu fotku co mám v kompu.


Já mám sice nakoupené nová akryly Tamyia , ale teda zatím mě dost vyhovují Humbrolky. Koupil jsem i Fengdu 203, zatím jsem ji ale nezkoušel a kompresor mám ledničák,..no vlastně už ne - nevydržel po 10letech odmlky a občastného nafoukání duše na kole tempo mého modelaření,...tak bude nějak připasovávat tamiyácký,..
Postřehy začátečníka - E-100 zepředu

E-100 zepředu
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#227403 Verze : 0
To Dolin: Moc pěkný, takový reálný vzhled - už se těším na tvoje téma. Předem malé upozornění - chtelo by to ještě trochu zamazat ty pásy, té vyleštěné oceli je tam nějak moc, je to jesklý i na bočních (vnitřních hranách pásů)
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#227405 Verze : 0
To Isek: No ono to ještě není hotové! Pásy už vůbec ne,..není tam bláto a tak,..zaprášení,..
URL : https://www.valka.cz/Postrehy-zacatecnika-t61689#227430 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více