24.06.2007 - Irák - "Chemický Ali" a další 2 muži odsouzeni k trestu smrti

Za jejich podíl na genocidě Kurdů v 80. letech odsoudil irácký soud tři bývalé poradce presidenta Saddáma Husajna, mezi nimiž byl i Ali Hassan al-Majid, známý také jako Chemický Ali, k trestu smrti oběšením.


Kromě Ali Hasana byli k trestu smrti odsouzeni i Sultan Hashem Ahmed, vojenský velitel z irácko-iránské války a velitel chemického útoku - operace Anfal, a bývalý velitel Republikánské Gardy Hussein Rashid Mohammed.


Dále byli k doživotnímu žaláři odsouzeni Farhan Jubouri, bývalý velitel vojenské rozvědky v severním Iráku a Saber Abdel Aziz al-Douri, velitel rozvědky v operaci Anfal.


Všech pět osob se proti rozsudku odvolalo s tím, že Irák je okupován a rozhodování soudů není nezávislé a spravedlivé.


Více : edition.cnn.com (eng)


Zdroj : CNN
URL : https://www.valka.cz/24-06-2007-Irak-Chemicky-Ali-a-dalsi-2-muzi-odsouzeni-k-trestu-smrti-t63151#225476 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více