Generál z Vysočiny

Jiří Jaroš generál - plukovník

Diskuse

Generál - plukovník Jiří Jaroš se narodil 16.1.1896 ve Velkém Meziříčí, bojoval v 1. svět. válce a v 2. byl nacisty ve Stuttgartu popraven. Vedl nějakou odbojovou skupinu na Vysočině. Nesetkali jste se někde se zmínkou o něm? Zajímá mne hlavně činnost v 1.sv. Byl to bratranec mé babičky, ale naše rodina o něm nic nevěděla.
Díky
URL : https://www.valka.cz/General-z-Vysociny-t63321#226129 Verze : 0
Podle databáze VÚA byl jako kadet 81. pěšího pluku rakousko-uherské armády zajat 14.6. 1916 na Strypě, 26.7. 1916 vstoupil do srbských legií (které toho času působily tuším v Dobruži), 1.7. 1917 přešel do československých legií. Byl příslušníkem 7. stř. pluku, dosáhl hodnosti podporučíka, jeho poslední zařazení byl štáb 2. čsl. divize ruských legií. V legiích byl do června 1920 a pak vstoupil do československé armády, kde dosáhl hodnosti majora.
(zdroj: http://www.vuapraha.army.cz/)


Nemá vaše rodina nějaké památky na něj, např. fotografie či písemnosti? Pokud ano, byli bychom rádi, kdybysme je mohli umístit na www.pamatnik.valka.cz .
URL : https://www.valka.cz/General-z-Vysociny-t63321#226477 Verze : 0
Jsem vnuk generála Jiřího Jaroše a naše rodina samozřejmě má nějaké dokumenty z jeho pozůstalosti. Další jsou v archivech muzeí ve Znojmě, Velkém Meziříčí a v Brně na Špilberku.
Pokud máte zájem, zkontaktujte mne, prosím, rád Vám pomohu získat další informace.


Jiří Dolek
Heyrovského 7, Brno
URL : https://www.valka.cz/General-z-Vysociny-t63321#289612 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více