Letectvo chorvatské armády

Jaké letouny jsou v současné výzbroji chorvatské armády

Diskuse

Na dovolené v chorvatsku jsem několikrát sledoval letět podle pobřeží vrtulové letouny, dolnoplošníky stříbrné či šedé barvy ve výšce cca 3 km vzdálené asi tak 5 km ( pokud si dobře pamatuju z vojny z tabulek odhadu výšky a vzdálenosti letounů - nebylo možno rozpoznat pouhým okem detaily jako kabina či podvozek a netvořila se ještě kondenzační čára )... letouny byly dolnoplošníky konce křídel byly tupé spíše jako u sportovních letounů nikoliv zašpičatělé jako u stíhaček z WWII, letěli podél pobřeží spíše v bojové formaci (první letoun letěl níže a druhý letoun výše a mírně stranou, a dodržovali tento odstup po celou dobu co byli vidět na obloze obdobně jako Mig 21 které jsem vídával patrolovat na naší obloze u západních hranic) nežli sportovní formaci a to buď dva letouny a nebo dvě formace po dvou letounech od sebe vzdálené asi do 1 km. Spíše to vypadalo na patrolující letouny než přelet sportovních letadel či aerotaxi.
V Itálii jsem viděl u pobřeží často takto patrolovat dvojice proudových podzvukových letounů (asi alfa jet nebo něco podobného) v armádních barvách (též asi tak v této výšce)
Takže by mne zajímalo jaké letouny má chorvatská armáda ve výzbroji ? Bývalá jugoslávie měla podzvukové bitevníky, ale ty se nebyráběli na území chorvatska.
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228288 Verze : 0
Chorvatské letectvo má u pobřeží několik základen, ale Zemunik u Zadaru by měl byt hlavni vycvikovou zakladnou, mimojiné s vrtulovými letadly - UTVA 75 a Pilatus PC-9 létajícími v bílém zbarvení.


Nějaké fotky: www.airliners.net


Propagační video k 15.výročí vzniku Chorvatského letectva:
http://www.morh.hr/stream/video/hrz_15.mpg -má 20mb a asi čtyři minuty
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228294 Verze : 0
Charvátské vojenské letectvo a protivzdušná obrana
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
(HRZ i PZO)


Uchvácen krásou tohoto jazyka, dovolil jsem si předložit tabulku v původním znění. Počty strojů jsou uvedeny v závorkách.


Letjelice


Avioni specijalne namjene (10)
CL-415 (3)
CL-215 (2)
AT-802 (2)
PA-31P (1)
CESNA 210 (1)
CESNA 127 (1)


Školsko-trenažni avioni (21)
UTVA 75 (11)
PC-9 (22)


Transportni avioni (5)
AN-2 (3)
AN-32 (2)


Lovački avioni (24)
MIG 21 BIS (20)
MIG 21 UM (4)


Školsko-trenažni helikopteri (8)
BELL-206 (8)


Borbeni helikopteri (9)
MI-24 V (7)
MI-24 D (2)


Transportni helikopteri (19)
MI-8 MTV-1 (13)
MI-8 S (4)
MI-8 (2)


Internet
http://www.morh.hr/osrh/data/hrz_hr.html
Letectvo chorvatské armády - Via internetové stránky OSHR.

Via internetové stránky OSHR.
URL : https://www.valka.cz/Letectvo-chorvatske-armady-t63937#228318 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více