Československá lidová armáda na Rýnu - Karel Štěpánek, Pavel Minařík

Diskuse

Československá lidová armáda na Rýnu


Autor: Karel Štěpánek, Pavel Minařík
Nakladatelství: Naše vojsko
Rok:2007
Stran:348
ISBN: 80-206-0832-X


Kniha obsahuje i faksimiliji níže zmíněného operačního plánu (v ruštině, ručně psaný), dvě mapy(operační plán z roku 1964 a 1967) a několik mapek dislokace jednotek ČSLA a NATO. Dále je v knize cca 118 stran - vždy jedna fotka techniky/osobnosti ČSLA nebo NATO s TTD/životopisem.


Oficiální text distributora:

Citace :

Kniha je věnována operačnímu plánu pojednávajícímu o způsobu nasazení bývalé ČSLA v počátečním období války, který pochází z října 1964.


Nejprve je věnována pozornost začlenění ČSLA do Varšavské smlouvy a vývoji sovětské vojenské strategie v 60. letech 20. století. Následuje podrobný rozbor plánu použití ČSLA v době války, spojený s charakteristikou středoevropského válčiště, analýzou poměru sil Varšavské smlouvy a NATO na válčišti, dále pak s popisem vzniku velitelství Československého frontu a forem jeho přípravy k plnění úkolů v útočné frontové operaci, včetně tzv. válečných strategických her.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#228679 Verze : 0
Pro mě byla kniha docela zklamáním. Už název samotný působí bulvárně a když jsou navíc "odhaleny" i plány použití jaderných zbraní......


Zveřejnění samotného operačního plánu a některé vysvětlivky jsou sice velmi zajímavé, ale dalších cca 300 stran je jenom opakovaním v knize již jednou řečených věcí. Stejně tak fotky techniky s TTD (které zabírají třetinu knihy) mi připadaly spíše jako snaha popsat co nejvíce stran za každou cenu.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#228681 Verze : 0
Ja by som knihu nehodnotil tak ostro. je v nej mnoho zaujímavých informácií o ČSLA a Varšavskej zmluve. Aj keď súhlasiť možno z tým, že je trochu náročná na čítanie a ide skôr o učebnicu pre nejakú vysokú školu historického, alebo vojenského zamerania.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-lidova-armada-na-Rynu-Karel-Stepanek-Pavel-Minarik-t64057#281557 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více