Operační oddíl Burger

Einsatzkommando Burger
Einsatzkommando II Burger
Operační oddíl Burger



protipartyzánská jednotka Pořádkové policie



Operační oddíl II Burger byl zřízen k 8. říjnu 1944 rozhodnutím inspektora uniformované protektorátní policie na Moravě a současně velitele Policejního pluku SS 21 SS-Standartenführera a plukovníka četnictva Georga Attenbergera. Jeho základem byla 6. rota Policejního pluku SS 21, která byla posílena o další mužstvo. V čele stanul velitel zmíněné 6. roty, kapitán ochranné policie Burger.


Důvodem ke zformování jednotky byla narůstající partyzánská činnost na území jihovýchodní Moravy. Svoji roli sehrálo i pozitivní hodnocení dosavadní činnosti Operačního oddílu Ruhsam.


Velitelství oddílu sídlilo v Uherském Brodě. Stíhací oddíly jednotky pak byly umístěny v Uherském Brodě, Lopezníku, Bojkovicích, Brumově, Zlíně, Velké, Bílovicích, Koryčanech a Strážnici. Jejich příslušníci vykonávali stejné úkoly jako ti z Operačního oddílu Ruhsam. Jednotka čítala zhruba 280 mužů.



Zdroje:
Oldřich Sládek: Ve znamení smrtihlava. Nacistický protipartyzánský aparát v letech 1944-1945, Naše vojsko, Praha, 1991
http://forum.axishistory.com



Poznámka:
Název jednotky se v knize objevuje s i bez římské číslice "II".
URL : https://www.valka.cz/Operacni-oddil-Burger-t64307#229287 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více