30.10.2007 - Americké torpédoborce zasáhly proti pirátům

Japonská loď Golden Mori plující pod panamskou vlajkou požádala o pomoc v neděli večer, když byla u pobřeží Somálska přepadena piráty. Na pomoc ji připlul americký torpédoborec USS Porter (DDG-78, třída Arleigh Burke), který potopil dva pirátské čluny. Unesenou loď pronásleduje druhý torpédoborec USS Arleigh Burke (DDG-51, třída Arleigh Burke). K palbě již nedošlo, protože v průběhu akce bylo zjištěno, že loď veze nebezpečný náklad benzenu, který je vysoce hořlavý a karcinogenní. Při pronásledování se lodě se souhlasem Somálska dostaly do jeho výsostných vod.


Více na:
www.novinky.cz
edition.cnn.com
http://www.allheadlinenews.com/articles/7008988958
URL : https://www.valka.cz/30-10-2007-Americke-torpedoborce-zasahly-proti-piratum-t66222#234521 Verze : 0
Stejne tak byla nedaleko napadena severokorejska obchodni lod Dai Hong Dan, kterou pirati obsadili, ale posadka se ukryla a udrzela kontrolu nad castmi lodi vcetne ovladani plavidla. Plavidlo USS James E. Williams (DDG-95, trida Arleigh Burke) vyslalo k napadene lodi vrtulnik a vyzvalo utocniky, aby odevzdali zbrane a vzdali se. Posadce lodi se pak podarilo utocniky odzbrojit, na lod vstoupili i americti namornici a pomohli posadce se zranenymi, kteri byli osetreni na palube USS James E. Williams. Pirati jsou nadale zadrzovani na palube severokorejskeho plavidla, dva byli zabiti, pet jich je zadrzeno.


Zdroj : www.military.com
URL : https://www.valka.cz/30-10-2007-Americke-torpedoborce-zasahly-proti-piratum-t66222#234591 Verze : 0
Severní Korea oficiálně poděkovala za pomoc USA při řešení problému s pirátským útokem na její loď, další z kroků k prolomení ledů mezi těmito znepřátelenými krajinami.


Zdroj : www.military.com
URL : https://www.valka.cz/30-10-2007-Americke-torpedoborce-zasahly-proti-piratum-t66222#235351 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více