16.12. 2007 - Britové předali Iráčanům kontrolu nad Basrou

Britové dnes slavnostně předali kontrolu nad Basrou (a příslušnými okolními územími) do rukou Iráčanů. Britové tak předali svou poslední jimi spravovanou oblast. Nyní se budou zapojovat do bojů jen v případě, že buď budou sami napadeni nebo budou příslušnými úřady požádáni o pomoc. Dá se předpokládat, že tímto krokem se Britové blíží k odchodu z Iráku.


Zdroj:
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/16-12-2007-Britove-predali-Iracanum-kontrolu-nad-Basrou-t67431#238187 Verze : 0
Osobně si myslím, že jde o správný krok. Jednou věcí bylo zasáhnout proti režimu Saddáma Hussajna, který byl vlastnímu lidu očividně nepřátelský a se ktrerým si bez pomoci zvenčí nedokázali sami poradit. A který byl očividně i hrozbou jak sousedům, tak i v globálnějším měřítku ostaatním. Ale nyní je režim odstraněn, a je na Iráčanech, aby si svou zemi spravovali sami. V příspěvku na jiném místě (viz. forum.valka.cz ) uvádím své argumenty pro tento názor. Jen Iráčané mohou dosáhnout klidu ve své zemi. Jen oni totiž mají v sobě tradici a vědomosti, které nikdo zvenčí mít prostě nemůže. Od nás se mohou naučit "kuchařku", tedy technické záležitosti. Ale praktickou aplikaci si musejí zvládnout sami. Jakýkoli jiný způsob by vedl jen k pokračování bojů a v důsledcích by mohl zcela zničit pozitiva této akce. Nový Saddám by mohl svou diktaturu postavit právě na odporu proti "těm zvenčí". Čím dříve Iráčané převezmou vládu sami nad sebou, tím épe pro svět i pro ně samé.
URL : https://www.valka.cz/16-12-2007-Britove-predali-Iracanum-kontrolu-nad-Basrou-t67431#239273 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více