26.12. 2007 - Rusové vyslali do vesmíru tři družice

Dnes vyslali rusové na vylepšené raketě Proton-M tři satelity GLONASS - ty mají jednak vědecké a jednak i vojenské využití. Snad by měly sloužit i k vyhledání psů opatřených speciálním obojkem (takový by měl mít i pes V. Putina).


Zdroj:
azpravy.atlas.cz
URL : https://www.valka.cz/26-12-2007-Rusove-vyslali-do-vesmiru-tri-druzice-t67985#239251 Verze : 0
Čítam ten článok a je mi zle....


Citát:

Citace :

Praktického využití navigačního systému se Rusové dočkají už v polovině příštího roku, kdy odstartuje prodej speciálních obojků s přijímačem pro své zvířecí miláčky. O koupi tohoto přístroje pro svého psa Kony se zajímá i současný ruský prezident Vladimír Putin
.


Pritom pôvodne sovietska obdoba US systému GPS - GLONASS (Globaľnaja Navigacijonnaja Sputnikovaja Systema) existuje a pre potreby armády slúžila už niekoľko rokov (vývoj začal v roku 1982 súčastne so systémom USA, ruská armáda ho začala prakticky používať krátko potom, čo USA otestovali GPS vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991).


A Rusko v roku 2005 rozhodlo o využití tohto systému aj pre komerčné účely, nakoľko prevádzka len pre potreby armády bola nákladná a stratová. Z toho dôvodu dochádza ku kompletnej náhrade zastaraných satelitov s predĺženou dobou životnosti, pričom celý systém by svojím využitím a cenami mal od roku 2008 priamo konkurovať US systému GPS a ďalšiemu podobnému systému - GALILEO, ktorý vytvára EÚ (aj keď jeho komerčná prevádzka je ešte hudbou budúcnosti...).
URL : https://www.valka.cz/26-12-2007-Rusove-vyslali-do-vesmiru-tri-druzice-t67985#239258 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více