Kelly, George Edward

Lieutenant George Edward Maurice Kelly



nar.: ?? 1877
zomr.: 10.05.1911 (trag. zahynul)



- americký pilot, jeden z prvých príslušníkov amerického vojenského letectva.




George Edward Maurice Kelly pochádzal z Londýna (Veľká Británia), imigroval do USA, kde dobrovoľne vstúpil do armády. V amáde využil ponúkané možnosti a po vykonaní dôstojníckych skúšok získal prvú dôstojnícku hodnosť. V roku 1907 začali vznikať zárodky amerického letectva (Aeronautical Division, U.S. Signal Corps) a mladý dôstojník patril medzi dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili v službe u letectva. Pôsobil u Glenn Curtis Flying School v San Diegu, v apríli /dubnu 1911 spolu s ďalšími dvoma dôstojníkmi bol premiestnený na letisko pri Fort Sam Houston v Texase pod velenie poručíka (Lieutenant) Benjamina Fouloisa.


Jeho letecká kariéra bola ale veľmi krátka. Pri leteckom výcviku blízko Fort Sam Houston Drill Field 10.05.1911 na lietadle Curtiss Type-4 Pusher (podľa prehľadu sériových čísiel pridelených USAAS, http://home.att.net/~jbaugher/1908-1920.html išlo o lietadlo Curtiss Model D so sériovým číslom 2) narazil do stromu a zahynul. Získal tým smutnú česť byť prvým americkým vojenským pilotom, ktorý zahynul počas letu vojenským lietadlom.


O 6 rokov neskôr, v roku 1917 bola jeho menom pomenovaná novovytvorená letecká základňa pri San Antóniu v Texase - Kelly Field.



Zdroj: archív autora, http://kellyforever.org/history1.html
URL : https://www.valka.cz/Kelly-George-Edward-t68531#240138 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více