Jak odstranit bezpecne stary nater

prosim o radu

Diskuse

mam jeste z mladi tri modely na kterych jsem delal kamuflaz stetcema a chapete ze to moc dobre nevypada.chtel bych je predelat a vrstva je uz velka na to abych je prestrikal.nevite prosim jak se zbavit bezpecne stare barvy abych neposkodil kit?vim ze to jde,jen si nepamatuju jak.
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241090 Verze : 0
Zkus purisol od Agamy.
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241398 Verze : 0
Vážení kolegové,
současné verze barvožroutů neznám, protože již nemodelařím. Novou chemii jsem vždy zkoušel na místech méně viditelných.


Další možností je použití hydroxidu sodného (louh sodný), který barvu stoprocentně sežere a podklad nepoškodí. Občas sežere i lepidlo, takže se model krásně rozpadne. Pozor - louh je silná žíravina! Vše co potřísní, je nutné důkladně neutralizovat (ocet a tak pod.).


Návod jak použít louh naleznete na adrese forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241401 Verze : 0
Podobně jako JT mám s louhem velmi dobrou zkušenost, krom už zmíněné žíravosti je třeba dodržet ještě to že louh se musí nechat vychladnout (je prodáván v granulích které je nutno rozpustit ve vodě a přitom vzniká teplo Smile ). Takže ideálně je jeden den dle návodu rozmíchat, a druhý den do toho dát model, obvykle jsem v tom model nechal den až dva, pak jsem ho vyndal, pořádně opláchl a následně (pořád v rukavicích) kartáčkem na zuby zbavil zbytků nabobtnalé barvy kterou neodneslo opláchnutí. pak jsem ho dal do octové vody a po chvíli opláchl (aby nebyl cítit octem) to už bez rukavic. Vzhledem k ceně je to asi nejlepší verze, louh se dostane díky tomu že je model potopen všude, což u purisolu asi moc nehrozí Smile
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241425 Verze : 0

Citace - bitaxe :

krom už zmíněné žíravosti je třeba dodržet ještě to že louh se musí nechat vychladnout...

...a nádoba nesmí být z hliníku!
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241426 Verze : 0
No nádoba z hliníku být může Smile , ale je nutno docela chvátat než se rozpustí Smile .(na vojně jsme tak čistili ešusy, po tak 4 - 5 čištěních se uvolnily nýty co drží držátko a ešus tekl, ale čistý byl jak nový Smile )
Plastová nádoba je ale taky s trochou rizika, kamarád tohle kdysi podnikal na balkoně, a rozpouštěl louh v plastovém kbelíku, ten se teplem zdeformoval, louh vytekl a odbarvil všechny balkony pod ním Smile . Já to obvykle dělal v litém "akváriu" tedy takové veliké hranaté sklenici a to fungovalo bez problémů. navíc jsem dobře viděl co to s modelem dělá a jestli už barva změkla, na syntetiku to funguje perfektně, humbroly a podobně syntetiky šly dolů docel rychle.
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241534 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Plastová nádoba je ale taky s trochou rizika, kamarád tohle kdysi podnikal na balkoně, a rozpouštěl louh v plastovém kbelíku, ten se teplem zdeformoval, louh vytekl...

Já tohle podnikám v koupelně a kbelík (plastový Very Happy ) mám při rozpouštění louhu ponořený ve vaně se studenou vodou.
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241562 Verze : 0
upravil jsem nadpis tematu, aby to bylo jasne na prvni pohled, o jakou radu se to tu zada Smile
URL : https://www.valka.cz/Jak-odstranit-bezpecne-stary-nater-t68749#241564 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více