DEU - DLV Fliegermesser

"DLV -Fliegermesser" (Deutscher Luftsport - Verband)


zavedená v Německu v r.1934 pro poddůstojníky a mužstvo, od letce až do hodnosti OBERFLUGMEISTER DLV. V r. 1937 byla potom beze změn převzata jako tvarově naprosto shodná dýka do NSFK s názvem " NSFK - Fliegermesser" V r. 1937 spolek NSFK( Nationalsozialistisches Fliegerkorps) DLV nahradil .
Její délka by měla být cca 34 - 37 cm (prameny se liší), velikost čepele 178 mm, a hmotnost 409 gr. Záštita a závěrný knoflík jsou z niklu, rukojeť by měla být potáhnutá kůží. Pochva je ze železa, potažená kůží, s niklovou garniturou. U Vašeho exempláře chybí kožený závěsník. Dýky byly většinou vyráběny v solingenských firmách, zejména ve fy SMS SOLINGEN ( Stöcker & Co. Solinger Metallfabrik GmbH, Solingen ) a jsou zpravidla s přejímací značkou DLV nebo NSFK. Velmi často mají značky obě. Vzácné exempláře jsou bez přejímací značky.
Jediný ( pochopitelný) rozdíl u Vašeho exempláře proti originálu je, že na ploše hranolové základny obloukové záštity byl u originálů vsazen kruhový medailon s černě smaltovaným emblémem svastiky (ten byl podle mého názoru určitě dodatečně odstraněn).


Pozn. : Obrázky nebo fotky neuvádím, pokud si do gůglu dáte heslo "Fliegermesser", tak Vám vyhodí milion stránek
URL : https://www.valka.cz/DEU-DLV-Fliegermesser-t68772#147167 Verze : 0
Pro Vaší informaci si dovolím ještě upřesnít ty přejímací značky (puncy) Oba vycházejí ze znaků organizací. U DVL je to okřílená vrtule překrytá svastikou a u NSFK je to okřídlená postava (nazývaná "IKARUS") s půlkruhovou stuhou nad hlavou. Na ní je zkratka NSFK a ve výši kolen je postava překryta svastikou.Ještě malé upřesnění. DVL vzniká v březnu 1933 a hned po založení "sjednocuje" všechny civilní letecké kluby a spolky v Německu a přebírá jejich vybavení a letiště. Zrušen je v červenci 1936 a na jeho místo nastupuje v r. 1937 NSFK
URL : https://www.valka.cz/DEU-DLV-Fliegermesser-t68772#149967 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více