Barvy Model Master

Diskuse

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jesti se ještě někde dají sehnat barv Model Master. Koupil jsme si PzKpfw. VI Tiger Ausf. E (Tp) a v návodu mají uvedeny pouze barvy Model Master. Takže se ptám jestli se dají sehnat jiné alternativy(stejný odstín, jiný výrobce) nebo mám pátrat dál popř. kde mám pátrat. Zkoušel jsem www.eshop-bilek.cz jenže tam mi to nejde koupit. Prej mám chybu v počítači. Řikali. Děkuji za odpověď M!CHAL
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#242932 Verze : 0
Pokud budeš hledat jiné alternativy, převodník odstínů různých výrobců najdeš zde: /topic/view/1549/


Chce to trochu přemýšlení, ale neboj, půjde to...
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#242935 Verze : 0
No já bych se moc na odstíny dané výrobcem stavebnice nevázal, obvykle má svého "oblíbence", tedy firmu která dělá barvy (pokud je nedělá sám) a použije to co dotyčný dělá. Správnější je podívat se jak byl daný stroj zbarven v reálu (u němců to není moc problém) a barvy si dohledat podle toho. Protože tigery jezdili od šedé přes africkou pískovou až po evropskou žlutou (se skvrnami zelené a hnědé) je třeba si i vybrat místo a čas Smile
Pak už by neměl být problém z dostupných barev (ty které používáš a jsi na ně zvyklý) zvolit ty správné.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#242941 Verze : 0

Citace - bitaxe :

No já bych se moc na odstíny dané výrobcem stavebnice nevázal, obvykle má svého "oblíbence", tedy firmu která dělá barvy (pokud je nedělá sám) a použije to co dotyčný dělá. Správnější je podívat se jak byl daný stroj zbarven v reálu (u němců to není moc problém) a barvy si dohledat podle toho. Protože tigery jezdili od šedé přes africkou pískovou až po evropskou žlutou (se skvrnami zelené a hnědé) je třeba si i vybrat místo a čas Smile
Pak už by neměl být problém z dostupných barev (ty které používáš a jsi na ně zvyklý) zvolit ty správné.

no tak řekněme že bych chtěl udělat pouštní verzi tigera nevim v jakym období se tam používali. v návodu jsou dvě možnosti:
a)1.KOMPANIE , SPZ.ABT.501 - Tunisia 1943(Field Green)
b)2.KOMPANIE , SPZ.ABT.504 - Sicili 1943(Flat Tan)


chtěl bych udělat spíš pouštní zbarvení to je asi ta Sicilie co??? je to muj první větší projekt tak si na něm chci dát záležet a chci aby to bylo ,,tip ťop".


Ostatní barvy co jsou v návodu


Flat black(1749)
Silver(1546)
Rust(1785)
Gloss Black(1747)
Gunship Gray(1723)
Field Green(1712)
Gun Metal(Metalizer)(1405)
Insignia White(1745)
Wood(1735)
Leather(1736)


díky
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#242992 Verze : 0
Jasně, Sicílie je jedna obrovská poušť uprostřed moře, tím chybu neuděláš.SmileSmileSmileSmile
Pokud nechceš studovat další podklady, tak se drž návodu, když ti návod říká, že v Tunisu (což JE poušť) v roce 1943 drandil Tiger v polní zelené kamufláži, tak mu věř. Podle mě by měli být tedy ty barvy obráceně, ale německá technika není můj půllitr, takže nechám upřesnění zkušenějším.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#242997 Verze : 0
No trochu jsem se koukal po tom jak byly kamuflovány Tigery v Tunisu, první tam přišly někdy v listopadu 1942 a byly kamuflovány zřejmě jednobarevně (fotky jsou černobílé) a barva je tmavší, tedy asi pouštní žlutohnědá (evropská žluť je pozdější) kterou byly natírány třeba Pz.III. Nejsem si jist ale myslím že před časem byl právě na tyhle tigery z Afriky článek v HPM. Ryze teoreticky by to mohla být i zelená barva (Tunis NENÍ poušť - oblast je hornatá a pobřeží je docela zelené, bojovalo se v oblastech s vegetací, na fotkách je to docela vidět Smile ). Osobně bych ale víc věřil na tu pískovou žlutohnědou. Pikantní je že jde o verze H1 (ne tedy E). Další várka strojů přišla někdy na přelomy zimy a jara 1943 a ta podle fotek byla světlejší, pravděpodobně evropská žluť, opět jsou to H1. Africké stroje jsou z počátku výroby a mají různé odlišnosti od běžných strojů pozdějších verzí (bednu na věži z PzIII jakou měly šedé stroje v Rusku měly jen první dva stroje) jako třeba předky blatníků, světla a asi i další drobné změny. Podle SqS 2027 byly stroje SPzAbt.501 v barvě RAL 8020 (to je hnědá světlejší barva použitá na technice v Africe)a některé byly později (už v Africe) přestříkány olovově zelenou RAL 7008 (to bude asi ta na kterou odkazuje stavebnice). Hodně fotek je v knížce "Panzer armee afrika" od Peter Gudgin která vyšla v Londýně v řadě "tank ilustrated jako číslo 28" (já ji ale našel na nějakém ruském serveru Smile )
Našel jsem i pár fotek ze Sycilie, bohužel mnoho je na tanky které shořely, takže o barvě bych si u nich netroufl spekulovat. Na fotkách poškozených neshořelých mašin se zdá že jde o jednobarevný světlý nátěr zřejmě "evropská žluť" stroj je tedy asi z dodávek po únoru 1943 kdy začal platit nový předpis o nátěrech vozidel. Na fotkách se nezdá že by byly naneseny nějaké skvrny, opět jde o verzi H1. Nejsem si jist od kdy se verze E dělala ale myslím že Afrika určitě a Sycilie nejspíš také, byly ještě před tím než přišla k jednotkám.
Osobně bych si na tvém místě zkusil sehnat články z HPM na ranné tigery (byly tam i stroje z Ruska ale Afrika tam byla určitě) pokud se pamatuji dobře jsou tam rozebrány velmi podrobně.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243006 Verze : 0
no co já vím. tak E verze je v praxi to samé jako H1.


Nadpis v návodu na model: Tiger I, Ausf E/H1


tak ted teda nevim.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243008 Verze : 0
jo ještě se chci zeptat kde by se dal sehnat ten časopis nebo co to je HPM a jestli to není MPM mám na mysli Novinky.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243009 Verze : 0
HPM je vlastně nejstarší časopis o plastikovém modelářství u nás (HPM je Historie a Plastikové Modelářství) a na rozdíl od novinek je věnovaný víc historii než vychvalování vlastníc modelů Smile . Je normálně v prodeji na stáncích i v modelářských prodejnách (i v MPM). Z pohledu historie je asi nejlepší, pokud jde o modelaření (techniky) je zas nejlepší Modelář, Novinky mne osobně moc nenadchly (třeba se zlepšily, už jsem je neviděl asi rok), vystačím celkem spolehlivě s těmi dvěma. V Modelářství jdou obvykle sehnat i starší čísla HPM.
Pokud se nepletu úpůvodní označená H1 je používáno pro první (early abychom byli světoví Smile ) výrobní verze, němci to z nějakého důvodu pak přeznačili na E a pozdější verze jsou pak obvykle nazývány E. U těch z afriky je H1 napsáno skoro vždy. Liší ce docela dost, na korbě jsou vrhače S min, na věži je střílna pro pistoli, reflektory jsou jinde, přední část blatníků je jiná, stroje mají filtry feifel (to není tropická úprava, ale prostě stará verze používaná i na východní frontě). Prostě je to v detailech dost jiný tank (má i jinou velitelskou věžičku kolem poklopu velitele), takže H1/E je asi jako kyž napíšeš "early/late version" Smile
Já se o Tiger nijak hloub nezajímám (prostě se mi nelíbí Smile ), ale těch rozdílů u raných verzí je docela dost, takže by je měla stavebnice zohlednit (třeba to tak je?) Určitě si zkus sehnat ta HPM, je to asi nejlepší zdroj v češtině. Anglicky nebo rusky bys asi sehnal víc, pokud v těchhle řečích čteš.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243014 Verze : 0
ne. není po tom ani vidu ani slechu. ted čumim do návodu akde nic tu nic. ty HPM si zkusim sehnat. Díky za radu.


PS: Co ty barvy??? Myslim tim jestli jsou nějaké alternativa od jiných firem nebo kde se dají sehnat.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243015 Verze : 0
Podívej se laskavě do forum.valka.cz , je tam tabulka Modelmaster, už ti to psal Palič.
Najdi si v té tabulce příslušné číslo, u barev (ne u rzí, začmouzených vejfuků a podobných) je tam uvedené číslo americké normy - Federal Standard, např. FS 34097. Dej si tahle čísla do vyhledávače, a uvidíš, jaké varianty ti to vyhodí. Jsou opravdu univerzální, jde podle nich dohledat opravdu lecos.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243016 Verze : 0
Norma FS je opravdu široká a proto se dnes používá k převodům mezi barvami různých výrobců. Názvy barev zní často romanticky, třeba třešňová, ale moc ti nepomohou Smile . Armády obvykle používaly pro popis "svých" barev nějaký dobový systém, v US to bylo za WWII system ANA, v německu RAL (za zkratkou je pak číslo určující barvu) ve FS je první číslo (1 -3) označením lesku (3 je matná barva) druhé je barva a poslední tři místa určují odstín barvy. Je to celkem promakané a pro převod to funguje dobře.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243020 Verze : 0
takže jsem našel že


Flat Black by měla být FS37038
Gloss Black FS17038
Gunship Gray FS36118
Field Green FS34097
Insignia White FS17875


pak jsou ještě 4 barvy u kterejcg to není napsaný a toje stříbro, rez, dřevo a kůže. chápu to správně tak že tyto čtyři barvy mají jenom jeden odstín???
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243049 Verze : 0

Citace - Aubi :

Podívej se laskavě do forum.valka.cz , je tam tabulka Modelmaster, už ti to psal Palič.
Najdi si v té tabulce příslušné číslo, u barev (ne u rzí, začmouzených vejfuků a podobných) je tam uvedené číslo americké normy - Federal Standard, např. FS 34097. Dej si tahle čísla do vyhledávače, a uvidíš, jaké varianty ti to vyhodí. Jsou opravdu univerzální, jde podle nich dohledat opravdu lecos.



myslíš na vyhledávači na google.com popř. seznam.cz aj. nebo na foru popr. valka.cz nevim. asi vám připadám jako blb.


Díky
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243051 Verze : 0
Myslel jsem google, seznam a tak. Dřevo je prostě barva na dřevěné součásti, tak snad odstín nějak odhadneš, rez je prostě orezlé železo, takže taky nemá cenu řešit odstín, stříbro a kůže taky- mají barvu stříbra a kůže Smile.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243056 Verze : 0
Myslím že to není o tom jak nám (nebo někomu jinému) přoipadáš. Prostě nevíš tak se ptáš, nikdo není vševědoucí a jindy se třeba ptáme zase my Smile . Myslím že stříbro, rez... jsou barvy které jsou dost různé a spíš záleží na tobě jak posoudíš že by měla vypadat třeba "stříbrná" - pokud je tak označena třeba nějaká pístnice tak je asi lesklejší než když to bude třeba stříbrná mince na dně moře Smile , spíš si myslím že výrobce tohle nechává na modeláři, jestli rez bude třeba do oranžova nebo do hněda a podobně je to se dřevem a kůží. takže tam je to spíš na tom jak si myslíš že vypadá kůže třeba na sedačce (je nová, nebo propocená, nebo byla třeba barvená a je tedy černá? prostě si vyber Smile )
k těm převodům, je to docela jednoduché, na odkazu je téma které se barev a jejich převodu týká, takže když ho kliknutím na odkaz otevřeš, najdi si Martyho příspěvek ze 13.9.2003, ten prvné má vedle sebe takovou tu sponku s nápisem stáhnout, na tu klikni a soubor tam umístěný si stahni k sobě. Je to v RARu zabalená excelová tabulka, tu si v počítači rozbalíš a v excelu na tebe vykoukne převod na různé barvy, pro tebe s Model Mastery platí sloupec Testor (to je původní US výrobce) a v něm si najdeš to co potřebuješ převéstno a ve vodorovné řádce máš ty barvy které by měly odpovídat, třeba pro 1749 je to Humbrol 33, Revell 8, Heller 7010, Tamiya XF-1, no prostě černá Smile , je to docela jednoduché, tabulka se myslím Martymu povedla a je i po těch letech dobrá. Samozřejmě dnes jsou i další výrobci na trhu, ale tohle by mělo stačit aspoň pro začátek.
Pokud něčemu nerozumíš, klidně se ozvi, pokud to půjde myslím že ti rádi pomůžeme Smile
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243057 Verze : 0
aha uz chapu. ja tu tabulku mam akorat sem nevedel ze Testors je Model Master. Diky moc
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243058 Verze : 0
No mne to napadlo až když jsem si tu tabulku otevřel (bežně ji nepoužívám, protože barvy mám určené a používám je stabilně od jednoho výrobce), až po dotazu jsem si to našel a napadlo mne že to možná nevíš (já je kdysi kupoval jako Testor, a pak i jako MM, ale dnes je nepoužívám, protože se mi blbě scháněly)
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243059 Verze : 0
jo a taky se blbe shanej Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Barvy-Model-Master-t69087#243060 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více