16.02.2008 - Kosovo se má stát na Srbsku nezávislým státem v neděli

Premiér Hashim Thaçi potvrdil, že Kosovo by mělo vyhlásit nezávislost již v neděli odpoledne. Vše má vypuknout v 10 hodin dopoledne slavnostním zasedáním skupštiny - kosovského parlamentu. Otázka je jak na to budou reagovat srbové žijící v Kosovu a také jaká bude celková reakce Srbska.


Více na:
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244344 Verze : 0
Super pokrytectvo... Ak vyhlási nezávislosť Kosovo, tak potom je tu precedens pre ďalšie oblasti - len v Európe napr. Baskicko.... Ja osobne nevidím rozdiel medzi teroristickou organizáciou ETA a organizáciami v Kosove v rokoch 1995-2000...
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244349 Verze : 0

Citace - buko1 :

Super pokrytectvo... Ak vyhlási nezávislosť Kosovo, tak potom je tu precedens pre ďalšie oblasti - len v Európe napr. Baskicko.... Ja osobne nevidím rozdiel medzi teroristickou organizáciou ETA a organizáciami v Kosove v rokoch 1995-2000...



na tvym příspěvku něco pravdy je ale je další fakt že Kosovo o toto usiluje už velice dlouho a myslim si že za to zaplatilo dost krvovou a ekonomickou daň. V tomhle ohledu souhlasim.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244350 Verze : 0
Pro Michala: Tyhlety povrchni blaboly prosimte vynechej.


Jednoznacne souhlasim s Dientsbierovym nazorem a stejne tak s nazorem Buko1a. Musim rict, ze me potesili i reakce na ten blog, je videt, ze v CR stale jeste ziji lide, kteri si jsou schopni udelat nazor ne na zaklade povrchnich zprav nasi CT nebo Novy, ale zajimaji se o skutecnou podstatu sporu.


Kosovsti Albanci byli jiz od 19. stoleti jednoznacnym strujcem vsech narodnostnich problemu v Kosovu a Metojihy. To ze se srbske jednotky snazili udelat poradek a razem byli diky nadherne divadelni inscenaci zvane "Srebovica" ti spatni je proste tragedie tohodle naroda.


Stejne tak je zajimavy dvoji pristup Turecko a Srbsko - Turci si vesele prekracuji hranice, honi Kurdy po vsech moznych zemich okoli a nikdo se neozve. Kdyz Srbove stejne udelaji na svem vlastnim uzemi!!, tak je hned ohen na strese.


Jinak precedent je to dost nebezpecny, jenom par ukazek - Kurdove, Baskove, muslimove ve Francii, Vlamove x Valoni, Abchazie, apod.


Celkem me vsak zarazi pristup Americanu, proc podporuji takovyhle jednoznacny precedent a islamizaci jizni casti Evropy. Jaksi nechapu jejich pristup?? Proc se snazi oslabit po staleti jedinou hraz islamizaci Evropy, kterou Srbsko vzdy bylo??
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244404 Verze : 0
Michalův názor je zřetelně vyčtený z novin a nikterak nemá podklad v realitě. Ta je bohužel zcela jiná, než se nám ji noviny snaží předložit. Naprostým blábolem pak je že "kosovo zaplatilo krvavou a ekonomickou daň" Kosovo se díky albáncům a jejich teroristické organizaci UČK dostalo do potíží, nazývat je "daní" je na úrovni novinářské chátry a především je to přehlížení toho jak konflikt vznikl a kdo je jeho původcem. Kdybych použil příměru, je to asi jako plakat nad "utrpením němců ve WWII" ti totiž také vyvolali konflikt. Zde (tedy v kosovu) situaci opravdu skvěle vystihuje p. Dienstbier slovy " Mezinárodní vyjednavači však nikdy vážně nehledali kompromis, ale chtěli přesvědčit, případně vydíráním donutit Srby, aby přijali kosovskou nezávislost." EU, OSN i NATO několikrát srbům zaručilo že jejich území je jednoznačně jejich a následně na něm zasáhlo, kupodivu vždy proti srbům a nikdy proti UČK, což je opravdu ukázkou "nestranosti". Proč je snaha podporovat právě albánské bojůvky je mi záhadou, nicméně po vyhlášení kosova je na řadě Makedonie, které bylo rovněž slíbeno že když přijme kosovské uprchlíky neohrozí to její celistvost. dnes už ale tihle "uprchlíci" tvoří v části země většinu a další scénář je nasnadě.
Naprosto souhlasím s výše zmíněným článkem (představte si třeba situaci že by se němci v ČSR třeba v roce 1935 rozhodli že se odtrhnou, asi sotva by jim někdo zatleskal, zde je to obdobné, a obdobně to způsobí jen další ohnisko napětí) a vidím zde velmi velké nebezpečí další islamizace Evropy.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244417 Verze : 0
Zajímavý je myslím v této situaci postoj srbské pravoslavné církve, která je pro nasazení armády.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244442 Verze : 0
Tak situaci lze momentálně charakterizovat tak že zatímco asi drtivá většina ne-li všichni kosovští albánci slaví tak srbové buď protestují nebo nijak (viditelně) na danou situaci nereagují. Ze zpráv vyplývá, že došlo dokonce ke granatovým útokům a dále nepokoje před velvyslanectví USA a Slovinska, které současně předsedá EU. Vzniklou situaci určitě využije nebo se pokusí využít ve svůj prospěch Rusko - jednak ve sporech s Gruzií jednak i politicky. Situace si určitě zaslouží další sledování.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244446 Verze : 0

Citace - Standa :

Zajímavý je myslím v této situaci postoj srbské pravoslavné církve, která je pro nasazení armády.



na tom az zas tak nic moc zajimaveho neni, protoze bitva v Kosovu v roce 1389 je v Srbsku vnimana jako jeden z prvnich okamziku vzestupu srbskeho naroda (byt ji proti turkum zcela prohrali) a Kosovo bylo tedy vzdy snad vice nez jakekoliv jine uzemi povazovano za srbske uzemi ...


Kosovsti Srbove vyhlaseni samostatnosti odmitli, jejich vlada podle nich stale sidli v Belehrade


A na zaver, jestli nekdo ekonomicky a vojensky zaplatil za nezavislost Kosova, bylo to vybombardovane Srbsko, nikoliv Kosovo ... Obe strany (srbska i kosovska) by se mely zpovidat z valecnych zlocinu proti lidskosti, o tom zadna, ale zcela zretelne na to vice doplatilo Srbsko, nez Kosovo, sponzorovane mohutne Evropskou unii a dalsimi zememi.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244459 Verze : 0
Když odhlédneme od různých historických pohledů, nebo od elementární spravedlnosti (vyhlášení a sliby OSN a NATO) pak je docela s podivem, že je EU ochotna (mnohde s nadšením) uznat vládu banditů kteří se k moci dostali poměrně jednoznačným způsobem, tedy násilím pomocí peněz z drog (tzv "balkánská cesta" vede právě z Kosova) což je dotyčným vládám velmi dobře známo, protože to bylo hlášeno mnohokrát už před rozpadem Jugoslávie a cesta funguje i dnes. Potom co se dotyční "hrdinové" z UČK stanou "vládní garniturou" asi sotva tenhle zdroj výdělku uzavřou.
Dle stejné logiky mohou místní srbové vyhlásit samostatnost na kosovu (těžko by jim to mohl někdo vyčítat) a obdobně se může drobit jakýkoli stát s etnickou menšinou. Logika je to poněkud děsivá, pro nadšence multikultzralismu v tom že lidé nechtějí sdílet cizí kulturu, ale mnohem horší je to v reálu, státy podobně ohrožené mohou sahnout k radikálnímu řešení a snaze stát se "monoetnickými" což se mimochodem už děje třeba ve východní africe. Podobné příklady totiž táhnou z obou stran. A jen zarytý idealista nebo naprostý nevědomec by mohl věřit že vznikem "kosova" zavládne na balkáně klid, s velkou pravděpodobností naopak tím jen vznikne další bod napětí a to že EU počítá s navýšením sil v kosovu jen ukazuje že si i politici v Bruseli uvědomují že vznikl útvar zcela nesamostatný a tedy bude nutno ho (za naše peníze) uměle udržovat. Vzhledem k tomu že většina sousedů se na kosovo dívá dost podezíravě, je dost reálné že po zastavení dodávek energií (nebo jejich dodávek za tržní ceny) ze Srbska dojde k zásadním problémům (za viníka bude ovšem označeno Srbsko, podobně jako je to v případě Izraele který omezil dodávky do Gazy - ta má možnost brát energie i z Egypta, ale nezbylo by na flinty) ¨. Osobně jsem zhnusen postoji evropy k problému a tím jak se krátkozrace zadělává na další místo kde časem vznikne konflikt. Zdá se že se opět blížíme ke "studené válce" tentokrát ale z viny západu.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244502 Verze : 0
Velice mě potěšil postoj naší politické reprezentace v této věci. Dokonce i pánové Klaus a Paroubek se ve svých vyjádřeních shodli, že s uznáváním Kosova jako samostatného státu není třeba spěchat.
Mám radost, že v této věci si zatím dokážeme podržet svůj názor a nepodléháme tlaku USA a EU.
Více k dnešním událostem ohledně uznávání Kosova je v tomto článku:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244512 Verze : 0

Citace - Karaya1 :

Velice mě potěšil postoj naší politické reprezentace v této věci. Dokonce i pánové Klaus a Paroubek se ve svých vyjádřeních shodli, že s uznáváním Kosova jako samostatného státu není třeba spěchat.
Mám radost, že v této věci si zatím dokážeme podržet svůj názor a nepodléháme tlaku USA a EU.
Více k dnešním událostem ohledně uznávání Kosova je v tomto článku:
zpravy.idnes.cz



ne a jak to??? dnes večer v radiu jsem slyšel že ČR hodlá podpořit Kosovo v případě že ho podpoří většina EU. Nemohl jsem si nevzpomenout na přísloví či jak tomu mám říkat ,,Jdeme všichni sborem, za tím prvním volem."
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244514 Verze : 0
Smutne, velmi smutne. Jsem zvedav na vyvoj v Abchazii, Osetii, atd..
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244518 Verze : 0

Citace - Elbo Smogg :

Smutne, velmi smutne. Jsem zvedav na vyvoj v Abchazii, Osetii, atd..

a co jih Slovenska a již výše uvedené Baskicko... Co bude dál? Kam to všechno spěje?
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244519 Verze : 0
šedesát let po Mnichovu je to tu opět, lidé se nepoučí a tak se nám historie opakuje.



neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244520 Verze : 0
Jednoznacne souhlasim s Cestou a Schlangem - EU a NATO jednoznacne nekolikrat jasne deklarovali, ze Srbsko si podrzi svoji celistvost. No a hle 4 roky potom najednou Kosovo osamostatneno.


Bohuzel pro tenhle region, jak uz Cesta zminil je tady naprosto identicky problem v Makedonii, kde asi pred tremi roky doslo k podobnemu UCK zacala terorizovat severni casti Makedonie a dokonce jeden cas se dostali az na dostrel Skopje. Stejne jako v pripade Srbska i EU a NATO garantuji Makedonii uzemni celistvost. No bude me zajimat, jak dlouho to bude trvat nez obrati. Nastesti Makedonie je jaksi mimo deni, takze Makedonci s pouzitim sily nemeli problem. Navic albansti Kosovci tvori jenom pouze mensi procento nez v Kosovu.


Co se tyce Kosova tak to byla vzdycky centralni cast srbske moci a jedno ze srbskych kulturnich mist - jeste pred boji v Kosovu to bylo misto s obrovskym mnozstvim kulturniho dedictvi. Do dneska vetsina Srbu povazuje Kosovo neco jako kolebku srbskeho naroda. To, ze od 18-19. stoleti se tam zacinaji stehovat Albanci (prijimaji islam) a diky populacnimu rustu se stavaji behem dalsich 200 let majoritou je tentokrate jaksi nepodstatne. Protoze pokud bychom pouzili stejnou logiku na dalsi staty, tak tady mame Kurdy, Cikany Smile, ruske narody, apod.


Co se tyce kosovskeho premiera, no tak to je taky silna kava tenhle clovek by mel stanout pred Haagskym tribunalem stejne rychle jako nekteri srbsti predstavitele. Staci se mrknout na srbske servery, popr. do pravidelnych zprav jednotek NATO a clovek se nestaci divit.


Dopad samozrejme bude jeste horsi, etnicke cisteni bude probihat v jeste vetsi mire, protoze zadny stat nebude hodlat prijit o cast sveho historickeho uzemi jenom diky tomu, ze nekdo se tam prestehuje.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244523 Verze : 0
V případě Makedonie bych nebyl takový optimista jako vF. Albánci jsou tam sice v menšině, ale z populačního hlediska, pokud vím, rostou a Makedonie je celkem malý stát, takže nemusí trvat dlouho a ona už to tak malá menšina nebude. Ostatně existují již teď nemalé aktivity směrem k odtržení od Makedonie a následnému připojení k ... k čemu ? K Velké Albánii ? Makedonie taky není bůhví jak silný stát (ekonomicky, politicky, mezinárodněprávně). Pokud by se široce aktivizovaly albánské separatistické aktivity, je otázka co to udělá na východních hranicích. On rozdíl Makedonec-Bulhar není nijak závratný (ačkoli dříve ta blízkost byla větší) a místní by mohli zatoužit stát se Bulhary či tam odejít. Bulharsko z našeho pohledu není žádný silný ekonomický magnet, ale z pohledu Makedonců už to může vypadat jinak. Bulharsko je navíc členem EU a NATO a jeho mezinárodní a politické postavení je tedy nesrovnatelné s makedonským.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244528 Verze : 0
Pozor, ja nejsem v pripade Makedonie optimisticky, pouze jsem konstatoval, ze v dobe "prestrelek" nemeli Albanci tak velke procento populace, aby mohli vyvolat druhe "Kosovo". Navic s tim Makedonska armada situaci vyresila dost silove a navic za silne podpory domaciho obyvatelstva. S tim jak Makedonie v te dobe byla jaksi mimo zajem, je take stesti pro Makedonii. NAvic s tim reakce makedonskych Albancu byla trochu jina. Ono je to dost podobne v Kosovu, kde podle mezinarodnich statistik zahynulo vic Albancu po zasahu v Srbsku nez pred. Je to dano tim, ze UCK se snazi nasilne pacifikovat Albance. V Makedonii nastesti Albanci stali za republikou. Je otazkou, jak tomu bude do budoucna ?? Mlada generace bude radikalizovat a je to tu zpet.


To, ze do budoucna to bude problem je jasne Albanci dlouhodobe vykazuji vysokou porodnost, takze v budoucnu se pomer bude povazlive menit.


Nicmene podobne s porodnosti je tomu s Palestinci v Gaze (jedna z nejvyssich porodnosti na svete vedle africkych zemi), apod. Very Happy Takze rozhodne se je na co tesit Smile
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244545 Verze : 0
pokud vim, po vzoru Kosova uz nektere oblasti jako je jiz zminena Abchazie nezavislost take vyhlasily ...


jinak je to skutecne s podivem sledovat, jak Kosovo pomerne rychle dospelo k uznani nekterymi velmocemi Sad Ale je to prirozeny vyvoj, pocitam, ze to je opet neco jako ulitba vychrtlikum, aby se zapadni "civilizace" predvedly jako lidumilne a spravedlive narody, kterym jde o blaho kazdeho pricmoudlika, stejne jako v Iraku, Afghanu nebo v Gaze ... a narust techto etnik a nabozenskych skupin je prirozenou budoucnosti cele Evropy, proto nelze ocekavat, ze by to v Makedonii za par let vypadalo jinak, Velka Albanie je dost mozna realnejsi, nez si myslime ...
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244557 Verze : 0
Jednotky KFOR uzatvorili priechody do Srbska:


spravy.pravda.sk


V závere článku je zaujímavá informácia.... Nie všetky štáty bezhlavo podporujú politiku USA a niektorých ďalších štátov (Austrália, Veľká Británia):


Citace :

Rumunská vláda ukončí činnosť svojej diplomatickej misie v Prištine vzhľadom na odmietavý postoj k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Kosova. Informoval o tom v pondelok rumunský prezident Traian Basescu, ktorý súčasne zdôraznil, že sa jeho krajina nebude podieľať na tvorbe inštitúcií nezávislého Kosova.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244568 Verze : 0
Tohle, tedy vyhlášení samostatnosti kosova, ale i to jak albánci po přechodu do Makedonie (údajně jako uprchlíci) destabilizovali tamní situaci a vyvolali konflikt který musel být řešen silou, případně další podobné "humanitární akce", mne nutí k zamyšlení nad politikou multikulturalismu, i nad poskytováním "asylu" komukoli. Osobně se domnívám že by "uprchlíci" měli být zachyceni v nejbližší - tedy sousedící zemi, (peníze na jejich pobyt by mělo dodat OSN ze svého fondu - aspoň by ho tolik nemrhalo na palestince) ne tedy kdesi o půl kontinentu dál kde mnohdy nejde o útěk před nebezpečím, ale o typické "ekonomické asylanty". Myslím že asyl je správná věc, špatné je ale jeho zneužívání, to se děje mnohde a myslím že i my jsme byli svědky když naši "spoluobčané" toho zkusili využít (kupodivu po jejich vrácení a tedy uznání že nešlo o asyl z důvodu pronásledování, nebylo toto využito, takže různí profesionální ochránci čehokoli, mohou dál blábolit o pronásledování) a postupně byli prakticky všichni vráceni. Problém kosova přeroste brzy hranice tohoto území a určitě o něm neslyšíme naposledy. Přiznám že se mi nelíbí opatrný postoj naší země vyjádřený slovy "když je uzná dost zemí uděláme to potom taky" , který považuji za něco čemu se říká "podesranost" a bláboly o tom že "tam máme vojáky" neberu za relevantní. Naši vojáci jsou součástí mezinárodních sil a útok na ně by byl útokem na tyto síly, takže není moc pravděpodobný. Osobně bych byl i pro ukončení této mise a ponechání jejího financování na těch státech které považují kosovo za standardní stát - tím není a pokud nebude mít základní atributy státu (jako je zabezpečení ochrany obyvatel, samostatnou fiskální politiku - tedy ne dotace zvenčí), které činí stát státem je jeho vyhlášení samostatnosti (a také jeho uznání) spíše hrou byť podporovanou zvenčí. Měl jsem možnost si promluvit s pár lidmi kteří v kosovu sloužili jak u policie tak jako příslušníci mezinárodních sil a v soukromém hovoru je jejich pohled vzácně shodný, konflikty jsou obecně ze strany albánců, odzbrojení UČK které bylo slíbeno nikdy v reálu neproběhlo (odhady o počtech výzbroje jsou od 5 do 10% odevzdané) lze to doložit fotkami skladů nalezených po datu oficiálního odevzdání zbraní, takže se opět ukazuje metoda dvojího metru (zlí srbové a hodní albánci podobně jako třeba zlí češi a hodní němci a další podobné známé z mezinárodních akcí). Bohužel snad nikdy podobné "usmiřování" nevedlo k ničemu dobrému. Myslím že ani tady nepovede. Bohužel.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244570 Verze : 0
Tak jak se dalo předpokládat Srbsko a srbové reagují odklonem od Bruselu směrem k Moskvě.


aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244587 Verze : 0
Tentokrat bych s Cestou dost nesouhlasil. Napriklad Kosovo je jasnym dukazem, ze multikulturalismus muze fungovat, nicmene nesmi to byt na bazi vynucene ci podporovane integrace (tedy, ze jedna narodnost je privilegovana, apod.). Kosovo pred "valkou" bylo jednoznacne multikulturni misto (Albanci, Srbove, Turci, etnicti Rekove, Makedonci, Chorvati), kde i Albanci meli svoje skoly i univerzity ve svem jazyce, apod. Pak se do toho zacali navazet Amici tim, ze podporovali Albance, EU a dalsi "humanitarni organizace". Cimz samozrejme zrusili krehkou rovnovahu a skoncilo to tak, jak to skoncilo. Razem je Kosovo unitarnim "rasove-monolitnim" statem.


V Evrope je to dost podobne, ruzne pseudoorganizace podporuji Araby, omlouvaji jejich ciny, coz samozrejme nefunguje.


Nicmene jakto, ze multikulturalismus funguje ve vetsine zemi Asie s malymi problemy, ale preci? Odpoved je nasnade.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244640 Verze : 0
No on ten multikulturalismus před válkou v kosovu právě nefungoval. Za Tita byli albánci v této části země značně zvýhodněni (až k tomu že měli dost značnou autonomii) takže to právě bylo to "násilné" "multi" . To celkem dost štvalo ostatní národnosti v bávalé Jugoslavii (taky multietnický stát držený silou). Právě to držení silou a protěžování některé skupiny vedlo (a obvykle vede) k tomu že daná skupina se stává silně neoblíbenou u ostatních (třeba srbové v Chorvatsku, nebo právě albánci v Srbsku). Politika osidlování kosova která byla právě hnacím motorem zvýhodňování provincie, vedla pak i k tomu že v rámci etnika vznikly rodiné gangy (albánci v kosovu jsou sice muslimové, ale především jde o rodiné klany islamizované teprve dost pozdě, turci s nimi měli dost problémy) které už od ´70 let fungovali ve zločineckých aktivitách mimo dané území. To se bohužel nezměnilo a dnes tyto klany (včetně vazeb na zločin) "dělají politiku". Pikantní je že EU už vyjádřila "potřebu" nového státu, respektive to kolik mu plánují nasypat v nejbližší době (několika let), jedná se o jednu miliardu euro, u nás to myslím nebylo zveřejněno protože běžely volby a bylo třeba se zabývat nesmysly, jako kdo koho podvedl Smile .
Bohužel kosovo je právě příkladem jak multietnickká (několik národností) a multikulturní (několik kultur, zde třeba islámská a stará rodová versus křesťanství) spolu po leta fungují pokud jsou drženi silou zvenčí (zde z centra) a jak to dopadne když centrum zmizí. Ostatně obdobu máme doma, v Československu bylo podobně multikulturně a multietnicky integrováno cikánské obyvatelstvo, byli vnější silou "integrováni" bez toho aby se opravdu stali integrovanou součástí společnosti, po ukončení vnějšího tlaku se ovšem "deintegrovali" a výsledek vidíme myslím dost zřetelně.
Jak je to v asii nevím, ale zas tak jednoduše bych to neviděl, útoky na konkrétní etnika (třeba číňany) v Malajsii i jinde se objevují i ve zprávách u nás. Ale tohle opravdu nechci řešit, je to mimo můj okruh zájmů. O situaci v kosovu mám zprávy protože několik lidí kteří tam byli znám a z dřívější doby jsem se znal s několika albánci z téhle oblasti a s pár srby rovněž odtud (už tehdy se moc rádi neměli)
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244642 Verze : 0
2 vF: By mě zajímalo o jak křehké rovnováze mluvíš v případě Kosova "před válkou" ? Zkus si někdy něco přečíst o tom, jak to tam vypadalo.


2 bitaxe: Ne vždy byli kosovští Albánci zvýhodňováni. Užili si svoje (a dali to najevo např. při přechodu srbské armády a dvora do exilu během WWI). Ani za Tita to nebylo dlouho o moc lepší. Ke konci pak ano, to tam šlo mnoho investičních prostředků. To už na to ale místní předáci moc neslyšeli a hrotili to. Navíc v té době se začal prosazovat v Srbsku Miloševič se svou dosti agresivní politikou. Ale to by bylo na článek a ne na příspěvek do diskuse, už takhle je to hodně zjednodušené.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244646 Verze : 0
to RoBoT složitější to opravdu je, souhlasím že není moc důvod to tady pitvat (ani tu na to myslím není prostor) má reakce byla jen k tomu co napsal Petr o multi společnosti a selance v kosovu, tak to tam nikdy nebylo. Obecně by šlo říci (s určitým zjednodušením) že na daném území byl vždy klid udržován nějakou silou, která zvýhodňovala některou stranu (jedno zda byla určena etnicky, nábožensky, nebo nějak jinak třeba příslušností k nějaké "rodině"). Obávám se že tvrzení o tom že "Kosovo pred "valkou" bylo jednoznacne multikulturni misto " s následným líčením selanky Smile je dost nereálné. To bylo právě důvodem k mému příspěvku a tomu že jsem vypíchl konkrétní věci (třeba zvýhodňování albánců v Jugoslávii za Tita), určitě by se dali najít věci i opačné kdy albánci byli naopak znevýhodněni (a období kdy jim opravdu nebylo nejlíp). Nicméně region nikdy nebyl vzorem multikulturní společnosti a jednotlivé kultury a etnika se tlumily apíše silou zvenčí než snahou po spolupráci. Vzor to určitě nebyl.
Otatně Srbsko kosovu nabídlo pokud vím velmi solidní podmínky,s plnou autonomií, takže o tom že bylo vyhlášení "samostatnosti" (dost pochybné když se sami neudrží) nezbytností danou útlakem ze strany vlády v Bělehradě,se dá s úspěchem pochybovat. Myslím že už se mluví o tom že naopak srbové v Krajině chtějí vyhlásit také svůj stát - logicky by měli mít stejné právo jako albánci (a dostat taky podobnou podporu ? ) A zdá se že podobným směrem se ubírají i další oblasti. Myslím že je nač "se těšit" Sad
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244694 Verze : 0
zpravy.idnes.cz

Během demonstrace v Bělehradě došlo k útokům na velvyslanectví USA a Slovinska. Americké velvyslanectví bylo podpáleno, na místě bylo nalezeno ohořelé tělo. Nejspíš šlo o jednoho ze žhářů.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244739 Verze : 0
Si děláš srandu, ne???? Koukej to změnit na "jednu z osob, které se na žhářském útoku podílely", nebo bude zle! #Evil Bat
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244740 Verze : 0
Opraveno #angel


Byl jsem dnes ráno poněkud nostalgicky naladěn a při psaní příspěvku jsem si vzpomenul na jedno klasické dílo České literatury (zhruba tak poslední věc co si pamatuji z maturitní otázky "Národní obrození"), až po odeslání příspěvku jse si uvědomil že nic není tak jednoduché, tak jsem čekal, kdy si toho někdo všimne Smile
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244742 Verze : 0
Dobrý den. Moc by mě zajímalo, proč se strategicky i ekonomicky důležitější (přístup k moři, hory = turistické lákadla) Černá Hora, kde navíc žije obyvatlestvo, které je Srbům více podobné, než rozdílné odtrhle pokojně, bez protestů a když se odtrhne území, kde nic není a je plné nepřátelského a úplně rozdílného obyvatelstva, vzplanou takové vášně ?
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244762 Verze : 0
A čo ďalšie môže Čierna Hora ponúknuť? Kosovo má tak isto prírodu, ale v súčasnej dobe myslím že je dôležitejšia iná vec - ložiská nerastných surovín, najmä hnedé uhlie, nikel, bauxit...... V minulosti ich ovládali štátne Juhoslovanské spoločnosti, potom Srbské.... Kdo ich vlastní teraz?


Nejaké informacie o geologickom prieskume Kosova (po prvej stránke je to v slovenčine), aj keď primárne je to zamerané na hnedé uhlie.


www.ams.tuke.sk
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244766 Verze : 0
Díky. To jsem nevěděl. Teď se to vysvětluje, za vším hledej peníze, žádný nacionalismus. Když porovnáš Kosovo a Černou Horu jako turistické destinace, tak ti Č. Hora vyjde jako daleko lepší místo na trávení dovolené.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#244770 Verze : 0
Tentokrat bych nesouhlasil ani s Cestou ani s Robotem. Ono totiz takova ta ceska predstava Jugoslavie jako nasilne sjednoceneho statu je asi podobna jako idea nasilneho Rakouska-Uherska. Proste je to stejna legenda, ktera se moc nezaklada na pravde a je spis stejne jako v CR odvozena az teprve po osamoceni (viz. soucasne chorvatske odmitani Tita, apod.)

Ohledne vyvoje v Kosovu mam myslim velmi dobre info, takze vim o vyvoji Kosova od nejakeho 15. stoleti, nicmene jaksi dulezitych je poslednich nejakych 60 let a v te dobe Albanci naprosto jednoznacne meli autonomii, maji univerzity v albanskem jazyce, apod. Stejne tak Srbsko mohutne investovalo do teto casti, takze co jsem mluvil s par lidma z Kosova, tak treba na Univerzitach meli lepsi vybaveni nez v samotnem Srbsku, apod. Stejne tak jsem cetl i Dientsbiera a vsichni se shodli, ze to bylu multikulturni stredisko pred valkou a teprve s NATO podporou UCK se zmenilo v unitarni albansky stat. Mimochodem naprosta drtiva vetsina Alabancu stala pri Srbsku (jednoznacne vedeli bonusy toho byt se Srby jako penize, investice, skolstvi, autonomie, svobodne cestovani po cele Jugoslavii, apod.), coz mimochodem podporuji i ruzna hlaseni dustojniku NATO, stejne tak jako statistiky mrtvych - po naletech na Srbsko, zemrelo v Kosovu v prumeru vice lidi nez pred nalety. Proc? Odpoved je jasna UCK zacalo terorizovat civilisty a vyrizovat si ucty s prosrbskymi Albanci, kterych byla vetsina. Pokud se to nezda, tak se da najit halda videi z Kosova, popr. na srbskych serverech stejne tak odkazy na NATO zpravy, kde napr. samotni Srbove ci vojaci NATO mluvi castokrat o tom, ze Srbove branili sve domy ve spolupraci s Albanci, Turky proti Albancum, apod.

Osobne si myslim, ze Kosovo je naprosto jasnej pripad toho, jak Amici velmi umne se snazili dostat na Balkan a do ruske a evropske sfery vlivu. To, ze americka podpora (mimochodem nejvetsi zakladna USA v Evrope je tusim v Kosovu) zpusobila presnej opak (monoetnikum) toho, co bylo deklarovano tedy snaha uchovat multietnicky stat, jsme si uz jaksi zvykly - viz. Irak, apod..
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#246190 Verze : 0
Petře to co popisuješ je totéž o čem píšeme výše, ale není to multietnická společnost. To že je někdo uplácen tím že dostává více než ostatní je přesně ten zárodek průšvihu. Jde právě o tu sílu zvenčí která dané území drží pohromadě, to že ta síla je daná úplatkem ve formě investicí z centra je jen o formě té síly. Právě po odpadnutí ostatních států bývalé federace a tedy úbytku zdrojů došlo k omezení téhle síly (tedy přísunu peněz) a následně ke snaze jejího nahrazení silou reálnou. Po "přivření kohoutku" se albáncům přestávalo líbit ve státě se srby, po snaze prosadit zákony na celé území, tedy i v kosovu, se začala část bouřit (UČK a další podobné skupiny) protože nejen vyschla podpora, ale začalo být pronásledováno i třeba pašování drog což byl vítaný příjem mnoha místních "klanů". Srbové se to pokusili řešit nasazením armády (policie na to z mnoha důvodů nestačila) a NATO se postavilo na stranu UČK, čímž konflikt eskalovalo a zatáhlo do hry i Rusko. Určitě se nedá mluvit o šťastné multikulturní společnosti, když je část (menšina) udržována úplatky ve formě přerozdělení peněz a navíc přivíráním očí nad kriminalitou.
Po pravdě, já si nějak nemohu žádnou multikulturní společnost vybavit, všude to dříve nebo později krachuje.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#246195 Verze : 0
2 vF: Jugoslávie nevznikla až za Tita Wink
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#246269 Verze : 0
Pro Robota: Vidis nekde, ze pisu, ze Tito zalozil Jugoslavii?? Co sem chtel rict, je asi to, ze v dnesnim Chorvatsku, Bosne, apod. je proste normalni odmitat jugoslavske obdobi stejne jako je tomu u nas s RUM po WW I. (az do dneska) - taky moc nemusime Franze Josefa, Marii Terezii, apod. i kdyz historicky je to dost zajimave. Nebo mozna napr. nektere casti dnesniho Slovenska a jeho vztah k CR, apod. Podobne s Jugoslavii a predstavou o nasilnem sjednoceni statu.

Co se tyce Cestova prispevku - to, ze je rovny pristup ke vzdelani, investive do infrastruktury, apod. bych nenazyval uplatky, nebo jsme snad uplaceli Slovaky? Co jsem chtel rict je, ze jim Srbove i dky investicim zajistili naprosto rovny pristup ke vzdelani, cestovani, apod. - myslis, ze jim to same bude garantovat dnesni svobodny stat?? Navic s tim diky kvalitnim univerzitam, tam hojne investovali srbske firmy cili i napr. nezamestnanost byla velmi nizka ve srovani se zbytkem Jugoslavie. A co myslis, ze tam je ted? Proste Kosovo samotne bylo dosti multikulturni a jenom mocenske zajmy zpusobili soucasnou situaci. V pripade jakychkoli narodnosti k vybuchu staci jenom velmi mala naloz Smile Tohle plati vsude na svete a USA proste vedelo jak tuhle naloz polozit.

Myslim, ze na vec mame jiny nazor, takze to nechame na posezeni u piva Smile
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247481 Verze : 0
Myslím že se výrazně lišíme v tom co je "rovný přístup" k čemukoli. Pokud je rovným přístupem to že pro menšinu je na stejnou věc vynakládáno mnohonásobně víc v přepočtu na jedince než na zbytek obyvatel nejde myslím o "rovný" přístup ale o to co bys nazval uplácením. Rovný přístup je tedy pokud máš přístup k úřednímu jednání, vzdělání a podobným věcem ve svém jazyce, ale neznamená to že když se rozhodneš třeba studovat třeba architekturu stát je povinen ti to zajistit ve tvém jazyce. Navíc při slovech o "vzdělání se ve standardních případech myslí běžná úroveň v dané oblasti (obvykle základní nebo střední) takže pokud jsi ty sám napsal "tak treba na Univerzitach meli lepsi vybaveni nez v samotnem Srbsku" nemluví to o rovnosti, ale naopak o zvýhodňování, což je jen jiný název úplatku. Nebo snad věříš že ty univerzity vybavil nějaký hodný albánský strýček (třeba z peněz za drogy Smile ), zřejmě je postavil a vybavil stát a tedy i v tomto marginálním případě to ukazuje na zvýhodňování. Právě tohle je příklad hlouposti multikulturalistů, na jedné straně se mluví o rovnosti, ale v reálu se požaduje zvýhodnění menšiny, nebo oblíbené skupiny. A každé zvýhodnění je v reálu úplatkem (když zvýhodním nějakého politika třeba tím že mu dám přednost ve výběru bude to jednoznačně úplatek, byť tam nebudou peníze na stole a zde je to stejné) Navíc v Kosovu nešlo zdaleka jen o školy, Albánci byli zvýhodněni i v politice (měli v podstatě autonomii) a obdobně to bylo i v dalších oblastech. Pokud si představuješ Petře štastné multikulturní soužití tak že jedna skupina má samosprávu a jiná skupina jí to platí pak jsem rád že to k nám ještě nedorazilo. A srovnání se slovenskem je už vůbec mimo, slováci a češi ve státě žili jako dva rovnoprávné národy a stát byl jeden s jedněmi zákony (ne s autonomií) navíc "přerozdělování" zřejmě nebylo až tak významné jak měli mnozí zafixováno (sám jistě víš že propad Slovenska byl do značné míry zaviněn zrušením zbrojních vývozů o kterém rozhodl někdo jiný) takže pochybuju že jsme si navzájem něco platili (třeba ty univerzity) a hlavně nevím o oblasti původně třeba osídlené jedním národem a následně zalidněné druhým (což je případ kosova) kdy by mu to ten vytlačovaný ještě platil, v bývalém ČSSR to tak určitě nebylo. Pokud jde o menšiny tak v ČSSR byly maďaři a poláci kteří rovnost ve vzdělání pokud vím měli (na území kde byla dostatečná osídlenost daným národem byly školy v daném jazyce na stejné úrovni (tedy ne zvýhodněné) jako by tam byly stejné školy české nebo slovenské, což je rovnost Smile jediným národem který (aspoň pokud vím) neměl školy v národním jazyce byli myslím němci, kteří tvoří další menšinu bývalého ČSSR. Takže opravdu tvou představu šťastného multikulturního kosova opravdu nesdílím. Bylo to jednoznačně drženo zvenčí a ve chvíli kdy skončily "zvýhodnění" (říkej si tomu jak chceš třeba dotace, pořád je to úplatek a působení vnější síly) skončilo i to "soužití". Právě proto se po tom co Srbsko přestalo pumpovat do kosova prachy dostalo prakticky přes noc na povrch to "šťastné soužití" prosazované pomocí zbraní. To že amíci nesmyslně zasáhli do vnitřních věcí suveréního státu (tedy Srbska) je už důsledek.
To co jim kdo garantoval (zvenčí) a co jim kdo z předáků nasliboval je jen důsledek, a nemá s původním stavem už moc souvislost, to že se budou mít hůř je jejich problém a já jen doufám že na jejich bordel půjde co nejméně mých peněz.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247485 Verze : 0
Němci vlastní školy samozřejmě měli, alespoň za první republiky. Dokonce měli i vysoké školy. Po válce školy nebyly, protože nebylo dost Němců.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247620 Verze : 0
to Aubi, všimni si že jsem důsledně psal ČSSR a tedy se to týkalo právě tohoto státu Smile, navíc s počtem jsi asi vedle, němců po válce zůstalo v republice myslím celkem dost (tuším že uváděné číslo bylo 230 000) a myslím že víc než poláků. spíš nebyla snaha školy pro ně otevírat a možná ani nebyli koncentrováni tak aby to mělo smysl, je jasné že pokud je v obci pár rodin s třeba 10 dětmi v rozsahu 8 - 9 školních ročníků nejde dost dobře školu otevřít. Poláci jsou sice v menším počtu ale soustředěně na jednom místě, podobně třeba maďaři na Slovensku. Němci dostali myslím možnost se vystěhovat (a část toho využila) koncem šedesátých let, takže dnes jich bude asi jen pár desítek tisíc (i to by stačilo na docela solidní menšinu).
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247624 Verze : 0
A ty si všimni té druhé věty ... Smile To samozřejmě vím, ČSSR jsem si přiznám se neuvědomil a přehlédl, takže jsem hned zareagoval. Němci ale byli přesně jak píšeš příliš rozptýleni, rozestěhováni po celé zemi. takže ani u nás v pohraničí to na německé školy nestačilo, a později, když se mohli vracet, už zase jejich děcka o nějakou němčinu neměly zájem. Koncem šedesátých navíc, přesně jak píšeš, proběhla druhá vlna, když jsme zlepšili vztahy s NSR a ti zbývající dostali možnost legálního odchodu. Pár takovýchhle i setrvavších mám v rodině ... Smile
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247625 Verze : 0
No i druhá věta se týká předválečné situace, tedy je ve vztahu k době která se tématu kosova z pohledu dneška prakticky netýká. Tam se po válce dost radikálně změnila situace a poválečná Jugoslávie svůj přístup k této své části vedla dost jinak než předválečné Království Srbů Chorvatů a Slovinců.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247629 Verze : 0
Já myslel svoji, ale to nic.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247630 Verze : 0
Já samozřejmě taky, tvá druhá věta se týká toho, že němci měli i vysoké školy (ovšem za první republiky) Smile Proto píšu že se to v podstatě netýká problému kosova.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247632 Verze : 0
Aha. Takže a) učím dějepis, ne matiku
b) vy zase mlátíte černochy (jak říká starý vtip)
Takhle po ránu už ani tři věty spočítat neumím a celou dobu mluvím o své třetí větě, jen to celému světu tajím. Jdu raději Aubisovi sebrat pivo a pohrabat se v Ansonech.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247633 Verze : 0
To máš těžký Smile já zas počítám celý život a čísla si na rozdíl od jmen a obličejů pamatuju Smile s tvou třetí větou v zásadě souhlasím, snad jen s tím že těsně po válce byli němci (ti zbylí) bráni jako občané 2.kategorie a tedy bez toho že by nějaká práva mohli uplatnit a později jich bylo už poměrně málo a byli tak rozptýleni že se pro ně nedalo v tomhle směru moc udělat (zda na to byla později chuť si netroufnu usuzovat). takže jsme si to vysvětlili (já měl pocit že mluvíš o té poslední větě, ale holt čísla - na rozdíl od lidí - nelžou, tedy většinou)
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#247655 Verze : 0
Tak Srbsko navrhlo rozdělit Kosovo na část kosovských albánců a část srbskou - kosovští albánci to pochopitelně odmítli.


Více na:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#249027 Verze : 0
Něco takového jsem čekal a vzato objektivně, je to asi nejrozumnější řešení reálné situace . A když už byla neporušitelnost hranic narušena vznikem Kosova, není se možné na ni odvolávat v případě vzniku "Srbského Kosova".
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#249034 Verze : 0
Tak myslím další zajímavý blog o následcích uznání Kosova (zajimavé je myslím že albánci mají už jisté separatistické tendence v Makedonii).


blog.aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#249762 Verze : 0
Tak po delsi dobe jsme opet precetl velmi dobry clanek od Carla Saviche na tema Kosova a jeho historie.


Posilam clanek, kde je popisovana historie Kosova v prubehu 80. let a dale, coz bylo mimochodem v te dobe, kdy se problem zacal radikalizaovat.


Celkova historie "vztahu"
http://www.serbianna.com/columns/savich/011.shtml


80. leta
http://www.serbianna.com/columns/savich/091.shtml


Mimochodem s Tangovou poznamkou naprosto nesouhlasim, Srbove se snazili branit sve uzemi a na rozdil od jednotek NATO maji s albanskou genocidou uz neco kolem 40let zkusenosti. Takze je jasne, ze jejich pristup je mozna tvrdsi, ale ono se jim neni co divit, kdyz si USA vesele poskytuji podporu masakrum Srbu a podobne.


Uvidime jak se Amici vyporadaji s Californii. Pokud matne tusim, tak pred mesicem na nekolika skolach v Californii vyvesili studenti mexickou vlajku a spalili americkou Smile
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#254318 Verze : 0

Citace - von Fenstein :

Mimochodem s Tangovou poznamkou naprosto nesouhlasim, Srbove se snazili branit sve uzemi a na rozdil od jednotek NATO maji s albanskou genocidou uz neco kolem 40let zkusenosti. Takze je jasne, ze jejich pristup je mozna tvrdsi, ale ono se jim neni co divit, kdyz si USA vesele poskytuji podporu masakrum Srbu a podobne.

Mein gott s jakou poznámkou? Teď jsem si 3x prošel celé téma a nemám tady ani jeden příspěvek... Confused:


Citace - von Fenstein :

Uvidime jak se Amici vyporadaji s Californii. Pokud matne tusim, tak pred mesicem na nekolika skolach v Californii vyvesili studenti mexickou vlajku a spalili americkou Smile

Ani jsem nezaregistroval že už to začalo...
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#254465 Verze : 0
Možná by vám pohled na problém mohl pomoci utvořit i tenhle film, byl natočen původně údajně pro ČT, nikdy ale nebyl vysílán. Nicméně je zajímavý a třeba někomu pomůže v orientaci. Je to docela jiný (a mnohdy zřetelně doložený) pohled než je ten "oficiální"
http://www.youtube.com/watch?v=j-zyolKf-c4
celkem je to 6 částí původního dokumentu.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#254799 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Možná by vám pohled na problém mohl pomoci utvořit i tenhle film, byl natočen původně údajně pro ČT, nikdy ale nebyl vysílán. Nicméně je zajímavý a třeba někomu pomůže v orientaci. Je to docela jiný (a mnohdy zřetelně doložený) pohled než je ten "oficiální"
http://www.youtube.com/watch?v=j-zyolKf-c4
celkem je to 6 částí původního dokumentu.



Zajímavý a výstižný dokument - ani se nedivím že ho nevysílají - je uplně mimo to co se nám snaží dostat politici rúzná media a rádoby humanisti do hlav. Ale když to tak sleduju tak mi albánce u nás připomíná taky jedna skupina převážně nepřízpůsobivých občanů (čest vyjímkám) a mám takové obavy čeho se s nimi jednou dožijeme.
To že v srbských volbách zvítěžili prozápadně (a svým způsobem úplatní - být srb tak bych to asi tak viděl) orientovaní politici ještě nic nezmění na tom, že "stát" kosovo je nezákonný. Kdo bude příště na řadě? Makedonie (to jeslti se jim nebude chtít ustoupit případným nárokům albánců (jako že asi budou a ne malé)? Budou je NATO bombardovat - pochopitelně "humánně"? Kecům OSN či USA či EU že "něco" zachovají bych po kosovském vyhlášení samostatnosti věřil stejně jako učitel žákovi že 1+1=3. Nechci vidět kolik EU (a tím pádem i my) naházíme do Kosova - určitě to budou nemalé peníze - za úředníky nejrůznější tužky za 200 kč/ks apod.
No zajímavé bude také sledovat vývoj v oblasti Gruzie a Abcházie USA, EU spolu s ostatními Rusku dali dobrou základnu pro to prosadit si zde svá zájmy (byť to rusové nejspíš udělají asi zprostředkovaně).
Ono je vůbec zajímavé sledovat jak si některé státy upravují právo (i to mezinárodní) dle své potřeby - a nejsou to jen USA. Nechci vidět jak tento svět bude vypadat za 10-20 let Sad
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#254856 Verze : 0
PRo Tanga: Aha sorry, no ja jsem reagoval na jeden tvuj prispevek mozna v jednom uz ukoncenem foru, asi se mi to spletlo dohormady. Nicmene tvuj prispvek tam vyznival, ze Srbove a Albanci je jedna verbez, tak proto ma reakce.


Jinak na Ihned vysel rozhovor s Thacim. Musim rict, ze tenhle clovek ma doopravdy celkem drzost. Stejne tak ten cesky redakturek me celkem nepotesil, takove pochlebovani (Srbove meli vice nez verohodne dukazy o Thaciho praktikach, akorat, ze velmoci to smetli ze stolu - divny, ze v historii Srbska uz je to ponekolikate v prubehu poslednich 100 let). Posudte sami. Jinak kdo je Thaci, staci si najit jeden z prispevku pod clankem.


zahranicni.ihned.cz
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#255498 Verze : 0

Citace - von Fenstein :

PRo Tanga: Aha sorry, no ja jsem reagoval na jeden tvuj prispevek mozna v jednom uz ukoncenem foru, asi se mi to spletlo dohormady. Nicmene tvuj prispvek tam vyznival, ze Srbove a Albanci je jedna verbez, tak proto ma reakce.

Aha, už si vzpomínám. Ale to nebyl můj názor, byla to citace jednoho důstojníka KFOR, který nás seznamoval s režimem v Šajkovaci.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#255564 Verze : 0
Přiznám se že ve světě kde zasloužilí teroristé dostávají nobelovu cenu za mír (jako třeba Arafat) mne to že když se válečný zločinec stane šéfem vlády nijak nepřekvapuje. Dřívě to bývalo zvykem spíše v Africe a "třetím světě" dnes je to už i v evropě. Nikterak mne nepřekvapí až po albánii bude v NATO i tenhle narkostát, co se týče EU už mne nepřekvapí celkem nic.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#255587 Verze : 0
zajímavý článek shrnující vývoj je zde : www.dfens-cz.com
určitě ho neberte jako "Bibli" ale je o odst reálnější než třeba bláboly v novinách. V komentářích je pak i odkaz na film o kosovu (ne na yo-tube), i ty komentáře jsou docela zajímavé.
Prezidentův pohled na věc je zde : neviditelnypes.lidovky.cz
i ten stojí za úvahu a zamyšlení. jiný (tentokrát z ČRo je zde : neviditelnypes.lidovky.cz
Myslím že vládě se pro jednou povedlo dost sjednotit národ, těch co uznání fandí je asi o dost míň než odpůrců.
URL : https://www.valka.cz/16-02-2008-Kosovo-se-ma-stat-na-Srbsku-nezavislym-statem-v-nedeli-t69399#255591 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více