USA - W88

Mk-5
W88
Mk-5



Takticko-Technická Data


Rozměry Mk-5
- délka : 1.750 mm
- průměr : 553,7 mm


Hmotnost
- návratového modulu Mk-5 : +/- 363 kg


Mohutnost
- 475 kt


Počet hlavic
- plánovaných : 4.000-5.000 ks
- vyrobených : 400 ks
- ve službě : 400 ks


Nosič
- mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek : UGM-133A Trident II D-5



Historie
Bojová jaderná hlavice W88 by měla být nejnovější termonukleární zbraní v arzenálu ozbrojených sil USA ("by měla být" = nejsou známy žádně oficiální informace o zavedení novějších termonukleárních zbraní). Koncepčně je velmi podobná hlavici W87. W88 (resp. návratový modul Mk-5) kombinuje relativně vysokou mohutnost (475 kilotun) se zvětšenou přesností a to z ní děla zbraň určenou k ničení zoodolněných těžce zasažitelných cílů. Je odstíněna proti EMP (Elektro-Magnetický imPuls) a je velmi dobře zabezpečena proti selhání (mechanickému či lidskému).
Byla vyvinuta v laboratořích LANL v Los Alamos (Los Alamos National Laboratory). Koncept (stejně jako u W87) byl založen na pracech dokončených před podepsáním Smlouvy o zákazu zkoušek jaderných zbraní. Plná mohutnost zbraně byla proto otestována v tu dobu (polovina 70. let 20. století). Výzkum začal v březnu 1984 a trval po 2 roky do března 1986, kdy začala technologická produkce. V září 1988 byly zkompletovány první jednotky a sériová výroba hlavice W88 se rozeběhla v dubnu 1989 a trvala pouhých 7 měsíců do listopadu 1989. V tu dobu byla provedena razie FBI v lokalitě nazývané Rocky Flats (oblast laboratoří LANL; nachází se zde továrny, závody pro výrobu jaderných zbraní a provozy na výrobu ětěpného materiálu) a výroba byla zastavena. Po čase byla výroba hlavic W88 obnoven, ale pokračovala s využitím komponentů a materiálů z vyřazených hlavic. Definitivně byla ukončena 29. ledna 1992 z rozkazu Ministra Energetiky Admirála Jamese D. Watkinse.
Přes toto krátké období bylo vyrobeno 400 kusů hlavic W88, i když plánovaná výroba měla dosáhnout 4.000-5.000 kusů.


Popis
Jedná se o termonukleární třífázovou zbraň 2. generace. W88 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny PBX-9501 (plastická výbušnina založená na trhavině HMX) a plutonia. Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci. Celek je obalen vrstvou uranu (U 238), který při termonukleárním výbuchu uvolní velké množství energie.
Zbraň je zkonstruována pro výbuch při dopadu, pro vzdušný výbuch a pro výbuch iniciovaný časovačem.
Návratový modul Mk-5 (RV - Re-entry Vehicle Mk-5) s hlavicí W88 je tvaru ostrého kuželu a je umístěn na platformě MIRV. Kruhová odchylka dosahuje přibližně 91-122 metrů.
Bojovou termonukleární hlavicí W88, umístěnou v návratovém modulu Mk-5 (Re-entry Vehicle Mk-5) jsou vybaveny mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek UGM-133A Trident D-5. Tyto střely mohou nést až 14 bojových hlavic, avšak kvůli mezinárodním zbrojním úmluvám a odzbrojovacím smlouvám je skutečný počet nesených hlavic 8 a méně.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ; http://www.lanl.gov/
URL : https://www.valka.cz/USA-W88-t69748#245539 Verze : 0
W88 / Mk-5
USA - W88 - Bob Putham (z LANL) společně s návratový modulem Mk-5 s hlavicí W88

Bob Putham (z LANL) společně s návratový modulem Mk-5 s hlavicí W88
URL : https://www.valka.cz/USA-W88-t69748#253068 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více