Náboje

Středový a okrajový zápal,zápalky

Diskuse

Prosím o vysvětlení co to je ? jaký je v tom rozdíl? a nebo kde to aspoň najdu na netu? předem děkuju
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246863 Verze : 0
Když si odmyslím fakt, žes tenhle dotaz založil do sekce "Pravidla" - tedy naprosto nesmyslně, tak nevidím nic, tudíž Ti nevysvětlím, co to je, nemohu mezi tím vidět ani rozdíl a už vůbec Ti neporadím, kde to (něco, co nevidím) máš hledat na netu...


Středový x okrajový zápal, díky Aubi - oko nevidělo...


Prachová náplň v nábojnici, která vymete střelu, je iniciována zápalkou...
Kde je zápalka? Co je zápalka?


Zápalka je uložena ve dně nábojnice, buď kolem středu nebo v obvodu okraje dna nábojnice.
Proto mluvíme o středovém či okrajovém zápalu.


Středově uloženou zápalku v 99% případů vidíš jako větší či menší "kolečko" - jde v podstatě o tělísko z tenkého a relativně měkkého kovu, válec, uložený (zpravidla zalisovaný, u větších ráží může být i zašroubovaný)ve dně nábojnice s otvorem, směřujícím do dutiny nábojnice... Úderník působí proti dnu náboje ve středu dna nábojnice.


Okrajově uloženou zápalku nejspíš neuvidíš jako takovou (jako těleso), používá se (nekamenujte mne) u nábojů s nižším výkonem/menší ráže a třaskavá slož je ve dně nábojnice uložena jako prstenec kolem středu dna resp v jeho obvodu... Dno nábojnice se tedy jeví zvenku jako hladké... Úderník působí proti dnu náboje ne v jeho středu, ale na okraji dna nábojnice.
Zápalka je zpravidla plněna (laborována) třaskavinou tak citlivou na mechanickou sílu (úder), aby došlo k její iniciaci silou úderu úderníku (působí mechanickou silou proti dnu nábojnice), čímž dojde k následnému zahoření prachové (výmetné) náplně... a výstřelu.


Okrajový zápal: typickým příkladem je .22 Long Rifle (tzv. malorážka)
Středový zápal: převážná většina nábojů pro pistole, revolvery, pušky, karabiny,....
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246878 Verze : 0
To, na co se ptá je v popisu - středový a okrajový zápal, zápalky.
URL : https://www.valka.cz/Naboje-t70080#246879 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více