B-77

termonukleární bomba
B-77



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 3.657,6 mm
- průměr : 457 mm


Hmotnost
- 1.088,6 kg


Mohutnost
- 1 Mt (možnost modulace kt-Mt)


Počet
- vyrobeno : 0 ks (ZRUŠENO)


Nosič
- letadla : B-1A



Historie
B-77 měla být strategická termonukleární bomba, která měla nahradit Mk-28 a Mk-43. Avšak její vývoj, který byl veden v laboratoři LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory), byl zrušen z důvodů vysokých nákladů, velké komplikovanosti a vysoké hmotnosti, v prosinci 1977 ve prospěch B-83.


Popis
Jedná se o termonukleární, pravděpodobně třístupňovou, zbraň 2. generace. Nálož se skládala z menší implozivní (stěpné) hlavice, která fungovala jako roznětka a byla složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (vysoce obohaceného uranu nebo plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč a jádro ve středu fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci. Celek je obalen vrstvou uranu (U 238), který při termonukleárním výbuchu uvolní další dodatečné velké množství energie.
Puma měla být nošena projektovaným bombardérem B-1A. Po vypuštění měla padat volným pádem, v určité výšce se otevřel padák, který ji zbrzdil a exploze nástala v předem naprogramované výšce.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.af.mil/ ; http://www.designation-systems.net/ ;
URL : https://www.valka.cz/B-77-t70889#249647 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více